ΧΑ: Στασιμότητα σε δείκτες και συναλλαγές

Ελάχιστες πράξεις στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, με την Coca Cola να συντηρεί το οριακά θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη. Στις τραπεζικές μετοχές εξαντλείται το επενδυτικό ενδιαφέρον, τουλάχιστον στο σκέλος των συναλλαγών.

Ανοδικά οι ευρωαγορές, στο ρελαντί το Χ.Α. Με άνοδο έως 1% συνεχίζουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τηρείται η... παράδοση του window dressing, σε αντίθεση με το ελληνικό όπου ζητούμενο φαίνεται να είναι η διατήρηση δυνάμεων στα επίπεδα της ευρύτερης περιοχής των 600 μονάδων.

Λίγες συναλλαγές, λιγότερος τζίρος, σε μία συνεδρίαση που έχει ξεκινήσει σε κλίμα... ημιαργίας των ημερών, με τους ενεργούς παίκτες να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Σε επιμέρους κινήσεις το όποιο ενδιαφέρον με τους βασικούς δείκτες σε συσσώρευση, κάτι που αποτυπώνεται στην οριακή μεταβολή των βασικών δεικτών.

Πέριξ των 615 ο Γενικός Δείκτης, στις 179+ ο FT 25, οριακά χαμηλότερα των 60 μονάδων ο τραπεζικός.

Μικτές τάσεις για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με έμφαση στις τραπεζικές και σε επιλεγμένα blue chips. Αποθαρρυντική ένδειξη η ενδοσυνεδριακή απώλεια των 9 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, με τους πωλητές να φτάνουν νωρίτερα μέχρι τα 8,92 ευρώ. Ενθαρρυντική η κίνηση της Coca Cola, με αγοραστές έως τα 20,170 ευρώ, μετά τη χθεσινή διορθωτική κίνηση και την απορρόφηση της όποιας προσφοράς εκδηλώθηκε με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας στη Λιθουανία. Η δεικτοβαρής μετοχή μπορεί να παράσχει τις (υπο)στηρίξεις που απαιτούνται ώστε ο Γ.Δ. να μη χάσει τις 610, ο δε 25άρης τις 177 μονάδες.

Από τις 4 τραπεζικές μετοχές του δείκτη, στις 3 οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σταθερά σε τιμές πάνω από αυτές των ΑΜΚ, σε αντίθεση με την Πειραιώς, που δεν μπορεί να «σπάσει» ανοδικά το 0,30 ευρώ. Αναλυτικότερα στην Alpha Bank πράξεις πραγματοποιούνται στα 2,49 ευρώ, δηλαδή 0,49 πάνω από την τιμή της ΑΜΚ και με σημείο στήριξης στα 2,40 ευρώ. Στη μετοχή της Εθνικής συναλλαγές γίνονται στο 0,3290-0,33, με την τιμή της ΑΜΚ στο 0,30 ευρώ. Επίσης στη Eurobank συναλλαγές συνεχίζονται στο 1,04 του ευρώ και κατά πώς φαίνεται τουλάχιστον για τις 3 από τις 4 το 2015 θα κλείσει με τιμές υψηλότερα των ΑΜΚ.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι σωρευτικές απώλειες και για τις 4 στο σύνολο της χρονιάς θα είναι «τραυματικές», συνέχεια της μεγάλης διόρθωσης που υφίσταται ο κλάδος από τα «ύψη» στις αρχές του 2008.

Στα 9,40 ευρώ η μετοχή της Jumbo, με τη μετοχή της εισηγμένης να συγκαταλέγεται στην ομάδα αυτών που παραδοσιακά ευνοούνται την εορταστική περίοδο. Στο peak της περιόδου για την Jumbo, κάτι που δικαιολογεί το χθεσινό 4,44%, με τον μήνα (3μηνο) να θεωρείται πρόκριμα για τη συνολική χρήση της εισηγμένης.

Τηρουμένων των αναλογιών, Πλαίσιο, Fourlis κ.ά. εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με την Jumbo.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η μικρή μετάθεση των διαδικασιών στον ΟΛΠ έχει ως συνέπεια τις περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις, κυρίως όσων είχαν προεξοφλήσει πως αυτή θα προχωρούσε αυτές τις ημέρες.

Για τις αρχές Ιανουαρίου οι όποιες εξελίξεις, με τον επόμενο κύκλο επενδυτικών κινήσεων να τοποθετείται από την αρχή του 2016.

Στα 6,82 ευρώ με απώλειες η μετοχή του ΟΠΑΠ, παρά τις προσδοκίες πως τα συνεχόμενα jackpots -λογικά- θα αυξήσουν τα έσοδα του Οργανισμού αυτή την περίοδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v