ΧΑ: Ταμείο 6,42 δισ. ευρώ σε δυο συνεδριάσεις

Μια ανάσα από τις 800 μονάδες βρέθηκε το χρηματιστήριο μετά και τη σημερινή άνοδο κατά 6,11%. Διψήφια κέρδη για Alpha Bank (19%), ETE (13%) και Folli Follie (16%). Πώς διαμορφώνονται τώρα τα δεδομένα και που μπαίνει ο πήχης αν επιβεβαιωθεί το «καλό σενάριο».

Συνεχίστηκε το "ράλι ανακούφισης" στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έστω και αν όλο και περισσότεροι εγχώριοι και ξένοι αναλυτές, εστιάζοντας στα νέα μέτρα που εμπεριέχει η πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί για την "επόμενη μέρα" της Ελληνικής Οικονομίας.

Στην παρούσα φάση, αυτό στο οποίο φαίνεται να εστιάζει την προσοχή της η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά είναι το "καλοδεχούμενο, θετικό βήμα" στις συζητήσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών και το επόμενο έκτακτο Εurogroup της Τετάρτης (20.00 ώρα Ελλάδος), όπου και αναμένεται να αποφανθούν τα τεχνικά κλιμάκια για το αν υπάρχει "συμφωνία επί της αρχής", κάτι που θα μετρήσει σημαντικά για την τακτική Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης, "εκεί που ήμασταν για την καταστροφή, τώρα υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις συμφωνίας και μία κακή συμφωνία είναι καλύτερη από την μη συμφωνία". Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, αυτό είναι που "εξαργυρώνει" στο ταμπλώ η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, έχοντας σαν επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είχε βρεθεί στο επίκεντρο και των πλέον αρνητικών σεναρίων.

Σημαντικό "καύσιμο" στην ψυχολογία των αγοραστών, δίνει η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση (με εντατικότερους ρυθμούς) των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 10ετες (9,98%), 5ετες (11,08%) και 3ετες (19,8%), αλλά και η θετική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, η "καταπράσινη" εικόνα στο ταμπλώ του FTSE25, η μικρή διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και σε "χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ", ο ικανοποιητικός τζίρος (έστω και αυτός κατέβασε στροφές, καθώς το πρώτο 10λεπτο πήγαινε εκατομμύριο και λεπτό) και το κλείσιμο των βασικών δεικτών του Χ.Α. στο υψηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε δύο έντονα ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 33,35%, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει να επιδείξει "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 16,32%.
Επίσης κατά τις δύο έντονα ανοδικές συνεδριάσεις, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 6,42 δισ ευρώ και αυτοί είναι λόγοι που θα λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους όσοι αποφασίσουν να προχωρήσουν, πρώτοι, σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με αναλυτές, θεωρείται απόλυτα βέβαιο πως μόλις "κοπάσει ο ενθουσιασμός" από τις τελευταίες εξελίξεις και με την ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας (αν αυτή υπάρξει) η Αγορά θα προχωρήσει σε "δεύτερη ανάγνωση" των μέτρων 7,9 δισ ευρώ (εταιρικός φόρος, αντίκτυπος του ΦΠΑ, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης) και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά, τόσο στην εγχώρια Οικονομία, όσο και στις Επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη και αυτό θα "τιμολογηθεί" στις αποτιμήσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν "πάει ούτε ένα βήμα μπροστά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων", ενώ αντίθετα η νέα φορολογική καταιγίδα θα καταστρέψει ότι έχει απομείνει από την εγχώρια Οικονομία, αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα. Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα ξένου αναλυτή, "πως μπορείς να έχεις προσδοκίες για μείωση της ανεργίας, αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα σε μία τέτοια υφεσιακή φάση της Οικονομίας";

Με αυτά τα δεδομένα, η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών εκτιμά ότι δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα δώσει "απνευστί" κίνηση υψηλότερα των 820 - 858 μονάδων και μετά το αρχικό "relief rally" θα ακολουθήσουν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις, από τους ενεργούς παίκτες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, επόμενο σημαντικό επίπεδο, για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 802 μονάδες, καθώς στο επίπεδο αυτό αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση από καθοδική σε ανοδική.

Από τον Τραπεζικό κλάδο και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, από χθες, ο τίτλος της Εθνικής έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Η ανοδική διάσπαση των 1,16 ευρώ, αν αυτή επιβεβαιωθεί με δύο κλεισίματα, θα αναγκάσει κάποιους να βγουν αγοραστές με επόμενο στόχο τα 1,30 και ενδιάμεσο τα 1,21 ευρώ.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας

Από την άλλη, "διαφορές παραμένουν ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιο απαιτητικούς Δανειστές της, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Γερμανία, μετά την κατάθεση της πρότασης της Ελληνικής Κυβέρνησης την Δευτέρα" σύμφωνα με την "Wall Street Jοurnal", ενώ το Γερμανικό πρακτορείο "ΜΝΙ" υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ επέλεξε να εκπροσωπηθεί στις διαπραγματεύσεις από χαμηλόβαθμό στέλεχος που δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις.

Σύμφωνα με την "WSJ", το σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης για την μείωση των ελλειμμάτων στο Ασφαλιστικό Σύστημα και στον προϋπολογισμό βασίζεται κυρίως στην αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ το ΔΝΤ ήθελε μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες.

Το παραπάνω δημοσίευμα της "WSJ" θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δεν αποκλείεται να είναι "προπομπός" αρνητικών εκπλήξεων της "τελευταίας στιγμής" (!)

Από εκεί και πέρα, με ποσό που κινήθηκε λίγο κάτω από το 1 δισ. ευρώ, ενισχύθηκε και σήμερα το εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα μετά τη νέα παρέμβαση από την ΕΚΤ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ριζική μεταστροφή του σκηνικού σημειώνεται το τελευταίο διήμερο, καθώς ο πήχης προσδοκιών για τη σύναψη συμφωνίας της Ελλάδος με τους Δανειστές της έχει αναβαθμιστεί θεαματικά" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του πλούσιου παρασκηνίου των προηγούμενων ημερών που με ιδιαίτερα προσφυή τρόπο συνόψισε ο Economist: "η αποφυγή του διαζυγίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα ήταν καλύτερη για όλους αλλά και η διατήρηση του γάμου δεν πρέπει να είναι γίνει με οποιοδήποτε κόστος".

Έτσι, η μεν Ελλάδα που θα ήταν αντιμέτωπη με τις δραματικές παρενέργειες μιας χρεοκοπίας, βλέποντας την απόσυρση καταθέσεων 5,5 δισ ευρώ μόνο κατά τις τελευταίες 6 ημέρες, οι οποίες καλύφθηκαν ιδανικά με τις διαδοχικές αυξήσεις του ELA από το Μάριο Ντράγκι, διατύπωσε προτάσεις με προϋποθέσεις να οδηγήσουν σε συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, οι Εταίροι που κατανοούν τις αναπόφευκτα δυσμενείς παρενέργειες του μηνύματος ότι η Ευρωζώνη δεν είναι "μια ανέκκλητη υπόθεση "αν υπάρξει "Grexit" και το πιθανό γεωπολιτικό παιχνίδι Τρίτων με την Ελλάδα, οδηγούνται επίσης στην επιθυμία να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία.

Η αντίδραση του Χρηματιστηρίου σε συνέχεια ενός crescendo αποεπένδυσης που είχε προηγηθεί, ήταν ακαριαία οδηγώντας το Γενικό Δείκτη 100 μονάδες ψηλότερα, από τη την επίδοση-ναδίρ του έτους που είχε προηγηθεί και αρκετά κοντά προς τις 800 μονάδες, ενώ θεαματική είναι και η υποχώρηση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων στο 10,6%. Ο απόηχος δε, ήταν ευεργετικός και για τις λοιπές Ευρωπαϊκές Αγορές.

Για μια ακόμη φορά η υψηλή μεταβλητότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο, με τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο να πρωταγωνιστεί, αποκαλύπτοντας την ακραία βραχυθεσμοπάθεια των funds που κυριαρχούν στην Ελληνική Αγορά.

Μάλιστα, οι ακραίες διακυμάνσεις προϊδεάζουν πολλούς αναλυτές στο γρήγορο συμπέρασμα ότι "κάποιοι" καταγράφουν υπερκέρδη θεωρώντας ότι είναι δυνατή η συστηματικά σωστή θέση κατά τη διάρκεια του trading, κάτι που ισχύει μόνο για τους έχοντες ιδιαίτερη εύνοια της τύχης και όχι για τους πολλούς που συνεχίζουν να αιμορραγούν. Σε κάθε περίπτωση, χωρίς βοήθεια από κεφάλαια μακράς πνοής, η πορεία του Γενικού Δείκτη δύσκολα θα συνεχίσει πέραν των 850 μονάδων, με στόχο δηλαδή την καταγραφή ισχνών έστω κερδών σε σχέση με την αρχή του έτους.

Ωστόσο, η επικείμενη συμφωνία με βάση τα μέτρα που ανακοινώνονται, έχει ως μεγάλο χαμένο τις κερδοφόρες-υγιείς Επιχειρήσεις που καλούνται μέσω της έκτακτης φορολογίας, των αυξημένων συντελεστών και της απόδοσης αυξημένων εισφορών να συνδράμουν καθοριστικά στα πρόσθετα φορολογικά έσοδα. Υπονομεύεται έτσι η εύρυθμη συνέχιση της λειτουργίας τους, πολλώ δε μάλλον ο σχεδιασμός και η εκτέλεση επενδυτικού προγράμματος και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, οι εξελίξεις αυτές αναπόφευκτα υπονομεύουν τη συνέχιση ανοδικής κίνησης στο Χ.Α. λόγω της νέας φορολογικής αφαίμαξης των εταιρικών κερδών. Αντιθέτως, για πολλές εταιρείες η μετεγκατάσταση σε Χώρες με φιλικότερο φορολογικό καθεστώς θα αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης στο επόμενο διάστημα, καθώς δεν υπάρχει στον ορίζοντα οτιδήποτε που να προδιαθέτει για την προοπτική επανεκκίνησης της Οικονομίας στο κοντινό μέλλον...

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση του "πράσινου" για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για Shanghai (+2,19%) και Nikkei (+1,87%). Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σημαντικές απώλειες για το ευρώ, συνεχίζουν να υποχωρούν τα πολύτιμα μέταλλα, μικρά κέρδη καταγράφει το πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ασία και την Κίνα, τα προκαταρκτικά στοιχεία, του μεταποιητικού δείκτη της HSBC έδειξαν αύξηση της δραστηριότητας στις 49,6 μονάδες τον Ιούνιο από 49,2 που βρέθηκε το Μάιο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών επεκτάθηκε η δραστηριότητα στον Επιχειρηματικό Τομέα της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011, καθώς αυξήθηκε στο 54,1 τον Ιούνιο, από 53,6 τον προηγούμενο μήνα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, πτώση για τρίτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών σημείωσε η ζήτηση για διαρκή αγαθά τον Μάιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της Χώρας, οι νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά υποχώρησαν κατά 1,8% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το μέγεθος του Απριλίου αναθεωρήθηκε καθοδικά σε πτώση 1,5% από 1% προηγουμένως. Οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" ανέμεναν πτώση 1% των παραγγελιών το Μάιο.

Οι τιμές των Αμερικανικών κατοικιών αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 0,3%, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, από τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η Federal Housing Finance Agency. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για άνοδο 0,5% των τιμών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σε αυτά που έρχονται, "τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Κυβέρνησης, μπορεί να αποτελούν απόρροια των πιέσεων των Πιστωτών, ωστόσο θα βυθίσουν την Ελληνική Οικονομία σε τέλμα, επιφέροντας τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που όλοι μας προσδοκούσαμε", αναφέρει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι η εξοντωτική φοροεπιδρομή έχει για ακόμη μία φορά στο επίκεντρό της τον Ιδιωτικό Τομέα, για τον οποίο η Κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί αξιομνημόνευτα.

Άκρως υφεσιακά χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην Ελληνική πρόταση για επίτευξη συμφωνίας. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ θεωρεί πως τα μέτρα συνιστούν μια άγρια φοροεπιδρομή, κυρίως στις Επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα στην Κοινωνία.

Το βασικό σενάριο της Standard & Poor's προβλέπει πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι Μέλος τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωση στο τέλος του 2015, αν και ακόμα και μια καθυστερημένη συμφωνία για την αποτροπή της χρεοκοπίας δεν θα λύσει τα προβλήματα της Χώρας, όπως δήλωσε ο Moritz Kraemer, αναλυτής της S&P
Μικρή συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος και αύξηση 1,8% το 2016 "βλέπει" η Ernst & Young στην έκδοση του Ιουνίου της τριμηνιαίας έρευνας "ΕΥ Eurozone Forecast".

Η πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με τους Πιστωτές για την αποτροπή της χρεοκοπίας της Χώρας θα έχει περιορισμένη επίπτωση στην αξιολόγηση της Χώρας, λέει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Moody's, Dietmar Hornung, τονίζοντας πως "οι ανησυχίες μας για την Ελλάδα πάνε πέραν του τρέχοντος αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και οι ανησυχίες αυτές θα παραμείνουν και με συμφωνία".

Θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τον Πρωθυπουργό να καταφέρει να περάσει την πιθανή συμφωνία από το Κοινοβούλιο υποστηρίζει η Deutsche Bank, η οποία τονίζει ότι το ποιες θα είναι πολιτικές διεργασίες εξαρτάται κατά πολύ από τον αριθμό των βουλευτών που θα χάσει η Κυβέρνηση στην κρίσιμη ψηφοφορία. Αν υπάρξει σημαντική διαρροή, τέτοια που να απαιτήσει στήριξη από την Νέα Δημοκρατία ανοίγει ο δρόμος για ευρύτερες αλλαγές στην Κυβέρνηση, ή για δημοψήφισμα, εκτιμά. Υπολογίζει τις αποκλείσεις μεταξύ 10 έως 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενη ρεπορτάζ Ελληνικών μέσων.

Αποσύρεις τις αξιολογήσεις των μετοχών των Ελληνικών Τραπεζών, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς η JP Morgan. Ο οίκος επικαλείται την επιβάρυνση της αβεβαιότητας, όσον αφορά το μέλλον της χρηματοδότησης του Τραπεζικού Συστήματος υπό το πρίσμα και της επιτάχυνσης στις εκροές καταθέσεων και τη χαμηλή ορατότητα για μια αποτελεσματική λύση που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας των 795,4 (+6,17%) και τελικά έκλεισε στις 794,98 μονάδες με κέρδη 6,11%.

Ο τζίρος έφθασε τα 135,2 εκατ. από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΔΑΚ 20, "πακέτα" 1.200.000 μερίδια από το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο της Alpha Asset Management AEΔΑΚ, πέρασαν από το Χ.Α., στην τιμή των 2,42 ευρώ. Η συναλλαγή ανήλθε στα 2,9 εκατ. ευρώ).
Δέκα τίτλοι (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΤΙΤΚ, ΔΕΗ) απέσπασαν το 81% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 88 ανοδικές μετοχές, έναντι 27 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Από το ταμπλώ του FTSE25, με κέρδη μεγαλύτερα του 10% ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Alpha Bank (+19,61%), Jumbo (+14,47%), Folli Follie Group (+16,28%) και Εθνική (+13,21%).

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Eurobank και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και Motor Oil.

Χαμηλότερα του 25αρη, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Καθημερινή (+19,85%), δεύτερη συνεχόμενη για τους Ευρωσυμβούλους (+17,46%), ενώ κινητικότητα με σημαντικά κέρδη συνδύασαν οι Frigoglass (+12,57%), Fourlis (+8,66%), Σιδενόρ (+7,64%) και Κύπρου (+6,53%).

Επίσης από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας Καρέλια (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2014, € 9,30 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : € 8,37 ανά μετοχή).

Τέλος, η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών, αποφάσισε τη μεταφορά των μετοχών της εταιρείας Trastor (0%) στην Κατηγορία "Χαμηλής Διασποράς" από την 24η Ιουνίου 2015, αφού έλαβε υπόψη ότι το ποσοστό της διασποράς των μετοχών της είναι μικρότερο από 10%.

---ΧΠΑ

Έντονα ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές παρουσίασαν και νεότερη μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (89.589 συμβόλαια).

Στα 19.609 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.610, 13.508 για τον Ιούλιο, 102 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 238,5) κινήθηκε μεταξύ 228,25 και 233,5 μονάδων και υποαποδίδοντας του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη γύρισε σε υποτίμηση 0,88%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μειώθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Grivalia, 24.300 Εθνική, 12.843 ΟΤΕ, 73.881 Alpha Baml, 10.000 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.922), Alpha Bank (22.574), Εθνική (16.497), Πειραιώς (17.309), Eurobank (23.596), ΟΤΕ (1.096), MIG (421), ΟΠΑΠ (1.196), Μυτιληναίο (275), Ελ. Πετρέλαια (255), Ελλάκτωρα (127), Jumbo (1.941), ΕΧΑΕ (643), Folli Follie Group (300), Viohalco (172), ΓΕΚ (340), Τιτάνα (214), Motor Oil (236).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης συρρικνώθηκε στο 74%, ενώ ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε ικανοποιητικός, με συνολικά 986 δικαιώματα να έχουν συναλλαχθεί (239 calls και 747 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (56.189.778 τεμ.), Eurobank (12.661.410 τεμ.), Πειραιώς (15.255.384 τεμ.), Εθνική (3.303.714 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v