Δυναμικό ξεκίνημα στη Σοφοκλέους

Συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να «δοκιμάζει» τις 1.250 μονάδες. Υπεραπόδοση για ΕΥΠΡΟ, MIG, ΓΕΚΤέρνα. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και η... δυναμική υπέρβασης των 409-410 μονάδων για τον FT 25.

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να "δοκιμάζει" τις δυνάμεις του υψηλότερα των 1.250 μονάδων. 

Στο "πράσινο" το σύνολο των μετοχών του FT 25 με τις μετοχές των Eurobank Properties, MIG και ΓΕΚ Τέρνα να υπεραποδίδουν.

Νωρίτερα το euro2day μετέδιδε:  

Σε υψηλό 30 μηνών ο Γενικός Δείκτης μετά το κλείσιμό του στις 1.238,06 μονάδες. Αιφνιδιασμένοι δήλωναν αρκετοί παίκτες μετά το... ανοδικό άνοιγμα της χρονιάς, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να μετρά τα τελευταία ρεκόρ του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Και όμως οι διορατικοί και οι λιγοστοί αντιθετικοί, ψυλλιασμένοι όντες, ποντάριζαν από τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2013 σε ένα... γρήγορο January Effect (σχετίζοντάς το και με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας), έθεταν τον πήχη εξαρχής και πολύ ξεκάθαρα στην υπέρβαση των 409 μονάδων του FT 25 (υψηλό Μαΐου 2013) και ενίσχυαν τις θέσεις τους σε συγκεκριμένα χαρτιά.

Ήδη, η αγορά μετρά άνοδο σχεδόν 6,5% (στις πρώτες τρεις συνεδριάσεις του Ιανουαρίου), ορισμένοι κάνουν λόγο για επανάληψη του περυσινού θετικού ξεκινήματος (αναφερθήκαμε εκτενώς σε πρόσφατα σχόλιά μας), οι 3... σωματοφύλακες ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ επιβεβαιώνουν τη βραχυμεσοπρόθεσμη ανοδική φορά τους, τη στιγμή που «ισχυρά χέρια» κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους ωθώντας σε νέα υψηλά μετοχές εταιριών (π.χ. Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).

Πού το πάει η αγορά είναι ένα εύλογο ερώτημα και συνακόλουθο το εάν κάποιος που έχει μείνει έξω από την «πρώτη μοιρασιά» μπαίνει στο παιχνίδι σε αυτά τα επίπεδα.

Η κατεύθυνση της αγοράς είναι ανοδική, «ισχυρά χέρια» θέλουν -για τους δικούς τους λόγους- να διατηρήσουν αυτό το momentum, η έκτασή της όμως θα εξαρτηθεί από τον διεθνή παράγοντα, κυρίως όμως από τις πολιτικές (και οικονομικοεπιχειρηματικές) εξελίξεις στο εσωτερικό.

Όσο η κυβέρνηση θα δείχνει πως μένει στο παιχνίδι και πως υλοποιεί 2-3 χρειώδη, τόσο το ποντάρισμα προεξόφλησης, η στήριξη «ξένων funds» και «κέντρων» θα συνεχίζεται. Με αγορές και κύκλους επανατοποθετήσεων κατ' αρχάς στα γνωστά, στα δοκιμασμένα χαρτιά, κυρίως του FT 25 και δευτερευόντως του FT Mid και συγκεκριμένων μετοχών/εισηγμένων του... 140άρη.

Το ανοδικό γύρισμα των ξένων αγορών εχθές λειτουργεί ενισχυτικά για το Χ.Α., η τεχνική ανάλυση όμως συνιστά προσοχή όσο ο FT 25 δεν διασπά ανοδικά το «υψηλό» του περυσινού Μαΐου. Σημειώναμε και εχθές πως η τελευταία ανοδική κίνηση από τα χαμηλά (της 27ης/12, ελάχιστο στις 368,60, μέγιστο στις 387,75 και κλείσιμο στις 386,24 μονάδες) εξαντλείται προς τις 409-410 μονάδες. Αντίσταση σημαντική, για την υπέρβαση της οποίας απαιτείται περαιτέρω μόχλευση σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Η χθεσινή αντίδραση της μετοχής της Πειραιώς (+6,62% στο 1,61 ευρώ) και της Alpha Bank (+4,37% στο 0,669 ευρώ) ενισχύει την εκτίμησή μας πως ο κλάδος είναι μέσα στο παιχνίδι. Παρά τις αδυναμίες της Εθνικής, η Πειραιώς και η Alpha Bank μπορούν.

Εάν μάλιστα λήξει σύντομα το θέμα της αλλαγής του σχετικού πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου να επισπευσθεί και η ΑΜΚ της Eurobank, το ποντάρισμα στα warrants (κυρίως της Alpha Bank αλλά και της Πειραιώς) θα ενταθεί.

Ενδεικτικό το σχετικό δήγμα του Χαμαιλέοντα για το ιδιότυπο arbitrage με τις μετοχές-warrants της Alpha Bank.

Το γεγονός πως ο κλαδικός δείκτης προσεγγίζει και πάλι τις 190 μονάδες είναι ενθαρρυντικό. Θα είναι δε θετικό στην περίπτωση που πιάσει και τις κρίσιμες 195 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών.

Άψογη παράσταση εχθές από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τα «ισχυρά χέρια» να ενισχύουν την εκτίμησή μας πως η αγάπη των ξένων (για το 2013) θα γίνει σφοδρότερη φέτος. Τουλάχιστον για το πρώτο 4-5μηνο, για ευνόητους λόγους.

Νέο υψηλό στα 10,48 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, νέο υψηλό στα 11,53 ευρώ για τη ΔΕΗ. «Υστερεί» η μετοχή του ΟΠΑΠ που έκλεισε στα 10,13 ευρώ με υψηλό ημέρας στα 10,17 ευρώ και κορυφή τα 10,42 ευρώ από τη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου. Να ένα στοίχημα για τολμηρούς, εάν θα ακολουθήσει σε νέο υψηλό και η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά και για Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (που υποστηρίζονται από συναλλαγές και πακέτα), κινητικότητα και πάλι στις κατασκευές (κυρίως σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και J&P Άβαξ). Αγορές όμως και τοποθετήσεις (κυρίως από αμερικάνικα funds) σε 10-15 μετοχές κυρίως του 25άρη και σε λιγότερες του FT Mid και 2-4 επιλεγμένων από άλλους δείκτες.

«Νέο υψηλό» στα 4,59 ευρώ για τη μετοχή του Fourlis (επιβεβαιώνοντας τους παραδοσιακούς φίλους του), υπεραντίδραση για Ικτίνο, Ιατρικό, ανοδική προσπάθεια από Intracom, ΕΒΖ, Πλαστικά Θράκης, MLS. Για τον Ικτίνο (1,70 ευρώ) να συνεκτιμηθεί πως λίγο πριν από τις εορτές άλλαξε χέρια το 1,1% του μετοχικού κεφαλαίου στο 1,46 ευρώ. Για τη δε MLS, το ότι ο βασικός μέτοχος συνηθίζει να δίνει πακέτα σε υψηλές τιμές.

Από τον... 140άρη, η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου ενίσχυσε τις εκτιμήσεις για υψηλούς στόχους το 2014 (όπως το 2013, άλλωστε), η Lamda Development στα 5,40 ευρώ (με τις εξελίξεις στο... μέτωπο του Ελληνικού να τρέχουν).

Με... ρετάλι μόλις 1 τεμάχιο (αξία 9 ευρώ) η μετοχή της Γενικής παρέμεινε σταθερή στα 8,86 ευρώ (αποτιμάται στα 605 εκατ. ευρώ).

Ζητούμενη για σήμερα, σταθερά, η επιβεβαίωση των στηρίξεων και η διασφάλιση των κεκτημένων. Θυμίζουμε πως για τον FT 25 χαμηλό σημειώθηκε εχθές στις 393,07 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v