Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ναι είναι αυτό που έγραψε 6 δολάρια χαμηλό στις 21 Απριλίου και 10 δολάρια χαμηλό στις 28 Απριλίου.

Σήμερα στα 38,95$ με 4,12% και διάγραμμα που "δείχνει" ακόμη υψηλότερα. 

Στις 22 Ιουνίου η «βαρύτητα» των μετοχών στους δείκτες θα αλλάξει σημαντικά. Ο FTSE25 θα γίνει πιο τραπεζοβαρής, που σημαίνει ότι το volatility θα αυξηθεί σημαντικά.

Το πιθανότερο, θεσμικοί να ενισχύσουν θέσεις τους και στον τραπεζικό κλάδο. Ο τζίρος της Παρασκευής (29/5) οφείλεται εν μέρει και σε funds που πήραν θέσεις στα επίπεδα εκείνης της συνεδρίασης.

Οπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης, τεχνικά σε ημερήσιο η τάση είναι long, με το stop στις 330 μονάδες, ενώ κύρια αντίσταση είναι στη ζώνη των 374 μονάδων, που πλέον είναι και εβδομαδιαία είσοδος σε περίπτωση κατοχύρωσης.

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) η εκτίμηση αρκετών αναλυτών για περαιτέρω διεύρυνση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Πρακτικά, μένει να φανεί αν η Κριστίν Λαγκάρντ θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για άμεση ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας ποσοτικά ή χρονικά ή και τα δύο μαζί, ή θα αναφερθεί σε ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα υλοποιηθούν ανάλογες δράσεις.

Σημαντικό το όφελος και για την ελληνική πλευρά, προφανώς μεγαλύτερο στην πρώτη περίπτωση, αλλά εξίσου σημαντικό έστω και σε ορίζοντα χρόνου στη δεύτερη.

Με σημαντική ανοδική αντίδραση η μετοχή του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 23,52 ευρώ. Ανοδος που αποδίδεται στην ανάλογη κίνηση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (όπου και η κύρια αγορά διαπραγμάτευσης) και στο σταδιακό άνοιγμα των αγορών ενόψει και της θερινής περιόδου.

Επαγγελματίες της αγοράς, ωστόσο, συνεκτιμούν τις αλλαγές, που θα αφορούν στο ανώτατο όριο στάθμισης μίας εισηγμένης/μετοχής στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών. Εν προκειμένω αφορά, κυρίως, στον FTSE25Large Cap.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν την επομένη της τακτικής αναθεώρησης των δεικτών, συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου. Δεδομένου του υψηλού συντελεστή για τη μετοχή της εισηγμένης (που θα πρέπει να χαμηλώσει στο 10%), προεξοφλείται πως θα υπάρξουν εκροές από χαρτοφυλάκια που έχουν αυξημένες θέσεις στη μετοχή. Το θέμα, δευτερευόντως, αφορά και στον ΟΤΕ, καθώς η στάθμιση θα μειωθεί στο όριο του 10%.

Τρι 2 Ιουν

Παρότι οι μετοχές των δύο εισηγμένων είχαν την ίδια αφετηρία (τιμή εκκίνησης, οι κάτοχοι μετοχών της ΔΕΗ πήραν ισάριθμες του ΑΔΜΗΕ), η ΔΕH έχει πιο επιθετική συμπεριφορά.

Στο συγκριτικό τους διάγραμμα (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη) είναι εμφανής η απόκλιση και το discount της δεύτερης έναντι της πρώτης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, η μεν μετοχή της Επιχείρησης ενισχύθηκε 5,33% στα 3,56 ευρώ, του δε Διαχειριστή 3,42% στα 2,42 ευρώ.

Απόδοση 34,34% σε μηνιαίο για τη ΔEH (μείον 13,80% από αρχή έτους) με την αποτίμηση στα 825,9 εκατ. Ανακοινώνει πρώτο τρίμηνο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

v