Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποια είναι τα «ζητούμενα» της συνεδρίασης

Με το βλέμμα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις και η σημερινή συνεδρίαση. Οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις της αγοράς. Τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα αυξάνουν τα ρίσκα. Τα δυο μεγάλα ορόσημα. Πτωτικό ξεκίνημα.

Στην... πρίζα μπήκε εχθές το Χρηματιστήριο, σε μία ικανοποιητικού τζίρου προσπάθεια προεξόφλησης των εξελίξεων από το «μέτωπο με την τρόικα».

Με το Χ.Α. να «φλερτάρει» με τις 1.000 μονάδες, να αντιδρά έως τις 996,20 για να κλείσει τελικά με 2,88% στις 991,36 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών στα 84 εκατ. ευρώ (με 79,4 εκατ. τεμάχια), το 52% στις τράπεζες και υψηλές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να συμπληρώνουν μετά από καιρό την γνώριμη μας... επτάδα δεικτοβαρών χαρτιών.

Όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος η ανοδική κίνηση έγινε «ερήμην» της τρέχουσας ειδησεογραφίας και δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα «front running» προσδοκιών από όσους ποντάρουν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επιτευχθεί η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας, όμως από εκεί και πέρα οι πολιτικές εξελίξεις είναι πιθανό να επαναφέρουν τα «βαριά σύννεφα» στο ελληνικό χρηματιστήριο. Για να συμπληρώσει, πως σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, καλό θα είναι να δούμε μέχρι ποιο βαθμό θα αναγκαστεί να υποχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει το «ναι» των δανειστών.

Ωστόσο, σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr αναφέρεται ότι δεν ξεκλείδωσε την ημερομηνία επιστροφής των δανειστών το πακέτο μέτρων που έστειλε η Αθήνα. 

Το πως θα αντιδράσει η αγορά, ειδικά σήμερα, είναι ένα καλό ερώτημα, καθώς παραμένει ζητούμενη η επιβεβαίωση των 960-970 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο ημέρες γίνονται διανομές μετοχών, πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις ενισχύει την εκτίμηση πως επιχειρείται να «στηθεί» ένα παιχνίδι προεξόφλησης. Λογικό, καθώς για τον Γ.Δ. είναι εφικτή και τεχνικά η επαναπροσέγγιση των 1.040 μονάδων, που προϋποθέτει κίνηση του 25άρη πάνω από τις 328 μονάδες, με τον τραπεζικό να δοκιμάζει τις 130 μονάδες.

Όμως, ειδικά για σήμερα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς εντολές πώλησης έχουν δοθεί για τουλάχιστον τρεις δεικτοβαρείς τίτλους. Από τη συμπεριφορά πωλητών - αγοραστών, από τη διακύμανση των μετοχών του ΟΠΑΠ, της Εθνικής και ενδεχομένως της ΔΕΗ θα κριθεί, εάν ειδικά σήμερα, επιχειρηθεί μία μικρή-λελογισμένη διόρθωση, με επιβεβαίωση (ή όχι) των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Σε ορίζοντα Τ+ 2 έχει ενδιαφέρον εάν και σε ποιές τιμές θα ενεργοποιηθούν αγορές σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου και χαρτιά-σηματωρούς, εάν φανεί πως διορθώνουν στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Στην αγορά κοινή είναι η πεποίθηση πως κυρίως δύο είναι τα στοιχήματα, που διακυβεύονται.

Το πρώτο το πολύ βραχυπρόθεσμο σχετίζεται με το αν, πότε και με ποιούς όρους θα επιστρέψουν οι δανειστές, στο πως θα διαχειριστούν τα «ισχυρά χέρια» την κατάσταση, από την δε τροπή των εξελίξεων η αγορά μπορεί να κινηθεί είτε υψηλότερα με πρώτο στόχο προς τις 1.040 μονάδες, είτε να οπισθοχωρήσει με πρώτη στήριξη προς τις 960-950 μονάδες.

Το δεύτερο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εξέλιξη για την εκλογή του ΠτΔ και το ενδεχόμενο προσφυγής (ή όχι) σε πρόωρες εκλογές. Για τις «αγορές» η προοπτική των πρόωρων εκλογών θεωρείται απευκταία και σύμφωνα με μερίδα αναλυτών και παικτών θα οδηγούσε μέσα σε λίγες συνεδριάσεις σε δοκιμασία των «χαμηλών» των 850 μονάδων. Για τις «αγορές» η εξασφάλιση τουλάχιστον 180 ψήφων-βουλευτών θα ήταν μία καλή αφορμή για να «τρέξει» η αγορά προς τα επίπεδα των αρχών Σεπτεμβρίου, δηλαδή προς τις 1.200 μονάδες. Ορισμένοι πολύ αισιόδοξοι θέτουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τον πήχη ακόμη ψηλότερα προς τις τιμές του Ιουνίου ήτοι τις 1.300+ μονάδες.

Ας περιοριστούμε όμως στα άμεσα, στα τρέχοντα τα της τρόικας και της επιστροφής της ή μη, στην πολιτική αντιπαράθεση και στα στοιχήματα που παίζονται τις τελευταίες ημέρες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ως ενθαρρυντική ένδειξη τη χθεσινή κίνηση, καθώς επιχειρήθηκε με ικανοποιητικό τζίρο και αρκετά θετικά τεχνικά σήματα. Συνεκτιμούν την αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς (σε μία ούτως ή άλλως στρεβλή και ρηχότατη αγορά κρατικών τίτλων...), τη στάση που θα τηρήσει η Moody's και την ετυμηγορία της εν τέλει και το γεγονός πως σε λίγες μετοχές έχει βγει εβδομαδιαίο... μεροκάματο. Ενδεικτικό το 10,83% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, το 11,54% των FFG αλλά και το 4,32% του ΟΛΠ, το 3,31% της Intralot.

Τέλος, θυμίζω πως για τον Γ.Δ. τα επίπεδα των 1.000+ μονάδων έχουν να προσεγγισθούν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 24/11 (στις 1.005,31 μονάδες υψηλό ημέρας) και επίσης Δευτέρας 27/10 (1.023,64 μονάδες υψηλό ημέρας σε συνεδρίαση με σημαντική διόρθωση για τον Γ.Δ. κατά 3,29% στις 958,69 μονάδες).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v