Αντιμέτωπο με το "reality check" το Χρηματιστήριο

Πτωτική παραμένει η βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ. Ο ΓΔ απέχει σημαντικά από τα χαμηλά του 2012, όμως επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλοι και όχι μόνο, δοκιμάζουν τιμές... ιστορικά χαμηλές. Στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις επικεντρώνεται η προσοχή.

Απομένουν μόλις 15 συνεδριάσεις μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου και το ελληνικό χρηματιστήριο καλείται να τιμολογήσει τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις και ανάλογα να διαμορφώσει τη στάση του.

Καλά ήταν τα λίγα «φτιασιδώματα» των αποτιμήσεων που έλαβαν χώρα κατά την τελευταία συνεδρίαση του χρόνου και τα οποία επέτρεψαν στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κλείσουν στα υψηλά ημέρας, όμως από εδώ και πέρα ο «διαθέσιμος» χρόνος περιορίζεται αισθητά και δεν αποκλείεται ο πρώτος λόγος να επιστρέψει σε αυτούς που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε δραστική μείωση των θέσεών τους, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και «δικαιώνοντας» τις επιλογές των εμπλεκομένων στην αγορά Παραγώγων.

Από την άλλη, πολλές από τις θέσεις των ξένων είναι τόσο μεγάλες που είναι δύσκολο και επικίνδυνο να ρευστοποιηθούν σε λίγες συνεδριάσεις, χωρίς η εικόνα να χαρακτηριστεί παντελώς ανεξέλεγκτη.

Ασφαλώς και η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική και οι όποιες βραχύβιες ανοδικές «ανάσες», απλώς θα δίνουν την ευκαιρία στους βραχυπρόθεσμους παίκτες να «βγάζουν το μεροκάματο του τρόμου», πριν η αγορά οδηγηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση και αν τα πράγματα αρχίσουν να ξεφεύγουν τόσο νωρίς, «κανείς δεν θα θέλει να πιάσει το μαχαίρι που πέφτει», επιβεβαιώνοντας όλους όσοι υποστηρίζουν ότι η πιθανή αλλαγή του πολιτικού σκηνικού θα συντρίψει τις αποτιμήσεις τραπεζών και ΔΕΚΟ.

Προσπάθειες εκμετάλλευσης της υψηλής μεταβλητότητας θα πρέπει να γίνονται μόνο σε ημέρες υψηλών απωλειών και πανικού, με «σφιχτά» stop-loss, για αυξημένη προστασία, αν και δεν συνιστώνται.

Οι περισσότεροι πάντως αναλυτές υποστηρίζουν πως οι όποιες τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα πρέπει να γίνονται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και σε ιδιαίτερα προσεκτικά επιλεγμένες εταιρείες. Επίσης, σε κάθε χαρτοφυλάκιο θα πρέπει τουλάχιστον ένα 20% με 30% να βρίσκεται με τη μορφή μετρητών.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν όλοι οι επαγγελματίες του χώρου, υπερτονίζοντας ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά εισέρχεται σε φάση πτωτικής αναμονής, όπου τα θεμελιώδη των εισηγμένων εταιρειών περνάνε σε δεύτερη μοίρα, τα όποια πιθανά επιχειρηματικά deals θα «μπουν στα συρτάρια» και η αγορά με κομμένη την ανάσα θα επικεντρωθεί στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, με τους εν δυνάμει πωλητές να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις.

Κάθε πολιτικό σενάριο θα διαμορφώνει διαφορετικές οικονομικές συνθήκες και είναι βέβαιο ότι θα αποτιμηθεί µε διαφορετικό τρόπο από το χρηματιστήριο, ενώ η προσφυγή στις κάλπες θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα καθώς και κάθε άλλη εξέλιξη που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και την υλοποίηση άλλων διαρθρωτικών αλλαγών.

Σε περίπτωση δε, που οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αποτύχουν να δώσουν βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα και η χώρα οδηγηθεί επαναληπτικές εκλογές το αξίωμα σύμφωνα με το οποίο «το φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού», θα ισχύσει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μπορεί ο Γενικό Δείκτης του Χ.Α. να απέχει σημαντικά από τα χαμηλά του 2012, όμως επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλοι και όχι μόνο, δοκιμάζουν τιμές σημαντικά χαμηλότερες από αυτές του 2012, ή και ιστορικά χαμηλές.

Σαφώς χειρότερη δείχνει η κατάσταση στην απόλυτα απαξιωμένη, συναλλακτικά και όχι μόνο, μικρή κεφαλαιοποίηση.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε πως καλύτερα θα ήταν οι ενεργοί επενδυτές να περιμένουν τις εξελίξεις για να προβούν σε τοποθετήσεις, μιας και τι θα συμβεί πολιτικά το επόμενο διάστημα είναι δύσκολο να προβλεφτεί. Οι αποτιμήσεις σε αρκετούς τίτλους είναι δελεαστικές παρ' όλα αυτά όσοι αγοράζουν «fundamental» πρέπει να έχουν μετρητά, σε περίπτωση που η πτωτική κίνηση συνεχιστεί.

«Σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον, είναι δύσκολο να καθορίσει κανείς το πότε η αγορά θα μπορούσε να πιάσει πάτο», σχολιάζει η Beta Sec. Σύμφωνα με την ΑΧΕ και με βάση το χειρότερο σενάριο, αναμένεται πτώση 25% στην αγορά από τα σημερινά επίπεδα (με τον Γενικό Δείκτη στις 600 μονάδες), κάτι που συνεπάγεται κεφαλαιοποίηση μόλις 22% ως ποσοστό του ΑΕΠ (έναντι του ιστορικού μέσου όρου στο 55%), ένα εξαιρετικά χαμηλό Ρ/Ε 2015 και σημαντικές μειώσεις στα ίδια κεφάλαια.

Μέχρι στιγμής τα περισσότερα από τα πολλά λεφτά που ήρθαν στην Ελλάδα το 2014, παραμένουν, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος. Οι Έλληνες επενδυτές είναι στο «καναβάτσο« από την υπέρμετρη φορολογία και τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές. Οι δε ξένοι, που στην ουσία κατευθύνουν όλη την πορεία του χρηματιστηρίου, προβλέπουν μεγάλες αναταράξεις μέχρι να «συνετιστεί» ο ΣΥΡΙΖΑ και οι όποιοι κυβερνητικοί του εταίροι.

«Σε αυτό το κλίμα είναι σίγουρο πως θα υπάρχουν έντονες αναταράξεις στις τιμές. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, φαίνεται να υπάρχουν αγοραστές με λεφτά, πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες πτώσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Πολλά πράγματα για τη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων θα εξαρτηθούν από τα μηνύματα που θα έρχονται από την αγορά ομολόγων, αλλά και από τα τραπεζικά γκισέ.

«Οι Έλληνες σήκωσαν 2,5 δισ. ευρώ από τις τράπεζες μόνο τον Δεκέμβριο», σύμφωνα με την γερμανική Die Welt. «Αν και αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως "bank run" οι τράπεζες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο», αναφέρει η "Die Welt".

Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, ασφαλώς και η μέγιστη έκπληξη ήλθε από το Χρηματιστήριο της Αργεντινής. Σύμφωνα με το Reuters ο δείκτης Merval πέτυχε ετήσια άνοδο 58,9%, όντας ο καλύτερος για το 2014. Στη δεύτερη και στην τρίτη θέση κατατάχθηκαν δύο κινεζικοί δείκτες: ο Shanghai Composite (+52,8%) και ο China Securites Index 300 (+51,6%). Όσο για τον χειρότερο χρηματιστηριακό δείκτη του 2014, αυτός είναι ο RTS του Χρηματιστηρίου της Ρωσίας, με πτώση 45%.

Στην αγορά-σηματωρό, Wall Street, ο S&P 500 έκλεισε την χρονιά με κέρδη 11,4%. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά κερδών για τον δείκτη. Ο Dow Jones με κέρδη 7,5% σε επίπεδο χρόνου. Ο Dow σημειώνει 6 συνεχείς χρονιές κερδών. Ο Nasdaq σε επίπεδο χρονιάς ενισχύθηκε 13,4%. Οι S&P 500 και Dow Jones σημείωσαν αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, κατά την χρονιά που ολοκληρώθηκε.

Όσον αφορά στα νομίσματα, το δολάριο έκλεισε τη χρονιά με άνοδο 12%, έναντι του ευρώ, καταγράφοντας την καλύτερή του ετήσια επίδοση από το 2005. Αναφορικά με τον κλάδο των κρατικών ομολόγων, η απόδοση των γερμανικών δεκαετών ομολόγων κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι χρόνων, σαφέστατη ένδειξη ότι συνεχίζεται η αναζήτηση «επενδυτικών καταφυγίων», για όσους δεν είναι fan του χρυσού.

Τέλος, το πετρέλαιο, για τον χρόνο που πέρασε, σημείωσε πτώση περίπου 48%, ενώ με πτώση 1,5% ολοκλήρωσε το 2014 ο χρυσός.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v