Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο τέλος γίνεται το ...«παιχνίδι»

Συνέχισε ανοδικά ο Γενικός Δείκτης, «πιάνοντας» το στόχο των 1.120 μονάδων. Δεύτερο κλείσιμο στο υψηλό ημέρας. Αύξηση συναλλαγών προς το τέλος της συνεδρίασης με επίκεντρο τους τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Κέρδη για τις τράπεζες. Υπεραπόδοση για Jumbo, ΓΕΚΤέρνα.

Ο στόχος των 1.120 μονάδων επιτεύχθηκε με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 1.119,97 μονάδες σημειώνοντας «υψηλό ημέρας» στις 1.122,66 μον. (λίγο πριν τις 17.00).

Και σήμερα, όπως εχθές, οι αγοραστές επιφύλαξαν το καλύτερο για το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης και δη προς το κλείσιμο, όταν αυξήθηκαν αναλογικά οι συναλλαγές σε 4-6 δεικτοβαρείς μετοχές. Κλείσιμο του FT25 στις 361,96 με «υψηλό ημέρας» στις 363,05 και για τον Τραπεζικό στις 149,23 με «υψηλό ημέρας» στις 150,27 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στα 70,4 εκατ. ευρώ (το 47% στις τράπεζες) με τα 15,6 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής και τα 10,8 εκατ. στην Πειραιώς. Κέρδη για 16 από τις 25 μετοχές του δείκτη και 2 σταθερές, ενώ στο σύνολο των εισηγμένων, για 70 σημειώθηκε άνοδος και για 43 απώλειες. Καλή και η σχέση του 25άρη, καλός ο λόγος ανοδικών/πτωτικών και για το σύνολο της αγοράς.

Μετά και το σημερινό «κλείσιμο» για τον ΓΔ «μετρώνται» 6 στις 7 ανοδικές συνεδριάσεις από την αντίδραση των χαμηλών της Παρασκευής 8- Δευτέρας 11 Αυγούστου (συνεδρίαση που... έσπασε το 10ήμερο πτωτικό σερί).

Με την αγορά να επανέρχεται στα επίπεδα του 2ημέρου 5-6 Αυγούστου (στις δύο πτωτικές συνεδριάσεις, που δημιουργήθηκε το σημαντικότερο κενό/gap της όλης κίνησης που εξελίσσεται από τις αρχές Ιουλίου). Τεχνικά, όπως εκτιμά ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, οι μέχρι σήμερα αντιστάσεις έχουν μετατραπεί (ή τείνουν) σε στηρίξεις βασικών δεικτών και μετοχών.

Οπως σημειώνεται αναλυτικά (στο The Traders Diary) τα 2,40-2,41 ευρώ τείνουν να θεωρηθούν τιμές στήριξης για τη μετοχή της Εθνικής που ηγείται όχι μόνο της κλαδικής κίνησης αλλά και της αντίδρασης του δείκτη της «μεγάλης» κεφαλαιοποίησης. Με αποτίμηση 8,76 δισ. ευρώ η Εθνική και με την Πειραιώς των 8,48 δισ. ευρώ στην δεύτερη θέση οδηγεί την εβδομαδιαία προσπάθεια «απεγκλωβισμού» από τα επίπεδα των 1.050-1.044 μονάδων (της 8/8).

Οσον αφορά στον κλάδο, αίσθηση προκάλεσε η πανομοιότυπη απάντηση των Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ. Μάλιστα η Εθνική με νέα ανακοίνωση της, έθεσε προς το δεύτερο 15νθήμερο Οκτωβρίου την περίοδο της ανακοίνωσης τους, δίνοντας τον- κατ΄αρχήν- ορίζοντα και των περιθωρίων του κλάδου

Ακολούθησε λίγο μετά τις 13.00 η «ανάρτηση» της ανάλυσης της JP Morgan θετικής για τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που αδιαμφισβήτητα συνέβαλε στην τόνωση των αγοραστικών τάσεων και την βελτίωση του κλίματος κυρίως στις τάξεις των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Οπως αναφέρεται σήμερα, οι τράπεζες της Ελλάδας διαπραγματεύονται με discount 26% έναντι των ευρωπαϊκών: 23% έναντι των ισπανικών και των πορτογαλικών πιστωτικών ιδρυμάτων και 40% έναντι των ομίλων της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (CEEMEA). 

Μόλις εχθές σε σχετικό θέμα του Bloomberg διαπιστώνονταν σημάδια κόπωσης στην ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου με την διόρθωση να αποδίδεται στην κάμψη των μετοχών του τραπεζικού κλάδου.

Σημαντικές οι εισροές κεφαλαίων για ακόμη μία συνεδρίαση στη μετοχή του ΟΠΑΠ (στα 12,35 ευρώ με 3,09%) ενώ τοποθετήσεις έγιναν για 2-3η ημέρα σε ΟΤΕ (10,47 με 2,65%) και ΔΕΗ (10,71 ευρώ με 2%).

Δεδομένου, ότι την επόμενη εβδομάδα- τελευταία του Αυγούστου- ανακοινώνονται τα αποτελέσματα ισχυρών ομίλων (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΠΑΠ κ.α. ) μερίδα αναλυτών και παικτών εστιάζει ήδη σε αυτές τις μετοχές δημιουργώντας την ανάλογη ζήτηση (ή προσφορά ).

Μέχρι και σήμερα δεν παρατηρείται αισθητή διαφοροποίηση στην αγορά των Παραγώγων (ελαφρά αύξηση των ΣΜΕ σε συγκεκριμένους τίτλους, μέτριος δανεισμός) ενώ αναλυτικότερα στοιχεία για το ΧΠΑ θα αναφερθούν στη συνέχεια στο σχετικό σχόλιο της Solidus Χρηματιστηριακής.

Να συνεκτιμηθούν, πως από τις πρώτες 15 μετοχές σε αξία συναλλαγών μόνον μία (FFG) υποχώρησε, στις υπόλοιπες οι τζίροι έγιναν στη διάρκεια της μικρότερης ή μεγαλύτερης αντίδρασης.

Ειδικότερα στη μετοχή της ΕΤΕ τα 2,40 ευρώ θεωρούνται πλέον στήριξη με πρώτο στόχο προς τα 2,50-2,55 ευρώ. Το ότι ο όμιλος ανακοινώνει αποτελέσματα 6μηνου την επόμενη εβδομάδα δημιουργεί τάση υπέρ των αγοραστών με τη συνέχεια να προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα.

Βελτιωμένη σήμερα η εικόνα για τη μετοχή της Πειραιώς, καθώς κυμάνθηκε στα 1,36-1,42 με τελική τιμή τα 1,39 ευρώ.

Ακολούθησε η μετοχή του ΟΤΕ (με συναλλαγές αξίας 8,1 εκατ. ευρώ) με δεύτερη συνεχόμενη καλή συνεδρίαση. Διακύμανση στο εύρος 10,25-10,55 και τελική τιμή τα 10,47 ευρώ (με σημαντικότατη την ανακατάληψη των επιπέδων ΚΜΟ 200, όπως σημείωναν νωρίτερα φίλοι της στήλης).

Τέταρτη στη σχετική κατάταξη η μετοχή του ΟΠΑΠ που επίσης ανακοινώνει αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα και τα...πονταρίσματα να εντείνονται. Σταθερό χαρτί ο Οργανισμός κυμάνθηκε στα 12-12,35 ευρώ κλείνοντας στο "υψηλό ημέρας". Απόλυτα θετική και τεχνικά η κίνηση της μετοχής.

Έκπληξη η Jumbo, που μετά την τελευταία αναδιανομή χαρτιών σε τιμές χαμηλότερες των 10 ευρώ και με τη βοήθεια αρκετών πακέτων ενισχύθηκε και σήμερα. Με 5,35% στα 10,63 ευρώ.

Σταθερή η μετοχή της Alpha Bank δείχνει να έχουν ως προτεραιότητα την επιβεβαίωση των 0,60 ευρώ. Πάνω από τα 0,63- 0,64 η μετοχή "χρωστά" μία επιθετικότερη κίνηση.

Σταθερή η Eurobank στα 0,31 ευρώ (εξετάζεται ξεχωριστά από τις άλλες 3 συστημικές) με εμφανώς περιορισμένες δυνατότητες ουσιαστικής κίνησης, μέχρι νεοτέρας.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ από τη στιγμή, που επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά η πολυετής στήριξη (πέριξ των 10 ευρώ) ακολουθείται η γνώριμη...διαδρομή προς τα 10,65-10,80 ευρώ. Κλείσιμο σήμερα στα 10,71 ευρώ με "βλέψεις" για τα 10,80 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές (2,6 εκατ. ευρώ) στο warrant της Alpha Bank (το μόνο από τα 3 που παρουσιάζει συναλλακτικό ενδιαφέρον) στη μετοχή του Τιτάνα (20,15 ευρώ με άνετη επαναφορά), ενώ ενθαρρυντική είναι η αντίδραση- αποκόλληση του Ελλάκτορα. Με συναλλαγές 1,1 εκατ. ευρώ το - 0,36 στα 30,25 ευρώ για τη μετοχή της FFG της μόνης με μικρή υποχώρηση από τις 15-16 που παρακολουθούνται (βάσει της αξίας συναλλαγών).

Επαναφορά της μετοχής της CC/HBC πάνω από τα 17 ευρώ (...ταλαιπωρήθηκε αρκετά χαμηλότερα αυτής της τιμής), συγκριτικά καλός τζίρος σε 2 από τις 3 μετοχές-σηματωρούς που υπεραπέδωσαν σήμερα. Ο λόγος για τον Μυτιληναίο, που ξεπερνώντας τα 6 ευρώ μπορεί να προσεγγίσει τις προηγούμενες αντιστάσεις του (διαδοχικά προς τα 6,40 ευρώ) και την Αεροπορία Αιγαίου (μαζεύτηκε στην διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης) που από τα τελευταία χαμηλά των 5,02 ευρώ (στις 8/8) αντιδρά σταθερά μέχρι τα σημερινά υψηλά των 5,81 ευρώ (τελική τιμή στα 5,80 ευρώ).

Σημειωτέων, πως στην ομάδα αυτών των αναφερόμενων μετοχών πραγματοποιήθηκαν συνολικά συναλλαγές περίπου 71-71,5 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v