Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Τελευταίες συνεδριάσεις Ιανουαρίου, με τον μήνα να επιφυλάσσει στους long απώλειες 5,79% (από αρχή έτους),
διαδοχικές εβδομάδες με αρνητικό πρόσημο (κυρίως) για τραπεζικές αλλά και την πλειονότητα των blue chips.

Με σημαντική διόρθωση και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές το διήμερο Παρασκευής-Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως τις 755,61, για να «κλείσει» στις 762,13 μονάδες (ξεκινώντας από την ευρύτερη περιοχή των 820-830 μονάδων.

Πολύ σημαντική η ζώνη των 750 μονάδων, που εάν επιβεβαιωθεί (σε «κλείσιμο») σήμερα-αύριο (με καταληκτική τη συνεδρίαση της Παρασκευής/τελευταία Ιανουαρίου), θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και εκκίνησης για τους long.

Σαφής ήταν η Fitch όσον αφορά στην ουσία της αξιολόγησης, που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.
Η απόκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» για την οικονομία περνά μέσα από τον δραστικό περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων.

Εις γνώσιν, πιθανότατα, των insiders η ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου, ενδεχόμενο που δικαιολογεί τις πιεστικές πωλήσεις, ειδικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Στις 478,09 το «κλείσιμο» με απώλειες 3,73% και χαμηλό ημέρας στις 471,80 μονάδες.

«Δεικτοβαρής» ο κλάδος (καλώς ή κακώς) επηρεάζει σημαντικά (και σε βαθμό δυσανάλογο της συνολικής αποτίμησης των 4 συστημικών) την εικόνα των «δεικτών» και εν μέρει συμβάλλει στη διαμόρφωση τάσης και στα blue chips. Με τα δεύτερα να ακολουθούν τη διόρθωση από τα πρόσφατα «τοπικά υψηλά» των τραπεζικών.

Με το... καλημέρα του 2021, προοιωνίζεται πως ο ασφαλιστικός θα είναι από τους κλάδους αιχμής για φέτος.
Η εξαγορά της ΑΧΑ Ασφαλιστικής από την Generali (Hellas) δημιουργεί έναν πολύ ισχυρό πόλο στην εν λόγω αγορά, εξέλιξη που υποχρεώνει τα άλλα μεγάλα ονόματα (Eurolife, Groupama, Interamerican, NN, Allianz κ.α.) σε ενέργειες περαιτέρω ισχυροποίησής τους.

Επιπρόσθετα, το όποιο αποτέλεσμα για την Εθνική Ασφαλιστική επιταχύνει τις εξελίξεις. Επίσης, σημειολογικά μία ασφαλιστική (Interlife) είναι η πρώτη εταιρεία -μετά από... ξηρασία νέων εισαγωγών και απίσχνανση των εισηγμένων, που περνά τη Λεωφόρο Αθηνών.

Για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις, το ΧΑ ενεργεί -κατά κάποιον τρόπο- αυτόνομα από τα ευρωπαϊκά, τα διεθνή.

Ειδικότερα, την Τρίτη αντέδρασε ανοδικά, εντελώς αντιθετικά λ.χ. με τη Φρανκφούρτη. Στις 799,97 μονάδες ο ΓΔ, με άνοδο 1,55% και υψηλό ημέρας στις 803,97 μονάδες.

Χθες Τετάρτη, ημέρα γενικότερης ανόδου, κυρίως λόγω ορκωμοσίας Μπάιντεν, παρότι ξεκίνησε ικανοποιητικά, με τον ΓΔ έως τις 806,74, στη συνέχεια γύρισε διορθώνοντας προς τις 796,12, για να περιοριστεί στο «κλείσιμο» στις 800,76 μονάδες.

Στις 799,97 (1,55%) ο Γενικός Δείκτης και στις 1.910,95 (1,70%) ο FTSE 25, με τον πρώτο να ανακτά τάση με τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου, προς το τελευταίο τέταρτο της συνεδρίασης.

Στις 492,55 ο ΔΤΡ και σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, υπέρβαση των 496 και «κλείσιμο» λίγο υψηλότερα ξαναφέρνει τους long σε θέση οδηγού. Ενδεχόμενη συνέχιση της αντίδρασης των τραπεζικών θα διευκολύνει ευρύτερα την αγορά, μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Για τον δείκτη, στήριξη είναι οι 1.910 και stop για τις short θέσεις ένα ενδεχόμενο «κλείσιμο» πάνω από τις 1.936 μονάδες.

v