Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Με βλέψεις προσέρχονται οι long σήμερα.

Η χθεσινή ανοδική κίνηση στη Νέα Υόρκη, η συνέχισή της νωρίτερα στις αγορές της Ασίας, τους δίνει πλεονέκτημα.

Θα το εκμεταλλευτούν, μετά και τη χθεσινή αποκαρδιωτική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Στην περιοχή των 880 μονάδων είναι ο ΚΜΟ200άρης, για τον Γενικό Δείκτη.

Ενδεχόμενη υπέρβασή του θα έφερνε τον ΓΔ προς τις σημαντικές 896-898 μονάδες.

Με αποδόσεις 2,5%-4% για τους κλαδικούς δείκτες, η τελευταία εβδομάδα. Με τους ξένους να κλείνουν βιβλία την Τρίτη (30/11) και τους Έλληνες να έχουν περιθώριο, μέχρι τις εορτές, να πετύχουν κάτι καλύτερο.

Για τον ΓΔ ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση της περιοχής των 880 μονάδων (ΚΜΟ200), προκειμένου να είναι εφικτή η επαναφορά πάνω από τις 900 μονάδες.

Ο πήχης των προσδοκιών για νέα υψηλά έτους μπορεί να έχει κατέβει, με τις 930 ως άνω όριο, πλέον, πλην όμως περιθώρια για αποδόσεις σε επιμέρους μετοχές υπάρχουν. Στο πλαίσιο ενός συντηρητικού year end rally, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και για mid&small caps.

Στη σημαντική συμβολή των μεταποιητικών επιχειρήσεων, στην ενίσχυση των εξαγωγών αναφέρθηκε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής, μιλώντας στην ημερίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (με θέμα Εξαγωγές, Δύναμη Ανάπτυξης και Προοπτικής για την Ελλάδα).

Θα περιοριστώ στην αναφορά του «... ειδικά σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό κόστος, η κατάσταση είναι πρωτοφανής, με την εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία και ιδιαίτερα της Μέσης Τάσης να επιβαρύνεται δυσανάλογα από την κρίση, λόγω υψηλής εξάρτησης από το φ/α αλλά και επειδή οι ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις καλύπτονται ταυτόχρονα και με διμερή συμβόλαια σε σταθερές ανταγωνιστικές τιμές, που δεν εφαρμόζονται -ακόμη- στην Ελλάδα...».

Μία εβδομάδα κλείνει αύριο από την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον, που έφερε τα πάνω κάτω (και) στις αγορές.

Αίτιο ή αφορμή, για να διορθώσουν τα χρηματιστήρια, πιθανόν να αποσαφηνισθεί με τις όποιες ανακοινώσεις του ΠΟΥ.

Ωστόσο με αφορμή την Όμικρον, η Fed επισπεύδει το tapering και ο επικεφαλής της τα γυρίζει ως προς τον χαρακτήρα/σύνθεση του πληθωρισμού.

Ο Ζερόμ Πάουελ στέλνει το μήνυμά του (κυρίως) προς την Ευρώπη, αλλά -με τις τελευταίες πληροφορίες- η Κριστίν Λαγκάρντ δεν φαίνεται να το ασπάζεται.

Στις 867,71 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες 4,14% τον Νοέμβριο και μικρή θετική απόδοση 7,26% από την αρχή του έτους. Αυτή είναι η εικόνα, για κάποιον που προσεγγίζει το χρηματιστήριό μας σύμφωνα με το πού είναι ο ΓΔ. Ωστόσο, πρόκειται για -σχεδόν- ολοκληρωτικά αντεστραμμένη εικόνα για όποιον «μετρήσει» εισηγμένες/μετοχές ξεχωριστά.

Αυτό γιατί αποδόσεις που φτάνουν έως το 409,70% καταγράφονται για μετοχές (στο διάστημα 11μήνου) με πρωταγωνιστές -κυρίως- από τους κλάδους πληροφορικής, ενέργειας, τεχνολογίας.

v