Μικρή πτώση για το Χρηματιστήριο

Ηπιες απώλειες καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η προσοχή παραμένει στον τραπεζικό κλάδο και κυρίως στην Εθνική. Μεικτές τάσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Σε ρόλο "φρένου" η Coca Cola, ενόψει (και) της μεθαυριανής λήξης του Οκτωβρίου στην αγορά παραγώγων.

Τερμάτισε το ανοδικό σερί του Dow Jones, κάτω από τα 47$ το πετρέλαιο. Με απώλειες αλλά "κλείσιμο" πάνω από τις 10.000 ο DAX στη Φρανκφούρτη, ήπιες ρευστοποιήσεις και απώλειες στο Παρίσι, εντονότερες στο Μιλάνο, κυρίως όμως στη Μαδρίτη.

Στα καθ' ημάς, ξένοι πηγαίνουν κι έρχονται στην Αθήνα, το "βουνό" των προαπαιτούμενων όλο και "ψηλώνει", η Deutsche Bank υποστηρίζει πως έχει ληφθεί πολιτική απόφαση για το χρέος, σε μία συγκυρία που όπως αποκαλύπτει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, ο Γιούνκερ έρχεται με δύο στόχους στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση που ως μόνη... αντιπολίτευση έχει "συμπτώματα" τύπου Φλαμπουράρη, δείχνει να προχωρά, χωρίς -ουσιαστικό- αντίπαλο σε αυτή τη φάση, ένα μεγάλο μέρος των συμφωνηθέντων με τους δανειστές.

Ισοδύναμα στο... παραπέντε αναζητεί η κυβέρνηση, σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, τη ώρα που στη Ν.Δ. μαίνεται ο "εμφύλιος" όπως αναφέρει ο Φίλιππος Πανταζής.

Για το ΧΑ όλα αυτά έχουν δευτερεύουσα σημασία από τη στιγμή που όσο περνούν οι μέρες, πλησιάζει η ώρα του "πρώτου λογαριασμού" για τις τράπεζες. Φτάνοντας ήδη στα μέσα Οκτωβρίου, ο κλάδος βρίσκεται σε λίγο ως πολύ αναμενόμενη διαδικασία προεξόφλησης. Σε μία διαδικασία χαμηλού κόστους, ο κλάδος έχει αντιδράσει σημαντικά από τα τελευταία ιστορικά ελάχιστα του ΔΤΡ (από τις 155 προς τις 213 μονάδες), με αιχμή τον πόλο της Εθνικής, η μετοχή της οποίας -μετά και το χθεσινό 7,09%- μετρά εβδομαδιαία απόδοση 13,16% έναντι 3,93% του ΔΤΡ στο ίδιο διάστημα.

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών ομίλων είναι αναμφίβολα πολύ υψηλά στην ατζέντα, ωστόσο στο επίκεντρο παραμένει κι αυτό των capital controls. Εως τον Μάρτιο του 2016 βλέπει άρση των ελέγχων ο πρόεδρος της Eurobank, μόλις λίγες μέρες μετά την ανάλογη πρόβλεψη της προέδρου της ΕΕΤ και του Ομίλου της Εθνικής Τραπέζης.

Πήρε τα πάνω του -χθες- σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, που βρήκε τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα κατά 0,36% αλλά οριακά στις κρίσιμες 679 μονάδες, τον FT 25 στις 201,04 (με μείον 0,73%). Συναλλαγές και τζίρος εν τέλει ικανοποιητικά, συγκριτικά με τα επίπεδα αποτίμησης της αγοράς, της ροής κεφαλαίων και των χαμηλών τιμών που διαμορφώνονται ήδη σε βασικούς δείκτες και μετοχές.

Συναλλαγές 70,6 εκατ. μετοχές, τζίρος 34,2 εκατ. ευρώ, με αρκετά πακέτα (κυρίως σε ΟΤΕ, Jumbo και ΕΧΑΕ), με το 44% της αξίας σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Αντίδραση μέτριου κόστους για την Εθνική, με την τιμή να πλησιάζει το 0,60 ευρώ ενισχύοντας την εκτίμηση ειδικών της αγοράς που θεωρούν οδηγό τον πόλο της ΕΤΕ και εφικτή -υπό προϋποθέσεις- την επίτευξη του βασικού στόχου που έχει τεθεί στο 0,70-0,75 ευρώ για τη μετοχή.

Ωστόσο, για να επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο για την ΕΤΕ (που προφανώς θα έχει ανάλογη επίπτωση στη διακύμανση του ΔΤΡ) θα πρέπει να πληρωθούν οι προϋποθέσεις, που έχουν τεθεί από τους αναλυτές.

Κοντός... ψαλμός, που λένε, καθώς αυτές τις ημέρες οι τράπεζες θα έχουν καταρχήν ενημέρωση από τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς μηχανισμούς, οπότε θα φανεί εάν ο κλάδος θα μπορούσε να "μοχλευθεί", με τον ΔΤΡ να υπεραποδίδει προς τις 280/300 μονάδες, ή τον κίνδυνο εκ νέου οπισθοχώρησης προς τα χαμηλά των 155 μονάδων. Οπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, από τον...λογαριασμό για τις τράπεζες θα κριθεί εάν ο κλάδος, το ΧΑ, θα εορτάσουν νωρίτερα φέτος τα... Χριστούγεννα.

Στο επίκεντρο ο πόλος της Εθνικής, προφανώς και λόγω των εξελίξεων από το μέτωπο της θυγατρικής Finansbank. Να συνεκτιμηθεί πως με την τελευταία βελτίωση της θέσης της στο ταμπλό, η αποτίμηση του Ομίλου έχει φτάσει στο σχεδόν ήμισυ της τουρκικής τράπεζας.

Σε αναμονή το υπόλοιπο/μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, με τους όποιους ενεργούς παίκτες πολύ επιλεκτικούς και προσεκτικούς στις κινήσεις τους σε μετοχές, όπως χθες λ.χ των Ελληνικών Πετρελαίων, του ΟΤΕ, του ΤΙΤΑΝα.

Εναλλαγή θέσεων στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, ενώ η διόρθωση της δεικτοβαρούς Coca Cola ήταν αναμενόμενη. Σε συνεδριάσεις που πιέζεται/υποχωρεί ο τραπεζικός κλάδος, η μετοχή της Coca Cola -κατά κανόνα- υπεραποδίδει, υποστηρίζοντας τον δείκτη και την εικόνα στα παράγωγα. Σε συνεδριάσεις που παίρνει τα πάνω του ο ΔΤΡ, τότε η Coca Cola υποχωρεί έως τις πρώτες-δεύτερες στηρίξεις της. Για παράδειγμα στη χθεσινή συνεδρίαση συναλλαγές έγιναν από τα 20,27 έως τα 19,60 ευρώ, που ήταν και τα χαμηλά ημέρας. Η πρώτη αντίσταση, λίγο πάνω από τα 19-19,10 ευρώ, ούτε καν που απειλήθηκε, ωστόσο άλλαξαν χέρια 20.306 τεμάχια, αξίας 406.928 ευρώ (καθαρός τζίρος, χωρίς πακέτα), με τη μετοχή να μετρά απόδοση 6,81% σε διάστημα μηνός.

Να σημειωθεί πως η Coca Cola και λόγω της λήξης της απλής σειράς μηνός Οκτωβρίου στα Παράγωγα, μεθαύριο Παρασκευή, θεωρείται από τους ρυθμιστές της τάσης (και ) του FT 25. Στα 19,40 το Συμβόλαιο της μετοχής με ελάχιστες πράξεις αλλά επηρεάζοντας την τάση. Στο ΧΠΑ, ο δανεισμός τίτλων είναι ελάχιστος ενώ μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριο). Μικρή υπερτίμηση/premium για το ΣΜΕ του FT 25, που όμως μπορεί να αλλάξει πολύ εύκολα είτε προς τις 205/207 είτε προς τις 198/196, μέχρι τα μέσα της Παρασκευής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v