Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στους αγοραστές το... πάνω χέρι

Τα νέα δεδομένα σε πολιτικό επίπεδο και την… εορταστική παράμετρο καλούνται να σταθμίσουν οι επενδυτές. Σε τρεις συνεδριάσεις (με τη σημερινή) θα παιχτεί το ποντάρισμα των «180». Ποια είναι τα τεχνικά όρια. Ανοδος 1,9% στο ξεκίνημα.

Αποτίμηση της πρότασης Σαμαράς και της όποιας δυναμικής της θα επιχειρηθεί στη σημερινή συνεδρίαση, μία πριν τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του ΠτΔ. Η πρώτη εικόνα είναι θετική με τον Γενικό Δείκτη να ανεβαίνει έως τις 880 μονάδες με τζίρο 4,6 εκατ. ευρώ (στις 10:40).

Στο σχετικό θέμα του Φίλιππου Πανταζή αναφέρονται λεπτομέρειες και πτυχές της πρωθυπουργικής κίνησης σε μία συγκυρία που (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών «μετρά» τα υπέρ και τα συν των τελευταίων ημερών και εξελίξεων.

Το πως θα παιχτούν» οι τελευταίες συνεδριάσεις επιχειρήθηκε να προσεγγισθεί στο σχόλιό μας της Κυριακής, μετά την εβδομάδα που για τον Γενικό Δείκτη «μετρήθηκαν» κέρδη 4,6%, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Ωστόσο το «γύρισμα» της Παρασκευής, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 1,41% στις 862,40 μονάδες, με τις τράπεζες κατά 1,60% χαμηλότερα στις 102,24 μονάδες (που ήταν και το χαμηλό ημέρας), η διόρθωση με 1,50% του FT 25 στις 275,64 μονάδες δημιούργησε μία καθοδική δυναμική.

Έγκυροι αναλυτές και διορατικοί παίκτες αναφέρονταν σε «...μάλλον αναπόφευκτη προσέγγιση του τελευταίου αναχώματος των αγοραστών» που ωστόσο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ή όχι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις εκτός και εντός συνόρων.

Σε ανοδική φορά τα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, σε άνοδο τα ασιατικά, οι προσδοκίες για τις κινήσεις της ΕΚΤ από το 2015 και η τακτική της Fed καλλιεργούν ένα κλίμα προσδοκιών που αποτυπώνεται σε πλείστες κύριες αγορές μετοχών. Γεγονός, που σε κάποιο βαθμό διευκολύνει όσους θέλουν -για δικούς τους λόγους- και το Χ.Α. σε κάπως καλύτερη θέση.

Όμως το κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο, όπως βιώνεται τελευταία, αποτυπώνεται και στο... ταμπλό, με την πλειονότητα (ειδικά) των βραχυπρόθεσμων παικτών να επικεντρώνεται σε πολύ σύντομες κινήσεις προεξόφλησης.

Στον απόχη της πρότασης Σαμαρά άλλοι παράγοντες εκτιμούσαν πως θα είναι μία πρώτης τάξεως αφορμή για τους εγκλωβισμένους να ρευστοποιήσουν θέσεις τους λίγο υψηλότερα, εάν υποτεθεί πως κάποια «ισχυρά χέρια» θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν κλίμα και μόχλευση. Άλλοι συνεκτιμούν την αυριανή δεύτερη ψηφοφορία, όπου πιθανότατα θα φανούν κάποιες ενδείξεις και για την τρίτη -και καθοριστική-, θυμίζοντας πως το αποτέλεσμα της Τρίτης θα γίνει γνωστό στη διάρκεια της συνεδρίασης. Κάτι, που αλλάζει τον σχεδιασμό και την τακτική σε σχέση με την πρώτη (ξεκίνησε στις 19.00 και... αποτιμήθηκε στη συνεδρίαση της επομένης).

Συνεπώς στα υπόψη των ημερών, και υπό την ασφυκτική πίεση του Τ+2, προσπάθεια μόχλευσης θεωρείται πιθανότατη. Με ποιές δυνάμεις και μέχρι που, με τι συσχετισμό δυνάμεων πωλητών - αγοραστών θα φανεί αρχικά μέχρι τις 11.00, κυρίως όμως μετά τις 13.00-13.15.

Κλειδί οι τράπεζες, με τη Εθνική στο 1,52 ευρώ, την Πειραιώς στο 0,98 ευρώ, την Alpha Bank στο 0,49 ευρώ και τη Eurobank στο 0,207 ευρώ. Ο Χρ. Κίτσιος αναφέρεται στη δίμηνη παράταση για την τύχη του capital buffer, ενώ στον κλάδο αποτιμάται και η συμφωνία-πιλότος της Πειραιώς με την KKR αλλά και ποιές συμφωνίες κυοφορούνται για τα δάνεια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ενδεχόμενη νέα παραβίαση των 274 μονάδων (για τον FT 25) θα αποτελέσει αρνητικότατη εξέλιξη, καθώς θα μετατρέψει την εν λόγω περιοχή σε αντίσταση, πιθανό σημείο τερματισμού της επόμενης αντίδρασης όποτε αυτή εκδηλωθεί.

Αυτό είναι το αρνητικό-πτωτικό σενάριο, που όμως θα απαιτηθεί και η αυριανή συνεδρίαση για να φανεί εάν τίθεται σε ισχύ ή όχι. Στην περίπτωση που η αγορά αποτιμήσει (ή επιχειρήσει να αποτιμήσει) θετικά την πρόταση Σαμαρά, και προσπαθήσει να δημιουργήσει κλίμα τίθεται σε ισχύ το θετικό-ανοδικό σενάριο που ωστόσο θα εξαρτηθεί αύριο από το όποιο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ενδεχόμενη ανοδική κίνηση πέραν των 282-285 μονάδων δίνει «αέρα» στους βραχυπρόθεσμους να ποντάρουν και πάλι μέχρι τις 880-900 μονάδες (Γ.Δ.), θυμίζοντας πως την Τετάρτη είναι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v