Σε φάση συσσώρευσης το Χρηματιστήριο

Δεν αποκλείεται να κάνουν ένα μικρό πέρασμα από το... ταμείο και σήμερα οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο. Κρίσιμα τα επίπεδα των 185 μονάδων για τον FT 25. Mόλις 19 μονάδες χωρίζουν τον τραπεζικό δείκτη από το ιστορικό χαμηλό του. Δεν αναμένεται υψηλός τζίρος.

Με... undressing φαίνεται πως θα κλείσει το 2015, αναφερόταν στο σχόλιο της 25ης Δεκεμβρίου, με τη χθεσινή συνεδρίαση να μη μας κάνει τη... χάρη να μας διαψεύσει.

Η σημερινή και άλλη μιάμιση συνεδρίαση απομένουν για να ολοκληρωθεί ένα "δίσεκτο 2015" (και) για το Χ.Α., καθώς στη χθεσινή συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές, με συνέπεια την οπισθοχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 615 μονάδες, του FT 25 στις 179,50, με τον τραπεζικό μόλις 19 μονάδες πάνω από το ιστορικό ελάχιστο του κλαδικού δείκτη των 40 μονάδων.

Πρωτοχρονιά χωρίς window dressing, σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τη συνεδρίαση να σώζεται κυριολεκτικά στο νήμα των δημοπρασιών, χάρη σε μία τεχνική στην οποία θα εστιάσουμε στη συνέχεια.

Μέτριες οι συναλλαγές με 93,4 εκατ. μετοχές και αξία 52,9 εκατ. ευρώ, μεγέθη αισθητά χαμηλότερα των τελευταίων μεστών ημερών, αλλά στα μέτρα του μέσου όρου του τελευταίου τριμήνου. Στοιχείο που επίσης έχει σημασία και θα συνεκτιμήσουμε σε σχέση και με το τεχνικό κλείσιμο του FT 25, ακριβώς στο auction της συνεδρίασης.

Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας θεωρούσαμε δύο παραμέτρους σημαντικές για τις πρώτες εβδομάδες του 2016, τους πρώτους έναν-δύο μήνες, καθώς πιθανότατα θα καθορίσουν την τάση εκτός και εντός συνόρων. Αφενός, η όξυνση της αντιπαράθεσης, η ευθύτερη αμφισβήτηση της πολιτικής Ντράγκι από το Βερολίνο, αφετέρου, η προετοιμασία της κοινής γνώμης για την υπέρβαση του ασφαλιστικού-φορολογικού-πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Η κόντρα Βερολίνου-Φρανκφούρτης οξύνεται μετά και τις εξελίξεις στην Ισπανία και κατά γενική εκτίμηση θα έχει αρκετά επεισόδια από τις αρχές κιόλας του 2016, η δε επικοινωνιακή "επίθεση" της κυβέρνησης στοχεύει στην υπερψήφιση του "πακέτου-φωτιά" με τις μικρότερες δυνατές πολιτικές απώλειες.

Οι δύο παράμετροι, παρότι δεν σχετίζονται (άμεσα), ενδέχεται στη συνέχεια να συγχρονιστούν (έστω και έμμεσα) υπό προϋποθέσεις, αφήνοντας το αποτύπωμά τους (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Οσον αφορά στις τελευταίες συνεδριάσεις του 2015, αρκετοί ήταν αυτοί που προτίμησαν να κάνουν ακόμη ένα... πέρασμα από το ταμείο, να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους, θέλοντας να προλάβουν τις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς που έρχεται και κατά την εκτίμηση πολλών θα έχει εκκίνηση εντελώς διαφορετική από την κατάληξή της. Δεν αναμένονται υψηλοί όγκοι συναλλαγών σήμερα.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου προοιωνίζεται "κολασμένο" σε πολλά μέτωπα, με τις εξελίξεις να επηρεάζουν (και) το Χ.Α., με το ενδεχόμενο των "νέων χαμηλών" να το συμμερίζονται αρκετοί.

Θα δείξει... Ωστόσο και χθες διαπιστώθηκε πως τα ισχυρά χέρια, παρά τις ρευστοποιήσεις, φρόντισαν ώστε το κλείσιμο του FT 25 να γίνει ακριβώς πάνω... στη γραμμή του τέρματος, όπως θεωρούνται οι 177 μονάδες για τον δείκτη.

Επιδείχθηκε ιδιαίτερη σπουδή προκειμένου να μη χαθεί η συγκεκριμένη τεχνική περιοχή, που μόνο με διατήρησή της σε "κλεισίματα" μπορεί να κρατήσει ενεργό το ανοδικό momentum. Εθνική και Jumbo είχαν καλό κλείσιμο, ενώ Motor Oil, FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κράτησαν στο τέλος.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., αποκαθίσταται η κανονικότητα για τις μετοχές που διαμορφώνουν τον Γ.Δ., με την Alpha Bank να βαραίνει 10,01%, την Coca Cola να ακολουθεί με 9,83%, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του ΟΠΑΠ έχουν οι μετοχές των Τιτάν, Εθνικής και του 4% οι Κύπρου, Πειραιώς, ΟΤΕ, Eurobank, Jumbo, FF Group και Motor Oil.

Τεχνικά το make or break για τον δείκτη θεωρούνται οι 183-184 μονάδες, με κοντινότερη αντίσταση στις 180, ενώ η αναθεωρημένη σύνθεση του δείκτη τον καθιστά πιο αμυντικό σε ελεγχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις, κάτι που φάνηκε χθες διευκολύνοντας τη "διάσωση" των 177 μονάδων.

Ο τραπεζικός διατηρήθηκε ελέω Εθνικής, Jumbo και Motor Oil διατηρούν το θετικό πρόσημο για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ενώ στη ΜΕΤΚΑ η προσφορά μεγάλου παίκτη απορροφάται απρόσκοπτα, χωρίς να απειλείται η φορά της μετοχής.

Στα ιστορικά χαμηλά του ο τραπεζικός δείκτης, στα όρια των 600-620 μονάδων ο Γ.Δ. (πού σκέψεις για τις 640, τις οποίες ατυχώς είχαμε κάνει σε τελευταίες μετρήσεις μας...) καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που διευκολύνονται από την όσο το δυνατόν χαμηλότερη εκκίνηση για το 2016.

Οι 600 μονάδες φαίνεται πως βολεύουν για σημείο αναφοράς, κάτι που ίσως και να εξηγεί τη μη σπουδή για το καθιερωμένο window dressing. Αφήνοντας μάλιστα ένα τελευταίο πτωτικό "κύμα", που κάλλιστα θα μπορούσε να επιτευχθεί στη διάρκεια του πρώτου μήνα της χρονιάς που έρχεται.

Οι πιο αισιόδοξοι αναγνώστες και φίλοι της στήλης θυμίζουν πως και ο μεγάλος ανοδικός σχηματισμός από τα "χαμηλά" του 2012 ξεκίνησε και μετά από εξουθενωτική ταλαιπωρία εβδομάδων, με "βύθιση" των δεικτών στις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουνίου.

Για ορισμένους τεχνικούς αναλυτές το διάγραμμα της αγοράς όλο και προσομοιάζει με αυτό του 2012. Θα τα δούμε αυτά εν καιρώ, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου που είναι η πρώτη συνεδρίαση για το 2016. Για σήμερα και τη... μιάμιση συνεδρίαση που απομένουν, συσσώρευση-διατήρηση δυνάμεων, λίγο... ταμείο και υπομονή.

Με τον φίλο Βασίλη Μαρκάκη να παραφράζει το γνωστό "Αν θέλεις την ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο", σε "Αν θες άνοδο, προετοιμάσου για πτώση".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v