Χρηματιστήριο: Ολική επαναφορά για ΕΤΕ και Πειραιώς

Κέρδη που ξεπερνούν το 7% καταγράφει πλέον η Εθνική, που νωρίτερα σημείωνε πτώση έως 6,5%. Στο +1% η Πειραιώς, μαζεύονται οι απώλειες και για την Eurobank. Ωστόσο ο χαμηλός τζίρος δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα καθώς παραμένουν οι πονοκέφαλοι για την διαπραγμάτευση.

Στην περιοχή των 760 μονάδων το Χρηματιστήριο με τον ΓΔ να υποχωρεί κατά 1,2%. Αμυδρές ελπίδες από το «γύρισμα» της μετοχής της Εθνικής και την αλλαγή λίγων θέσεων από short σε lοng στα Παράγωγα.

Στα ύψη η απόδοση των ελληνικών τίτλων, σε κλίση τα Συμβόλαια δείκτη και μετοχών για τον τρέχοντα μήνα (λήγει την Παρασκευή 20/3), σε νέα χαμηλά... 29ετίας ο δείκτης τραπεζών.

Εν μέσω συνεχόμενων δημοσιευμάτων, αναφορών και δηλώσεων για... Grexident (μετά το... Grexit), εντεινόμενης σκιαμαχίας δανειστών - Αθηνών και την HSBC να κόβει νωρίτερα τη σύσταση για την Ελλάδα σε ουδέτερη.

Ομως θα σημειώσουμε και πάλι, όπως στο προηγούμενο σχόλιο μας, ότι και η σημερινή απαξίωση πραγματοποιείται με χαμηλό τζίρο σημαντικά λιγότερο από το μέσο όρο της διόρθωσης που ξεκίνησε από τις 24-25 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται, πως στο ΧΑ σημειώθηκε αναλαμπή μίας ημέρας (στις 937,96 με 9,81% / 24 Φεβρουαρίου με αφορμή την απόφαση του Eurogroup) και έκτοτε ακολουθείται η... κατηφόρα προς τα τρέχοντα χαμηλά.

Σε αυτό το διάστημα ο τζίρος παραμένει χαμηλός (στο 60-65% του μ.ο της περιόδου 2/1-23/2/2015) με το 55% καθημερινά στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, που παραμένει και ο πιο ευάλωτος στις τελευταίες εξελίξεις.

Πάνω από το 19% η απόδοση του ελληνικού τίτλου, την ώρα που τα yields των ευρωπαικών φαίνεται να πιάνουν «πυθμένα», απόρροια του προγράμματος αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ.

Σε αυτή την συγκυρία στην Φραγκφούρτη για τον DAX σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ με τον δείκτη πολύ κοντά και στις 12.100 μονάδες. Σε πολυετή υψηλά και ο CAC 40 (αλλά με εμφανή υστέρηση/απόκλιση από τον DAX).

Το ερώτημα είναι μέχρι που μπορεί να πάει η ΕΚΤ και στο ελληνικό πρόβλημα, το θέμα είναι μέχρι που μπορεί να αντέξει η Αθήνα- η κυβέρνηση- με αρκετούς επενδυτές να στρέφουν πλέον την προσοχή τους στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα του τραπεζικού κλάδου, με τον δείκτη στις 553-555 μονάδες (έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει μέχρι το νέο χαμηλό των 522,50 μονάδων) φαίνεται να προεξοφλούνται ακόμη χειρότερα ενδεχόμενα.

Ομως, και θα επιμείνουμε σε αυτό, ο τζίρος που έχει αλλάξει χέρια μέχρι τώρα στις μετοχές του κλάδου δεν συνηγορεί υπέρ ενός τέτοιου, ακραία αρνητικού σεναρίου.

Η συνεχιζόμενη απαξίωση παραπέμπει σε προεξόφληση πως ο τραπεζικός κλάδος έχει ακόμη χειρότερα ενδεχόμενα μπροστά του (που θεωρητικά θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν ένα... Greek/accident) αλλά οι συναλλαγές αναιρούν αυτά τα σενάρια.

Βέβαια αυτό δεν εμποδίζει πωλητές-αγοραστές να χαμηλώνουν συνεχώς τον πήχη, φτάνοντας νωρίτερα έως τα 0,991 για την ΕΤΕ και τα warrants της έως 7,25% αλλά σταδιακά από τις 15.30-15.35 να ενεργοποιούνται αγοραστές μέχρι και 3,77% υψηλότερα στα 1,11 ευρώ προ ολίγου (στις 15.42).

Δεδομένου ότι η μετοχή της ΕΤΕ θεωρείται και είναι σηματωρός του κλάδου αλλά και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η (υπό)στήριξη που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία λεπτά γεννά κάποιες αχνές ελπίδες πως τόσο για τον Τραπεζικό Δείκτη όσο για τον ΓΔ οι χαμηλές περιοχές ημέρας θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε σημεία αναφοράς και στήριξης, βραχυπρόθεσμα δηλαδή μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής-ερχόμενης Δευτέρας.

Πρακτικά εάν για τον ΓΔ η περιοχή των 740-750 μονάδων αποδειχθεί στήριξη, για λίγες ημέρες, δεν αποκλείεται να υπάρξει μία μικρή/τεχνικής μορφής αντίδραση. Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος και σηματωρός του η Εθνική.

Να σημειωθεί, πως μετά τις 15.35 ¨γύρισαν¨ σε αγορές/long ορισμένα Συμβόλαια ¨πώλησης¨/short. Να σημειωθεί ότι το ADR της ΕΤΕ στο NYSE ήταν στα 1,22$.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμη πως ο συνολικός τζίρος ήταν στα επίπεδα των 43 εκατ. ευρώ (το 60% στις τράπεζες, το βάρος στην Εθνική) όταν λίγο πριν τις 13.00 κυμαινόταν στα 23 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v