Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατάρρευση τιμών σε μετοχές-ομόλογα

Ναυάγιο στη Σοφοκλέους που μετρά σε όρους κεφαλαιοποίησης απώλειες 23,3 δισ. από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ποιες μετοχές έγραψαν νέα ιστορικά χαμηλά, τι δείχνει η αύξηση του τζίρου. Σε νέο κρίσιμο ορόσημο ο Γενικός Δείκτης. Πάνω από το 30% εκτοξεύτηκε η απόδοση του 3ετούς.

Πτώση χωρίς έλεος, που συνεχίζει ανατροφοδοτούμενη από την συνεχιζόμενη "νηοπομπή" αρνητικών δηλώσεων, εκθέσεων και εκτιμήσεων, από τις κινήσεις "stop loss", όσων κινούνται με "αργά αντανακλαστικά", από τις επιθετικές ρευστοποιήσεις funds που φοβούμενα τα χειρότερα αποφάσισαν να μηδενίσουν θέσεις σε Ελληνικούς τίτλους και από τα κύματα "margin calls" τα οποία θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, όσο η Αγορά κινείται προς χαμηλότερα επίπεδα.

Με τις Τραπεζικές μετοχές να έχουν "εξαϋλωθεί" (παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα έχει προχωρήσει και σε reverse split), θεωρείται απόλυτα βέβαιο, πως σε περίπτωση που συνεχιστεί η "νότια" κίνηση, τις "συνέπειες" θα αισθανθεί και ο "ψυχραιμότερος", μη Τραπεζικός, 25αρης, στην λογική ότι "πουλάμε τις μετοχές που γράφουμε τις μικρότερες απώλειες".

Από την άλλη, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι Τραπεζικοί τίτλοι θα παραμείνουν ο "σάκος του μποξ", καθώς έχει επανειλημμένως αποδειχθεί ότι "στον κατήφορο οι Τράπεζες τρέχουν πιο γρήγορα".

Απόλυτα ενδεικτικοί οι αριθμοί που δεν χωρούν την παραμικρή αμφισβήτηση: Από το κλείσιμο της 8/12/14, όταν και το ίδιο απόγευμα η προηγούμενη Κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 31,91%, ενώ οι απώλειες για το κλαδικό δείκτη των Τραπεζών φθάνουν στο εντυπωσιακό 66,95%.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη από τις 8/12/2014 έως σήμερα

Σαφώς χειρότερα τα πράγματα για επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους. Στο ίδιο διάστημα η μετοχή της Alpha Bank έχει υποχωρήσει κατά 64,08%, της Εθνικής κατά 54,78%, της Eurobank κατά 67,77%, ενώ ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς με σημεία αναφοράς το κλείσιμο της 8/12/15 και το σημερινό αθροίζει απώλειες 84,33%.

Τραγική και η "μεγαλύτερη" εικόνα στο Χ.Α., καθώς από τις 8/12/2014 έως και σήμερα, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά, περίπου, 23,3 δισ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εντός Αγοράς.

Όμως τα "εφιαλτικά" στοιχεία δεν τελειώνουν εδώ.

Το σημερινό κλείσιμο βρήκε τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλά 31 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/9/2012 (693,49 μονάδες) και τον Τραπεζικό δείκτη σε νέα χαμηλά 29ετιας και πλέον, καθώς το αμέσως χαμηλότερο, προσαρμοσμένο, κλείσιμο έχει σημειωθεί στις 10/3/1986 (440,2 μονάδες).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Επίσης σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και ο παραστατικός τίτλος της εν λόγω Τράπεζας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αν συνεχιστεί το αρνητικό κλίμα, καθώς δεν διαφαίνεται ο καταλύτης που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα προς το καλύτερο, στην αυριανή συνεδρίαση η Αγορά θα έχει να "αντιπαλέψει" και την αποκοπή του μερίσματος από τον ΟΠΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, το υπόλοιπο μερίσματος για τη χρήση 2014, ανέρχεται συνολικά σε € 159.500.000 προ της παρακράτησης φόρου και αντιστοιχεί σε €0,50 ανά μετοχή. Το ποσό του υπολοίπου μερίσματος των €0,50 ανά μετοχή υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 10% σύμφωνα με το ν. 4110/2013, ήτοι €0,05 ανά μετοχή. Συνεπώς οι μέτοχοι θα λάβουν καθαρό ποσό μετά την ανωτέρω αναφερόμενη παρακράτηση €0,45 ανά μετοχή. Ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος έχει οριστεί η Τετάρτη 22.04.2015.

Εν τω μεταξύ ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 20.04.2015 που αποφάσισε και καθόρισε τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών από την Εταιρεία μέσω του Χ.Α. μέχρι ποσοστού 5% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, ήτοι έως 15.950.000 μετοχές. Οι αγορές ιδίων μετοχών θα πραγματοποιούνται εφόσον κατά περίπτωση θα κρίνονται πιο συμφέρουσες από άλλες προσφερόμενες επενδυτικές δυνατότητες και θα το επιτρέπουν τα διαθέσιμα κεφάλαια της Εταιρείας. Το προτεινόμενο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών θα ολοκληρωθεί σε εικοσιτέσσερις μήνες από τη λήψη απόφασης από τη Γ.Σ., ήτοι το αργότερο μέχρι και την 19η Απριλίου 2017, και θα πραγματοποιηθεί με ανώτατη τιμή αγοράς το ποσό των 13,00 ευρώ ανά μετοχή και κατώτατη τιμή αγοράς εκάστης μετοχής ίση με την ονομαστική της αξία, ήτοι 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Παίρνοντας, με την χρονική τους σειρά τις ειδήσεις από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και μετά, που έστειλαν ακόμα χαμηλότερα την ψυχολογία των εμπλεκομένων, φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έχει ανάψει η απόφαση της Κυβέρνησης με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα, η Moody's έθεσε σε παρακολούθηση, για πιθανή υποβάθμιση, επτά συναλλαγές Ελληνικών τιτλοποιημένων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και συναλλαγές τίτλων με εγγύηση περιουσιακά στοιχεία (ABS). Σύμφωνα με τον οίκο, η κίνηση αντανακλά την μεγάλη πιθανότητα να χαμηλώσει το "country ceiling" της Ελλάδας.

Η διατήρησε σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση (credit watch negative) τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις "CCC+" των τεσσάρων συστημικών Ελληνικών Τραπεζών. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "C" των τεσσάρων Τραπεζών. Σύμφωνα με την S&P παραμένουν οι αβεβαιότητες σχετικά με το αν οι Ευρωπαϊκές Αρχές θα παραμείνουν δεσμευμένες στην παροχή ρευστότητας και στην κεφαλαιακή στήριξη των Ελληνικών Τραπεζών, που χρειάζονται στήριξη για να παραμείνουν φερέγγυες.

H S&P υποβάθμισε σε "Β" από "Β+" την αξιολόγηση για τον Ελλάκτωρα (-12,88%), αφαιρώντας παράλληλα τα ratings από το καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (credit watch negative). Το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό. Σημειώνεται ότι η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της εταιρείας παραμένει αμετάβλητη στο "Β".

"Αφήστε την Ελλάδα να παραπατήσει εκτός ευρώ. Το πάρτι του ευρώ για την Ελλάδα έχει τελειώσει" είναι το άρθρο-γνώμη του Bloomberg, που επισημαίνει το αδιέξοδο της Ελληνικής Κυβέρνησης. 

Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, το πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει πως η ΕΚΤ εξετάζει μέτρα για τον περαιτέρω περιορισμό της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών "καθώς εντείνονται οι ενστάσεις για την περαιτέρω στήριξη των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας στο πλαίσιο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ".

Εκλογές μέχρι τον Ιούνιο θα διεξαχθούν στην Ελλάδα προβλέπει η Royal Bank of Scotland σε σχετικό report παραθέτοντας τρεις αιτίες που θα οδηγήσουν στις πρόωρες κάλπες, αν και δίνει μόνο 15% πιθανότητα στο Grexit.

Ανάπτυξη στα επίπεδα του 1%, υπό προϋποθέσεις και με εισαγωγικά βλέπει το ΙΟΒΕ για την τρέχουσα χρονιά και αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους Εταίρους. Εκτίμηση η οποία είναι υποτριπλάσια από την αρχική η οποία έκανε λόγο για ανάπτυξη στο 3% για το 2015. Ο ΙΟΒΕ τονίζει πως "η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να βγει στις Αγορές. Αναπόφευκτα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα και ένα νέο δάνειο".

Εν τω μεταξύ Έλληνες Αξιωματούχοι δήλωσαν στο Bloomberg ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Πιστωτές ενώ θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία εντός του μήνα. Παράλληλα, σημείωσαν ότι η κίνηση που υποχρεώνει τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Κεντρική Τράπεζα, θα "κρατήσει τη Χώρα ζωντανή έως τα τέλη Μαϊου". 

Κατάρρευση

Εννοείται ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, "χορτασμένη" από αισιόδοξες Κυβερνητικές προβλέψεις που δεν επιβεβαιώνονται, όχι μόνο δεν έδωσε βάση στις παραπάνω δηλώσεις - εκτιμήσεις, που έτσι κι αλλιώς δεν συνάδουν με την κίνηση της ΠΝΠ που έχει προηγηθεί, αλλά οι πιέσεις εντάθηκαν και σε μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κλείνουν πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, έστω και αν οι Τραπεζικοί τίτλοι αναδύθηκαν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και έδωσαν και κάποιες μικρές βοήθειες οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους τίτλους των ΕΕΕ (+1,08%) και Alpha Bank (+3,81%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 421,81 μονάδες (-8,19%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,20 ευρώ (-4,76%), της Εθνικής μέχρι τα 0,906 ευρώ, της Eurobank μέχρι τα 0,081 ευρώ (-8,99%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,1960 ευρώ (-15,52%).

"Μαύρα" τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου τα νέα ρεκόρ στις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων κοντινής λήξης είναι, πλέον, καθημερινό φαινόμενο: 10ετες (13,15%), 5ετες (19,6%) και 3ετες (28,57%).
Σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες της Αγοράς, τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους είναι στη ζώνη της χρεοκοπίας, το Τραπεζικό Σύστημα σε νευρική κρίση και ο Ιδιωτικός Τομέας με εμφανείς "λιποθυμικές τάσεις".

Με αυτά τα δεδομένα, η Χώρα επανέρχεται με ταχύτητα στην δεινή θέση του 2012 και ακόμα χειρότερα. Ακόμη και αν υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία συμφωνία, η ζημιά θα είναι τόσο μεγάλη που για να αποκατασταθεί χρειάζεται εντυπωσιακά μακρύ χρόνο. Έχει υπολογιστεί ότι για ένα μήνα εκροών καταθέσεων από το Τραπεζικό Σύστημα θα απαιτηθούν τουλάχιστον πέντε μήνες για να επιστρέψει το ίδιο ποσό.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η διάσπαση του 728 (για τον Γενικό Δείκτη) έδωσε συνέχιση της κίνησης. Το 703 επίπεδο είναι μία κοντινή στήριξη, ενώ καθοδική διάσπαση των 703 μονάδων (σε κλείσιμο) μπορεί να μας φέρει στις 685 μονάδες.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, σήμερα ο Γενικός Δείκτης αποτύπωσε επιτυχώς ένα καθοδικό candlestick με ισχυρό τζίρο συναλλαγών (ο υψηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων και πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ.) κάτω από τις 720 μονάδες και θα πρέπει να αναμένουμε άμεση καθοδική "απόβαση" προς τις 700 μονάδες (700,02 φρενάρισε σήμερα) όπου εκεί θα καθοριστεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό εάν ο Δείκτης θα γράψει τη τιμή των 686 μονάδων.

Στην περίπτωση του FTSE25 και επειδή οι 200 μονάδες είναι καθαρά ψυχολογικό όριο, δεν αποκλείεται να ανοίξει η "καταπακτή" με κίνηση προς τις 197 και 170 μονάδες.

Μόνο κλείσιμο υψηλότερα των 237 μονάδων, μπορεί να θεωρηθεί μία πρώτη ένδειξη επανατοποθετήσεων και αυτό αν συνοδευτεί με αυξημένο τζίρο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η συγκέντρωση διαθεσίμων ύψους 1,2 δισ ευρώ, περίπου, από 1.500 Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της λιγοστής ρευστότητας που είναι πλέον διαθέσιμη στην Οικονομία, στο βωμό της εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Επιπλέον, με τα κεφάλαια αυτά διασφαλίζεται η καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, επιβεβαιώνοντας ότι οι εργαζόμενοι της Χώρας είναι "defacto" δύο ταχυτήτων: εκείνοι του Δημόσιου Τομέα για τους οποίους δεν είναι επιτρεπτή ούτε η απόλυση, ούτε η καθυστέρηση της καταβολής των αποδοχών τους και εκείνοι του Ιδιωτικού Τομέα για τους οποίους είναι ανεκτό να συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη "στρατιά" των ανέργων και να αμείβονται με ευτελισμένες αμοιβές που συχνά καταβάλλονται ετεροχρονισμένα ή και καθόλου.

Έτσι, στο Χρηματιστήριο υπήρξε η αφορμή για ένα ακόμη "sell-off" με πρωταγωνιστή και πάλι τον Τραπεζικό κλάδο αλλά και άλλες Δεικτοβαρείς εταιρείες, στις οποίες έχουν θέσεις οι επενδυτές εξωτερικού, καθώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους Δανειστές της αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή και τη χρεοκοπία εντός του ευρώ.

Η πιθανότητα επομένως πιστωτικού γεγονότος λόγω της αδυναμίας εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της Χώρας, αυξάνεται καθώς μόνον οι καταβολές προς το ΔΝΤ για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου ανέρχονται σε 2,3 δισ ευρώ, ενώ είναι αδύνατο πλέον να εκταμιευθούν κεφάλαια προς τη Χώρα πριν το Eurogroup της 11/5. Παράλληλα, η κλιμάκωση του "countryrisk" αποτυπώνεται στα στρατοσφαιρικά επιτόκια των 3ετών (κοντά στο 30%) και των 10 ετών ομολόγων (13,6%), ενώ την ίδια ώρα άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες αντλούν κεφάλαια από τις Αγορές ακόμη και με αρνητικά επιτόκια (η Ισπανία ανάμεσά τους).

Επιπλέον, οι Κεντρικές Τράπεζες των Βαλκανικών Χωρών ζητούν από τις θυγατρικές των Ελληνικών Τραπεζών στις Χώρες τους να απαλλαγούν από Ελληνικούς τίτλους και καταθέσεις στις μητρικές Τράπεζες, καθώς επιθυμούν να "στεγανοποιήσουν" το ενεργητικό τους από το κλιμακούμενο "Ελληνικό ρίσκο" λόγω της αυξανόμενης "τοξικότητας" των Ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Ταυτόχρονα, η αναφορά του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη σε ενδεχόμενες εκλογές, στο βαθμό που η Κυβέρνηση αρνηθεί να παραβιάσει τις "κόκκινες γραμμές" της, εισάγει εκ νέου και τον πολιτικό κίνδυνο, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη "νεφοσκεπές" επενδυτικό περιβάλλον που συντηρεί την απόλυτη αποστροφή για τοποθετήσεις, ακόμη και στις ποιοτικότερες Ελληνικές μετοχές.

Τα δεδομένα αυτά κρυσταλλώνονται στη διαμόρφωση του αίσθηματος απόλυτης αβεβαιότητας και μέγιστου φόβου για το μέλλον για όλους τους πολίτες, δεδομένα που θα μπορούσαν να αποκρυπτογραφηθούν και σαν μεγάλη ευκαιρία για επενδυτές που θεωρούν ότι η συνταγή του Warren Buffett και οι παρακαταθήκες του Costolany είναι χρήσιμες ως επενδυτικός οδηγός.

"Για όσους βέβαια διαθέτουν πολύχρονη υπομονή για να δικαιωθούν στο μέλλον, αφού η πλαγιοκαθοδική κίνηση με ορατή τη διάσπαση των 700 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη είναι το πιθανότερο σενάριο βραχυπρόθεσμα, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να συνεχίζει να είναι ουραγός στην παγκόσμια λίστα αποδόσεων" τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη" εξαίρεση τον δείκτη Sensex 30 (-0,75%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (+2,79%). Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Πιέσεις σε πολύτιμα μέταλλα και πετρέλαιο, οριακά θετικό πρόσημο για το ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, η "Baoding Tianwei" έγινε η πρώτη Κρατική εταιρεία της Κίνας που δεν θα αποπληρώσει εγχώριο ομόλογο, εξέλιξη που ενδέχεται να σηματοδοτεί την βούληση του Πεκίνου να αφήσει τις δυνάμεις της Αγοράς να καθορίσουν την τύχη μιας Επιχείρησης. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ενεργειακή εταιρεία, μονάδα της "China South Industries", ανακοίνωσε πως δεν θα πληρώσει τόκους 13,8 εκατ. δολαρίων σε εγχώριο ομόλογο. Η είδηση ακολούθησε αυτή της Κινεζικής Kaisa που έγινε η πρώτη Κινεζική Κατασκευαστική που αθέτησε πληρωμές σε Αμερικάνικο χρέος.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη και την Γερμανία, στο 53,3 υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW τον Απρίλιο, από 54,8 τον προηγούμενο μήνα. Oι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στο 55,3. Αποτελεί την πρώτη πτώση του δείκτη από τον Οκτώβριο του 2014.

Για πρώτη φορά το επιτόκιο τρίμηνου διατραπεζικού δανεισμού Euribor βρέθηκε σε επίπεδο κάτω του μηδενός, καθώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ασκεί πτωτικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού.Συγκεκριμένα, το τρίμηνο Euribor άγγιξε το -0,001%. Τα Overnight διατραπεζικά επιτόκια βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος εδώ και καιρό. Οι αναλυτές ωστόσο, επισημαίνουν πως οι ανησυχίες για τις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα επιβράδυναν την πτωτική πορεία των μεσοπρόθεσμων επιτοκίων.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Ισραηλινή Φαρμακευτική "Teva" κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της Αμερικάνικης "Mylan" έναντι 40 δισ. δολαρίων, η οποία προσπαθεί με την σειρά της να αποκτήσει την Ιρλανδική "Perrigo". Σύμφωνα με το Bloomberg, η "Teva" προσέφερε στην Αμερικάνικη Φαρμακευτική 82 δολάρια την μετοχή.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Επιστρέφοντας στα δικά μας, μόνο μια μικρή ενημέρωση για την κατάσταση (state of play) αναφορικά με την Ελλάδα θα γίνει στο Eurogroup της Παρασκευής που θα διεξαχθεί στη Λετονία", υποστήριξε Ευρωπαίος Αξιωματούχος. Όπως είπε "η δραστηριότητα και η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις έχει αυξηθεί αλλά ακόμα απέχουμε από ένα τελικό αποτέλεσμα.

Είμαστε εκεί που έπρεπε να είχαμε βρεθεί πριν από δυο μήνες. Είναι, όμως, δύσκολο να κρατηθεί το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε στα τέλη Απριλίου να υπάρχει αναλυτική λίστα μεταρρυθμίσεων", ενώ υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα λήγει στα τέλη Ιουνίου.

Όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 700,02 μονάδες (-3,59%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 702,8 (-3,59%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 704,74 μονάδες με απώλειες 3,33%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 107,2 εκατ. από τα οποία τα 8,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ).

Διακινήθηκαν συνολικά 235622299 τίτλοι, από τους οποίους οι 225740787 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές (ενδοσυνεδριακά τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα) έναντι 87 πτωτικών, ενώ για 34 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΙΓ, ΕΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, EEE και ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό η MIG.

Τέλος, εκτός διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. θα είναι στις 23 Απριλίου το Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο "NBGAM ETF Greece & Turkey 30 - Μετοχικό", λόγω επίσημης αργίας του Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε η Εθνική ΑΕΔΑΚ.

---ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση, η δεύτερη της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με σημαντική συρρίκνωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, αλλά και μεγάλη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (85.790 συμβόλαια).

Περίπου σταθερές οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 38.888 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.325, 6.294 για τον Μάιο και 31 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 206,75) κινήθηκε μεταξύ 204 και 212,5 μονάδων, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,75%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.271), Alpha Bank (17.634), Εθνική (13.154), Πειραιώς (31.411), Eurobank (16.643), ΟΠΑΠ (331), ΟΤΕ (988), MIG (1.008), ΓΕΚ (741), Jumbo (295), Ελλάκτωρα (156), ΕΧΑΕ (250), Ελ. Πετρέλαια (126), Μέτκα (105), Τέρνα Ενεργειακή (214), Μυτιληναίο (301).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απόντες ήταν οι traders στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς σημειώθηκαν μόλις 10 δικαιώματα (9 calls και 1 put), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 63%.

Ας σημειωθούν τα 855 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης το 1,00 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (61.663.121 τεμ.), Eurobank (92.951.072 τεμ.), Πειραιώς (29.922.366 τεμ.), Εθνική (1.954.694 τεμ.), Folli Follie Group (1.085.672 τεμ.), ΔΕΗ (1.190.099 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v