Οι κάλπες οδηγούν σε κατάρρευση το Χρηματιστήριο

Σχεδόν 10% οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη με φόντο την προκήρυξη εκλογών. Ισχυρές πιέσεις για Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ. Ξεπούλημα και στα ελληνικά ομόλογα.

Απώλειες σχεδόν 10% καταγράφει αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης, με τις πιέσεις να εντείνονται καθώς στην εν εξελίξει τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία δεν διαφαίνεται το ενδεχόμενο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα περισσότερα «χαρτιά» του FT 25 εμφανίζουν διψήφιες απώλειες, με τους τίτλους των Πειραιώς και Eurobank να υποχωρούν άνω του 20% και ισχυρές διψήφιες πιέσεις για Alpha Bank, ΓεκΤέρνα, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, MIG, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:  

Με το... καλημέρα κάτω από τις 810 μονάδες το Χ.Α. Με συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ στα πρώτα 60' η συνεδρίαση ξεκίνησε έντονα καθοδικά και αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης διορθώνει έως 7,8%, υποχωρώντας στις 786 μονάδες. 

Την ίδια ώρα, ισχυρές πιέσεις καταγράφονται και στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 3ετούς τίτλου να εκτινάσσεται μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα, ξεπερνώντας το 11%. Σημαντική ενίσχυση 30 μονάδων βάσης και για την απόδοση του 10ετούς τίτλου, η οποία διαμορφώνεται στο 8,82%.  

Στο σύνολο των μετοχών της μεγάλης κατηγορίας «πέρασαν» ανοιχτές εντολές πώλησης σε τιμές έως 12,86% χαμηλότερα με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στα πρώτα πέντε λεπτά έως τις 810 μονάδες. 

Λίγες ώρες πριν την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του ΠτΔ μερίδα «ισχυρών χεριών» επιχειρεί να περάσει τα δικά της μηνύματα (και) στην αγορά, στέλνοντας την ανάλογη εικόνα και στα ξένα ΜΜΕ, που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας.

Αυτό γιατί την ώρα, που στο ΧΑ ο ΓΔ υποχωρούσε άτακτα έως 5,08% στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούσαν σχετική νηνεμία και ήπια ανοδικές τάσεις. Εν συνεχεία την κατιούσα πήραν και οι αγορές της Νότιας Ευρώπης.

Αντιθέτως στο ελληνικό χρηματιστήριο η ενεργοποίηση εσπευσμένων ρευστοποιήσεων από την... προσυνεδρίαση κιόλας προκαλούσε «συμφόρηση πωλητών» σε επίπεδα χαμηλότερα και των 810 μονάδων. Ο ΓΔ υποχώρησε χαμηλότερα του «χαμηλού» λίγο πριν τις 10.45 με την αξία των συναλλαγών να έχει ξεπεράσει τα 9 και να πλησιάζει τα 10 εκατ. ευρώ.

Παράλληλες αναγκαστικές κινήσεις και στα Παράγωγα και σε θέματα δανεισμού μετοχών.

Χρηματιστηριακός παράγων εκτιμούσε, πως μέσω της εικόνας που παρουσιάζει το χρηματιστηριακό ταμπλό, προοιωνίζεται ο χαρακτήρας και η μορφή της προεκλογικής περιόδου που θα ακολουθήσει από... αύριο κιόλας, θεωρώντας ως σχεδόν βέβαιη τη μη εκλογή ΠτΔ. Αλλωστε η σύγκληση των έκτακτων κομματικών οργάνων σε Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τη... βεβαιότητα, πως οι εμπλεκόμενοι ετοιμάζονται ήδη για την διαδικασία της 25ης/1 ή της 1ης/2/2015.

Εικόνα... κατάρρευσης στα πρώτα 40-45΄ της συνεδρίασης με τον ΓΔ στα επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου του 2012 και τις 795 μονάδες, με διψήφιο ποσοστό διόρθωσης για τις τράπεζες και συνεχείς πωλήσεις από ΟΤΕ,ΟΠΑΠ- ΔΕΗ μέχρι το σύνολο των υπόλοιπων μετοχών της μεγάλης κατηγορίας.

Στις 255 μονάδες ο FT25 (στις 11.00) με μείον 7,55% καθώς στις 24 από τις μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν θεαματικά οι πωλητές. Αντιστάσεις με φράγματα εντολών αγοράς καταγράφονταν μόνο στην περίπτωση της μετοχής της CC/HBC. Με εντολές έως τα 15,94 ευρώ ήταν η μόνη από τις 25 μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο.

Επιθετικές πωλήσεις λίγο μετά τις 11.05 στις τράπεζες με την ΕΤΕ να διορθώνει πάνω από 15% υποχωρώντας σε νέα ιστορικά χαμηλά των 1,30 ευρώ με αυξανόμενες συναλλαγές σχεδόν 2 εκατ. ευρώ. Ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή της Eurobank που οδηγήθηκε επίσης σε ιστορικό ελάχιστο των 0,188 ευρώ.

Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην διψήφια διόρθωση του τραπεζικού δείκτη, που διαμορφώνεται στις 88 μονάδες «απειλώντας» πλέον και το ιστορικό ελάχιστο του κλαδικού δείκτη.

Πρόγευση του «χρώματος» και του... είδους της αντιπαράθεσης, επιχειρηματολογίας που θα έχει η προεκλογική περίοδος αναδύεται από τη μέχρι τώρα «βύθιση» του χρηματιστηρίου. Στην αγορά συνειδητοποιείται, πως οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί μονομάχοι δεν θα... λυπηθούν μέσα και «μέσα» στην διάρκεια των επόμενων εβδομάδων (και) μέχρι την Κυριακή της αναμέτρησης.

Συνεχείς πωλήσεις στη μετοχή της ΔΕΗ, που νωρίτερα έπαθε μπλακ άουτ μέχρι τα 4,95 ευρώ. Τιμή, που αντιστοιχεί στα επίπεδα της 7ης Δεκεμβρίου 2012. Εως τα 8,93 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ με «χαμηλό» στα 8,10 ευρώ, ενώ μέχρι τα 8,81 ευρώ υποχώρησε η μετοχή του ΟΠΑΠ (χαμηλό στα 7,97 ευρώ).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v