Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο στην αρχή της συνεδρίασης. Η προσοχή στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στις ξένες αγορές. Στο προσκήνιο και οι εξελίξεις από το πολιτικό «μέτωπο». Πτώση για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ. Η εικόνα στα παράγωγα.

Κάτι κινήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, με το ΧΑ να δείχνει σημάδια αφύπνισης. Συνακόλουθη η αντίδραση ανάλογης κίνησης που εξελίσσεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, με το ελληνικό να κινείται και στον ρυθμό της προεκλογικής περιόδου.

Στην περιοχή των 650 μονάδων η αγορά, μετά από μία πλαγιοανοδική αντίδραση από τα τελευταία χαμηλά των 562,87 μονάδων, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, ευρύτερη κίνηση των περισσότερων μετοχών-εισηγμένων και επιλεγμένων blue chips, με εμφανή αποτελέσματα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Πάνω από τις 10.300 μονάδες ο DAX, επιστρέφοντας μετά από μία εβδομαδιαία διόρθωση στα επίπεδα της προηγούμενης Παρασκευής. Διχάστηκαν χθες στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να συντηρούν το μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθεσμων κερδών τους.

Πέντε και σήμερα για το ΧΑ, που μετρά αντίστροφα προς την Κυριακή της 20ής Σεπτεμβρίου και τη Μαρίνα Μάνη να αναφέρεται σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο και στην τακτική Τσίπρα, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη αναμέτρηση. Συν τω χρόνω πυκνώνουν τα μηνύματα και των ξένων παραγόντων προς την Αθήνα, προετοιμάζοντας το κλίμα για τη συνέχεια.

Στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα θα επιχειρηθεί μία καταρχήν αποτίμηση των χθεσινών δηλώσεων του Μ. Ντράγκι, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να προσεγγίζει τις θέσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ. "Σύννεφα" πάνω από την Ευρώπη βλέπει ο κεντρικός τραπεζίτης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τη χώρα μας στη συνέχεια και ειδικότερα σε θέματα που αφορούν το ενδεχόμενο "ξεπαγώματος" της επαναγοράς ομολόγων, της αύξησης του ορίου, την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Στον κλάδο επιχειρήθηκε χθες μία κίνηση προεξόφλησης με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Στην περιοχή των 230 μονάδων ο ΔΤΡ, με διψήφια ποσοστά ανόδου για Alpha Bank, Πειραιώς και τις Εθνική και Eurobank σε βραχυπρόθεσμες περιοχές αντίστασης.

Επιασε το... 13άρι ο τραπεζικός δείκτης, μετρούσε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο οποίος σημείωνε ότι ανεξάρτητα με τη βραχυπρόθεσμη τάση που θα συνεχίσει να εξαρτάται από το διεθνές κλίμα και τις εγχώριες προεκλογικές εκτιμήσεις-δηλώσεις, δεν μπορεί να μη σημειωθεί ότι σε "daily" γράφημα η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ένα πρώτο σήμα εισόδου, με το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 636 μονάδων, ενώ το "stop loss" για τους "long" έχει ανέβει στις 614 μονάδες.

Περιθώρια ανόδου "δείχνουν" και αρκετές από τις θέσεις που έχουν ληφθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις. Θυμίζοντας ότι την ερχόμενη Παρασκευή είναι το τρίτο "τριπλό κλείσιμο" του 2015, στη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκαν οι πρώτες ενδείξεις αφύπνισης. Μένει να δούμε σήμερα εάν θα υπάρξει συνέχεια, ειδικότερα δε για τα Συμβόλαια του FT 25 προς τις 192/195 μονάδες.

Εντονα ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε και από αξιοσημείωτη αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (47.778 συμβόλαια).
Στα 7.984 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.596, 953 για τον Σεπτέμβριο και 643 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 190,75) κινήθηκε μεταξύ 185,5 και 191,5 μονάδων, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,67%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.188 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (12.163), Εθνική (5.040), Πειραιώς (14.496), Eurobank (13.769), ΟΠΑΠ (275), Μυτιληναίο (234), ΟΤΕ (438), ΔΕΗ (556), Ελλάκτωρα (172), Ελ. Πετρέλαια (152), ΓΕΚ (143).

Τεχνικά μετοχές όπως λ.χ. ο ΟΠΑΠ έχουν περιθώρια περαιτέρω βραχυπρόθεσμης κίνησης, με κρίσιμη την περιοχή των 7,30 ευρώ (σχετική αναφορά στον Εκηβόλο), ενώ για τον Γενικό Δείκτη ζητούμενο θεωρείται ένα "κλείσιμο" πάνω από τις 636-640 μονάδες (ανάλογη "μέτρηση" στον Εκηβόλο).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v