Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Τεχνικά το επίπεδο του 800 δεν είναι απλή υπόθεση, μιας και θυμίζουμε το προηγούμενο χαμηλό του 778 που σημειώθηκε το καλοκαίρι. Πλέον το 845 έχει γίνει σημαντική αντίσταση.

Ο τραπεζικός κλάδος -σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης- μπορεί να είχε τις σημαντικότερες απώλειες στο τελείωμα της εβδομάδας, από την άλλη όμως έχει σημαντική απόσταση από τα χαμηλά του καλοκαιριού στις 443 μονάδες, κάνοντας προσπάθεια να κάνει βάση πάνω από τις 500 μονάδες.

«Κλειδί» ο τραπεζικός -ο τελευταίος κλάδος που ακολούθησε στη διόρθωση της αγοράς-, με στηρίξεις στις 523 και 513 μονάδες. Αντίσταση οι 545 μονάδες.

Σε δύο λιμενικά μέτωπα είχαμε εξελίξεις εχθές. Κατά σειρά σπουδαιότητας η αναφορά, με το ΤΑΙΠΕΔ να «ανοίγει» δύο προσφορές από την κοινοπραξία International Port Investment Alexandroupolis (Black Summit Financial Group - Euroports - EFA Group - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και Liberty Port Holdings (θυγατρική Quintana Infrastructure & Development) για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών, σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής, θα ξεκινήσει άμεσα.

Για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κατατέθηκαν 3 προσφορές, από τις Attica Συμμετοχών & ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Grimaldi Euromed - Μινωϊκές Γραμμές & Επενδυτική Κατασκευαστική και ΟΛΘ.
Το ΤΑΙΠΕΔ εκκίνησε άμεσα τη διαδικασία υποβολής βελτιωμένων προσφορών.

Ισχυρή η χθεσινή διόρθωση -με 3,41% στις 549,12 μονάδες-, συνέπεια της προεξοφλητικής κατοχύρωσης των όποιων βραχυπρόθεσμων κερδών είχαν δημιουργηθεί από την αντίδραση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Περί τις 60 μονάδες για τον ΔΤΡ η ανοδική διόρθωση σε διάστημα τριών εβδομάδων, η μεγαλύτερη από κάθε άλλη αντίστοιχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εύλογα έδωσε τη δυνατότητα σε traders, funds να «κλειδώσουν» υπεραξίες. Κατά κάποιο τρόπο πρόλαβαν το «γύρισμα» της Wall Street -με αφορμή τη Fed-, τη διόρθωση που θα έχει σήμερα ο EuroStoxx Banks.

Ημέρα Fed η σημερινή, με τις αγορές να προεξοφλούν αύξηση (τουλάχιστον) κατά 75 μ.β. Για τα της Ευρώπης, σήμα για επιθετικότερη επιτοκιακή πολιτική στέλνει η επικεφαλής της ΕΚΤ, προειδοποιώντας παράλληλα για σπιράλ μισθών-τιμών. Προφανές πως αυτά έχουν αντίκτυπο στη ζήτηση/παραγωγή/ανεργία κ.λπ., με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την επιχειρηματικότητα.

Το επιτοκιακό είναι το ένα μέρος του προβλήματος, γιατί το άλλο, δηλαδή το ενεργειακό επιβαρύνει-ήδη- την εγχώρια επιχειρηματικότητα, ανησυχεί όλο και περισσότερο (και εύλογα) τους ανθρώπους της παραγωγής, της αγοράς.

Θεωρείται από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις της FED, για το 2022, καθώς θα φανεί εάν η διοίκησή της θα αποφασίσει να ακολουθήσει ακόμη πιο σφικτή-επιθετική πολιτική.

Το θέμα αφορά και την Ευρώπη, την ΕΚΤ, που δύσκολα θα μπορεί να κρατήσει τα επιτόκια στο 1,5% και 1,75%, όταν στις ΗΠΑ θα ξεπερνούν το 4% και 4,5%.

Επιθετική ή ακόμη πιο επιθετική πολιτική προκειμένου να περιορισθεί ο θηριώδης πληθωρισμός (για τη δημιουργία του η FED δεν είναι άμοιρη ευθυνών), που αποβαίνει σε βάρος όλο και ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.

v