Στα «κόκκινα» ξεκίνησε το Χρηματιστήριο

Πιέσεις στο ξεκίνημα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί έως 1%. Στις τραπεζικές μετοχές –και λόγω της συνεδρίασης της ΕΚΤ- το κλειδί της τάσης για την αγορά. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στα blue chip και ποια τα τεχνικά όρια στήριξης για τους δείκτες. Τι γίνεται στην αγορά παραγώγων.

«Ανέβασε τους τόνους» το Μαξίμου, μία μέρα πριν από την κρίσιμη απόφαση της ΕΚΤ, με την κυβέρνηση να... δραματοποιεί στο έπακρον την κατάσταση, αναδεικνύοντας την υπαρκτή διάσταση τακτικής/συμφερόντων μεταξύ ΔΝΤ - ευρωπαίων δανειστών/εταίρων.

Έτοιμη για όλα η κυβέρνηση, σημειώνει η Μαρίνα Μάνη αποδίδοντας εύγλωττα το κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενισχύοντας την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η... διέξοδος/λύση κρίνεται σήμερα, στο Eurogroup της Δευτέρας, ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για το χρηματιστήριο.

Οι παράγοντες εστιάζουν στο γεγονός πως η κυβέρνηση όσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με εντεινόμενες τις πιέσεις των δανειστών τόσο ακριβότερο θα είναι στο τέλος το «κουστούμι» που «ράβεται», όπως εύγλωττα αναφέρει η Έλενα Λάσκαρη.

Η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, βάσει των όσων υπολογίζει η Έλενα Λάσκαρη, έχει αυξήσει το «πακέτο μέτρων/ρυθμίσεων κ.λπ.» κατά σχεδόν 6 δισ. ευρώ σε διάστημα μηνός, ικανοποιώντας όλο και περισσότερες απαιτήσεις των δανειστών.

Μένει να φανεί πόσο θα είναι το... μάρμαρο που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα, η κοινωνία και η πραγματική οικονομία την ώρα που το επιχειρείν «ασφυκτιά» από την εσωτερική παύση πληρωμών.

Σε αυτό το περιβάλλον έχει προσαρμοστεί (και) το Χ.Α., με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει υπό συνεχή πίεση, αλλά αποφέροντας τις αποδόσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Στο Χ.Α. εξελίχθηκε μία μεστή διόρθωση/ρευστοποίηση προσδοκιών με «προσγείωση» της αγοράς χαμηλότερα των 800, αλλά πάνω από τις 790 μονάδες σε κλείσιμο. Αναλυτικά τα της χθεσινής ενδιαφέρουσας συνεδρίασης στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου, αν και άξιον αναφοράς θεωρήθηκε το μίνι ξεπούλημα σε όλα ανεξαιρέτως τα ευρωχρηματιστήρια με σημαντικές απώλειες από το κέντρο (Φρανκφούρτη, Παρίσι) μέχρι την περιφέρεια (Μιλάνο, Μαδρίτη, Λισσαβώνα κ.ά.). Το σκηνικό συμπληρώθηκε αργότερα το βράδυ με τις ανησυχίες και την διόρθωση και στην Wall Street.

Εμφανές το -βραχυπρόθεσμα- διορθωτικό κλίμα που επικρατεί και λόγω των ανησυχιών για το «ελληνικό πρόβλημα». Παραμένοντας από τους βασικούς απορυθμιστές το «ελληνικό πρόβλημα» θα προσφέρει αφορμές για τις εκάστοτε απαραίτητες διορθώσεις, την ώρα που και στο Χ.Α. οι πωλητές είχαν εχθές τον πρώτο λόγο.

Εύλογα οι τράπεζες παραμένουν στο προσκήνιο, με «βουτιά» 9,65% στις 592,66 μονάδες, αρνητικός πρωταγωνιστής μετά το σύντομο ανοδικό ράλι. Θυμίζω από τα επίπεδα των 690 προς τις 840-850 μονάδες η κίνηση του Γενικού Δείκτη, προσκρούοντας σε ανθεκτική περιοχή (από τεχνική πλευρά) και με ζητούμενη την επιβεβαίωση (ή όχι) αρχικά των 790 και εν συνεχεία των 780-775 μονάδων. Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε εχθές με «κλείσιμο» του Γ.Δ. πάνω από τις 790 μονάδες σε μία συνεδρίαση όπου άλλαξαν χέρια 96,7 εκατ. ευρώ με το 55% στις τράπεζες και τα περισσότερα, 19,6 εκατ. ευρώ, στη μετοχή της Εθνικής.

Να συνεκτιμηθεί πως, εκτός από την Πειραιώς όπου έγιναν αυξημένες συναλλαγές 13,6 εκατ. ευρώ, άλλα 14,9 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στον ΟΠΑΠ. Να σημειωθεί πως για τη μετοχή του ΟΠΑΠ καταγράφηκαν οι συγκριτικά χαμηλότερες απώλειες (στα 8 ευρώ με -0,62%) έναντι της ΔΕΗ (5,28 ευρώ με -8,97%). Συγκριτικά καλή η συμπεριφορά και του ΟΤΕ στα 8,20 ευρώ (-0,61%) όπου έγιναν άλλα 9,1 εκατ. ευρώ. Αυξημένες συναλλαγές και στη δεικτοβαρή CC HBC που «κράτησε» τα 19,40 ευρώ σε «κλείσιμο».

Εμφανής η εσπευσμένη ρευστοποίηση θέσεων/κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών με αφορμές από... εντός και... εκτός συνόρων εξελίξεις, αλλά και η διάθεση αναμονής εν όψει της σημερινής ετυμηγορίας της ΕΚΤ.

Τεχνικά, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), η διάσπαση των 239 για τον 25άρη έδωσε ένδειξη εξόδου, ενώ απειλήθηκε και το (ημερήσιο) make or break στις 233 κλείνοντας με αντίδραση στο auction. Αντοχές υπάρχουν ακόμη, μέχρι το περιθώριο των 229, ενδεχόμενο «κλείσιμο» χαμηλότερα των 233 θα ενισχύσει τη short τακτική, ενώ σήμα επανεισόδου δίνεται στην περίπτωση της υπέρβασης των 248 και άνω επίπεδο.

Στα Παράγωγα μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις, για τον Μάιο, στα 49.118 συμβόλαια. Το ΣΜΕ του FT 25 (συνολικά 5.641, 5.356 για τον Μάιο, 285 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 238) κινήθηκε μεταξύ 235,25 και 245 μονάδων και «αιφνιδιαζόμενο» από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε υποτίμηση 0,28%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.069), Alpha Bank (17.086), Εθνική (18.065), Πειραιώς (24.426), Eurobank (30.347), ΟΠΑΠ (360), ΟΤΕ (1.169), MIG (432), ΓΕΚ (147), Μυτιληναίο (166), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (128), Viohalco (110), ΕΧΑΕ (120), Folli Follie Group (164), Jumbo (235).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ανήλθε στο 65%, ενώ άλλαξαν χέρια μόλις 251 τεμάχια (222 calls και 29 puts).

Όπως σημειώνει η SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Μαΐου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 0,35% και κυμάνθηκαν μεταξύ των 235,25 και των 245 μονάδων.

Οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 5.641 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα επίπεδα των 52.149 ΣΜΕ. Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συνολικές συναλλαγές αυξήθηκαν στα 94.616 συμβόλαια, ενώ ξεχώρισε η ΜΟΗ με κέρδη της τάξεως του 1,02%.

Κλείνοντας θυμίζω τη χθεσινή αναφορά μας(*) στη σημαντική διόρθωση του ADR της ΕΤΕ στο NYSE (από το βράδυ της Δευτέρας), κάτι που αποτέλεσε και πρόκριμα της μετέπειτα έντονα πτωτικής κίνησης της μετοχής της ΕΤΕ στο Χ.Α. Εχθές υποχώρησε 3,76% στο 1,28 δολάριο.

Ένας από τους σηματωρούς μας παραμένει η απόδοση των ελληνικών ομολόγων (δες και Εκηβόλο της 20ής Απριλίου) με ενδιαφέρουσα την διαγραμματική απεικόνιση του φίλου (goldfish/investing.com) για το 5ετές.

(*) στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v