Βουτιά χωρίς αντιστάσεις στο Χρηματιστήριο

Χωρίς τζίρο συνεχίζεται η κατρακύλα σε μετοχές αλλά και ομόλογα. Στο κόκκινο το σύνολο του FT 25 με τις απώλειες να φτάνουν σε διψήφια ποσοστά στις περιπτώσεις των ΕΤΕ, Eurobank και Πειραιώς. «Πονταρίσματα» με βάση το «καλό» και το «κακό» σενάριο.

Βαθαίνει η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη έφταναν το 6% λόγω των εντεινόμενων πιέσεων που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος.

Ρευστή παραμένει η κατάσταση και στις αγορές ομολόγων, παραγώγων, ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ο μέτριος τζίρος που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα και στις τρεις. Ενδεικτικά στην υποκείμενη αγορά μετοχών είχαν αλλάξει χέρια 39 εκατ. ευρώ (στις 13.45), όμως το 65% παραμένει σταθερά επικεντρωμένο στις μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank.

Εύλογη αυτή η εστίαση στον κλάδο, καθώς το θέμα της ρευστότητας είναι στο επίκεντρο της συνάντησης Γ. Δραγασάκη - τραπεζιτών (στον απόηχο και των χθεσινών προγραμματικών δηλώσεων) δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας για την ελληνική οικονομία αλλά και της σταθερά πτωτικής πορείας των καταθέσεων.

Παράλληλα η Citigroup συνεχίζει να προβλέπει ότι θα βρεθεί μία λύση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, ενώ εκτιμά πως ακόμη και εάν δε συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το Grexit.

Σε ανάλογο μήκος κύματος με τη Citigroup, είναι αλήθεια, κινούνται αρκετοί ξένοι παίκτες, οι οποίοι ναι μεν εμφανίζονται επιφυλακτικοί και ανήσυχοι, πλην όμως εκτιμούν πως συμφωνία θα επιτευχθεί έστω και στο... και ένα. Πρόκειται, όπως εξηγούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, για επικρατούσα μέχρι τώρα εκτίμηση πολλών ισχυρών, οι οποίοι ναι μεν μειώνουν τις θέσεις τους, αλλά ακόμη θεωρούν επικρατέστερο το ενδεχόμενο επίτευξης μίας συμφωνίας.

Τάση που εξηγεί και τη διστακτικότητα των πωλητών στο ΧΠΑ να ενισχύουν τις short θέσεις τους ή να αναλάβουν ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο για περαιτέρω σημαντική διόρθωση του δείκτη.

Το θέμα έγκειται στο ότι μία υπερπιεσμένη αγορά εάν γυρίσειανοδικά θα πυροδοτήσει ντόμινο εγκλωβισμών, καθώς η εκρηκτικότητά της σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι εντυπωσιακή. Όμως μικρή διαφοροποίηση σημειώνεται μεταξύ των θέσεων που λαμβάνονται στον FT 25 και σε συμβόλαια επί τραπεζικών μετοχών.

Παράλληλα, η αγορά κινείται προσέχοντας όλες τις εξελίξεις στον διεθνή χώρο, που αφορούν στην «ελληνική κρίση», από τη συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ μέχρι τη στάση των ξένων ΜΜΕ, συμφερόντων, επενδυτικών οίκων, πολιτικών κ.λπ.

Γιούνκερ προς Αθήνα: η ευρωζώνη δεν θα δεχτεί όλα τα πλάνα σας, είναι η μία θέση. Η Ελλάδα παράλληλα είναι στο επίκεντρο του G20, σε μία συγκυρία όπου όπως συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών ΗΠΑ και Βρετανίας (με κοινό άρθρο τους στη WSJ) θα πρέπει να υπάρξει λύση διαχείρισης της «ελληνικής κρίσης». Είναι ίσως η πρώτη φορά από την εποχή του Γ. Παπανδρέου (φθινόπωρο 2009) που ο «αγγλοσαξονικός παράγοντας» παρεμβαίνει με τέτοια συχνότητα και πίεση προς την Ευρώπη (το Βερολίνο) για το ελληνικό ζήτημα, προφανώς για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του.

Παράμετροι που θα πρέπει να συνεκτιμώνται από όσους κινούμαστε βραχυπρόθεσμα, αλλά σε δύο χρονικές στοχεύσεις. Στην πρώτη μέχρι και την Τετάρτη-Πέμπτη, στην περίπτωση που όντως προκύψει κάτι στο Eurogroup ή στη Σύνοδο Κορυφής που ακολουθεί, και στη δεύτερη για το διάστημα προς τις 16 Φεβρουαρίου, εάν υποτεθεί πως η όποια λύση θα βρεθεί στο... παρά πέντε.

Τόσο βραχύ το χρονικό διάστημα αλλά και τόσο πυκνό, με εξελίξεις και ιστορικές αποφάσεις για την Ελλάδα (και όχι μόνο...), οπότε και θα καθορισθούν οι όροι του παιχνιδιού για τη συνέχεια.

Στα του Χ.Α., στις τράπεζες συνεχίζεται το... μαρτύριο της σταγόνας καθώς οι πωλήσεις είναι σταθερές και στις 4 μετοχές, με την Πειραιώς να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση μέχρι το 0,502 ευρώ (-16,20%) με συναλλαγές 7 εκατ. ευρώ. Διψήφιο ποσοστό απωλειών (10,10%) και για τη μετοχή της Εθνικής στο 0,908 ευρώ, ενώ η Alpha Bank με -8,48% υποχωρεί στο 0,30 ευρώ και η Eurobank με 9,95% στο 0,121 ευρώ. Για τις μετοχές των ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank το ενδεχόμενο άμεσης καταγραφής νέων ιστορικών χαμηλών έχει αυξήσει (μετά τις 12.30-12.45΄) τις θέσεις πώλησης στα παράγωγα.

Συγκεκριμένα στο ΣΜΕ της Alpha Bank έτρεχαν(*) 6.989 συμβόλαια με απόκλιση της τάξης του 2%-2,5% (από την τιμή της μετοχής στην υποκείμενη αγορά), στο ΣΜΕ της ΕΤΕ 6.877, στο ΣΜΕ της Eurobank 3.766 και 4.883 συμβόλαια στην Πειραιώς.

Όλα αφορούν θέσεις που έχουν ληφθεί για αυτόν τον μήνα, θυμίζοντας ότι η σειρά Φεβρουαρίου κλείνει την Παρασκευή 20 του μήνα. Να συνεκτιμηθεί πως το discount των ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank παρέμενε μεγαλύτερο απ' ό,τι της Alpha Bank, απόκλιση που παραπέμπει σε προεξόφληση ότι πιθανόν να δοκιμασθούν τα «χαμηλά» των μετοχών. Να σημειωθεί πως για την ΕΤΕ είναι το 0,79 ευρώ (28/1), για την Πειραιώς το 0,47 ευρώ (29/1) και το 0,10 ευρώ από τις 28/1 για τη μετοχή της Eurobank.

Πορεία ανάλογη των μετοχών έχουν και τα warrants των τριών τίτλων με το ΑΛΦΑΤΠ στο 0,302 ευρώ, της Πειραιώς στο 0,11 ευρώ και στο 0,123 ευρώ το ΕΤΕΤΠ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αναφέρονται στη σημαντική υποχώρηση μη τραπεζικών μετοχών με πολύ μέτριους τζίρους, γεγονός που δείχνει την απροθυμία των αγοραστών να αναλάβουν ρίσκο σε μετοχές εισηγμένων που διορθώνουν ακόμη και έως 9,95%. Στοιχείο που δείχνει τον βαθμό ισχυρότατης επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί στην αγορά, τη στιγμή που και οι πωλητές/short διστάζουν να αυξήσουν τις θέσεις τους.

Σε οριακό σημείο (και) το χρηματιστήριο, την ώρα που εντείνεται η πίεση για συμφωνία Ελλάδας - Ε.Ε. στην G20, με την Κατερίνα Παράσχου να αναφέρεται και στις δηλώσεις-προτροπές του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, Angel Gurria (στο CNBC) αποδίδοντας τη δραματικότητα της κατάστασης.

Με το 35% των συνολικών συναλλαγών (*) παραμένουν σε... μέγκενη οι 21 μη τραπεζικές μετοχές του FT 25, με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να έχουν δοκιμάσει νωρίτερα έως τα 7,58 ευρώ, 8,16 ευρώ και 4,83 ευρώ αντίστοιχα.

Μεγαλύτερη είναι η πίεση και οι απώλειες σε μετοχές-σηματωρούς, με ενδεικτικό το -10,10% στο 1,87 ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το -7,69% στα 9,60 ευρώ της Jumbo, το -7,63% στα 7,02 ευρώ της Αεροπορίας Αιγαίου, το -7,46% στα 5,46 ευρώ του Μυτιληναίου.

Να συνεκτιμηθεί επίσης ο (αναλογικά) υψηλός αριθμός πακέτων κοντά σε επίπεδα χαμηλών τιμών 30 ημερών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v