ΧΑ: Τι έχουν προεξοφλήσει οι επενδυτές

Η καθίζηση του τζίρου στο χρηματιστήριο και οι κινήσεις με άξονα την προεδρική εκλογή. Οι τοποθετήσεις έναντι στο ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών και πώς θα αντιδράσει η αγορά αν γίνει η έκπληξη. Ποιοι κλάδοι αναμένεται να ευνοηθούν. Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία.

Εορταστική ραστώνη στις ευρωαγορές εχθές, κλειστό το ΧΑ, και αργία σήμερα Χριστούγεννα για τις αγορές με τα πρώτα πονταρίσματα να δίνονται για το κρίσιμο διήμερο 29-30 Δεκεμβρίου.

Είναι προφανές, πως μέχρι το πρωί της Δευτέρας οι παίκτες θα παρακολουθούν τις όποιες εξελίξεις και ενδεχόμενες ανατροπές της τελευταίας στιγμής που ίσως να καθορίσουν τις λεπτομέρειες της κρίσιμης διαδικασίας. Θετικό το γεγονός, πως το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό στην διάρκεια της συνεδρίασης, υπό προϋποθέσεις θετικό το ότι η πλειονότητα ξένων και ελλήνων προεξοφλεί τη μη συγκέντρωση των 180 ψήφων/βουλευτών συνεπώς την αυτόματη διαδικασία διάλυσης της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ηδη (και) η αγορά θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο διεξαγωγής των βουλευτικών στις 25 Ιανουαρίου, ενώ τελευταία ακούγεται και η Κυριακή 1η Φεβρουαρίου. Ολα αυτά βέβαια είναι αρκετά μακρυά (...σε πολιτικό χρόνο) λίγο ως πολύ οι εκλογές θεωρούνται πλέον αναπόφευκτες και οι παίκτες σε μεγάλο βαθμό έχουν αφομοιώσει/προεξοφλήσει αυτή την προοπτική.

Στις 853,20 μονάδες ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη με απώλειες 1,69% και τον Θανάση Σταυρόπουλο να εξηγεί γιατί αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Στις 275,65 μονάδες ο FT25 (-1,43%) με τον τραπεζικό κατά 2,21% χαμηλότερα στις 101,06 μονάδες. Οι συναλλαγές στα 61,9 εκατ. ευρώ μέτριες ενδεικτικές της στάσης που τηρούν (κυρίως) οι ξένοι παίκτες.

Οπως σημείωνε χρηματιστής τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ στην αγορά δόθηκε χρόνος να αφομοιωθεί το αρνητικό σενάριο δηλαδή της μη εκλογής ΠτΔ θυμίζοντας πως στο ΧΑ έχουν σημειωθεί ήδη δύο βαθύτατες διορθώσεις, ένας κύκλος 4-5 συνεδριάσεων συσσώρευσης, και δύο φυσιολογικές πτωτικές συνεδριάσεις. Σε βαθμό, που από πολλούς θεωρείται ότι στα χαμηλά της Παρασκευής 12/12 έχουν δημιουργηθεί βάσεις/δίχτυα στήριξης για τους βασικούς δείκτες.

Αναλυτικότερα στη συνεδρίαση της Τρίτης 9/12 στο ΧΑ σημειώθηκε το δεύτερο χειρότερο ιστορικό αρνητικό ποσοστό (-12,78%) με τον ΓΔ στις 902,84 μονάδες. Ηταν η πρώτη, σχεδόν αντανακλαστική αντίδραση πολλών ξένων και ελλήνων στις δηλώσεις του πρωθυπουργού βάσει των οποίων επισπεύδονταν οι πολιτικές εξελίξεις. Ηταν το πρώτο ισχυρότατο σοκ, όπου βγήκε «άγαρμπα» πολύς κόσμος.

Ακολούθησε δύο μέρες μετά τη Πέμπτη 11/12 ένα -7,35% για τον ΓΔ στις 827,98 μονάδες για να σημειωθεί τη αμέσως επομένη το νέο χαμηλό των 810,05 μονάδων.

Δεν είναι τυχαίο πως η μετέπειτα αντίδραση των παικτών τόσο στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας όσο προχθές της δεύτερης ήταν κατά γενική ομολογία ψύχραιμη, ηπιότερη απ' ότι φοβούνταν αρκετοί και σε σημαντικό βαθμό ελεγχόμενη.

Σε αυτό συνέβαλαν αφ' ενός το κλίμα φρενήρους ανόδου σε Wall και Φραγκφούρτη και αφετέρου (κυρίως αυτό) το ότι έχει αλλάξει αισθητά η «γεωγραφία» και των ξένων παικτών.

Αυτό γιατί, όπως εξηγεί χρηματιστηριακός παράγων η υποβάθμιση του ΧΑ από αναπτυγμένο σε αναπτυσσόμενο έχει προσελκύσει κεφάλαια πιο ριψοκίνδυνων και... επιθετικών διαχειριστών/χαρτοφυλακίων εξοικειωμένων με αγορές όπως η ελληνική.

Αγορές μεταβλητότητας, με σημαντική αρνητική απόκλιση (έναντι των αναπτυγμένων), με εντονότερη την παρουσία hedge funds και κεφαλαίων που δεν έχουν τις επενδυτικές δεσμεύσεις που έχουν, για παράδειγμα, τα συνταξιοδοτικά, συντηρητικά επενδυτικά κ.λ.π.

Για αυτό ας κρατήσουμε τα μέχρι τώρα νέα χαμηλά γιατί θα χρειαστούν ως κατ΄αρχήν σημεία αναφοράς για την Δευτέρα. Για τον ΓΔ οι 810,05 μονάδες, για τον FT 25 οι 260,89 και για τον Τραπεζικό οι 96,46 μονάδες.

Ετσι την Δευτέρα θα κριθεί κατά πόσον η αγορά θα αποδεχθεί αυτό, που τώρα θεωρείται πιθανότατο ενδεχόμενο (μη εκλογή ΠτΔ) με μία ενδεχόμενη δοκιμασία των πρώτων στηρίξεων (ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Τρίτης, οι 845,07 για τον ΓΔ, οι 271,97 για τον FT25 και οι 98,42 για τον Τραπεζικό) και ίσως στη συνέχεια των νέων χαμηλών.

Σημειωτέον, πως στον Εκηβόλο της 22/12 έχουμε επισημάνει την σπουδαιότητα των 274 μον. για τον ft25. Θα πρέπει δε να συνεκτιμηθεί, πως για Δευτέρα - Τρίτη έχουν ληφθεί από αρκετούς παίκτες θέσεις αντασφάλισης (στα Παράγωγα, δανεισμός μετοχών κ.λ.π) σε βαθμό επαρκή για να καλύψουν μία διόρθωση στην υποκείμενη αγορά μετοχών.

Στο σχετικό σχόλιο για το ΧΠΑ σημειώνεται το discount 2%-3% για τα ΣΜΕ Ιανουαρίου (σε ανάλυση της Solidus ΑΕΠΕΥ και αναλυτική αναφορά του Θανάση σε δανεισμό, ανοιχτές θέσεις κ.λπ).

Το πρώτο ποντάρισμα φτάνει μέχρι και τη Δευτέρα, με την αγορά να «χωνεύει» πως δεν εκλέγεται ΠτΔ. Το αμέσως επόμενο φτάνει μέχρι την Τρίτη αλλά και την τελευταία συνεδρίαση της 31ης Δεκεμβρίου όπου εκτιμάται ότι θα γίνει η τελική καταμέτρηση του γεγονότος.

Από 2/1/2015 στην αγορά θα αρχίσουν να εκτιμούν, προβλέπουν τη συνέχεια ανάλογα με το γεγονός και τις πολιτικές εξελίξεις. Αλλά αυτό... αργεί, ακόμη.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν, πως με την αγορά έχει ως βασικό σενάριο την μη εκλογή ΠτΔ η εκλογή του Σταύρου Δήμα θα δημιουργήσει εντελώς διαφορετικά δεδομένα. και θα στείλει για... γερό ταμείο τους λιγοστούς αντιθετικούς.

Αλλωστε σε μία τόσο «ρηχή αγορά όπως το ΧΑ ένα... απρόβλεπτο (με τα τωρινά δεδομένα) πληρώνει πολλά, πυροδοτεί κίνηση βίαιη και αντιστρόφως ανάλογη αυτής που «βύθισε» το ΧΑ στις 9 Δεκεμβρίου.

Οι αντιστάσεις για ΓΔ και FT25 είναι στις 890 και 980-1.020/30 για τον πρώτο και στις 290 και 320/330 για τον 25άρη. Κλάδος, που θα υπέρ-ευνοηθεί στο... απρόβλεπτο ενδεχόμενο προφανώς είναι ο τραπεζικός, καθώς έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της διόρθωσης. Στις 101,06 μον. ο κλαδικός δείκτης με κύριες αντιστάσεις στις 110 και 130/132 μονάδες.

Αυτά προσώρας, με θερμές ευχές για Καλά Χριστούγεννα.

Να είστε καλά... Χρόνια Πολλά.

(σ.σ. ανάλογα και με τις εξελίξεις θα δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες ό τι καινούργιο, πρόσθετο δημιουργείται. Και με σχόλια μας και με αναρτήσεις στον Εκηβόλο).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v