Δείτε εδώ την αποκλειστική μας συνεργασία

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Σε στενό εύρος η διακύμανση του ΓΔ αυτή την εβδομάδα και εύλογα καθώς η πλειονότητα των επενδυτών
περιμένει το αποτέλεσμα της κάλπης σε Ευρώπη και Αθήνα. Από τις 717,02 μονάδες, χαμηλά της Δευτέρας (λόγω Τραμπ) έως τις 743,90 μον, υψηλά της Τετάρτης η κίνηση του δείκτη.

Σημαντικότατες οι 744 μονάδες ως άνω όριο, εξίσου σημαντικές οι 708/9 ως κάτω όριο, είναι δύο τιμές που ανάλογα με το αποτέλεσμα της Κυριακής θα δοκιμασθούν είτε στην κατεύθυνση της υπέρβασης είτε της διάσπασης προς χαμηλότερα.

Το ενδιαφέρον της εβδομάδος πως με αφορμή και το rebalancing λόγω MSCI στη Eurobank η αγορά «έβγαλε» την διακύμανση του Μαίου μέσα σε μόλις δυο συνεδριάσεις, οπότε και καταγράφηκε παράλληλα ο υψηλότερος τζίρος μηνός/έτους.

Εσπασε και το όριο των 12.000 μονάδων νωρίτερα ο DAX, υποχωρώντας προς τις 11.950 μονάδες.

Διάχυτη η ανησυχία σε Φρανκφούρτη και αλλού για το τι μέλλει γενέσθαι, κατ' αρχάς την Κυριακή και εν συνεχεία από Δευτέρα.

Οι αγορές προεξοφλούν πως η... γεωγραφία της 27ης Μαΐου ελάχιστη σχέση θα έχει με αυτήν που έφερε την Ευρώπη σε αυτό το σημείο.

Ηδη τα διάφορα think tanks και δημοσκοπικά πρακτορεία, τα κάθε λογής... Politico δίνουν κατ' ελάχιστον 75 έδρες μόνο σε LePen/Salvini.

Σε σημείο make or break νωρίτερα ο DAX (στο όριο των 12.000 που σημειώναμε στο σχόλιό μας), σε ανησυχητικό σημείο καμπής και το ευρώ.

Στα 592,88 εκατ. η αποτίμηση της ElvalHalcor, με βάση το "κλείσιμο" της Τετάρτης, στα 1,58 ευρώ.

Ο όμιλος ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα τριμήνου, που λίγο ως πολύ αποτυπώνουν την σταθερή ενδυνάμωση του για την πλειονότητα των οικονομικών μεγεθών, λειτουργίας, κόστος χρηματοδότησης κ.λ.π

Θα σταθώ σε 3 σημεία, που μου κίνησαν την προσοχή:

- ο κλάδος του αλουμινίου, που είναι και το ισχυρό χαρτί της ElvalHalcor (κύκλος εργασιών σε σύνολο 551,9 εκατ.) παρουσιάζει αυτό το αποτέλεσμα ενόσω είναι σε εξέλιξη το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα (150 εκατ.) με την προοπτική αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 20% (από το 2020 , που θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα). Πρακτικά ο κλάδος του αλουμινίου, από την στιγμή που θα αντισταθμίζεται αποτελεσματικά (για παράδειγμα τα προ φόρων ανήλθαν σε 11 εκατ., από 12,6 εκατ. λόγω της αρνητικής επίδρασης από τη μείωση της τιμής του μετάλλου) θα μπορούσε να αποφέρει ένα επιπλέον (σε μέσους όρους ) επιπλέον 10% με 15% στο καθαρό αποτέλεσμα με ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερο εάν η τιμή του μετάλλου βοηθήσει,

Τετ 22 Μαϊ

Ενεργή η long τάση για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να καταγράφει απόδοση 43,87% μέχρι και πριν λίγο (στις 632,58 μον. ο ΔΤΡ).

Εμφανές το διάγραμμα/μέτρηση (του Ηλία Ζαχαράκη) με άνω όριο στις 640 και κάτω όριο στις 590 μον. (επιβεβαιώθηκε στην συνεδρίαση της Δευτέρας) με αιχμή τη μετοχή της Eurobank (με αφορμή την εσπευσμένη επανένταξη της μετοχής της Eurobank στον δείκτη MSCI Greece Global).

Από τις 1.902 προς τις 1.919 μονάδες με αφορμή και το...πρόωρο rebalancing για τη μετοχή της Eurobank.

Ενδεχόμενο "κλείσιμο" πάνω από τις 1.909 μον. δίνει- πάντα βραχυπρόθεσμα/με ορίζοντα και το κλείσιμο της Παρασκευής- intraday αγοραστικό σήμα μετά από αρκετές συνεδριάσεις. Αλλαγή τάσης; - πάντα στο πλαίσιο του Τ+2- για να δούμε, με ορατή την ευρύτερη περιοχή προς τις 1.950 μονάδες.

Δυνατές σήμερα Πειραιώς (ο επιθετικότερος συντελεστής βήτα και στην διόρθωση και στην αντίδραση), εύλογα Eurobank ( με...ουρά αγορών από εχθές), αλλά και Coca Cola (πλήρης επιβεβαίωση της τεχνικότητας της μετοχής από το χαμηλό της Δευτέρας, στα 30,04 ευρώ) αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος (επαναφορά πάνω από τα 9 ευρώ) και ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Lamda.

v