Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Θετική εντύπωση μου προκάλεσε η διαχείριση μίας δύσκολης βλάβης στην υδροδότηση μέρους του δικτύου
στην περιοχή διαμονής μου.

Από νωρίς στο 4ψήφιο 1022 (αστική χρέωση με υπηρεσία 24ωρης εξυπηρέτησης) αναλυτικά οι περιοχές όπου υπήρχαν προβλήματα (βλάβη, διακοπή κ.λ.π) με λεπτομερή περιγραφή και του χρόνου- εύλογης- αποκατάστασης. Από νωρίς, στο σημείο συνεργείο της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας Α.Ε, με διακριτικά, επαρκή εξοπλισμό και κατά πως φάνηκε εξειδικευμένο προσωπικό.

Δεν είχε και πολλά χρόνια, που (ξανά) είχαμε πρόβλημα στην περιοχή και με έκπληξη διαπίστωσα τεράστια διαφορά, σε όλα.

Λόγω Nasdaq το χθεσινοβραδυνό "γύρισμα" στην Wall Street. Συνεδρίαση, που ξεκίνησε με τους long να ελέγχουν την αγορά, να ενισχύονται από τα αποτελέσματα των JPMorgan, American Express αλλά στο τέλος να επικρατούν οι short με βοήθειες και από Apple, κ.α όπως Walgreens Boots.

Ενδεικτικό το εύρος διακύμανσης του δείκτη, μεταξύ 3.380,99 έως 3.326,44 και τελική στις 3.333,69 μονάδες.

Στα υψηλά ημέρας, παρά 13 μονάδες δεν επιτεύχθηκε νέο ιστορικό υψηλό.

Για την ιδιαιτερότητα της "αγοράς των αγορών" θα χρησιμοποιήσω κάτι, που αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας (Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): "τα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ καταγράφουν περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας στο 10,2% τον Ιούλιο. Την ίδια ώρα η πεντάδα των τεχνολογικών κολοσσών FAMAA (Facebook, Apple, Microsoft, Amazon Alphabet) συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση, με τις κεφαλαιοποιήσεις τους να συγκρίνονται με πολλαπλές φορές το ΑΕΠ ολόκληρων χωρών (ενδεικτικά στα $1,6 τρις η Amazon είναι 8,2 φορές μεγαλύτερη από το ελληνικό ΑΕΠ του 2019 !".

Συχνές οι αναφορές της στήλης σε εισηγμένες από τις χαμηλότερες κατηγορίες, ενίοτε έχουν αναδειχθεί
και εταιρείες που στη συνέχεια μεγεθύνθηκαν και ήρθαν στο επενδυτικό προσκήνιο.

Σε άσχετο χρόνο, περίπου με την επιβολή του lockdown είχαμε υπεραμυνθεί της εκτίμησης πως ένας από τους κλάδους, που θα μπορούσε να βγει ενισχυμένος ήταν αυτός της ευρύτερης πληροφορικής/νέων τεχνολογιών κ.λπ. Είχε προλάβει, ωστόσο, η Entersoft να αναβαθμιστεί στην Κύρια από την Εναλλακτική Αγορά διευρύνοντας τις επιλογές μας. Ακολούθησε σχετικά πρόσφατα η EpsilonNet, ενώ σε ορισμένους στην αγορά δημιουργήθηκε (λαθεμένα;) η εκτίμηση πως θα ακολουθούσε η Performance. Προς ώρας αυτή η προοπτική δεν είναι στις προτεραιότητες της διοίκησης.

Στις 1.519,65 μονάδες ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με "βαρίδι" τις τραπεζικές
και περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε συγκεκριμένα blue chips.

Στις 1.513,58-1.539,33 η διακύμανση στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με διόρθωση 1,12% αλλά
θετική απόδοση 2,29% σε διάστημα εβδομάδος. Κυρίως λόγω Coca Cola και ΟΤΕ.

Ανάλογοι... στυλοβάτες αναζητούνται για αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να αποφευχθεί η δοκιμασία των 1.508 μονάδων που θεωρείται σημαντική στήριξη.

 

Από τις μετοχές του δείκτη με θετική απόδοση για όλα τα χρονικά διαστήματα, που "μετρώνται" για το 2020.

Βραχυπρόθεσμα, με 6,39% σε εβδομαδιαίο και 9,77% σε μηνιαίο, με διαμορφωμένη long τάση τόσο σε 3μηνο όσο σε 6μηνο- με 7,02% και 1,70% αντίστοιχα εμφανίζει την δεύτερη καλύτερη εικόνα από τα 21 blue chips του FTSE25.

Με 5,52% από την αρχή του έτους, αποτιμάται 628,2 εκατ. ευρώ.

Στο τρίμηνο τα EBITDA ήταν 9,84 εκατ, με αύξηση 21% των πωλήσεων.

Στο monitoring των αναλυτών, με πιο πρόσφατη την έκθεση της Eurobank Equities (5/8) που υποβαθμίζει την σύσταση σε διακράτηση από αγορά αλλά αφήνει αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα 8,1 ευρώ.

v