Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Τι σημαίνει για την εκλογική κούρσα η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ (από τη θεματογραφία του Euro2day.gr) και για τη Wall Street.

Στις 5.615,35 μονάδες ο S&P500 -μετά από άνοδο 0,87% την προηγούμενη εβδομάδα-, με long τάση όσο συντηρείται πάνω από τις 5.572 μονάδες. Υπέρβαση των 5.590 ενισχύει το ενδεχόμενο προσέγγισης των 5.640, έχοντας για πρώτη στήριξη στις 5.517 μονάδες.

Συνεχίζεται η ανακοίνωση μεγεθών Q2, σειρά για Blackrock, Goldman Sachs (15/07), Bank of America, Morgan Stanley, Charles Schwab (16/07), Johnson & Johnson (17/07), Abbott Laboratories Blackstone, Netflix (18/07) και American Express (19/07).

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρείας, καθώς μπορεί να θεωρηθούν ενδεικτικά και για τη συνολική τουριστική κίνηση του 2024.

Οσον αφορά στους επιβάτες, αύξηση 8,8% στο δεύτερο 3μηνο και συνολικά 9% στο 6μηνο. Αποτέλεσμα της αυξημένης κίνησης του κόμβου της Αθήνας (σταθερά από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους προορισμούς city break στην Ευρώπη), την προσθήκη νέων δρομολογίων, την αναδιάταξη της διασυνδεσιμότητας.

Το συν 13% από/προς την Αθήνα και το συν 12% από/προς Θεσσαλονίκη είναι ενδεικτικά των κόμβων που θα στηριχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη -όταν σταδιακά θα προστεθούν τα 4 αεροσκάφη μiας ειδικά διαμορφωμένης έκδοσης των Α321neo (θα ενταχθούν στον στόλο από το 2027, όπως σημείωνε η Εύα Δ. Οικονομάκη). Χρονιά που, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα (της κ/ξ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- GMR- Ελληνικό Δημόσιο/κατασκευαστής η ΤΕΡΝΑ) θα είναι έτοιμος ο νέος διεθνής αερολιμένας στο Καστέλι Ηρακλείου.

Κοινός τόπος πως η χρηματοδότηση των ΜμΕ χωλαίνει σε απελπιστικό βαθμό. Η μόλις 1 στις 10 επιχειρήσεις που είναι bankable -σύμφωνα με τον προηγούμενο επικεφαλής της ΕΕΤ- η φειδωλή πιστωτική επέκταση, η βραδυπορία στις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ζητήματα που χρονίζουν και «φρενάρουν» τον ρυθμό ανάπτυξης.

Χρηματοδότηση, δάνεια και «κουρέματα» μόνον για τους μεγάλους, τους bankable και τους «συνήθεις», ούτε στην αίσθηση ισονομίας, αλλά ούτε και στην εύρυθμη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας συμβάλλουν.

Στο Κογκρέσο -εχθές και σήμερα- ο Τζερόμ Πάουελ, με τον επικεφαλής της Fed να μην αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνειών των προθέσεών του για τον χρονισμό μείωσης των επιτοκίων.

Ωστόσο, ήταν ο ίδιος ο οποίος παραδέχτηκε το προφανές, ότι η διατήρηση των επιτοκίων για μακρύ χρονικό διάστημα σε υψηλά επίπεδα είναι σε βάρος της ανάπτυξης.

Πολύ μεγαλύτερο, σοβαρότερο το πρόβλημα στην Ευρώπη, όπου η ΕΚΤ «υποχρεώθηκε» να διαφοροποιηθεί από τη Fed μειώνοντας -πρώτη- τα επιτόκια, έστω κατά 25 μονάδες βάσης (στο 3,75% το βασικό). Παραμένει υπέρβαρο το κόστος για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, οικονομία -ούτως ή άλλως σε φθίνουσα πορεία-, που στην καλύτερη περίπτωση να μειωθεί κατά άλλες 2 φορές των 25 μ.β. στα 3,25%.

Με αφορμή την ανάλυση της Λίας Δεληγιάννη για τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην αγορά κρατικού χρέους της Γαλλίας, η σημερινή ανάρτησή μας.

Σε αυτή την «πονηρή» συγκυρία, σημαντική για τα καθ' ημάς είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Εθνικής, Πειραιώς από τη φειδωλή Moody's. Πιθανόν αυτή η κίνηση του «σκληρού» αμερικανικού οίκου να διαδραμάτισε ρόλο στη θετική διαφοροποίηση του ελληνικού 10ετούς, στη χθεσινή συνεδρίαση.

Για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές η απόδοση του GR10Y μειώθηκε χαμηλότερα του 3,6%. Ενδεχομένως ορισμένοι να εξέλαβαν την αναβάθμιση του οίκου ως προοίμιο για πιθανή ανάλογη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον Σεπτέμβριο (13/9), τουλάχιστον όσον αφορά στις προοπτικές (outlook).

v