Xρηματιστήριο: Ολο και χαμηλότερα δείκτες και μετοχές

Διολισθαίνει συνεχώς σε χαμηλότερα επίπεδα η ελληνική αγορά. Βαριές απώλειες σήμερα για Πειραιώς και Eurobank, καλύτερη εικόνα για Alpha Bank και Εθνική. Πίεση για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Folli Follie. Αντιστάσεις από Coca Cola και Τιτάν.

Στα χαμηλά των 760 μονάδων δοκιμάζεται το Χ.Α., σε νέα ιστορικά υψηλά -πάνω και από τις 12.000 μονάδες- συνεχίζει ακάθεκτος ο DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Απώλειες 7,07% για τον Γενικό Δείκτη από την αρχή του έτους, απόδοση 22,30% για τη γερμανική αγορά στο ίδιο διάστημα.

Πορείες αντίθετες ενδεικτικές όσων αποτυπώνονται και προεξοφλούνται (και) χρηματιστηριακά στις δύο αγορές συνέπεια όσων καταγράφονται σε επίπεδο οικονομίας, επιχειρηματικότητας, ισχύος κ.λπ.

Στο Χ.Α. συνεχίζεται η σταθερή απαξίωση για την πλειονότητα των εισηγμένων, των τραπεζικών αλλά και κλάδων-δραστηριοτήτων ολόκληρων, με το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς να έχει υποχωρήσει στα χαμηλά των αρχών του Ιουνίου 2012 (όπως αναλυτικά παρουσίασε ο Στέφανος Κοτζαμάνης).

Στις 223,32-228,30 μονάδες ο FT 25, με το εύρος των 227-223 να θεωρείται από αρκετούς σημείο άμυνας και ισχυρό stop loss για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σε σταθερά πτωτική τροχιά ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη να υποχωρεί κι άλλο έως τις 550,50 μονάδες, δηλαδή ακόμη πιο κοντά στο ιστορικό ελάχιστο των 532,20 μονάδων. Μέχρι πριν από λίγο(*) στις μετοχές του κλάδου είχε γίνει το 72% των συναλλαγών σε αξία και σχεδόν το 80% του συνόλου των μετοχών (σε απόλυτο αριθμό αυτών που είχαν διακινηθεί). Στοιχεία ενδεικτικά της εστίασης της αγοράς και του... μονομερούς χαρακτήρα του ρηχού χρηματιστηρίου μας.

Στη μετοχή της Πειραιώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις, οι πιέσεις, με την καταγραφή νωρίτερα ενός ακόμη χαμηλού στο 0,336 ευρώ, ενώ περίπου την ίδια ώρα νέο ελάχιστο στο 0,099 ευρώ σημειώθηκε για τη μετοχή της Eurobank. Και στις δύο επιμένουν οι πωλητές εν όψει και των δύο συνεδριάσεων Παρασκευής-Δευτέρας, με την πρώτη να χρειάζεται ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή.

Ανάλογη εικόνα και στα παράγωγα για τα συμβόλαια των δύο μετοχών με τιμές λίγο χαμηλότερα προς τη συνεδρίαση της 20ής Μαρτίου οπότε και λήγει «τριπλή σειρά», η πρώτη για το 2015.

Το καυτό παρασκήνιο Τσίπρα-Γιούνκερ αποκαλύπτει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, με λίστα 10 σημείων προκειμένου να πειστεί η ΕΚΤ να ανοίξει... παράθυρο για περισσότερα έντοκα. Όπως αναφέραμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα λειτουργούσε όπως η... ασπιρίνη σε έναν βαριά ασθενή, αποτελώντας αφορμή για μικρές και σύντομες ανάσες κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Αυτό όσο δεν διαφαίνεται οριστική συμφωνία με τους εταίρους για τις επόμενες κινήσεις ως το τέλος Απριλίου.

Το σενάριο θεωρείται βάσιμο, στην αγορά δεν είναι λίγοι αυτοί που προσβλέπουν σε μία τέτοια εξέλιξη και ποντάρουν στο ενδεχόμενο αντίδρασης με επίκεντρο τις τράπεζες. Όντως θα μπορούσε να γίνει έτσι, όμως πέραν μίας πρόσκαιρης αντίδρασης-ανακούφισης, που θα μπορούσε να συνδυαστεί με το triple witching της Παρασκευής, το Χ.Α. χρειάζεται δραστικές και πιο μόνιμες λύσεις και διεξόδους. Και κάτι τέτοιο φαίνεται πως ακόμη αργεί.

Στο σενάριο της αντίδρασης προσβλέπουν ορισμένοι επενδυτικοί κύκλοι που και σήμερα απορροφούν σημαντικό μέρος της προσφοράς στις τράπεζες, που νωρίτερα έβαλαν φράγματα στο 1,05-1,04 ευρώ της Εθνικής και στο 0,292 ευρώ της Alpha Bank. Προσώρας γύρισμα στον κλάδο δεν διαγράφεται συνεκτιμώντας τη νέα σημαντική διόρθωση των warrants της ΕΤΕ κατά 2,86% στο 0,17 ευρώ και του ΑΛΦΑτπ κατά 6,14% στο 0,413 ευρώ. Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρεί πολύ πιθανό, εάν και όποτε δημιουργηθεί τέτοια τάση, αυτή να καταγραφεί με αντίδραση του ADR της ΕΤΕ στο NYSE.

Με πωλήσεις (κυρίως ξένων) και στις τρεις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον τίτλο του Οργανισμού έως τα 8,30 ευρώ, του ΟΠΑΠ μέχρι τα 8,26 ευρώ και της ΔΕΗ έως τα 5,03. Η τελευταία δεν πρέπει να χάσει τα 5 ευρώ και ο ΟΠΑΠ τα 8,20.

Από τις άλλες μετοχές του δείκτη προβληματίζει η πίεση που παραμένει στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέχρι το 1,87 ευρώ, δηλαδή ακόμη πιο κοντά στο χαμηλό του 1,67 ευρώ (από την 30ή/1/2015). Στη μετοχή υπάρχει τουλάχιστον ένας σταθερός πωλητής, Έλληνας διαχειριστής.

Έως τα 5,46 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου που δεν θα πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 5,40 ευρώ σε κλείσιμο, έως τα 8,82 ευρώ αντέδρασε θετικά της ΜΕΤΚΑ που το τελευταίο διάστημα υπεραποδίδει έναντι της «μητρικής».

Η μετοχή της ΜΕΤΚΑ κι οι τίτλοι των Εθνικής, Grivalia, Τιτάν είναι οι εξαιρέσεις του πτωτικού κανόνα του FT 25. Για την Τιτάν η Goldman Sachs ανεβάζει τον πήχη στα 24 από τα 21 ευρώ προηγουμένως.

Συγκριτικά καλύτερη και σήμερα η εικόνα για μετοχές του FT Mid, με την ΕΛΤΕΧ-Άνεμος να αντιδρά στο 0,628 ευρώ, την Intralot στο 1,60 ευρώ (δες σχετικό θέμα), ενώ μικρή... ανάσα για τη μετοχή του Fourlis μετά το χαμήλωμα του πήχη στα 3,6 ευρώ (από 4,6 ευρώ) από την Alpha Finance. Η χρηματιστηριακή κατεβάζει και την τιμή-στόχο για τον ΟΤΕ στα 11 από τα 11,9 ευρώ προηγουμένως.

(*) Στις 11.45 η αξία των συναλλαγών είχε φτάσει τα 10,8 εκατ. ευρώ, ενώ δεν είχε γίνει ούτε ένα πακέτο. Στο 18/47 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v