ΧΑ: Τι δείχνει το ξέσπασμα της Παρασκευής

Η λογική του «follow the money» και η «προετοιμασία» για την κρίσιμη συνεδρίαση της Τρίτης. Τη μεγαλύτερη άνοδο 23 συνεδριάσεων πέτυχε ο Γ.Δ. Έσπασε το πτωτικό σερί τριών εβδομάδων. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές και οι προτάσεις των αναλυτών στα «βαριά χαρτιά».

Ίσως δεν είναι καθόλου τυχαία η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α. που ενέκρινε την τροποποίηση του χρονισμού της Κύριας Αγοράς (Market ID: M) με ημερομηνία εφαρμογής τη Δευτέρα 25/11/2013.

Συγκεκριμένα, ενέκρινε τη χρονική επέκταση κατά τέσσερα (4) λεπτά της φάσης συγκέντρωσης εντολών κατά τη δημοπρασία κλεισίματος, η οποία θα ολοκληρώνεται πλέον μεταξύ 17:09 και 17:10 (RTP 1 λεπτού), αντί μεταξύ 17:05 και 17:06 (RTP 1 λεπτού) που τώρα ισχύει, με αντίστοιχη μείωση του χρόνου της φάσης πραγματοποίησης συναλλαγών στην τιμή κλεισίματος (ATC) η οποία εξακολουθεί να λήγει στις 17:20.

Αυτό, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι σημαντικός αριθμός προσυμφωνημένων συναλλαγών θα γίνει στις τελικές δημοπρασίες της Τρίτης, όμως σχεδόν κανείς από τους επαγγελματίες του χώρου δεν μπορεί να προβλέψει την κίνηση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς από την Τετάρτη και μετά και όταν δοθούν τα "πακέτα" με μεγάλο ζητούμενο την επόμενη κίνηση αυτών που θα πουλήσουν σημειώνοντας υψηλότατα κέρδη και αποκτώντας σημαντική ρευστότητα.

Απλά, οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι οι κεφαλαιοποιήσεις στους "γνωστούς ύποπτους" τίτλους όχι μόνο κρίνονται "απαιτητικές" αλλά έχουν "τεντωθεί" επικίνδυνα.

Η κίνηση της Αγοράς, ενισχυόμενη και τις κινήσεις των εγχώριων traders, έχει αφήσει πίσω της το σύνολο, σχεδόν, των αναλυτών, με αποτέλεσμα να έχουν υπερκεραστεί και οι πλέον αισιόδοξες τιμές - στόχοι, πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων, όπου και εκεί η απόσταση είναι ιδιαίτερα μικρή.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η ατάκα παλιού παράγοντα της Αγοράς ότι: "Στις 'γνωστές' 10 μετοχές η ανάλυση αντί να προηγείται, έπεται των τιμών" (!)

Σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου του Τιτάνα στα 21,8 ευρώ, από 19,3 ευρώ πριν, προχώρησε η Goldman Sachs σε έκθεσή της που αφορά το σύνολο του Ευρωπαϊκού κλάδου Τσιμέντων. Η σύσταση παραμένει "αγορά". Όταν η Goldman είχε δώσει την προηγούμενη τιμή - στόχο, είχε συγκεντρώσει αρκετά ειρωνικά σχόλια, καθώς ήταν μακράν η πιο αισιόδοξη. Τώρα συνεχίζει ο οίκος να συστήνει "buy", με την τιμή της μετοχής να είναι σημαντικά υψηλότερα (έκλεισε στα 22,50 ευρώ) και αυτό είναι κάτι που γεννά απορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του Τιτάνα, κάποιοι εξαιρετικά καθυστερημένοι "ανακάλυψαν" μόλις σήμερα ότι υπάρχει και η προνομιούχος μετοχή η οποία έχει μείνει εντυπωσιακά πίσω και η οποία πραγματοποίησε συναλλαγές μηνών, μόνο σε μία συνεδρίαση (!)

Στα €9,70 από €8 αυξάνει την τιμή-στόχο της μετοχής της Jumbo η Πειραίως Sec, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral". Στα 11,10 ευρώ τερμάτισε τη συνεδρίαση η μετοχή της εισηγμένης.

Στα 10,0 ευρώ από 9,80 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η UBS σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "neutral". Εμφανής η παρουσία ξένου πωλητή και σήμερα στον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών.

Η τρέχουσα αδυναμία της μετοχής παρέχει ένα καλό σημείο εισόδου στους επενδυτές, τονίζει η Euroxx σε έκθεσή της για τον ΟΠΑΠ όπου ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 11,2 από 11 ευρώ και διατηρεί σύσταση "overweight".

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της ΔΕΗ σε "neutral" από "buy" και ταυτοχρόνως σε αύξηση της τιμής-στόχου στα 11,00 ευρώ ανά μετοχή από 9,50 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε με έκθεσή της η Citi. Η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έκλεισε σήμερα στα 10,89 ευρώ.

Εν πάση περιπτώσει η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ένα πρώτο σήμα επανατοποθετήσεων και όσοι δεν έχουν "χέρια που τρέμουν" και από την άλλη διαθέτουν ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά (που μπορεί να χρειαστούν αν ξαφνικά αλλάξει το κλίμα), προχώρησαν σε τοποθετήσεις στην λογική της βραχυπρόθεσμης πίστωσης (Τ+3), προκειμένου να ακολουθήσουν το momentum των επόμενων δύο συνεδριάσεων και ρισκάροντας την πιθανότητα "συνωστισμού στην θύρα εξόδου" μετά την συνεδρίαση της Τρίτης.

Με βάση την τεχνική ανάλυση και μόνο με γνώμονα τα απόλυτα βραχυχρόνια διαγράμματα, το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1150 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 384 μονάδων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφαλτήριο για κίνηση προς τις 1179 και 393 μονάδες, αντίστοιχα, ανοδική υπέρβαση των οποίων θα επανέφερε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, με πρώτο στόχο τις 1203 και 400 μονάδες, αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 3,13% και στον Τραπεζικό κέρδη 2,64%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 28,75% και ο Τραπεζικός απώλειες 18,09%.

Η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 100,6 εκατ. ενισχυμένη κατά 10,54% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Γενικός Δείκτης, κατά την σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1172,16 μονάδες (+2,66%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1170,65 (+2,52%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1168,9 μονάδες με κέρδη 2,37%. Να σημειωθεί ότι το σημερινό +2,37% του Δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 23 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 21/10 (+2,64%).

Ο τζίρος, σχετικά μειωμένος, έφθασε τα 120,7 εκατ. από τα οποία τα 10,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΟΠΑΠ). Νέο εντυπωσιακό ρεκόρ συγκεντρωτισμού, καθώς οι δέκα τίτλοι του MSCI και τα τρία Τραπεζικά warrants, απέσπασαν το 88% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Στρατής Πολυχρονέας

Κοινή διαπίστωση αποτελεί η απουσία ουσιαστικής προσφοράς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, από τις 22 Οκτωβρίου έως σήμερα, όταν και καταγράφηκε το υψηλό των 1.202 μονάδων, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Το προηγούμενο εξηγείται από την αυξανόμενη και ισχυρή παρουσία των ξένων επενδυτών, τους τελευταίους μήνες στην εγχώρια Αγορά, οι οποίοι, τελώντας προς αναζήτηση υψηλών αποδόσεων και υπό την αρωγή θετικών εκθέσεων επέλεξαν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένες εγχώριες εταιρείες με βασικό στόχο την καταγραφή σημαντικών υπεραξιών (βοήθησε και η μετάβαση της Ελλάδας στις αναδυόμενες Αγορές από τη MSCI).
 
Η αλλαγή της φρασεολογίας των Ευρωπαίων αξιωματούχων υπέρ της Ελλάδας και η βελτίωση συγκεκριμένων μακροοικονομικών στοιχείων (επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος) αποτέλεσαν ισχυρά ερείσματα για τις τοποθετήσεις τους, έχοντας ως σύμμαχο ένα σχετικά σταθερό επενδυτικό και οικονομικό περιβάλλον, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο "φιλικό" προς αυτούς.
 
Η σχετικά εύθραυστη Κυβερνητική πλειοψηφία και η ασυμφωνία με την τρόικα δεν φαίνεται να ανησύχησαν ή/και να ανησυχούν τους ξένους επενδυτές, τουλάχιστον στην τρέχουσα φάση, καθώς η Ελλάδα δια στόματος και ΔΝΤ δεν φαίνεται να έχει ανάγκη ταμειακής ρευστότητας, ακόμα και στην περίπτωση εκείνη που δε λάβει εμπρόθεσμα τη δόση του Νοεμβρίου.
 
Για το λόγο αυτό άλλωστε παρατηρούμε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η Κυβέρνηση να είναι περισσότερο αδιάλλακτη έναντι του παρελθόντος, οριοθετώντας και συγκεκριμένες "κόκκινες γραμμές".
 
Μάλιστα, η κατάθεση  του Προϋπολογισμού του 2014 (η συζήτηση και ψήφιση αυτού αποτελεί σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης Κυβερνητικού συνασπισμού και Αντιπολίτευσης) έγινε χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία με την τρόικα, το οποίο και σημαίνει ότι σε αυτόν κατατίθενται επί της ουσίας οι προτάσεις της Κυβέρνησης.
 
Μένει πάντως να φανεί στο κατά πόσο αυτή η καθυστέρηση που υπάρχει στη συμφωνία με την τρόικα, θα ευνοήσει ή όχι την Χώρα, στο βασικό ζητούμενο που είναι η σημαντική μείωση του Ελληνικού χρέους, το όποιο εκτιμάται σε €321 δισ. το 2013 και €320 δισ. το 2014 (174,8% του ΑΕΠ).
 
Δυστυχώς, η καθυστέρηση δημιουργίας Κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία δεν επιτρέπει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων και για την Ελλάδα, καθώς και εκεί υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων.
Τουλάχιστον, η έλευση του 2014 θα οδηγήσει στην πιστοποίηση της ύπαρξης πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα μέσω και επίσημων στοιχείων, αποδείξεις που ζητούν οι ξένοι "εταίροι" προτού εξετάσουν επί της ουσίας την ελάφρυνση του Δημοσίου χρέους, αλλά και διαπραγματευτικό ατού στα χέρια της Κυβέρνησης για να απαιτήσει και όχι να ζητήσει, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec.                                                                              
 
-Μάνος Χατζηδάκης
 
Η μείωση της χρονικής απόστασης από την επίσημη ημερομηνία ένταξης της εγχώριας Αγοράς στην λίστα των αναδυόμενων Αγορών που περιλαμβάνονται στον δείκτη της MSCI, επανέφερε το ζωηρό ενδιαφέρον στο Χ.Α. ανακόπτοντας το σερί συνεχόμενων πτωτικών εβδομαδιαίων κλεισιμάτων, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Η ψυχολογία στο τέλος της εβδομάδας ήταν σαφώς πιο βελτιωμένη καθώς και η απόσταση από την συμφωνία με την τρόικα φαίνεται να έχει μειωθεί ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αν και δεν περιέχουν την μεγάλη έκπληξη εμφανίζουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο φετινά τρίμηνα.
 
Μέχρι στιγμής στο 13,3% του συνόλου των εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται μειωμένος κατά 4,6%, τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 21,2% και τα καθαρά κέρδη 45,8%.
 
Βέβαια σε αυτή την εικόνα η φορολογία του ΟΠΑΠ για πρώτη φορά στα μικτά κέρδη με 30% και οι διαφορές αποτίμησης των αποθεμάτων στον κλάδο των Διυλιστηρίων έχουν καταλυτική επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα και εφόσον εξαιρεθούν η συνολική εικόνα μείωσης των κερδών επιβραδύνεται κατά 1100 μονάδες βάσης (-11%).
 
Στο τρίμηνο το σύνολο δείχνει σταθεροποίηση σε σχέση με πέρυσι καθώς ο τζίρος ενισχύεται κατά 1%, τα λειτουργικά είναι μειωμένα κατά 13,7% και η καθαρή κερδοφορία είναι αυξημένη κατά 4,3% με την επίδραση ωστόσο και έκτακτων γεγονότων (Μυτιληναίος, ΟΤΕ). Κατά τα άλλα ο προϋπολογισμός του 2014 που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη περιέχει 14 σημαντικά εγχειρήματα πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ αξίας 3,65 δισ ευρώ μεταξύ αυτών η ΔΕΠΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΕΥΔΑΠ.
 
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 26 συνεδριάσεις διαπραγμάτευσης σε στενό εύρος διακύμανσης χωρίς να χάνει την επαφή από τα υψηλά του Οκτωβρίου. Η υπέρβαση των 1.150 μονάδων ξαναβάζει το Γενικό Δείκτη σε τροχιά δοκιμασίας των υψηλών έτους ξεκινώντας από ουδέτερες ζώνες ταλαντωτών και χωρίς να διαταραχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δείκτες τάσης.
 
Το ανοδικό σενάριο έχει καλές πιθανότητες επικράτησης την ερχόμενη εβδομάδα λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνουν οι εισροές του MSCI, οι πυκνές ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και ενδεχομένως ένα καλό φινάλε για τον Νοέμβριο.
 
Το θετικό για τους αγοραστές είναι ότι η Αγορά είναι πλέον αποφορτισμένη μετά την πολυήμερη συσσώρευση τιμών δημιουργώντας, τουλάχιστον τεχνικά, ένα επίπεδο στήριξης που έχει σαν βάση την ζώνη μεταξύ 1.120 – 1.130 μονάδων. Η διαφύλαξη αυτής της ζώνης και αυτή την εβδομάδα ήταν καθοριστική για την επανείσοδο στο Χ.Α. γρήγορων χαρτοφυλακίων που ρευστοποίησαν υψηλότερα αναζητώντας χαμηλότερα επίπεδα εισόδου τα οποία ωστόσο δεν πληρώθηκαν από τους δείκτες.
 
Οι συναλλαγές έδειξαν τάσης ενίσχυσης προς το τέλος της εβδομάδας με συγκέντρωση άνω του 85% στις μετοχές που εμπλέκονται στην αναδιάρθρωση τουMSCI δίνοντας μια καλή ένδειξη για το τι θα πρέπει να αναμένεται στις προσεχείς δύο συνεδριάσεις.
 
Επισημαίνεται ότι στην είσοδο του Χ.Α. στις ώριμες Αγορές, στις 31 Μαΐου του 2001, η Αγορά είχε καταγράψει συναλλαγές 824 εκατ. ευρώ και ισχυρή μεταβλητότητα στο τέλος εκείνης της συνεδρίασης.
 
Πέρα από την ένταξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες Αγορές το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης, ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της BetaSec. υπενθυμίζει ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι μια κλασσική εβδομάδα αποτελεσμάτων αφού κατά χρονική σειρά είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις από: ΕΧΑΕ, Jumbo (25/11), ΔΕΗ, Φουρλής, Τράπεζα Κύπρου (26/11), Εθνική Τράπεζα (27/11), Follie Folie, Frigoglass, Alpha Bank (28/11) και τέλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Motor Oil, Aegean,Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank στις 29/11. 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος για τις περισσότερες από τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, με τους επενδυτές να "παίρνουν ανάσες" από τα συνεχόμενα πολυετή ή και ιστορικά υψηλά. Ψηλά στην ατζέντα παραμένουν τα "πονταρίσματα" για τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, προεξαρχούσης της Fed.
 
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές είναι σημαντικά υποτιμημένες και θα μπορούσαν ναδιπλασιαστούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Barclays, η οποία θεωρεί ότι είναι πιθανό μέχρι το τέλος του 2014 να εμφανίσουν απόδοση 27%, κάτι που θα φέρει τις μετοχές πίσω τα υψηλά του 2007.
 
"Οι επενδυτές σε Ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζουν να δείχνουν αδικαιολόγητη αποστροφή στο ρίσκο, παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον κρίσης που υπήρχε το 2011-2012 έχει πλέον εξαφανιστεί. Αν και τους περασμένους μήνες είδαμε μια κίνηση προς τιμές που εμφανίζουν μικρότερη αποστροφή στο ρίσκο, ωστόσο θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία έχει ακόμα δρόμο μπροστά της" αναφέρει η Barclays. Κατά τον οίκο, "οι σχετικοί Ευρωπαϊκοί δείκτες τιμών/λογιστικής αξίας, συγκριτικά με τους αντίστοιχους Αμερικανικούς, βρίσκονται σε ένα από τα φθηνότερα επίπεδα από το 1975", με discount γύρω στο 30%. Η Barclays θέτει στόχο τις 400 μονάδες για τον δείκτη Stoxx 600 μέχρι το τέλος του 2014.
 
"Φούσκες" στις μετοχές των εταιρειών του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων και στις Αγορές real estate του Λονδίνου και της Κίνας βλέπουν αναλυτές και tradersπου συμμετείχαν σε παγκόσμια δημοσκόπηση του Bloomberg. Περίπου το ένα τρίτο όσων συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν "φούσκα" στα Αμερικάνικα treasuries και το 20% για τις Αγορές μετοχών, αν και το 45% πιστεύει πως πλησιάζουν σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επειδή ο καλός φίλος Μάνος Χατζηδάκης έκανε μία πρώτη αναφορά στις 31/5/2001, ίσως αξίζουν αναφοράς κάποια στοιχεία, πάντα με την υπενθύμιση ότι τότε δεν υπήρχαν τελικές δημοπρασίες για να διαμορφώνουν τα ημερήσια κλεισίματα.
 
Στις 31/5/2001, ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και στην "αποφασιστική συνεδρίαση" βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 3061,31 μονάδες (-1,33%) για να κλείσει στις 3088,66 μονάδες με απώλειες 0,45%. Ο μήνας που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε από 14 πτωτικές συνεδριάσεις και 6 ανοδικές και μηνιαίες απώλειες 11,25%, κλείνοντας στις 2741,18 μονάδες.
 
Από εκεί και πέρα στο μόνο στο οποίο συγκλίνουν οι εκτιμήσεις των παραγόντων της Αγοράς, είναι ότι με αποκορύφωμα την συνεδρίαση της Τρίτης αναμένεται ισχυρή μεταβλητότητα στο Χ.Α., με τους πλέον συντηρητικούς να εκτιμούν ότι κάπου εκεί θα εξαντληθούν οι "δυνάμεις ανόδου" και οι ενεργοί επενδυτές θα αναζητήσουν τις προοπτικές για την επόμενη χρονιά.
 
Με αυτά τα δεδομένα, κάθε αναφορά σε τεχνική ανάλυση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής και η αστρολογία μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο "έγκυρη" οποιασδήποτε ανάλυσης.
 
Θα αρκεστούμε να αναφέρουμε ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση και από τους τίτλους του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Intralot, Motor Oil, Jumbo και Folli Follie Group.
 
Μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Μέτκα και Frigoglass και στο υψηλό οι MIG, Eurobank Properties, Intralot, Motor Oil, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
 
Η απόλυτη "αγρανάπαυση" στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου διακρίθηκαν οι FHL Κυριακίδης (πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και υψηλά 70 μηνών) και Q&R (έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση). 

----ΧΠΑ

Με ανοδική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με το συμβόλαιο του δείκτη να υπεραποδίδει της spot Αγοράς και να διευρύνει το premium στο 0,90%.
 
Οι συναλλαγές ενισχύθηκαν ελαφρώς τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.581 συμβόλαια).
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.374, 5.959 Δεκεμβρίου, 301 Ιανουαρίου, 0 Φεβρουαρίου και 114 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 392,75) κινήθηκαν μεταξύ 382,5 και 393,5 μονάδων.
 
Επέστρεψε ο δανεισμός τίτλων (350.000 Alpha Bank, 16.100 ΟΤΕ, 80.000 Ελ. Πετρέλαια, 27.000 Τιτάν, 15.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.028), ΔΕΗ (1.589), Alpha Bank (2.090), Εθνική (1.283), Πειραιώς (2.243), Μυτιληναίο (604), ΓΕΚ (569), ΟΠΑΠ (1.184), MIG(109), Μέτκα (106), Ελ. Πετρέλαια (541), Τιτάνα (168), ΕΧΑΕ (101), Folli FollieGroup (273), Motor Oil (120), Jumbo (121).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 41% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν απογοητευτική με μόλις 423 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (384 δικαιώματα αγοράς και 39 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (20.026.047 τεμ.), Εθνική (2.664.597 τεμ.), MIG (2.023.008 τεμ.).
 
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v