Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Θέμα ημερών η έξοδος της χώρας στις αγορές, με την έκδοση ενός 5ετούς διάρκειας ομολόγου για ένα ποσό που δεν θα ξεπερνά τα 3 δισ.

Σε πρόσφατο σχετικό θέμα του Euro2day.gr γινόταν αναλυτικά λόγος για τους σχεδιασμούς (σύμφωνα με διαρροή στο Reuters, την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου). Η υποχώρηση της απόδοσης του 5ετούς, προς το 3,1%, χαμηλό 4μηνών ενισχύει την εκτίμηση της αγοράς πως η Αθήνα μεθοδικά και σε συνεργασία με τους ξένους «στρώνει το έδαφος» για το εγχείρημα και προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες, οι ενδείξεις.

Στα 12,35-12,50 ευρώ η μετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος, με συναλλαγές μόλις 323 μετοχές.

Απαραίτητη, ωστόσο, είναι η διευκρίνιση όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσεως 2018, του μερίσματος που θα διανεμηθεί στους μετόχους (η μερίδα του... λέοντος πηγαίνει στα ταμεία του Δημοσίου) και της γενικής συνέλευσης της ΤτΕ.

Στην πρότερη κατάσταση η όλη διαδικασία, που πρακτικά σημαίνει: ανακοίνωση μεγεθών προς το τέλος Φεβρουαρίου (και όχι άμεσα, όπως λαθεμένα αναφέρθηκα στο προσυνεδριακό σχόλιό μου) και γ.σ. προς το τέλος Μαρτίου.

Εμφανώς καλύτερη η εικόνα για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε σχέση με τον τραπεζικό.

Διαφοροποίηση, που οφείλεται στην υπεραπόδοση λ.χ. της μετοχής του ΟΤΕ και τη θετική απόδοση μη τραπεζικών μετοχών του δείκτη.

Τεχνικά στις 1.625 και 1.600 μονάδες οι κοντινές στηρίξεις και στις 1.667 και 1.680-5 οι αντιστάσεις (κύρια η δεύτερη).

Για να δούμε, εάν θα συνεχιστούν οι άμυνες στα blue chips και ποια θα είναι αυτά που θα... βγουν μπροστά.

Προς τα υψηλά των 0,842 ευρώ (από την συνεδρίαση της 16/4/2018) με ξεκάθαρη ανοδική τάση, με 9,03% σε εβδομαδιαία και 21,15% από την αρχή του έτους.

Η προσοχή των διορατικών έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς το project για την ΑΕΕΑΠ (είχε "παγώσει" στα τέλη Ιουνίου 2018) είναι μεταξύ αυτών που περιμένει η αγορά, πως θα "τρέξει" μέσα στο πρώτο 6μηνο.

Στα 27,19 εκατ. η αποτίμηση, διπλάσια η καθαρή θέση, ενώ πέρυσι η εταιρεία διένειμε μέρισμα 0,028/μτχ.

 

Τραπεζικό meltdown αυτή την εβδομάδα, μετά το αρχικό ανοδικό διορθωτικό ξεκίνημα του 2019.

Ενδεικτικό το γεγονός πως στις πρώτες μόλις πέντε συνεδριάσεις του έτους, ο ΔΤΡ είχε αντιδράσει έως 10%, για να φτάσει χθες στις 378 μονάδες να μετρά σωρευτικά απώλειες 13,91% (!) από την αρχή του έτους. Πότε πρόλαβε να διορθώσει σε απόσταση ΜΟΛΙΣ 20 μονάδων από τα ιστορικά χαμηλά των 358 μον. στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 είναι ένα ερώτημα, ωστόσο καταδεικνύει το πόσο προβληματική είναι η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια/ανοίγματα και πόσος πολύτιμος χρόνος χάνεται, ακόμη και τώρα.