Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα μυστικά πίσω από τα «πάνω-κάτω»

Τρεις συνεδριάσεις σε... μια σήμερα στο Χρηματιστήριο. Τι κρύβεται πίσω από τη μεγάλη μεταβλητότητα και το δυνατό φίνις. Ποια χαρτιά ήταν οι «πρωταθλητές» σε διακύμανση. Κρίσιμες για τη συνέχεια οι πολιτικές εξελίξεις και τα παράγωγα. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Από το +1,72%, στο -3,43% και κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας, σε μία συνεδρίαση "για όλα τα γούστα", όχι όμως για συντηρητικούς παίκτες που παρατηρώντας όλα όσα συμβαίνουν κατά τις τελευταίες ημέρες στο ταμπλό του Χ.Α., αισθάνονται απόλυτα δικαιωμένοι που έχουν επιλέξει την αποχή και την παρακολούθηση των τεκταινόμενων από "απόσταση ασφαλείας"!

Ο Andre Kostolany στο βιβλίο του "η ψυχολογία του Χρηματιστηρίου" μεταξύ άλλων αναφέρει: "Τίποτα δεν είναι τόσο δυσάρεστο και μάλιστα τόσο επικίνδυνο, όσο το να μην γνωρίζεις του λόγους που αντιτίθενται στην λογική. Όταν μπαίνουν στην μέση θεμελιώδεις μεταβολές, πόλεμος ή ειρήνη, σημαντικές πολιτικές, οικονομικές ή χρηματοοικονομικές αποφάσεις, πιθανή αλλαγή Κυβέρνησης κ.λπ., τότε πρέπει κανείς αμέσως να βγάλει συμπεράσματα και να πάρει αποφάσεις και στην ανάγκη, να ξεφορτωθεί ότι μέχρι χθες, ακόμα, του ήταν αγαπητό και πολύτιμο".

Σε μία τέτοια συγκυρία δείχνει να βρίσκεται στην παρούσα φάση η Σοφοκλέους, που σε πείσμα όλων των πρωινών και περισσότερο των ενδοσυνεδριακών εκτιμήσεων, συνέχισε τις "ασκήσεις ψυχραιμίας" (κρίνοντας από το τελικό πρόσημο του Δείκτη), σε μία συνεδρίαση που ασφαλώς και άφησε άφωνους τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου.

Και αν κάποιοι περίμεναν το ψύχραιμο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, καθώς δεν έλειψαν οι εκτιμήσεις ότι η χθεσινή ψηφοφορία στην Βουλή (με αποτέλεσμα συντριπτικά κατώτερο των εκτιμήσεων Κυβέρνησης και Αγοράς) θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και πρωτοβουλίες από πλευράς Κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές (το χθεσινό κλείσιμο του ADR της Εθνικής στην Wall με κέρδη μεγαλύτερα του 10%, συνηγορούσε σε τέτοιες σκέψεις), ασφαλώς δεν υπάρχει έστω και ένας που να μην αιφνιδιάστηκε από την απρόσμενη ανάκαμψη της Αγοράς.

Είχε προηγηθεί το ενδοσυνεδριακό ξεπούλημα (που προκάλεσε η άκαρπη συνάντηση Μητσοτάκη - Καμμένου). Οι νέες πρωτοβουλίες των αγοραστών κατά τα τελευταία 40 λεπτά της συνεδρίασης, έστειλαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κλείσουν πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, σε μία συνεδρίαση που "μοίρασε λεφτά", σε όσους "θαρραλέους" τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας και πήραν τα κέρδη τους με το "κουδούνι" της λήξης. Το δυνατό φίνις φαίνεται να σχετίζεται με την συνέντευξη Τσίπρα στο Reuters στην οποία εμφανίζεται υπέρ μιας συναινετικής λύσης με τους εταίρους.

Μεταξύ των "πρωταθλητών" της ημερήσιας διακύμανσης και αρκετά blue chips που θύμισαν, για πολλοστή φορά μετοχές της "άκρας Περιφέρειας", επιβεβαιώνοντας την "ποιότητα" των ενεργών, στο Χ.Α., χαρτοφυλακίων!

Έτσι, η Πειραιώς κινήθηκε μεταξύ 0,8550 (-8,16%) και 0,9620 ευρώ (+3,33%), η ΕΧΑΕ μεταξύ 4,82 (-8,02%) και 5,35 ευρώ (+2,10%), η Τέρνα Ενεργειακή μεταξύ 2,10 (-6,67%) και 2,31 ευρώ (+2,67%), ο Τιτάνας μεταξύ 18,18 (-7,08%) και 20,15 ευρώ (+3,33%), η ΕΥΔΑΠ μεταξύ 5,88 (-5,77%) και 6,40 ευρώ (+2,56%), η ΔΕΗ μεταξύ 5,80 (-4,92%) και 6,42 ευρώ (+5,25%), ο Ελλάκτωρ μεταξύ 2,25 (-5,06%) και 2,53 ευρώ (+6,75%), η Jumbo μεταξύ 9,10 (-2,15%) και 9,99 ευρώ (+7,42%) κ.ο.κ.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Παρά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί, τονίζοντας ότι η εκλογή του ΠτΔ από την παρούσα Βουλή έχει δυσκολέψει σημαντικά, ενώ όλο και πιο πολύ ακούγεται η ημερομηνία της 25ης Ιανουαρίου, σαν η πιθανότερη για την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Από την άλλη, εισερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι "δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να 'τζογάρει' με τις θυσίες και τα επιτεύγματα του Ελληνικού λαού" και ότι "η πολιτική αστάθεια θα επιλυθεί σύντομα".

Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές θα συνεχίσουν να χορεύουν πολύ έντονα, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις. Αν οι εξελίξεις στην Βουλή καταλήξουν σε ανάδειξη Προέδρου θα υπάρξει μια περίοδος ανακούφισης. Αντίθετα αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος (δείχνει πλέον σαν πιθανότερο σενάριο) οι πιέσεις θα πολλαπλασιάσουν τις απώλειες με αποτέλεσμα τα επίπεδα του Οκτωβρίου να φαντάζουν ψηλά.

Λόγω των πολύ ειδικών συνθηκών δεν νοείται ένα χαρτοφυλάκιο να είναι 100% τοποθετημένο στην Ελληνική Αγορά, ή έστω να μην έχει κάποια επιπλέον ρευστά διαθέσιμα ή μια θέση ασφάλισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο "ενθουσιασμός" των "καθυστερημένων" αγοραστών θορύβησε και τους εμπλεκόμενους στην Αγορά Παραγώγων και οι οποίοι έκλεισαν το discount του πρώτου μήνα (κάτι περίπου αναμενόμενο, καθώς αύριο είναι το triple witching Δεκεμβρίου), ενώ μείωσαν σημαντικά και την υποτίμηση για τον δεύτερο μήνα (Ιανουάριος).
Σχετική αποκλιμάκωση των πιέσεων και στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 8,39%, του 5ετους στο 9,17% και του 3ετους στο 9,88%.

Με την Αγορά να εξετάζεται "day by day" και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, κοντινή στήριξη παραμένουν οι 271 μονάδες, ενώ το "stop" στους "long" οριοθετείται στις 267 μονάδες. Κρίσιμη η ζώνη αντίστασης 280 - 285 μονάδες, όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης έκανε, ως όφειλε, μια τεχνητή διορθωτική ανοδική κίνηση προσπαθώντας να προσεγγίσει το χώρο, που εκτείνεται μεταξύ των 870 με 900 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Επίπεδο όπου αντιπροσωπεύει αντίστοιχα τα ποσοστιαία Fibonacci Retracement των 25% και 38,2% της πρόσφατης μεγάλης πτώσης από τις 1048 έως τις 810 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Στατιστικώς η αδυναμία διαπερατότητας των εν λόγω ποσοστιαίων περιοχών, 870 - 900 μονάδες, οδηγεί σε νέα καθοδική κίνηση με καταγραφή τιμών χαμηλότερων της βάσης, στις 810 μονάδες.

Επίσης διαγραμματικά έτσι όπως στοιχειοθετείτε το περιβάλλον με το Γενικό Δείκτη να κοντοστέκεται χαμηλότερα της γραμμής, που ενώνει τους δύο προηγούμενους τοπικούς πυθμένες, στις 853 και 870 μονάδες τα δεδομένα ενισχύουν το σενάριο συνέχειας της πτώσης και κίνησης προς το τελευταίο προπύργιο των "Bulls" στις 800 με 790 μονάδες ανοίγοντας έτσι το πεδίο για την άλωση των 760 μονάδων.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης μπορέσει να περάσει ανοδικά με ισχυρό τζίρο συναλλαγών από τις 900 μονάδες θα θέσει ως επόμενο στόχο τη ζώνη των 935 με 950 μονάδων. Βέβαια σε αυτή τη φάση της Αγοράς με το πολιτικοοικονομικό στερέωμα να καρκινοβατεί οποιαδήποτε ανοδική σκέψη θα πρέπει να έχει καταλύτη την 29η Δεκεμβρίου. 'Είναι ίσως από τις σπάνιες περιπτώσεις που η τεχνική ανάλυση παίζει το ρόλο του κομπάρσου έχοντας ως πρωταγωνιστή μια καταληκτική ημερομηνία, όπου μπορεί να αλλάξει ριζικά τη βραχυχρόνια στρατηγική" αναφέρει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με επικράτηση του "πράσινου" ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές (ξεχώρισε το +2,88% του Nikkei, η μεγαλύτερη άνοδος έξι εβδομάδων), με "κόκκινη παραφωνία" την Shanghai (-0,11%) στον απόηχο των χθεσινοβραδινών ανακοινώσεων της Fed που έγιναν αφορμή οι δείκτες στην Wall Street να σημειώσουν τα μεγαλύτερα κέρδη για το 2014.

Πιο συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν έναν πιο αργό ρυθμό στην αύξηση των επιτοκίων το 2015 και 2016 σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Αντί να περιμένουν επιτόκια 1,25% με 1,5% στο τέλος του 2015, αναμένουν τώρα επιτόκια 1% με 1,25%.

Η αύξηση των επιτοκίων δεν θα γίνει με σταθερά μετρημένα βήματα όπως το 2004 με 2006, τόνισε η Yellen. Αποκλείει κάποια κίνηση στις επόμενες δύο συνεδριάσεις. Βλέπει θετική επίδραση στην οικονομία των ΗΠΑ από την πτώση του αργού. Παροδική η πίεση στον πληθωρισμό.

Ανοδικό πάρτι και στην Ευρώπη, αλλά και στο σημερινό ξεκίνημα στο NYSE.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκιά της σε αρνητικό επίπεδο, με στόχο την αποδυνάμωση του φράγκου και την ώθηση της Οικονομίας. 

Καλύτερος των προσδοκιών αποδείχθηκε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης "Ifo" για τη Γερμανική Οικονομία. Ενισχύθηκε το Δεκέμβριο στο 105,5 από 104,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα διαμορφωθεί στο 105,4. Ο δείκτης προσδοκιών επίσης ενισχύθηκε στο 101,1, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα περιοριστεί στο 100,5.

Το Ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών άντλησε 2,616 δισ. ευρώ ($3,26 δισ.) μέσω της πώλησης ομολόγων λήξης τον Ιούλιο του 2019, τον Οκτώβριο του 2023 και τον Οκτώβριο του 2024, ξεπερνώντας το άνω όριο του στόχου για 1,5 δισ. ευρώ με 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το μικρότερο εύρος σε Ισπανική δημοπρασία αυτό το έτος. Η μέγιστη απόδοση στο 10ετές υποχώρησε στο 1,752%, ένα νέο ιστορικό χαμηλό, από 1,850% στην προηγούμενη δημοπρασία πριν από δύο εβδομάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, μειώθηκε κατά 6.000 την περασμένη εβδομάδα. Στα Ταμεία εμφανίστηκαν 289.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 295.000 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.

Η Philadelphia Fed ανακοίνωσε ότι ο δείκτης για τις γενικές επιχειρηματικές συνθήκες υποχώρησε στο 24,5 τον Δεκέμβριο μετά το άλμα του Νοεμβρίου στις 40,8 μονάδες, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1993. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" τοποθετούσαν τον δείκτη στις 25,0 μονάδες.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, οι Αγορές θα "υποκύψουν στην εποχικότητα της εορταστικής ραστώνης" και οι traders, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα κρατήσουν σημαντικές θέσεις το επόμενο διάστημα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, στο 25,5% υποχώρησε η ανεργία το γ' τρίμηνο του 2014, έναντι 26,6% το β' τρίμηνο και 27,2% του αντίστοιχου τριμήνου του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Ο αριθµός των απασχολούµενων ανήλθε σε 3.586.885 άτοµα και των ανέργων σε 1.229.370. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο και κατά 1,5% σε σχέση µε το γ' τρίµηνο του 2013.

Από την άλλη και όπως προκύπτει από τα μητρώα του ΒΕΘ, μέσα στο 2014 στη μακρά αλυσίδα των κλειστών βιοτεχνικών επιχειρήσεων προστέθηκαν άλλοι 1.359 κρίκοι. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός τους είναι μειωμένος κατά 12% έναντι του 2013, κάθε άλλο παρά περιθώρια αισιοδοξίας υπάρχουν, και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε έναρξη δραστηριότητας κατά την ίδια περίοδο δεν ξεπερνούν τις 380, καταγράφοντας συρρίκνωση κατά 42,2% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Τα στοιχεία αναφορικά με το επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη αφορούν το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 16 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Πιο συγκεκριμένα, κατά το εξεταζόμενο φετινό διάστημα 3,7 βιοτεχνίες καθημερινά, στη Θεσσαλονίκη, αποχαιρετούσαν την ενεργό δράση, ενώ σε έναρξη λειτουργίας προχωρούσε 1 επιχείρηση.

Σε επενδυτικό σχήμα που θα συγκροτήσουν Πειραιώς και KKR μεταβιβάζονται δάνεια και μετοχές ύψους 1,2 δισ. ευρώ της τράπεζας ενώ o Αμερικανικός κολοσσός, μέσω funds, θα επενδύσει νέα κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ.

"Δεν είναι πρακτικά εφικτό να υλοποιηθούν οι αναμενόμενες ενέργειες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού, συμπεριλαμβανομένης και της κεφαλαιοποίησης δανειακών απαιτήσεων, έως τις 31.12.2014, όπως είχε ανακοινωθεί στις 08.04.2014., αναφέρει η Νηρεύς. Η Διοίκηση εκτιμά ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί τελική συμφωνία με τις Δανείστριες Τράπεζες και θα μπορέσει να προχωρήσει στις σχετικές εταιρικές πράξεις και αποφάσεις έως τις 31.03.2015.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνέχεια της από 18.12.2014 ανακοίνωσης της εταιρείας "ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.", περί μη δυνατότητας ολοκλήρωσης των ενεργειών για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, συμπεριλαμβανομένης και της κεφαλαιοποίησης δανειακών απαιτήσεων, έως την 31.12.2014 και σε συνέχεια της από 09.04.2014 απόφασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποφάσισε τη μεταφορά των μετοχών της εταιρείας στην κατηγορία Επιτήρησης. Η ένταξη των μετοχών της εταιρείας στη συγκεκριμένη κατηγορία θα ισχύσει από τη συνεδρίαση της 19ης Δεκεμβρίου 2014.

Στα 3,5 ευρώ από 5 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή η Eurobank Equities σε έκθεση στην οποία διατηρεί την σύσταση "Buy". 

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 876,85 μονάδες (+1,72%).

Κάπου εκεί επικράτησαν "δεύτερες σκέψεις" και με αφορμή τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη -Καμμένου ξεκίνησε κάθετη πτώση μέχρι τις 832,53 μονάδες (-3,43%). Νέα ενεργοποίηση των αγοραστών που ανέβασε στροφές μετά τις δηλώσεις Σαμαρά (πριν τη Σύνοδο Κορυφής) και Τσίπρα (στο Reuters), με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να σημειώσει νέο υψηλό στις 878,58 μονάδες (+1,92%), για να κλείσει τελικά στις 874,69 μονάδες με κέρδη 1,47%.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 43 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι (οι περισσότεροι χωρίς πειστικές συναλλαγές) έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Διακινήθηκαν, συνολικά, 108484482 τίτλοι, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 95,3 εκατ. από τα οποία τα 13,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΚΥΠΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ).

Όλες οι μετοχές του FTSE25 "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, πλην του ΟΛΠ που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo.

Χαμηλότερα του 25αρη, ίσως αξίζει αναφοράς η κινητικότητα σε Άβακα, Ιντρακόμ και Πλ. Θράκης.

Η Ιντρακόμ Holdings ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ποσοστού συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιντρακόμ Telecom, ήτοι του 49% της εν λόγω εταιρείας, σε επενδυτές στο Dubai, έναντι συνολικής ωφέλειας ποσού €47 εκατ. εκ του οποίου ποσό €35 εκατ. είναι καταβλητέο σε μετρητά και ποσό €12 εκατ. αφορά εκχωρούμενες στην Εταιρία απαιτήσεις. 

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση εντυπωσιακής μεταβλητότητας, η οποία σε συνδυασμό με το επικείμενο triple witching διατήρησε τις συναλλαγές σε υψηλά επίπεδα, έστω και αν αυτές υποχώρησαν σχετικά, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (92.594 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, με τους "short" σαφώς επιθετικότερους.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 28.583, 12.100 για τον Δεκέμβριο, 16.396 για τον Ιανουάριο, 67 για τον Φεβρουάριο και 20 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 277,25) κινήθηκε μεταξύ 262,75 και 280 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τους "καθυστερημένους" αγοραστές στην spot Αγορά έκλεισε με υποτίμηση 0,93%. Ο δεύτερος μήνας (Ιανουάριος) μείωσε την υπάρχουσα υποτίμηση στο 3,16%.

Να σημειωθεί ότι παραμένουν ανοιχτά 14.756 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Δεκεμβρίου.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (13.587 Τιτάν, 700.500 Alpha Bank, 11.600 Jumbo, 5.000 Motor Oil, 6.007 ΕΕΕ, 16.302 ΟΠΑΠ, 9.700 MIG, 52.200 Eurobank, 69.068 ΔΕΗ, 11.999 ΕΥΔΑΠ, 29.888 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.961), ΔΕΗ (3.576), Alpha Bank (21.758), Εθνική (13.375), Πειραιώς (13.690), Eurobank (22.235), Μυτιληναίο (1.740), ΟΠΑΠ (831), MIG (5.500), ΓΕΚ (1.696), Ελ. Πετρέλαια (614), ΕΧΑΕ (875), Jumbo (210), Ελλάκτωρα (1.170), Τέρνα Ενεργειακή (235), Τιτάνα (379), Σιδενόρ (230), Viohalco (119), Folli Follie Group (160), Motor Oil (141), Μέτκα (293), Σωλ. Κορίνθου (158), Frigoglass (204).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ισχνή υπήρξε η συμμετοχή των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου άλλαξαν χέρια μόλις 98 τεμάχια (82 calls και 16 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 68%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (36.159.392 τεμ.), Eurobank (9.856.469 τεμ.), Εθνική (2.642.732 τεμ.), Πειραιώς (26.679.586 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v