Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ξάφνιασε και τους αισιόδοξους η χθεσινή δήλωση (Bloomberg) της Κριστίν Λαγκάρντ πως "...προς το παρόν, δεν βλέπει ύφεση στην Ευρώπη..." προσθέτοντας ότι "...δεν είναι το βασικό σενάριο..."

Θέση, που από μερίδα αναλυτών ερμηνεύθηκε ως απάντηση στα ερωτήματα για το πότε η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, εάν θα ληφθεί/ανακοινωθεί κάτι σχετικό στην συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου (και θα αφορά 25 μ.β) ή θα μετατεθεί για αρχές φθινοπώρου (στις 8 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη) με γνώμονα προηγούμενη δήλωση της πως τέλος τρίτου τριμήνου τα αρνητικά επιτόκια (σήμερα στις μείον 50 μ.β.) θα είναι μηδενικά (;).

Με τη Eurobank ξεκινά αύριο η διαδικασία ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου, για τον τραπεζικό κλάδο.

Ακολουθούν Alpha Bank (Πέμπτη), Εθνική (Παρασκευή), με εύλογο το ενδιαφέρον για το αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις (και πρόθεση των διοικήσεων) για προοπτική διανομής μερίσματος χρήσης 2022 (την άνοιξη 2023).

Δεδομένου ότι η Eurobank είναι πιο ώριμη από τις 4 συστημικές, με συχνές μάλιστα αναφορές του διευθύνοντος συμβούλου της, η αυριανή αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Δύσκολο το εγχείρημα, καθώς επιχειρείται σε μία περίοδο που το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μπορεί να έχει εξυγιανθεί αρκετά, βαρύνεται όμως με σημαντικά προβλήματα, όπως προειδοποίησε τελευταία και η Κομισιόν.

Σε μία ειδικών συνθηκών έκδοση προχωρά σήμερα ο ΟΔΔΗΧ.

Ο λόγος για την έκτακτη δημοπρασία επανέκδοσης ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (σταθερού επιτοκίου 3,90%-λήξη 30 Ιανουαρίου 2033), με σκοπό -όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός την Παρασκευή- την άντληση ρευστότητας 500 εκατ.

Διαδικασία που αφορά μόνο τους βασικούς διαπραγματευτές, με τον καθένα να υποβάλλει έως και 5 προσφορές.

Ποιο είναι το σκεπτικό ΟΔΔΗΧ, Υπ.Οικ., προφανώς η άντληση των 500 εκατ. (το... μαξιλάρι θα φτάσει τα 39,9 δισ.), η συμπλήρωση 5 δισ. (από το πρόγραμμα 2022, για άντληση 12 δισ.), η επικοινωνία με τους primary dealers με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς, η πρόταξη εναλλακτικών, ευέλικτων χειρισμών εν μέσω «καταιγίδων» στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Ο πιο αδηφάγος δείκτης της τελευταίας 15ετίας, μιας και έχει καταπιεί σημαντικές περιουσίες επενδυτών. Ο κλάδος έχει διασωθεί δύο φορές πληρώνοντάς τον -ως φορολογούμενοι και όχι μόνο ως μέτοχοι- χρυσάφι.

Αν, υποθετικά, δεν υπήρχε τα τελευταία 15 χρόνια, οι περισσότεροι επενδυτές θα ήταν με πολλαπλάσια χρήματα από σήμερα. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους τίτλους έχουν μαζέψει μέρος ή και το σύνολο των απωλειών σε κάποιες περιπτώσεις.

Από την άλλη, χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία. Μέχρι σήμερα, τα «κόκκινα» δάνεια κατάπιναν ό,τι κεφάλαιο και αν υπήρχε στον ισολογισμό τους. Πλέον τα «κόκκινα» έχουν πάει σε πολύ μικρά ποσοστά και ο μόνος φόβος είναι μην ξεκινήσει νέα γενιά «κόκκινων» δανείων λόγω του πληθωρισμού. Παρ' όλα αυτά να πούμε ότι οι νέοι δανεισμοί είναι πολύ προσεκτικοί και πολύ δύσκολα να χαθούν χρήματα από τον κλάδο, τουλάχιστον με τις έως τώρα συνθήκες.

Sell off στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για προοπτική ύφεσης της οικονομίας των ΗΠΑ και προειδοποιήσεων για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τις αγορές.

Πολύ δε περισσότερο, όταν οι προειδοποιήσεις έρχονται από παράγοντες-οικονομολόγους του μεγέθους ενός
Mohamed A. El-Erian. Εχει δε τη σημασία του το γεγονός πως ο πρώην CEO της PIMCO επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στην ακολουθούμενη πολιτική της Fed, προφανώς και στο πρόσωπο του επικεφαλής της Jerom Powell.

Ευθύνες που προφανώς αφορούν ευρύτερα την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών τα τελευταία χρόνια και πλέον οδηγούν σε... αχαρτογράφητες περιοχές τις οικονομίες, κοινωνίες ηπείρων, χωρών.

v