Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Περιορίζονται οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη μετά το έντονα πτωτικό ξεκίνημα. Θετικό γύρισμα για τραπεζικούς τίτλους, με «οδηγό» την Εθνική, εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ. Ανοδος για ΔΕΗ, ΟΛΠ. Σε αρνητικό έδαφος ΟΤΕ, Coca Cola.

Πτωτικά, με «ουρά» ρευστοποιήσεων από εχθές το ξεκίνημα στο Χ.Α. Χαμηλότερα των 790 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες που ξεπερνούσαν το 2%, με τους επενδυτές στον ρυθμό της ΕΚΤ.

Εν συνεχεία, οι απώλειες περιορίστηκαν για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος αυτή την ώρα κινείται πέριξ των 790 μονάδων με ελεγχόμενη πτώση.

Ενθαρρυντική ένδειξη το ανοδικό «άνοιγμα» των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την ώρα που στο «ελληνικό μέτωπο» οι διεργασίες έχουν προσλάβει φρενήρη και πολυσύνθετο χαρακτήρα. Και η μετά τις 10.55-11.00 προσπάθεια αναστροφής του κλίματος στις τράπεζες, με πρώτη την Εθνική καθώς από το 1,07 ευρώ ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς έως το 1,11 ευρώ για να ακολουθήσει σχεδόν άμεσα η Eurobank με «γύρισμα» έως το 0,123 από το 0,119 ευρώ.

Περιμένοντας τον Μ. Ντράγκι, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να αποκαλύπτει το παρασκήνιο της συνάντησης του Κεντρικού Τραπεζίτη με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη.

Πάντως, οι προθέσεις της Αθήνας, παρά τους υψηλούς τόνους και τα... non papares, αποτυπώνονται στην προώθηση της εκχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη FraPort, στην πληρωμή της «μικρής δόσης» (των 200 εκατ. ευρώ) προς το ΔΝΤ και βεβαίως με τις νέες προσθήκες στο «πακέτο μέτρων/ρυθμίσεων» που ξεπερνούν αισίως τα 14 δισ. ευρώ.

Αυτές δεν είναι ενέργειες κυβέρνησης και χειρισμοί πρωθυπουργού που έχει αποφασίσει τη ρήξη, σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, το οποίο θεωρούσε ως λογική βάση και κοινής αποδοχής σημείο αναφοράς την ευρύτερη περιοχή των 550 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη. Πρόκειται σε αντιστοιχία για τη ζώνη των 780-775 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 230-228 μονάδων για τον FT 25. Δηλαδή στα κατώτατα όρια που «δείχνουν» ορισμένες θέσεις στα Συμβόλαια του δείκτη, στην αγορά Παραγώγων για τον τρέχοντα μήνα Μάιο.

Σχετική ηρεμία... αναμονής και για την απόδοση των ελληνικών ομολόγων παραπέμποντας και στο διάγραμμα/μέτρηση του 5Υ που συμπεριλάβαμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Κλάδος-βαρόμετρο ο τραπεζικός, περισσότερο «ευαίσθητος» -ειδικά σήμερα- από κάθε άλλη συνεδρίαση των τελευταίων εβδομάδων. Στα χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφορούν από την Δευτέρα διάφορα σενάρια για τη στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ, με το καθένα να επηρεάζει ανάλογα τις τράπεζες, την αγορά. Κοντός ψαλμός, που λένε...

Χαμηλές οι συναλλαγές σε τεμάχια και αξία, καθώς με λιγότερα από 3 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 2 στις 4 συστημικές τράπεζες ο κλάδος πιεζόταν έως 3% χαμηλότερα. Με λιγοστές πράξεις έως το 1,07 ευρώ η Εθνική, καθώς στους λίγους πωλητές δεν ανταποκρίνονται οι εν δυνάμει αγοραστές, προφανώς περιμένοντας την ετυμηγορία του Ιταλού τραπεζίτη.

Με πωλητές εκτός από την ΕΤΕ και στις άλλες τρεις μετοχές των Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, με την Πειραιώς να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. Έως το 0,353 ευρώ η μετοχή, έως το 0,286 ευρώ της Alpha Bank. Στα ενδιαφέροντα των ημερών η σύγκλιση της αποτίμησης της Alpha Bank (στα 3,66 δισ. ευρώ) με αυτήν της Εθνικής που έχει χρηματιστηριακή αξία 3,89 δισ. ευρώ.

Εξαίρεση στο αρχικά πτωτικό άνοιγμα και διόρθωση της αγοράς στα πρώτα 40΄ της συνεδρίασης οι μετοχές της ΜΕΤΚΑ, της Grivalia, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ενώ συγκριτικά καλύτερη είναι η -μέχρι τώρα- συμπεριφορά των ΟΛΠ, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Ενδεικτικά στις 11.10 η αξία των συναλλαγών δεν είχε φτάσει καν τα 6 εκατ. ευρώ, με το 70% στις τράπεζες και συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο σε CC HBC, ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Τεχνικά η υποχώρηση της δεικτοβαρούς CC HBC έως τα 18,86 ευρώ (-2,85%) λειτουργεί σαν... βαρίδι στον FT 25, που αρχικά υποχώρησε μέχρι τις 231,88 μονάδες, δηλαδή «δοκιμάζοντας» τη βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v