Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έσπασε το σερί επτά πτωτικών μηνών

Με κέρδη 5,17% για τον Γενικό Δείκτη έκλεισε ένας «καυτός» μήνας για την αγορά. Προβληματίζουν οι συνεχείς αλλαγές «ψυχολογίας» των επενδυτών. Εθνική, Folli Follie, Motor Oil οι σημερινοί πρωταγωνιστές. Ποια είναι τα όρια αντίδρασης των δεικτών.

Την πεπατημένη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων ακολούθησε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του 11μηνου, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον απόλυτο τρόπο τις εκτιμήσεις της στήλης η οποία στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, μεταξύ άλλων, ανέφερε: "τείνει να γίνει απόλυτα συνηθισμένο φαινόμενο, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κλείνει κάθε μέρα και με διαφορετικό πρόσημο, όμως οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα δώσουν 'περισσότερα στοιχεία' για την βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς θα έχουν κλείσει βιβλία και οι τελευταίοι ξένοι διαχειριστές και έτσι θα πάψει να υφίσταται ο λόγος 'καλλωπισμού' των αποτιμήσεων που σημειώθηκε σε αρκετές από τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Αν η ανοδική αντίδραση δεν συνδυαστεί με ειδήσεις που να μειώνουν την πολιτική αβεβαιότητα, ακόμη και μια πιθανολογούμενη αναβάθμιση από οίκο αξιολόγησης δεν θα μπορέσει να αναστρέψει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση".

Και ενώ μόλις χθες ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σήμερα και χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική είδηση ο Δείκτης "φόρεσε τα πράσινα" και δεν τα έβγαλε μέχρι το τέλος (!)

Έτσι μετά το -0,50% του Γενικού Δείκτη κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, το -2,83% της συνεδρίασης της Τρίτης, το +1,52% της συνεδρίασης της Τετάρτης και το -2,63% της συνεδρίασης της Πέμπτης, ήλθε και το σημερινό +1,29% για τον Γενικό Δείκτη, με αποτέλεσμα το εβδομαδιαίο διάγραμμα να μοιάζει περισσότερο σε καρδιογράφημα και καθόλου σε διάγραμμα Αγοράς που "ξέρει που πηγαίνει" (βλ. διάγραμμα).

H εβδομαδιαία εικόνα του Γενικού Δείκτη

Απόλυτα ενδεικτική η "ατάκα" έγκριτου παράγοντα της Αγοράς που δήλωσε ότι το Χ.Α. μοιάζει με "τροπική" Αγορά, καθώς την μία μέρα "βρέχει καρέκλες" και την αμέσως επόμενη έχει "ηλιοφάνεια"(!)

Ασφαλώς και όλες η προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης που έχουν σημειωθεί κατά τις τελευταίες ημέρες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν φαίνεται να "ακουμπάνε" σε λογικοφανή σενάρια, πλην ίσως της διάθεσης κάποιου "window dressing", που όμως και αυτό θεωρητικά περατώνεται σήμερα, με τους ξένους (ενεργούς) διαχειριστές να θέλουν να βάλουν μία τελευταία "πινελιά", την ώρα που έκλειναν κάποιο σαλέ για τις Χειμερινές τους διακοπές και ταυτόχρονα έχοντας επικεντρωμένη την προσοχή τους στα αποτελέσματα της "Black Friday" στις ΗΠΑ.

Εμβρόντητοι παρακολουθούν το εντυπωσιακό "ασανσέρ" στο Χ.Α., οι περισσότεροι εγχώριοι παράγοντες της Αγοράς, αδυνατώντας, με λογικά επιχειρήματα" να εξηγήσουν την εντυπωσιακή μεταβλητότητα, ακόμα και σε μία τόσο "ρηχή" Αγορά, όπως είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερα υψηλές πιθανότητες κάποιο "front running" εν όψει του σημερινού, αναμενόμενου, "χρησμού" της Moody΄ς (μας έχει δύο βαθμίδες χαμηλότερα από τους άλλους οίκους αξιολόγησης), καθώς αυτό δεν σημειώθηκε και στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση όπου οι πωλητές είχαν τον απόλυτο έλεγχο της Αγοράς από αρχής μέχρι τέλους και αν η τελευταία σημερινή κίνηση δεν αποσκοπούσε σε δημιουργία επιπλέον "ανοδικού μαξιλαριού" πριν ξεκινήσει ο "καυτός" Δεκέμβριος, η επόμενη εβδομάδα θα έχει σαν κύριο στοιχείο την επιστροφή της επιφυλακτικότητας (δεν έφυγε και ποτέ), ενώ στα τρέχοντα μέτωπα η Αγορά θα παραμείνει σταθερά επικεντρωμένη στο θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και στις πιθανολογούμενες πολιτικές εξελίξεις.

Αν δεν υπάρξει κάποια καταλυτική εξέλιξη στην ειδησεογραφία, σαν πλέον αισιόδοξο σενάριο δείχνει αυτό του επιλεκτικού ενδιαφέροντος για εταιρείες που δημοσίευσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα και δεν έχουν την "ατυχία" να ανήκουν στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Σε μία τέτοια περίπτωση και αν δεν προκύψει κάποια εντυπωσιακή έκπληξη, ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 920 και 980 μονάδων.

Συμπερασματικά, η Αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, η "αλήθεια είναι ότι δεν ξέρει τι θέλει", για αυτό και δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις, πριν δώσουν κάποιες σαφέστερες ενδείξεις οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Με βάση τα ημερήσια διαγράμματα η Αγορά έχει δώσει "intraday έξοδο" με το "stop" να είναι στις 980 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 319 μονάδες, για τον FTSE25. Το 940 - 920 επίπεδο παραμένει σημαντικός διαγραμματικός κόμβος βραχυπρόθεσμα.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Πάντα σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι 305 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι 942 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη είναι κομβική στήριξη, μιας και διάσπαση θα μας δώσει συνέχιση της πτωτικής κίνησης.

Καμία διάθεση volatility από την Αγορά Παραγώγων, με το Ελληνικό 10ετές να επιμένει σε απόδοση μεγαλύτερη του 8%.

Η Ελλάδα είναι η μόνη Χώρα της Ευρωζώνης, της οποίας οι τιμές των ομολόγων μειώθηκαν (αυξήθηκαν οι αποδόσεις) τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg. Τα ομόλογα της Αυστρίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά. Η απόδοση των Γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκε στο χαμηλό 0,694% και των αντίστοιχων Ισπανικών στο 1,861%.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε περίπου στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης, έξι Δεικτοβαρείς τίτλοι έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας (αναλυτική αναφορά θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου), ενώ η μικτή αξία συναλλαγών ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Για όσους συνεχίζουν να ασχολούνται με στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε επέφερε απώλειες 3,2% για τον Γενικό Δείκτη και 5,4% για τον δείκτη των Τραπεζών, ενώ η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 14,5% και διαμορφώθηκε στα 93,2 εκατ. ευρώ.

Ο Νοέμβριος έβαλε τέρμα στο πτωτικό σερί των προηγούμενων επτά μηνών, αλλά μόνο για τον Γενικό Δείκτη ο οποίος σημείωσε μηνιαία κέρδη 5,17%. Αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τον Νοέμβριο με απώλειες 1,11%, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 17,16% και ο Τραπεζικός απώλειες 31,9%.
Μετοχή του 11μηνου η Λανακάμ, με απόδοση 115,61%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

-Βαγγέλης Σιούτης

Τελευταία συνεδρίαση για τον Νοέμβριο σήμερα που έγινε ο πρώτος ανοδικός μήνας μετά από επτά συνεχόμενους πτωτικούς, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η τρέχουσα εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα, που από την μία κράτησε τον Γενικό Δείκτη πάνω από την στήριξη των 940 μονάδων (ΚΜΟ 30 ημερών) και από την άλλη δεν μπόρεσε να διασπάσει την αντίσταση των 1000 μονάδων (ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Οι εξελίξεις από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι και από τις παρουσιάσεις στο Λονδίνο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν σε κάποιες ρευστοποιήσεις, αλλά για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες λειτούργησαν οι στηρίξεις στο Γενικό Δείκτη, αλλά και σε επιμέρους μετοχές που κινήθηκαν στο ρυθμό των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν.

Επιπλέον η προσδοκία αναβάθμισης από την Moody’s και η προσδοκία επιστροφής της τρόικας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις σταθεροποίησης του Γενικού Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα αλλά και πιθανότητες να επιχειρηθεί η διάσπαση των 1000 μονάδων με στόχο τις 1040 μονάδες. Όσο όμως παραμένει η πολιτική αβεβαιότητα οι τοποθετήσεις είναι βραχυχρόνιες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους επενδυτές.

Ταυτόχρονα στο επιχειρηματικό πεδίο, παρόλη την ανασφάλεια των πολιτικών εξελίξεων, είχαμε σημαντικές ειδήσεις που δείχνουν υπαρκτό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η προσφορά των Γερμανών της Fraport για τα Ελληνικά Αεροδρόμια, η είσοδος νέων Σαουδαραβικών κεφαλαίων στο Costa Navarino, η συγχώνευση της Μύθος με την Fix, η συμφωνία Σκλαβενίτης-Makro, το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Παπαστράτος.

Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, οι Αγορές θα έχουν τα βλέμματά τους στραμμένα στη συνέντευξη τύπου του κ. Ντράγκι, αλλά και στα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ενόψει του Eurogroup στις 8/12.

-Μάνος Χατζηδάκης

Οι τιμές δεν έφεραν την είδηση αφού τα ανοικτά μέτωπα που εστιάζει το σύνολο της Αγοράς δεν παρουσίασαν κάποια ουσιώδη εξέλιξη την εβδομάδα που πέρασε, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν έφεραν αποτέλεσμα με τα χρονικά περιθώρια πλέον να θεωρούνται οριακά. Οι συζητήσεις έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο, καθώς από ότι φαίνεται η λύση που θα αναζητηθεί θα κινηθεί στην λογική μιας παράτασης της χρηματοδότησης από το μνημόνιο κάποιων μηνών, με μερική ικανοποίηση των αιτημάτων των δανειστών.

Η Αγορά θα ήθελε να δει κάποια αποφόρτιση σε αυτό πεδίο, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο επόμενο ανοικτό θέμα που αφορά την Προεδρική εκλογή.

Κατά τα άλλα το θετικό διεθνές περιβάλλον και τα βελτιωμένα αποτελέσματα εννεαμήνου, δημιούργησαν μια κινητικότητα γύρω από εταιρείες με καλούς ισολογισμούς, ενόψει και της επόμενης χρονιάς.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των εταιρειών η συνολική εικόνα παρουσιάζει πιο ζωηρές βελτιώσεις. Με βάση το 70% του συνόλου των ισολογισμών που έχουν δημοσιευθεί η κερδοφορία των εισηγμένων έδειξε ουσιαστικά σημάδια ανάκαμψης μετά από τέσσερα τρίμηνα σταθεροποίησης. Με οριακή αύξηση στον κύκλο εργασιών (+0,6%) η λειτουργική επίδοση έχει αυξηθεί κατά 9%, ακόμα και αν εξαιρεθούν τα αποτελέσματα των Διυλιστηρίων (+8%), ενώ η τελική γραμμή, εξαιρουμένων των Τραπεζών και των Χρηματοοικονομικών εταιριών, είναι θετική και εμφανίζεται αυξημένη κατά 5%.

Επίσης μια άλλη σημαντική ανάγνωση αφορά τον αριθμό των εταιρειών που είτε μείωσαν τις ζημιές τους προσεγγίζοντας το σημείο ισορροπίας (32%) είτε βελτίωσαν το ισοζύγιο κερδοφόρων-ζημιογόνων εταιριών (43:57). 

Η επίδοση έρχεται να επιβεβαιώσει μια σειρά από ισχυρές ενδείξεις αντιστροφής από μακροοικονομικούς δείκτες δραστηριότητας και κυρίως από το γύρισμα σε θετικούς ρυθμούς του ΑΕΠ. Η παράμετρος κερδοφορία μπορεί στην παρούσα φάση να μην έχει το αντίστοιχο βάρος στις επενδυτικές αποφάσεις που αφορούν την Ελληνική Αγορά, θα είναι ωστόσο το πρώτο ζητούμενο και σημείο αναφοράς όταν η Χώρα ξαναποκτήσει ορατότητα, μόλις δηλαδή εκλείψουν οι αβεβαιότητες στο πολιτικό προσκήνιο.

Τεχνικά, ο Νοέμβριος έσπασε ένα σερί επτά συνεχόμενων πτωτικών μηνιαίων κλεισιμάτων όπου ο Γενικός Δείκτης έχασε αθροιστικά 30%. Η ανοδική αντίδραση της Παρασκευής απέτρεψε τις περιπέτειες στις οποίες θα (ξανα)έμπαινε ο Γενικός Δείκτης σε ενδεχόμενη διάσπαση των 930 μονάδων, διατηρώντας το ανοδικό σενάριο των 1.040 μονάδων.

Οι αγοραστές βρήκαν ισχυρή προσφορά στην προσπάθεια υπέρβασης των 1000 μονάδων, ενδεχομένως και λόγω της ταχύτητας της ανόδου που είχε προηγηθεί, ωστόσο δεν έχασαν την επαφή με το εν λόγω επίπεδο. Ο MACD όπως και ο κινητός μέσος των 30 ημερών διατήρησαν τα σήματα αγορών, ενώ οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν παραμένοντας στην ουδέτερη ζώνη. Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να κινείται τις τελευταίας ημέρες στο μέσον του διαστήματος που ορίζουν ο κινητός μέσος των 30 και 50 ημερών δείχνοντας διστακτικότητα να διαφύγει των δύο άκρων που ορίζουν οι δύο χρονοσειρές (938 και 983 μονάδες).

"Η διαφυγή προς μία από τις δύο κατευθύνσεις θα δώσει επιτάχυνση στην κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη. Θεωρούμε ότι οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ της ανοδικής διαφυγής καθώς διαγραμματικά η κίνηση διόρθωσης από τις 1000 μονάδες κινήθηκε εντός κάποιων φυσιολογικών αναλογιών (περίπου 60 μονάδες) για το μέγεθος της ανόδου που είχε προηγηθεί (+12%)" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

-Στρατής Πολυχρονέας

Καίτοι η άνοδος του ΑΕΠ κατά +1,9% σε ετήσια βάση, το γ΄3μηνο του 2014, ήταν θετική έκπληξη (αρχική εκτίμηση +1,7%), μάλλον αποτελεί μοναδική περίπτωση το τελευταίο χρονικό διάστημα, μη ικανή να μεταβάλλει το υπάρχον αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην εγχώρια Αγορά, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η στάση των Ευρωπαίων Εταίρων και κυρίως η σημαντική αύξηση της εγχώριας πολιτικής αβεβαιότητας, αποτελούν ανασταλτικά στοιχεία για τοποθετήσεις στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν περιορίσει την έκθεσή τους στον Ελληνικό κίνδυνο.

Το προηγούμενο μπορεί να διαπιστωθεί από τις τιμές των εγχώριων Κρατικών και εταιρικών χρεογράφων (υπάρχουν αποδόσεις που υπερβαίνουν το 8%), αλλά και των μετοχών, με τα εταιρικά αποτελέσματα του γ΄3μήνου να αδυνατούν, ακόμα και σε περιπτώσεις θετικής εκπλήξεως, να αντιπαρέλθουν την ανησυχία για τις επικείμενες εξελίξεις.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, με το τελευταίο το παράδειγμα της Fitch, αφουγκραζόμενοι τα παραπάνω και ουσιαστικά αγνοώντας τη βελτίωση συγκεκριμένων μακροοικονομικών στοιχείων, επιλέγουν τη στάση αναμονής, μη αναθεωρώντας προς τα πάνω ούτε ακόμα και αυτήν την προοπτική της Ελλάδας σε "Θετική".

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η έκθεση της Moody’s, με την αξιολόγησή της για τη Χώρα μας να βρίσκεται όμως δύο βαθμίδες χαμηλότερα από S&P και Fitch.

Κατά συνέπεια είναι λογικό να υποθέσει κανείς, ότι η υψηλή μεταβλητότητα της Αγοράς θα συνεχισθεί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς το "άρωμα" των εκλογών δυναμώνει, με το βάρος του ενδιαφέροντος επενδυτών και μη, σταδιακά να εστιάζεται περισσότερο στις πολιτικές εξελίξεις παρά στις επιχειρηματικές και οικονομικές.

Άλλωστε, αυτό το οποίο επιζητά κάθε μακροπρόθεσμος επενδυτής σε μια ξένη Χώρα, είναι σταθερό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο δεν πρόκειται να μεταβάλλεται ουσιαστικά σε κάθε τακτική, ή μη, εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου όχι μόνο να μην απολέσει σημαντικό μέρος της επένδυσής του, αλλά και να μην εγκλωβιστεί σε αυτήν.

Με το τελευταίο άλλωστε να είναι κάτι πολύ κοινό και οικείο, δυστυχώς και για τους εγχώριους επενδυτές, τονίζει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν το +1,23% για τον Nikkei (σημείωσε την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο για το τρέχον έτος), το +1,99% για την Shanghai και το -1,63% για τον δείκτη ASX 200.

Πτωτικές διαθέσεις στην Ευρώπη, καθώς πιέζονται οι μετοχές των Πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στην Wall Street που σήμερα έχει ημιαργία.

Προσπαθεί να αντιδράσει από τα χαμηλά τετραετίας το πετρέλαιο, ενώ απώλειες σημειώνει ο χρυσός.

Στην περίπτωση του πετρελαίου και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση των τιμών προς τα $60, ενώ στην περίπτωση του κίτρινου μετάλλου, πολλά θα κριθούν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ελβετία (30/11), με τους πολίτες της Χώρας να καλούνται να εγκρίνουν την πρόταση η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να κρατά το 20% των αποθεμάτων της σε χρυσό.

Μένοντας στην Ευρώπη, οι κίνδυνοι για τις Ισπανικές Τράπεζες υποχωρούν εκτιμά η S&P, προβλέποντας ότι θα συνεχιστεί η πτώση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στις προβλέψεις. Ο οίκος αξιολόγησης αύξησε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις σε τρεις Ισπανικές Τράπεζες, τις CaixaBank, Cecabank και Bankinter. Αύξησε επίσης τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις σε τέσσερις ακόμα Τράπεζες, την Banco de Sabadell, την θυγατρική της Barclays στην Ισπανία, την Bankia και την Banco Financiero y de Ahorros.

Σπάει το... κοντέρ η ανεργία και στη Γαλλία, καθώς οι πολίτες που ζητούν εργασία ανέρχονται σε 3.460.900.

Από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3% από 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία της Eurostat ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά απέχουν πολύ από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, η Eurostat ανακοίνωσε πως το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη έμεινε αμετάβλητο στο 11,5% για τρίτο συνεχή μήνα τον Οκτώβριο. Ο αριθμός των ανέργων μάλιστα αυξήθηκε κατά 60.000 στα 18,39 εκατ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο ζητά το Euro working group και καλεί την Κυβέρνηση και την τρόικα να εργασθούν εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Υψηλότερα τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο του έτους η ΕΛΣΤΑΤ.

Στην ελκυστική αποτίμηση και τις προοπτικές των Ελληνικών Τραπεζών στέκεται η Wood σε έκθεσή της για τον κλάδο, στην οποία επισημαίνει ότι το πολιτικό ρίσκο αναμένεται να διατηρήσει υψηλή τη μεταβλητότητα στην Ελληνική Αγορά. 

Σε σημερινή ανάλυσή του, μετά το conference call των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της ΟΠΑΠ με τους επενδυτές, η UBS αναβάθμισε σε "buy" τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Υπογραμμίζει ότι ο Οργανισμός έχει πλέον πολύ ισχυρή διοικητική ομάδα και οι προοπτικές της εταιρείας αποτελούν πολύ ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση.

Νέες χαμηλότερες τιμές – στόχους θέτει για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες η Nomura.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 977,13 μονάδες (+2,75%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 967,42 (+1,73%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 963,19 μονάδες με κέρδη 1,29%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 80 εκατ. από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΡΑΙΓ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ). Πέντε τίτλοι (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ) "απασχόλησαν" το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι Alpha Bank, MIG, Grivalia, EEE, Motor Oil, Folli Follie Group, ΔΕΗ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Τιτάνας.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, MIG, Grivalia.

Νεότερες ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων, όπου η Πειραιώς (7,4 δισ) παραμένει "γκανιάν". Πυκνή η "άφιξη" στην συνέχεια με ΕΕΕ (6,9 δισ), Εθνική (6,8 δισ) και Alpha Bank με 6,7 δισ ευρώ.

Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι, για διαφορετικούς λόγους ξεχώρισαν οι ΟΛΠ (+2,85%) και Folli Follie Group (+6,16%).

Στην περίπτωση του Λιμένος Πειραιώς, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση με μοναδικό θέμα την εισήγηση του για τον χειρισμό του εκτάκτου αποθεματικού.

Από την άλλη, η μετοχή της ΦΦΓΚΡΠ ήταν ο Δεικτοβαρής τίτλος με τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη (και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων), παρά το γεγονός ότι υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας των 30,40 ευρώ (+8,96%) και αφού ικανοποιήθηκε η σημαντική ζήτηση που εμφανίστηκε στα 30 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ο τίτλος διέσπασε ανοδικά το βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι και αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" η επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στα 32 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη ξεχώρισε ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+7,65%), καθώς επέστρεψαν όσοι επιθυμούν να πάρουν θέση εν όψει της μεταφορά της μετοχής στον FTSE25, από τις 8/11 και στην θέση της Intralot.
Επίσης, συνεχίζει να έχει πωλητή ο Άβακας με τον τίτλο να υποχωρεί σε χαμηλά 29 μηνών, ενώ με ιστορικά χαμηλά "φλερτάρει" η Ναύπακτος, που αύξησε ξαφνικά συναλλαγές.

Τέλος το Χρηματιστήριο Αθηνών λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας "ΔΟΥΡΟΣ", από σήμερα 28 Νοεμβρίου 2014, και για μέγιστο διάστημα δέκα (10) ημερών, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού σύμφωνα με την παράγραφο 2 (δ) του άρθρου 23 του Ν. 3556/2007, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης των οικονομικών της καταστάσεων για την περίοδο που έληξε την 30.9.2014, επί των οποίων ο νόμιμος ελεγκτής της Εταιρίας διατυπώνει στην έκθεση ελέγχου του "Γνώμη με επιφύλαξη".

---ΧΠΑ

Νέα αλλαγή σκηνικού επεφύλαξε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, όπου σημειώθηκε αξιοπρόσεκτη ανοδική κίνηση, ενώ μικτές τάσεις παρουσίασαν οι συναλλαγές καθώς αυξήθηκαν στο συμβόλαιο του δείκτη και μειώθηκαν αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.080 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.349, 9.322 για τον Δεκέμβριο, 25 για τον Ιανουάριο, 0 για τον Φεβρουάριο και 2 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 314,5) κινήθηκε μεταξύ 305,5 και 317,75 μονάδων, ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,62%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.129), ΔΕΗ (491), Alpha Bank (3.349), Εθνική (3.811), Πειραιώς (5.456), Eurobank (1.691), Μυτιληναίο (171), ΟΠΑΠ (598), ΓΕΚ (119), MIG (1.312), Μέτκα (157), Ελ. Πετρέλαια (114), Folli Follie Group (144), Jumbo (103).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάστηκε στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου σημειώθηκαν μόλις 556 τεμάχια (498 calls και 58 puts), με την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα να παραμένει στο 40%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (38.022.173 τεμ.), Πειραιώς (17.058.370 τεμ.), Eurobank (24.713.330 τεμ.), ΔΕΗ (2.277.317 τεμ.), Εθνική (1.015.881 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v