Οι τράπεζες συντηρούν το ΧΑ σε τροχιά υπεραπόδοσης

Με κέρδη άνω του 2% συνεχίζει η ελληνική αγορά. Εως και διψήφια κέρδη για την Alpha Bank, ακολουθούν Εθνική και Πειραιώς. Jumbo, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ ξεχωρίζουν από τα blue chip. Σε υψηλά επίπεδα κινείται και σήμερα ο όγκος συναλλαγών.

Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση, με ουρά αγοραστών από τη χθεσινή εντυπωσιακά ισχυρή αντίδραση του Χ.Α., καθώς από τις πρώτες κιόλας εντολές στο σύστημα φάνηκαν οι διαθέσεις των long παικτών. Προς τις 770 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε μία προσπάθεια επιβεβαίωσης της τεχνικότητάς του (βραχυπρόθεσμα) με... προίκα το ανοδικό άνοιγμα σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, της βελτίωσης της εικόνας στα ομόλογα και στα παράγωγα.

Αιχμή της αντίδρασης και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ έως τα επίπεδα των 645 μονάδων με αυξημένες συναλλαγές στις 4 μετοχές και στα 3 warrants των συστημικών ομίλων.

Ωστόσο, η επαναπροσέγγιση της ευρύτερης περιοχής των 780 μονάδων απαιτεί την αυξημένη προσοχή ειδικά όσων κινούνται βραχυπρόθεσμα, καθώς πρόκειται για μία ζώνη που, σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών, αποτελεί ισχυρή αντίσταση. Επιπρόσθετα, ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι θα πρέπει να συνεκτιμούν πως ναι μεν πρώτος ορίζοντας είναι το αυριανό έκτακτο Eurogroup, αλλά η ίδια η κυβέρνηση κάνει λόγο για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Άλλωστε οι πολλές «ανοδικές παγίδες» που στη διάρκεια των 4 και πλέον μηνών έχουν προκαλέσει διαδοχικούς επώδυνους εγκλωβισμούς πρέπει να καθιστούν ιδιαίτερα προσεκτικούς τους παίκτες. Επιπλέον, η αγορά μετά και την τελευταία διόρθωση αναζητούσε μία ανοδική διαφυγή, με τη χθεσινή εκρηκτική αντίδραση να δίνει αφορμές για τις πρώτες μερικές ρευστοποιήσεις/κατοχύρωσης θέσεων.

Η ευρύτερη ζώνη των 780 μονάδων και των 235 για τον FT 25 θα πρέπει να είναι για σήμερα (...και βλέπουμε) τα άνω όρια μίας κίνησης που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Πέμπτης - Παρασκευής και για την υπέρβαση των οποίων θα απαιτηθούν πρόσθετες δυνάμεις.

Πρακτικά η κίνηση του Γ.Δ. που ξεκινά από τα επίπεδα των 650-670 μονάδων (στις 18-19/6) δικαιολογεί -σε αυτήν την φάση- περιθώριο αντίδρασης μέχρι τις τιμές που αναφέραμε, δηλαδή τα επίπεδα που σημειώθηκαν στα πρώτα 5΄-10΄ της συνεδρίασης.

Προς επίρρωσιν αυτής της «μέτρησης» να συνεκτιμηθεί η εικόνα στο ΧΠΑ και το μικρό premium με το οποίο συνεχίζουν τα Συμβόλαια του FT 25 και συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών. Έως το 1,15 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, ακριβώς στο όριο της δεύτερης αντίστασης, καθώς η τελευταία κίνηση για την ΕΤΕ σηματοδοτήθηκε χαμηλότερα και του 0,88 ευρώ.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η μερική κατοχύρωση θέσεων από τα αρχικά υψηλά ημέρας, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε δοκιμασία των πρώτων στηρίξεων, στις 750 για τον Γ.Δ., στις 225 μονάδες για τον FT 25. Στην περίπτωση που αυτές επιβεβαιωθούν και βεβαίως ανάλογα με τη ροή της ειδησεογραφίας, των φημών και των εξελίξεων θα φανεί στη συνέχεια εάν η αγορά μπορεί να υπερβεί σήμερα τις 780 ή θα «χωνέψει» τις 750 μονάδες.

Έως το 0,429 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, έως το 0,281 ευρώ της Alpha Bank και μέχρι το 0,155 ευρώ της Eurobank.

Ωστόσο, ας μην μας ξεγελά η εστίαση πολλών βραχυπρόθεσμων παικτών/κεφαλαίων στον υπερπιεσμένο τραπεζικό κλάδο, καθώς η προοπτική εξεύρεσης λύσης/διεξόδου «κρύβει» ένα βαρύ πακέτο έκτακτων φόρων και επιβαρύνσεων για τις κερδοφόρες εισηγμένες.

Ήδη στον Εκηβόλο έχουμε αναρτήσει μία πρώτη πληροφορία, που τις τελευταίες ημέρες κάνει τον γύρο της αγοράς, για ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ευρύτερα και όχι αποσπασματικά με καθαρά εισπρακτικά κριτήρια.

Στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, μερικές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στα υψηλά ημέρας των 7,85 ευρώ με τη μετοχή του Οργανισμού να διορθώνει στη συνέχεια προς τα 7,47 ευρώ. Αντιθέτως, στον ΟΠΑΠ οι εντολές αγοράς έφθασαν μέχρι τα 7,65 ευρώ, ενώ στην ΔΕΗ συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος των 4,08-4,24 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές (εκτός των Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς) συνεχίζονται στη μετοχή της Jumbo, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, της FF Group, της Motor Oil αλλά και των Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, Τιτάν, Αεροπορίας Αιγαίου, CC HBC ενώ αυξημένες συναλλαγές γίνονται και σε MIG, Κύπρου.

Ανοδικά συνέχιζαν πριν από λίγο(*) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον DAX στις 11.570 μονάδες (0,90%).

(*)Στις 11.10 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 28 εκατ. ευρώ δηλαδή κοντά στα χθεσινά επίπεδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v