Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαφνικό ράλι στο Χρηματιστήριο

Τραπεζικό ράλι οδηγεί τον Γενικό Δείκτη προς τις παρυφές των 1.000 μονάδων. Ανοδος άνω του 4% για Πειραιώς, ETE, Eurobank. Ακολουθούν με ισχυρά κέρδη ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Αυξητικές τάσεις καταγράφονται και για τις συναλλαγές.

Αντίδραση προεξόφλησης προς τις 1.000 μονάδες, με αρχικά μέτριο κόστος και εν συνεχεία με θεαματική ενίσχυση κυκλοφορίας, τζίρου και αποδόσεων. Αυτά μέσω στοχευμένων κινήσεων των λεγόμενων «ισχυρών χεριών».

Με αιχμή τις τράπεζες, μπροστάρηδες Εθνική και Πειραιώς, με τον ΟΠΑΠ στο... στοίχημα των 11 ευρώ και το σύνολο των μετοχών του FT 25 να κινείται επιθετικά ανοδικά.

Κίνηση κυρίως εσωτερικού χαρακτήρα, καθώς στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν σαφώς ηπιότερες -πλην όμως- ανοδικές τάσεις.

Στο ελληνικό η συνεδρίαση μπορεί να ξεκίνησε διερευνητικά (από τις 961,53 μονάδες), όμως σε λιγότερο από 5΄ οι εντολές αγοράς έδωσαν το στίγμα και τη διάθεση των βραχυπρόθεσμων οι οποίοι μέχρι τις 11.00 είχαν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 980 μονάδων. 

Με την προσέγγιση της συγκεκριμένης περιοχής-αντίστασης ενισχύθηκε τόσο η ταχύτητα κυκλοφορίας εντολών/μετοχών όσο και της θέσης της πλειονότητας των τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Λίγο μετά τις 11.15 για τον Γ.Δ. η απόδοση ξεπερνούσε το 2,34% (986,10), για τον FT 25 το 2,83% (322 μονάδες) με τον τραπεζικό να υπεραποδίδει προς τις 127 μονάδες. 

Ο απολογισμός της πρώτης ώρας κρινόταν απόλυτα ενθαρρυντικός, καθώς τα «ισχυρά χέρια» είχαν ξεκάθαρη διάθεση και την έδειχναν στο ταμπλό, μικρότερα επενδυτικά σχήματα ανταποκρίνονταν στο... έναυσμα των μεγαλύτερων (κάτι που αποτυπώνεται στην άνοδο του FT Mid προς τις 870 μονάδες), οι 4 στις 5 τεχνικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνονται και σταδιακά προσελκύεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τζίρος.

Πάνω από τις 125 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης είναι γνωστό πως «βλέπει» προς τις 128 και τις 130 μονάδες, επίπεδα που βραχυπρόθεσμα μπορεί και να αλλάξουν τη φορά από πτωτική σε ανοδική. Πάνω από τα 2 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με αυξανόμενες συναλλαγές και τον τζίρο να ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ. Ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον και για τις μετοχές των Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank. Με την Πειραιώς να ξεπερνά τον αρχικό στόχο του 1,25 ευρώ και την Alpha Bank του 0,54 ευρώ.

Η αρμονική -και από την τεχνική πλευρά- ειδικά των ΕΤΕ και Πειραιώς φαίνεται να «λύνει» μετά τις 11.30 τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, ανεβάζοντας την ταχύτητα κυκλοφορίας ανά μετοχή, γεγονός που αρχίζει και αποτυπώνεται στη θεαματική ενίσχυση του τζίρου. Περίπου εκείνη την ώρα οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 16,5 εκατ. ευρώ από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος σε τράπεζες και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Μετοχή-σηματωρός του ΟΠΑΠ, έχει γίνει πολύ κουβέντα τελευταία, με αφορμή και τις θετικές αναλύσεις ξένων και εγχώριων οίκων, ενώ ήταν η πρώτη που έδωσε πειστικό σήμα ανόδου και επαναφοράς προς την πολύ σημαντική περιοχή των 10,90-11 ευρώ. Προσώρας στη μετοχή του ΟΠΑΠ οι συναλλαγές γίνονται στα 10,43-11,09 ευρώ, ξεπερνώντας κάθε αρχική μας προσδοκία που θεωρούσαμε εφικτή την προσέγγιση των 10,90-11 ευρώ σήμερα-αύριο. Ήδη, με σχεδόν 6% η μετοχή του Οργανισμού, εάν προσθέσουμε και τη χθεσινή συνολική απόδοση φθάνουμε σε διψήφιο ποσοστό μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις, σαν να λέμε... Bingo για όσους βραχυπρόθεσμους ρίσκαραν.

Στα 9,96-10,18 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ ακολουθεί από σχετική απόσταση τον ΟΠΑΠ. Στα 6,12-6,42 ευρώ η υπερπουλημένη μετοχή της ΔΕΗ μετά από μακρά περίοδο διατήρησης κοντά στα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Μετά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης και στις 25 μετοχές του FT 25 κυριαρχούσαν οι αγοραστές, τα χαρτιά είχαν ξεκάθαρη ανοδική φορά, ενώ από τις μετοχές της μεσαίας κατηγορίας μόνον για δύο ΟΛΘ, Autohellas (που δεν είχαν... ανοίξει καν) η τιμή παρέμενε στα χθεσινά.

Στις 12:00 ο Γενικός Δείκτης βρίσκονταν στις 992 μονάδες και ο όγκος συναλλαγών στα 24,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v