Χρηματιστήριο: Μικρή επούλωση πληγών στο κλείσιμο

Περιορισμένη αντίδραση καταγράφεται στο ΧΑ, μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε και Φάιμαν. Στο βαθύ κόκκινο παραμένουν οι τράπεζες, με την Πειραιώς να υποχωρεί 13%. Ισχυρές πιέσεις και σε Ελλάκτωρα, ΓΕΚΤέρνα. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Ενα μικρό «παράθυρο» δείχνει να ανοίγει ο Β. Σόιμπλε, λίγες... ανάσες παίρνουν μετοχές και ομόλογα την ώρα που εντείνονται πιέσεις & διαπραγματεύσεις σε όλα τα μέτωπα.

Η πληροφορία του Reuters σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Οικονομικών θα συμφωνούσε σε ένα «πρόγραμμα- γέφυρα» αν στην Ελλάδα υπάρχει... πρόγραμμα φέρεται να ήταν η κύρια αφορμή που ενεργοποιήθηκαν μερικές εντολές αγοράς σε μία ομάδα μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Παράλληλα για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, κάνει λόγο ο καγκελάριος της Αυστρίας μετά το πέρας της συνάντησης με τον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ σε νέες διαβεβαιώσεις προς τους δανειστές προχωρά ο έλληνας υπουργός Οικονομικών (*)

Στα επίπεδα των 227 μονάδων ο FT25 μετρώντας απώλειες 5,67% καθώς οι τράπεζες παραμένουν σε κλοιό πωλήσεων. Μικρή αντίδραση 4-5 μονάδων για τον δείκτη από τα χαμηλά ημέρας, με παράλληλο «συμμάζεμα» στο ΧΠΑ με την αρνητική απόκλιση / discount του Συμβολαίου FT25 να μειώνεται σε λιγότερες από δύο μονάδες.

Ωστόσο ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σε βαθύ... κόκκινο, καθώς κυρίως «ξένα σπίτια» μειώνουν θέσεις τους στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, πιέζοντας χαμηλότερα για να ξανατοποθετηθούν (κάποια από αυτά) σε φθηνότερες τιμές συντηρώντας έτσι το πτωτικό σπιράλ που «βυθίζει» τον κλάδο εδώ και μήνες.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γ. Δραγασάκη- τραπεζιτών με τα στελέχη του κλάδου να επισημαίνουν πως η κατάσταση στο εγχώριο σύστημα είναι ομαλή, ενώ η ρευστότητα κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Παρ΄ όλα αυτά οι επιφυλάξεις εύλογες, με την πραγματική οικονομία σε... κινούμενη άμμο και τους επαγγελματίες να περιμένουν και να προσβλέπουν σε μία λύση είτε μεθαύριο στο έκτακτο Eurogroup είτε στο τακτικό της επόμενης Δευτέρας.

Στις τράπεζες ο κλαδικός δείκτης εξακολουθεί να διορθώνει έως 9,65% στις 600-602 μονάδες έχοντας ως χαμηλό ημέρας τις 587 μονάδες. Στο... βαθύ κόκκινο και οι 4 μετοχές του κλάδου, τα warrants αλλά και τα Συμβόλαια τους αν και το τελευταίο ημίωρο παρατηρείται ένα «μάζεμα» στις short θέσεις κυρίως στην Alpha Bank.

Ειδικότερα η μετοχή της Alpha Bank κινείται στα 0,295-0,308 με συναλλαγές περίπου 14 εκατ. ευρώ, της Εθνικής στα 0,891-0,961 με 12,8 εκατ. ευρώ (και ενώ εξελίσσεται η διαδοχή στην ηγεσία του ομίλου), της Πειραιώς στα 0,502-0,557 με 11,9 εκατ. ευρώ. Στα 0,117-,128 η μετοχή της Eurobank με συναλλαγές αξίας 4,5 εκατ. ευρώ.

Στις 16.30-16.35 η αξία των συναλλαγών έφθανε τα 70 εκατ. ευρώ σαφώς μειωμένη σχετικά με το μέσο όρο των τελευταίων 10 συνεδριάσεων. Εκτός από τις τράπεζες (και ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) αυξημένες ήταν στις μετοχές των ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίου, Jumbo, FF Group, Fourlis, EXAE, Motor Oil, Grivalia, CC/HBC, Αεροπορία Αιγαίου κ.α.

Νωρίτερα το euro2day.gr σημείωνε:

Παράμετροι που θα πρέπει να συνεκτιμώνται από όσους κινούμαστε βραχυπρόθεσμα, αλλά σε δύο χρονικές στοχεύσεις. Στην πρώτη μέχρι και την Τετάρτη-Πέμπτη, στην περίπτωση που όντως προκύψει κάτι στο Eurogroup ή στη Σύνοδο Κορυφής που ακολουθεί, και στη δεύτερη για το διάστημα προς τις 16 Φεβρουαρίου, εάν υποτεθεί πως η όποια λύση θα βρεθεί στο... παρά πέντε.

Τόσο βραχύ το χρονικό διάστημα αλλά και τόσο πυκνό, με εξελίξεις και ιστορικές αποφάσεις για την Ελλάδα (και όχι μόνο...), οπότε και θα καθορισθούν οι όροι του παιχνιδιού για τη συνέχεια.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αναφέρονται στη σημαντική υποχώρηση μη τραπεζικών μετοχών με πολύ μέτριους τζίρους, γεγονός που δείχνει την απροθυμία των αγοραστών να αναλάβουν ρίσκο σε μετοχές εισηγμένων που διορθώνουν. Στοιχείο που δείχνει τον βαθμό ισχυρότατης επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί στην αγορά, τη στιγμή που και οι πωλητές/short διστάζουν να αυξήσουν τις θέσεις τους.

Σε οριακό σημείο (και) το χρηματιστήριο, την ώρα που εντείνεται η πίεση για συμφωνία Ελλάδας - Ε.Ε. στην G20, με την Κατερίνα Παράσχου να αναφέρεται και στις δηλώσεις-προτροπές του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, Angel Gurria (στο CNBC) αποδίδοντας τη δραματικότητα της κατάστασης.

(*) επιεικώς χυδαίο το δημοσίευμα του (πάλαι ποτέ έγκριτου) Der Spiegel, με τον υποβολιμαίο τίτλο- Vorwurf gegen Varoufakis, Griechenlands Finanzminister- ein Antisemit? δηλαδή Κατηγορία κατά Βαρουφάκη- Είναι ο έλληνας υπουργός οικονομίας ένας αντισημίτης?

Είπαμε αλλά... στο σπίτι του κρεμασμένου...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v