Χρηματιστήριο: Εκατσε ο τζίρος, ψάχνονται οι επενδυτές

Προσπάθειες αντίδρασης «χαμηλού κόστους» και επιλεκτικές κινήσεις χαρακτηρίζουν τη συνεδρίαση. Για «νηνεμία πριν από την επόμενη καταιγίδα» μιλούν οι απαισιόδοξοι. Ανοδικά Εθνική, Alpha Bank και ΔΕΗ, πτωτικά ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Με τελείως διαφορετικό σκηνικό ξεκίνησε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας σαν κυριότερο χαρακτηριστικό τις ήπιες κινήσεις στο ταμπλό, τον σημαντικά χαμηλότερο τζίρο, ενώ οι εν δυνάμει πωλητές και οι ελάχιστοι αγοραστές προσπαθούν να «ψυχανεμιστούν» τις υπάρχουσες διαθέσεις.

Δεν θα ήταν υπερβολή η σημερινή αρχική εικόνα να χαρακτηριστεί σαν «η νηνεμία πριν τη νέα καταιγίδα», καθώς είναι κοινό μυστικό ότι το χθεσινό, πρωινό, «sell off» ασφαλώς και δεν εκτόνωσε σε σημαντικό βαθμό την υπάρχουσα «ουρά πωλήσεων» και ότι η αγορά θα ξαναδοκιμάσει, τουλάχιστον, τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Προς το παρόν επιχειρείται προσπάθεια αντίδρασης χαμηλού κόστους, με επικεφαλής μετοχές που χθες είτε κινήθηκαν προς νέα ιστορικά χαμηλά (Εθνική), είτε δεν πρόλαβαν να εκμεταλλευτούν την κλίμα αντίδρασης και να μειώσουν ακόμα περισσότερο τις ημερήσιες απώλειες (ΔΕΗ), όμως και αυτή πολύ γρήγορα δείχνει να μένει από δυνάμεις.

Από την άλλη μάλλον επιφυλακτικοί δείχνουν οι λίγοι ενεργοί επενδυτές στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, που κινούνται σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές περιμένουν τα αποτελέσματα της σημερινής ιταλικής δημοπρασίας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Ιταλία έχει προγραμματισμένη δημοπρασία 5ετών ομολόγων αξίας 4,5 δισ. ευρώ και 10ετών ομολόγων αξίας 6 δισ. ευρώ. Αν η ζήτηση σήμερα είναι αδύναμη, θα τεθούν ερωτήματα για την κατάσταση όλου του ευρωπαϊκού Νότου και αυτό, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, γιατί το 2015 διεξάγονται εκλογές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Επιστρέφοντας στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου ο τζίρος μόλις και μετά βίας πλησιάζει τα 5 εκατ. ευρώ, όταν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και για το ίδιο χρονικό διάστημα η μικτή αξία συναλλαγών «ακουμπούσε» τα 15 εκατ.

Με τις περισσότερες μετοχές της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης «να μην έχουν μπει στον κόπο να κάνουν σεφτέ», μοιραία και για πολλοστή φορά το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ταμπλό του 25άρη, όμως και εδώ η κίνηση είναι «πολλαπλών ταχυτήτων».

Με συναλλαγές άνω των 2,5 εκατ. τεμαχίων κινούνται Eurobank (κινείται προς νέα ιστορικά χαμηλά, καθώς η έξοδος των ξένων χαρτοφυλακίων είναι τουλάχιστον ευδιάκριτη) και Alpha Bank, ενώ με εξαψήφιο όγκο συναλλαγών ακολουθούν οι Εθνική, Πειραιώς και MIG.

«Αγρανάπαυση» στο υπόλοιπο ταμπλό του FTSE 25, όπου με τριψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται ΕΕΕ, Grivalia και ΜΕΤΚΑ, ενώ κάτω από 3.000 τεμάχια έχουν διακινήσει ΕΥΔΑΠ, Τιτάνας, ΟΛΠ και Folli Follie Group.

Ο Γενικός Δείκτης, μέχρι στιγμής, έχει κινηθεί σε ένα εύρος περίπου 16 μονάδων, με χαμηλό τις 814,48 (-0,65%) και υψηλό τις 830,23 μονάδες (+1,27%), αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη συνέχεια, καθώς ελάχιστες εντολές σχετικού «ειδικού βάρους» σε δεικτοβαρείς τίτλους μπορούν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v