Ψύχραιμες αντιδράσεις στο Χρηματιστήριο

Ήπια πτώση για το Γενικό Δείκτη με τις τράπεζες να αποτελούν και πάλι «βαρίδι». Στο -5% η Εθνική.«Κοκκίνησαν» Eurobank, Πειραιώς. Κέρδη καταγράφουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Τιτάν. Σταθεροποιητικά η ΔΕΗ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Με απώλειες προς τις 800 μονάδες διορθώνει ο Γενικός Δείκτης, παρά την αρχική προσπάθεια αντίδρασης έως την περιοχή των 830 μονάδων.

Η αλλαγή σκηνικού οφείλεται στο «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου, καθώς μετά τις 11.00-11.05 ενεργοποιήθηκαν εντολές ρευστοποίησης και στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων. Το «φρένο» Βερολίνου σε πρόγραμμα-αίτημα, τα όλο και στενότερα χρονικά περιθώρια (μέχρι το Eurogroup), στάθηκαν αφορμή για νέο γύρο πωλήσεων.

Ωστόσο, μέχρι πριν από λίγο (11.35) ουδεμία σχέση είχαν με το χθεσινό αρχικό... σοκ, το «άδειασμα» που επιφυλάχθηκε κυρίως από ξένους αλλά και Έλληνες επενδυτές, ενώ η ροή συναλλαγών (πωλήσεων - αγορών), η ταχύτητα των πράξεων παραπέμπει σε ελεγχόμενη υποχώρηση της αγοράς.

Ο τζίρος δεν ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ (ουδεμία σχέση με το αντίστοιχο χθεσινό διάστημα), οι πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις (για τον Γ.Δ. και τον FT 25) δοκιμάζονται αλλά επιβεβαιώνονται, ωστόσο παραμένει το πρόβλημα με τον τραπεζικό κλάδο. Εύλογα, καθώς οι εξελίξεις «πιέζουν» κατ' αρχήν (και κυρίως) τον χρηματοπιστωτικό τομέα, με συνεχιζόμενες εκροές από ορισμένους ευρωπαϊκούς οίκους.

Η Ευρώπη ζυγίζει τις επιλογές της για την Ελλάδα, αναφέρεται σε σχετικό θέμα, Αθήνα και δανειστές ετοιμάζονται για το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, αλλά με την κυβέρνηση να έχει στραμμένη την προσοχή της και στις «προγραμματικές δηλώσεις» το απόγευμα της Κυριακής.

Δείγμα γραφής των παραχωρήσεων και εκπτώσεων που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση θεωρείται στην αγορά η παρουσίαση του προγράμματος, με τον Φίλιππο Πανταζή να σημειώνει πως το δύσκολο του εγχειρήματος έχει να κάνει με την ανάγκη οι εξαγγελίες να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο λεπτών ισορροπιών. Από το περιεχόμενό τους θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η υποδοχή της αγοράς Δευτέρα - Τρίτη, λίγο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και την κρίση των δανειστών για τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς.

Δικαιολογημένη, συνεπώς, η νευρικότητα των ενεργών βραχυπρόθεσμων στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και η όποιες ανοδικές εκλάμψεις βασίζονται σε προσδοκίες προεξόφλησης για την επίτευξη συμφωνίας. Κατά την εκτίμησή μας είναι το επικρατέστερο ενδεχόμενο αυτό, αποτυπώνεται -προσώρας- στις αγορές μετοχών, κρατικών τίτλων (ειδικότερα των χρηματιστηρίων του ευρώ Νότου) ενώ και οι δείκτες μεταβλητότητας δεν φαίνεται να προεξοφλούν ακραία αρνητικές εξελίξεις.

Εκ προοιμίου ήταν ζητούμενη η επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 810 μονάδων, βάσει και του χθεσινού στόχου μας για «κλείσιμο» πάνω από αυτήν τη ζώνη, και η μη υποχώρηση του Τραπεζικού Δείκτη χαμηλότερα των 680 μονάδων.

Ο κλαδικός δείκτης κυμαίνεται στο εύρος των 706,76 έως 764,98 μονάδων, με σαφώς πιο περιορισμένη μεταβλητότητα απ' ό,τι εχθές, γεγονός που διευκολύνει την απορρόφηση της προσφοράς από τα χαμηλά ημέρας.

Με απώλειες η Alpha Bank στο 0,35 έως 0,385 ευρώ, με συναλλαγές σαφώς λιγότερες από το μέσο όρο της μετοχής αλλά και αισθητά μειωμένες έναντι των ΕΤΕ, Πειραιώς αλλά και Eurobank. Τεχνικά η μετοχή της Alpha Bank παραμένει σηματωρός και θεωρείται η πρώτη που θα δώσει κίνηση στην πρώτη ανοδική αντίδραση. Απαραίτητη προϋπόθεση να επιβεβαιωθεί το 0,345 ευρώ. Στο 1,06-1,18 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,62-0,669 ευρώ της Πειραιώς και στο 0,146-0,157 ευρώ η μετοχή της Eurobank.

Για τον τραπεζικό κλάδο, μετά την Deutsche Bank, θέση παίρνει και η Credit Suisse, με τον ξένο οίκο να μην αναμένει σημαντική μείωση της ρευστότητας για τους ομίλους. Ωστόσο, παραμένει αρνητική για τις μετοχές, περιορίζεται δε στην ΕΤΕ ως κορυφαία επιλογή της με στόχο τα 2,9 ευρώ και σύσταση για απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς.

Πάντως, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών για τον Τραπεζικό Δείκτη είναι θετική 19,34% η εβδομαδιαία απόδοση, αλλά αρνητική κατά 25,64% από την αρχή του έτους.

Εξαιρέσεις της μέχρι τώρα πτωτικής αγοράς οι μετοχές των CC HBC, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τιτάν και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Με συγκριτικά αυξημένους τζίρους (εκτός από τις τράπεζες και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) σε CC HBC, FF Group, Jumbo, EXAE, Μυτιληναίο, MIG, Viohalco, Motor Oil, Lamda Development.

Στις 11.40 το 54% των συναλλαγών (25,5 εκατ. ευρώ) είχε αλλάξει χέρια στις τραπεζικές μετοχές.

Στα Παράγωγα με μικρή αρνητική απόκλιση (discount) το ΣΜΕ του FT 25 προς τις 244-243 μονάδες, με λίγα Συμβόλαια 1.707, ενώ στα ΣΜΕ επί μετοχών «ρηχή» η αγορά χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές, μέτριες πράξεις και τα περισσότερα ΣΜΕ στην Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v