«Ανηφορίζει» προς τις 1.160 το ΧΑ

Στη λογική της προεξόφλησης οι βραχυπρόθεσμοι (κυρίως) παίκτες δίνουν ώθηση σε δείκτες και μετοχές του XA. Συνεχίζει προς τα 4,45 ευρώ η Εθνική, αγορές σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola. Νέα υψηλά για ΤΙΤΑΝ, Jumbo. Πτώση για τη Frigoglass.

"Βιαστικά" ξεκίνησε η συνεδρίαση με εντελώς διαφορετικό ρυθμό απ΄ ό,τι τις προηγούμενες, με ενεργούς αγοραστές και σαφώς καλύτερες συναλλαγές.

Τουλάχιστον στα πρώτα 40-45΄,οπότε με τζίρο περίπου 15 εκατ. ευρώ ο μεν Γενικός Δείκτης αντιδρούσε πάνω από τις 1.160 μονάδες, ο FT25 προς τις 387, με τον σηματωρό FT Mid να ενισχύεται κατά 1,20% και τον τραπεζικό να πατά  και πάλι τις 185 μονάδες.

Ιδανικό ξεκίνημα, ανοδική συνέχεια, μου έλεγε προ ολίγου φίλος, ο οποίος εξαρχής εκτιμούσε πως η αγορά χρειάζεται μία αφορμή για να δώσει κίνηση.

Είτε ανοδική είτε πτωτική, αν και η διατήρηση του 25άρη για συνεχόμενες συνεδριάσεις πάνω από τις κρίσιμες 375/370 μονάδες ενίσχυε το πρώτο ενδεχόμενο.

Σημειώναμε ενδεικτικά στο προσυνεδριακό σχόλιό μας: "...Αφορμή αναζητά το χρηματιστήριο και... κίνητρο (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Η συσσώρευση της αγοράς συνεχίστηκε και εχθές (κρατά από τα μέσα Οκτωβρίου), με τον Γενικό Δείκτη στο εύρος των 1.133-1.150 μονάδων και τον FT 25 στις 377-382. Όσο ο 25άρης παραμένει πάνω από τις 375-370 μονάδες τόσο δεν δίνεται σαφές μήνυμα για κλείσιμο θέσεων και μερική αποχώρηση από το παιχνίδι, τόσο κερδίζεται χρόνος και πόντοι για το ενδεχόμενο ακόμη μιας ανοδικής αντίδρασης. Όμως χρειάζεται αφορμή είτε για να... φύγει χαμηλότερα η αγορά είτε για να επιχειρήσει προς τις 1.200 μονάδες (και τις 399-409 αντίστοιχα ο FT 25)" .

Προσώρας μετράμε τα εξής: ανοδικό άνοιγμα με ανοδικό χάσμα (από τις 1.144 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη), άμεση κίνηση των τραπεζών προς τις 185 μονάδες, με οδηγό την Εθνική (προς τα 4,45 ευρώ), μόχλευση σε ΔΕΗ (είχε ξεκινήσει από εχθές) και ΟΤΕ, επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης αναστροφής για μετοχές-σηματωρούς όπως θεωρούνται ο Μυτιληναίος, η ΓΕΚ/Τέρνα - Ενεργειακή, η Ελλάκτωρ. Ταυτόχρονα συνεχίζονται τα διαδοχικά νέα υψηλά για τις μετοχές ΤΙΤΑΝ στα 21,93 και JUMBO στα 10,85 ευρώ.

Είναι εμφανής η διάθεση ορισμένων ισχυρών χεριών να προεξοφλήσουν θετική έκβαση της συνάντησης του Αντ. Σαμαρά με τη Γερμανίδα ομόλογό του, ενώ όπως υπενθυμίζεται από ανθρώπους της αγοράς όλο και πλησιάζει η συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης 26/11 όπου θα γίνουν τα τελικά πακέτα στις μετοχές των δέκα εταιρειών, που απαρτίζουν τον διεθνή δείκτη MSCI Greece - EM.

Βέβαια, σε κάθε παιχνίδι προεξόφλησης ελλοχεύουν κίνδυνοι και ενίοτε παγίδες εγκλωβισμού, και το ρίσκο ανάλογων βραχυπρόθεσμων κινήσεων πρέπει να συνεκτιμάται σοβαρά από τους παίκτες.

Στο 1,88 ευρώ η μετοχή της Intralot, στα 9,27 των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 7,63 των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Ικανοποιητική η μέχρι τώρα διακύμανση του δείκτη της  μεσαίας κεφαλαιοποίησης (*) και με περισσότερες συναλλαγές απ΄ ό,τι τις προηγούμενες 2-3 συνεδριάσεις. Προσπάθεια αντίδρασης για τη Eurobank, πειστικότερη για τη μετοχή της Attica Bank, συναλλαγές σε ΕΥΑΘ, Νηρέα και Ιντρακόμ.

Στις 11.20-11.25 η αξία των συναλλαγών είχε φτάσει τα 18,2 εκατ. ευρώ από τα οποία τα περισσότερα 3,2 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής.

Υψηλός τζίρος και στις μετοχές των ΟΤΕ - ΟΠΑΠ και Πειραιώς, ενώ στην Alpha Bank σημειώνουμε πως στη μετοχή είχαν γίνει συναλλαγές αξίας 720 χιλιάδων ευρώ στο δε ΑΛΦΑ τπ, πάνω από 530 χιλιάδες ευρώ. Συγκριτικά ενισχυμένες οι συναλλαγές στο warrant και της Εθνικής.

(*) Λόγω της ιδιαιτερότητας της σημερινής συνεδρίασης ανεβάσαμε διάγραμμα του FT Mid στον Εκηβόλο. Ομολογουμένως με ενδιαφέρουσες και συμμετρικές χρονοσειρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v