Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Την ετυμηγορία της DBRS περιμένει, σήμερα, η αγορά. Θα αφορά στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας (σε θετικές από σταθερές), την αξιολόγηση (σε ΒΒ από ΒΒ low) θα δείξει.

Πάντως ο καναδικός οίκος έχει προϊδεάσει θετικά εδώ και μία εβδομάδα.

Ενα ενδεχόμενο ΒΒ θα φέρνει πιο κοντά προς την επενδυτική βαθμίδα (θα απαιτείται η βαθμολόγηση με ΒΒ high και ΒΒΒ low). Σε κάθε περίπτωση, θα είναι ακόμη ένα ανοδικό βήμα στη... σισύφεια (*) προσπάθεια για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Με όσα ευνοϊκά για την οικονομία θα φέρει.

Θεαματικά τα αποτελέσματα εξαμήνου για την ElvalHalcor, ισχυρή η τάση και κατά το τρίτο τρίμηνο, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να «ακτινογραφεί» εκτενώς την εικόνα της εισηγμένης.

Ισχυρά μεγέθη, που έδωσαν τη δυνατότητα στη διοίκηση να διανείμει -ήδη- το πρώτο εξάμηνο μέρισμα σε είδος (μετοχές της Cenergy Holdings) και μετρητά 94,6 εκατ. (0,25 ευρώ/μετοχή).

Ομως, θα σταθώ σε δύο λεπτομέρειες, που κατά την άποψή μου θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά και το 2022. Η πρώτη αφορά στο γεγονός πως η άνοδος των τιμών των μετάλλων είχε ως αποτέλεσμα λογιστικά κέρδη μετάλλου, τα οποία έφτασαν τα 41,4 εκατ. ευρώ για το H1'21 έναντι ζημίας 12,7 εκατ. ευρώ για το H1'20. Το αποτέλεσμα των μετάλλων επέδρασε θετικά και στα μικτά κέρδη, που ανήλθαν σε 130,7 εκατ. ευρώ έναντι 58,6 εκατ. ευρώ στο Α' εξάμηνο του 2020.

Στις 2.182,56 μονάδες το χθεσινό οριακά θετικό «κλείσιμο». Με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Mytilineos, ΕΛΠΕ, AEGEAN, Viohalco και Πειραιώς, Eurobank από τις τραπεζικές.

Στις 2.190 η κοντινότερη αντίσταση, που είναι -εκ νέου- σε δοκιμασία, ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί η στήριξη των 2.170 μετά τη χθεσινοβραδινή «βουτιά» στη Wall Street.

Μεθαύριο Παρασκευή είναι το triple witching στα Παράγωγα, που ενδεχομένως να εξηγεί τις 5 συνεχόμενες συνεδριάσεις με τζίρους μεγαλύτερους των 50 εκατ. Ενα roll over στα Συμβόλαια θα μπορούσε να δικαιολογεί αυτές τις συναλλαγές.

Στις 566,90 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, συνεχίζοντας την προσπάθεια αντίδρασης (σε μηνιαίο).

Σε αυτή την κίνηση, που είναι σε εξέλιξη, ο Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως τα πτωτικά χάσματα (σε ημερήσιο) έκλεισαν με τον ΔΤΡ να βρίσκεται -πλέον- σε ελαφρώς καλύτερη θέση/σημείο αναφοράς σε σχέση με τον ΓΔ και τον FTSE25.

Με stop (ημερήσιο) σταθερά στις 550 η διαφορά -για τους αγοραστές- θα μπορούσε να αρχίσει να γίνεται με την επαναφορά στην περιοχή 585-600 μονάδων.

Ενα ακόμη χάσμα για τον ΔΤΡ έχει διαμορφωθεί στις 604-606 (από τη συνεδρίαση της 10ης Μαΐου), που τεχνικά υπολογίζεται και ως ένα πρώτο σημείο αναστροφής.

Είπαμε...

Δεδομένης της οικονομικής εμβέλειας του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, προξένησε εντύπωση η ανάγκη ένταξης του σχεδίου στον επενδυτικό νόμο. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝH έθετε, με την «αστική ευγένεια» που χαρακτηρίζει την εφημερίδα (στη στήλη Δήκτης, στο φύλλο του Σαββάτου 11 Σεπτεμβρίου) το γεγονός πως το έργο ανάπτυξης ενός εμβληματικού θερέτρου πολυτελείας στο νησί του Σκορπιού από τον Ρώσο ολιγάρχη θα χρηματοδοτηθεί με 4,3 εκατ. ευρώ. Πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων (του υπουργείου Ανάπτυξης) το σχετικό κονδύλι, που αφορά την επιχορήγηση για την κατασκευή νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων. Πρόκειται για έργο συνολικού ύψους 26,6 εκατ., δυναμικότητας 30 δωματίων και 60 κλινών, σε επιφάνεια 9.420 τ.μ.

v