ΧΑ: «Φιλτράρει» τα νέα δεδομένα

Τελευταία συνεδρίαση του Χ.Α. πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής, με αναβάθμιση από τον οίκο Fitch και επαναφορά των Γ.Δ. και FTSE 25 στις 1.150 και 370 μονάδες αντίστοιχα. Στο επίκεντρο και η Εθνική Τράπεζα, που κράτησε τα 2,20 ευρώ.

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε «Β» από «Β-» προχώρησε η Fitch, με σταθερό outlook. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται πλέον πέντε βαθμίδες κάτω από την κατηγορία investment grade. Θετική εξέλιξη από πολλές απόψεις, που εν μέρει προεξοφλήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, πλήρης ανάσυρση των βασικών δεικτών από τα χαμηλά και κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 1.150,97 και του FTSE στις 370,50. Σαν να λέμε, ούτε με... μοιρογνωμόνιο να έπαιζαν την αγορά τα «ισχυρά χέρια» που περίμεναν και την απόφαση της Fitch.

Η αγορά έστειλε μήνυμα στο... κλείσιμο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ενώ το Euro2day.gr από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό του εστίαζε στον αμερικανικό οίκο και στην εδώ και καιρό προγραμματισμένη παρέμβασή του που «...όλως συμπτωματικώς αναμένεται το αργότερο μέχρι και αύριο. Διευκρινίζω πως πρόκειται για προγραμματισμένη επανεξέταση του ελληνικού αξιόχρεου, θυμίζοντας πως εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι ο Fitch σημειώνει (από τις 13/5) ότι το ελληνικό αξιόχρεο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στη διαβάθμιση Β- με σταθερές προοπτικές και θα επανεξεταστεί στις 23 Μαΐου, θα επηρεασθεί αρνητικά στην περίπτωση που δεν ανακάμψει η οικονομία, οδηγώντας στην επανεμφάνιση νέων χρηματοδοτικών κενών».

Συμπληρώνοντας: «Ο λόγος για τη συγκεκριμένη παράμετρο καθώς από εχθές αργά το απόγευμα στην αγορά κυκλοφορούν πολλά και φημολογούνται περισσότερα για κίνηση... προεκλογικής στήριξης της Αθήνας. Απλώς στα υπόψη μέχρι να επιβεβαιωθεί ή όχι, θυμίζοντας το προηγούμενο πάθημα με την αξιολόγηση (μη αξιολόγηση, επί της ουσίας) της Moody's, στις αρχές Απριλίου».

Ενθαρρυντική ένδειξη, το επαναλαμβάνω, σχετίζοντάς την με την ανάλογη κίνηση της S&P για την Ισπανία, αλλά και την πολύ προσεκτική προσέγγιση της JP Morgan, που θα... αγοράζει σε κάθε διόρθωση δίνοντας όμως πιθανότητες πάνω από 50% για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Κυριακή κοντή γιορτή... που έλεγαν και οι παλαιότεροι, αν και η προσέγγιση αυτή αφορά περισσότερο όσους κινούνται πολύ βραχυπρόθεσμα. Μέχρι και τη σημερινή συνεδρίαση και τις πρώτες της επόμενης εβδομάδας όπου προφανώς η τάση θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Πονταρίσματα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες και στη διάρκεια της διόρθωσης από τις 1.123,62 (στις 15/5) μέχρι τις 1.066,54 μονάδες (στις 19/5) και της ανοδικής αντίδρασης. Θυμίζω από τα διπλά χαμηλά της 19ης-20ής/5 μέχρι και τις 1.150 μονάδες στο χθεσινό κλείσιμο.

Απόλυτα αρμονική κίνηση σε τεχνικό σχηματισμό V με ανοιχτά και τα δύο κύρια ενδεχόμενα από τη Δευτέρα. Τόσο της εκρηκτικής συνέχειας προς τις 1.180-1.220 μονάδες, όσο και της άμεσης οπισθοχώρησης προς τις 1.060-1.050 μονάδες. Βέβαια αυτό το... δίλημμα αφορά κυρίως όσους ποντάρουν στο ένα ή στο άλλο ενδεχόμενο ή έχουν παίξει συνδυαστικά στην υποκείμενη αγορά και στην αντασφάλιση των παραγώγων.

Στα συν των τελευταίων ημερών η επαναφορά της μετοχής της Εθνικής πάνω από την τιμή της ΑΜΚ και σε κλείσιμο (στα 2,24 ευρώ), η δυναμική αντίδραση της ΔΕΗ προς τα 10,65-10,70 ευρώ, η αφύπνιση του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ (δες σχετικό θέμα του Στέφ. Κοτζαμάνη) αλλά και η κίνηση των τριών βασικότερων δεικτών στα τεχνικά τους όρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v