Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια ανόδου για τραπεζικούς τίτλους

Ηπιες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, εν μέσω χαμηλού τζίρου και πιέσεων σε δεικτοβαρείς τίτλους όπως οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola. Επιστρέφουν σήμερα οι αγοραστές στις τράπεζες, ξεχωρίζει η Πειραιώς. Πάνω από τις 200 μονάδες διατηρείται ο FTSE 25.

Ακόμη πιο «στεγνή» από χθες η αγορά, καθώς μόλις στις 11:00 η συνολική αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε το 1 εκατ. ευρώ. Η εικόνα της συνεδρίασης βελτιώθηκε εν μέρει, όταν μετά τις 11:00 έγινε ένα πακέτο (στην Jumbo), ενισχύθηκε η Alpha Bank και «γύρισε» ανοδικά η Εθνική, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη πέριξ των 679 μονάδων.

Σημειώνεται πως στη χθεσινή συνεδρίαση άλλαξαν χέρια 68 εκατ. μετοχές με τζίρο 25,4 εκατ. ευρώ, καθώς στις τράπεζες περιορίστηκε τελικά το 20% της συνολικής αξίας. Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση σχετική κινητικότητα παρατηρήθηκε από τα μέσα και μετά της ημέρας με προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα σε μη τραπεζικούς τίτλους.

Προσώρας η εικόνα της αγοράς είναι κατά τι διαφορετική από χθες, καθώς σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola επιχειρείται διατήρηση δυνάμεων, την ώρα που στον τραπεζικό κλάδο υπερισχύουν οι αγοραστές σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης και λίγο μετά τις 11:00 ο τζίρος αυξήθηκε κατακόρυφα, λόγω ενός πακέτου που έγινε στη μετοχή της Jumbo. Ανάλογο πακέτο στην ίδια μετοχή άλλαξε χέρια και χθες στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης. Σήμερα άλλαξαν χέρια 278.770 μετοχές στα 8 ευρώ (συνολική αξία 2.230.160 ευρώ), με την κινητικότητα να συνεχίζεται στη μετοχή της Jumbo.

Παρ' όλα αυτά οι συναλλαγές/τζίρος σε τραπεζικές μετοχές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με την πλειονότητα των ενεργών παικτών σε ρόλο θεατή και τους περισσότερους ξένους να απέχουν. Θα έλεγε κάποιος πως τις τελευταίες ημέρες έχει υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η ροή συναλλαγών, ο τζίρος και το ενδιαφέρον όχι μόνο στο Χ.Α. αλλά και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου επικρατούν μικτές ή σταθεροποιητικές τάσεις.

Λίγο πάνω χθες ο DAX (0,23%), λίγο κάτω ο CAC 40 (-0,27%), προφανώς σε αναζήτηση κατεύθυνσης. Νωρίτερα, σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, οι δύο δείκτες υποχωρούσαν πάνω από 1,35%, με στέλεχος της Fed να θεωρεί χθες πιθανή την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στο 2015.

Στο Χ.Α. και πάλι, ο Δείκτης Τραπεζών διατηρείται υψηλότερα των 200 μονάδων, στο εύρος των 203,29-208,64, δηλαδή μένει εντός της ζητούμενης περιοχής των 205-210 μονάδων. «Μία και έξω» η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, με τον Χρήστο Κίτσιο να έχει αποκαλύψει πως ο SSM αυξάνει τον λογαριασμό. Στην τελική ευθεία η σχετική διαδικασία για την κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ομίλων, με την πρόεδρο της ΕΕΤ να εκτιμά πως οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν τα 25 δισ. ευρώ. Θα δείξει... Κοντός ψαλμός, που λένε.

Ούτως ή άλλως, οι κινήσεις των παικτών στις μετοχές του κλάδου συνεχίζονται υποτονικές, σε στενά εύρη διακύμανσης και χωρίς εμφανή προσανατολισμό (είτε για υψηλότερα, είτε για χαμηλότερα). Νωρίτερα, με λίγες αγορές η Alpha Bank αντιδρούσε προς το 0,111 ευρώ, ενώ λίγο μετά τις 11:05 «γύριζε» ανοδικά η Εθνική, με συναλλαγές έως το 0,53 ευρώ. Για τη μετοχή της ΕΤΕ ενδιαφέρον θα είχε η ενδεχόμενη υπέρβαση του 0,58 ευρώ. Πάντως, έστω και σε πολύ περιορισμένη έκταση, παρατηρείται μετακύλιση θέσεων από την ΕΤΕ σε μετοχές του κλάδου που αποκλίνουν σε απόδοση. Στην Alpha Bank εδώ και λίγες μέρες μεταφέρεται ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων που είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα στην Εθνική.

Λιγοστοί πωλητές αρχικά σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τη μετοχή της Επιχείρησης να είναι η πρώτη που ανέκαμψε λίγο μετά τις 11:05, με αγορές έως τα 5,12 ευρώ. Να σημειωθεί πως στη ΔΕΗ όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται πάνω από τα 5 ευρώ. Επίσης σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ οι πωλήσεις που έγιναν στο πρώτο ημίωρο δεν ξεπέρασαν τη στήριξη των 8,50 ευρώ, και συγκεκριμένα έως τα 8,57 ευρώ για τον Οργανισμό και οριακά έως τα 8,49 για τον ΟΠΑΠ. Να σημειωθεί πως και για τις δύο μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) η φορά παραμένει ανοδική, με ζητούμενο την επανάκτηση των 9 ευρώ για τον ΟΤΕ. Ενδιαφέρουσα και η τεχνική εικόνα της ΔΕΗ, καθώς η μετοχή επανέρχεται προς τα 5,20 ευρώ.

Εκτός από τις τράπεζες, σχετική συναλλακτικότητα σημειώνεται για τις μετοχές των F.F. Group, Motor Oil, METKA, Viohalco και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Να συνεκτιμηθούν πως ο Γ.Δ. παραμένει πέριξ των 679 μονάδων (άρα μένει ενεργός ο στόχος των 695 μονάδων), ο ΔΤΡ κρατά τις 205-210 μονάδες, η ΕΤΕ «έχει» το 0,53 ευρώ (άρα τον στόχο του 0,58), ενώ για μετοχές-σηματωρούς συνεχίζεται η διαδικασία δημιουργίας σχηματισμών αναστροφής. Στα 20,15-20,27 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να δοκιμάσει προς τα «υψηλά 52 εβδομάδων» των 22,35 ευρώ (από τη συνεδρίαση της 12ης Αυγούστου 2015).

σ.σ. Λίγο πριν από τις 11:30 είχαν αλλάξει χέρια 7,6 εκατ. μετοχές, αξίας 5,2 εκατ. ευρώ. Το 46% του τζίρου στις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v