Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

Βλέπει αξία στις τράπεζες παρά την πολιτική αβεβαιότητα. Μοχλός πίεσης για τις διαπραγματεύσεις θα είναι ο ELA, δεν βλέπει κίνδυνο ρευστότητας. Αν και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων βλέπουμε σημαντική άνοδο, εκτιμάει η γερμανική Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες.

Deutsche Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες
Αν και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων βλέπουμε σημαντική άνοδο, εκτιμάει η γερμανική Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Deutsche Bank αναγνωρίζει ότι τα «ανοίγματα» των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ και στον ELA κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα λάβουν χώρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Μάλιστα η γερμανική τράπεζα προχωράει ένα βήμα παρακάτω και θεωρεί απόδειξη για τον ισχυρισμό της, τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυα.

Αναφορικά με το θέμα της ρευστότητας, η DB εκτιμάει ότι η πολιτική αβεβαιότητα και οι ανησυχίες σχετικά με τη θέση στην Ελλάδα στην Ευρωζώνη έχουν συμβάλει στη σημαντική μείωση των καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Μετά τις αποσύρσεις των 3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, δημοσιεύματα αναφέρουν μια περαιτέρω μείωση κατά 11 δισ. τον Ιανουάριο, αναγνωρίζει η DB και πιστεύει ότι αυτές οι εξελίξεις συνέβαλαν για την απότομη πτώση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών από την αρχή του χρόνου.

Ωστόσο, η άποψη της DB είναι ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις ρευστότητας της ΕΚΤ και του ELA και δεν θα υποστούν καμιά σημαντική πίεση από τις αναλήψεις των καταθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα αλλά και θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον.

Σημειώνουμε, συνεχίζει η Deutsche Bank, υπάρχουν σημαντικά μαξιλάρια ασφαλείας για το δυνητικό μέγεθος αυτών των διευκολύνσεων και συμπεραίνει ότι όσο παρέχει στήριξη η ΕΚΤ, η ρευστότητα των τραπεζών είναι εύκολα διαχειρίσιμη.

Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν διευρύνει σημαντικά το φάσμα των πιθανών αποτελεσμάτων για τις ελληνικές τράπεζες όμως οι προβλέψεις μας υποθέτουν ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα μπορεί να επέλθει διεξοδικά, προβλέπει η Deutsche Bank, όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο αρνητικός αντίκτυπος της πολιτικής αβεβαιότητας στο τραπεζικό σύστημα. "Βλέπουμε περιθώριο ανόδου κατά μέσο όρο άνω του 50% για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ κορυφαία επιλογή μας είναι η Εθνική Τράπεζα", επισημαίνει η DB.

Παρότι η γερμανική τράπεζα διατηρεί τις συστάσεις αγοράς για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, εντούτοις μειώνει τις τιμές στόχους. Για την Alpha Bank από τα 0,90 ευρώ στα 0,60 ευρώ, για την ΕΤΕ στα 2 ευρώ από 4 ευρώ προγενέστερα και για την Eurobank στα 0,25 ευρώ από 0,60 ευρώ πριν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v