Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Με αφορμή παρεμβάσεις δικές σας, η σημερινή ανάρτησή μας. Για τον κλάδο που μπορεί να «πληγώνει» και το χρηματιστήριο, πλην όμως είναι αυτός που με την επανάκαμψή του μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στα περισσότερα μέτωπα της οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Σημειώνει, λοιπόν (ο συν-υπογίτης Μορφέας) ότι «... τα έσοδα από τις τιτλοποιήσεις που έγιναν (Cairo, Galaxy, Neptune, Nemo κ.λπ. κ.λπ.) δεν αφορούν μόνο στα εφάπαξ ποσά που έλαβαν οι τράπεζες αλλά και στα senior ομόλογα που εξακολουθούν να κατέχουν και τα οποία θα πληρωθούν με τα πρώτα έσοδα αυτών των τιτλοποιήσεων, δίδοντάς τους κέρδη τα οποία στην παρούσα φάση έχουν διαγραφεί από τους ισολογισμούς τους.

Αντίστροφα «μετρά» από αύριο (και) η Wall Street για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Εμφανής η διάθεση προεξόφλησης στην «αγορά των αγορών», με τις δύο πλευρές να έχουν λάβει θέσεις.

Η Wall Street «ψηφίζει» τώρα Δημοκρατικούς, εκτιμούσαν οι Financial Times την Κυριακή.

Θα δείξει.

Πάντως, χθες βράδυ, ο S&P500 διαμορφώθηκε στις 3.426,22 (νωρίτερα το πρωί τα futures «έδειχναν» θετικό ξεκίνημα, σήμερα), ο DJIA στις 28.195,42 μονάδες.

Στο 1,464 ευρώ, με ισχυρή αντίδραση 6,55% και αυξημένες συναλλαγές 115 χιλ., την Παρασκευή η μετοχή.

 

Στις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, πανευρωπαϊκά, η ελληνική εισηγμένη με σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ήδη σε λειτουργία, με πλήρη παραγωγική ισχύ.

Τεχνικά, ο Ηλίας Ζαχαράκης «μετρά»... προσπάθεια στο auction (της Παρασκευής) να κατοχυρωθεί το πολύ σημαντικό 1,46 με αύξηση συναλλαγών.

Λογικά θα πρέπει να έχει τελειώσει και η διαπραγμάτευση σε σχέση με το τι φόρο θα πληρώσει στις εξαγωγές στην Αμερική... με τους φόρους του Τραμπ, κάτι που την ταλανίζει μεγάλο διάστημα.

Ξεκινώντας από τα πιο τελευταία, τρίτη συνεχόμενη διορθωτική συνεδρίαση στη Wall Street αλλά με τον S&P 500 να διαγράφει μία θεαματική κίνηση αναστροφής και από τα χαμηλά των 3.440,99 (της αρχής) να διαμορφώνεται σε «κλείσιμο» στις 3.489,08 μονάδες.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, με τον δείκτη VIX σταθερά χαμηλότερα των 30, στις 26,97 μονάδες. Με τα futures του S&P 500, νωρίτερα το πρωί, από οριακά αρνητικό επίπεδο και με τον συν-υπογίτη extradeN να παρατηρεί πως «... τέτοιο ημερήσιο κερί με τόσο μεγάλη σκιά και τόσο μικρό σώμα είχε να σημειωθεί από τα τέλη Ιουλίου...».

Στο 0,756%, νωρίτερα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, αδιαμφισβήτητα μία από τις λίγες ενθαρρυντικές ενδείξεις αυτών των δύσκολων ημερών. Προφανώς απόρροια της αδιάλειπτα υποστηρικτικής στάσης της ΕΚΤ, της πολιτικής Λαγκάρντ, συνακόλουθα της μεθοδικής δουλειάς που επιτελείται στο θέμα του «χρέους».

Οι σταθερές αγορές τίτλων από τη Φρανκφούρτη προσφέρουν την κάλυψη, το εχέγγυο που επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο, στον ΟΔΔΗΧ, να ξεδιπλώνουν την πολιτική τους και να διαμορφώνουν τις σχέσεις της Αθήνας με τα πανίσχυρα επενδυτικά σπίτια στο καλύτερο επίπεδο, ενδυναμώνοντας την αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς.

v