ΧΑ: Κάτω και από τις 1.100 μονάδες

Εντείνονται οι πιέσεις για τον ΓΔ. Απώλειες για τις τράπεζες, με την ΕΤΕ να υποχωρεί κάτω των €4 με απώλειες σχεδόν 10%. Ελάχιστοι οι διακρινόμενοι χαμηλότερα του 25άρη, όπου ξεχωρίζουν οι θυγατρικές Βιοχάλκο. Κέρδη για ΟΠΑΠ, Eurobank Properties.

Ισχυρές πιέσεις με το καλημέρα στο Χ.Α., που ξεκίνησε με ουρά πωλήσεων, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί αυτήν την ώρα κάτω και από τις 1.100 μονάδες, με απώλειες 2,2% και τζίρο 55 εκατ. ευρώ. 

Μικτά πρόσημα επικρατούν μέχρι στιγμής στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας στο ελληνικό xρηματιστήριο ξεκίνησε, όπως ήδη αναφέρθηκε, με ουρά πωλήσεων.

Η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών σε πολύ άσχημο επίπεδο ξεπερνά σημαντικά το ένα προς τέσσερα, σαφέστατη ένδειξη ότι ελάχιστες μέχρι στιγμής δυνάμεις δείχνουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες χαμηλότερα του FT 25.

Μένοντας στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό αξίζει να επισημανθεί η διάθεση που δείχνουν για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα και σήμερα θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Μεταφερόμενοι στις θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές, τις πλέον αλγεινές μέχρι στιγμής εντυπώσεις δημιουργεί ο τίτλος της Εθνικής που χάνει με μεγάλη ευκολία το ψυχολογικό όριο των 4 ευρώ. Οι απώλειες φτάνουν το 10% και ο τίτλος κινείται στα 3,76 ευρώ. Αντίστοιχη εικόνα και στα warrants της τράπεζας. Πτώση 10% με την τιμή οριακά πάνω από το 1 ευρώ.

Με το κόκκινο να επικρατεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του 25άρη, πράσινες εξαιρέσεις αποτελούν ο ΟΠΑΠ (+2,33%), η Eurobank Properites (5,26%), τα Ελληνικά Πετρέλαια (1,22%, με καθόλου βέβαιη τη συνέχεια αν επανεμφανιστεί ο πωλητής της Παρασκευής), η ΕΕΕ (0,29%), τα Σωληνουργεία Κορίνθου (0,47%) και ο Τιτάν (0,16%).

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό, όλοι ανεξαιρέτως οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι δείχνουν να βρίσκονται υπό πίεση, ενώ σε σχετική πίεση παραμένουν και τα τραπεζικά warrants.

Ο Γενικός Δείκτης από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης έχασε τη στήριξη των 1.120 μονάδων και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές υποχωρεί στις 1.098 μονάδες με πτώση 2,28%, ενώ ο τζίρος προσεγγίζει τα 55 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕΤΠ, ΦΦΡΓΚΡΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΚΡΙ, ΜΠΕΛΑ).

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται βέβαιο ότι και σήμερα ο τζίρος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα λόγω γυρισμάτων και πωλήσεων της τελευταίας στιγμής, ενώ οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία πως, αν η τελευταία ώρα της συνεδρίασης βρει τον Γενικό Δείκτη στα τρέχοντα ή σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, δεν αποκλείεται η πτωτική τάση να ανεβάσει στροφές.

Από την πλευρά του όγκου συναλλαγών ξεπερνούν τα 2.200.000 εκατ. τεμάχια οι συναλλαγές για την Alpha Bank, ενώ αμέσως μετά οι περισσότερες συναλλαγές είναι για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και προσεγγίζουν τις 900.000 κομμάτια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v