Χρηματιστήριο: Επικίνδυνη κλίση για τους βασικούς δείκτες

Κάτω από τις 580 μονάδες ο ΓΔ που ξεκίνησε τη συνεδρίαση με απώλειες 2%. Σε οριακό σημείο η αγορά, μετά και το χθεσινό κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας. Οι «εγκλωβισμένοι» και τα σενάρια για περαιτέρω διόρθωση. Τα μηνύματα για... αντι-January Effect στις αγορές.

Μηνύματα για... αντι-January Effect εξέπεμψαν χθες οι αγορές, με το sell-off στη Wall Street να προκαλεί ρίγη στους απανταχού long παίκτες.

Το ΧΑ, όσο κι αν διαβάζεται παράλογο και υπερβολικό, λειτουργεί σαν προπομπός μίας επερχόμενης κρίσιμης δοκιμασίας των χρηματιστηρίων, σε μία συγκυρία που το 2016 έχει ξεκινήσει με αυξανόμενες αρνητικές ενδείξεις και ειδησεογραφία.

Χοντραίνει το παιχνίδι με αξιολόγηση-προσφυγικό σημειώνει από νωρίς η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, "ψήνεται" συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ στο Νταβός σχολιάζεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr ,με τις εξελίξεις από αυτό το μέτωπο σύνθετες, αντικρουόμενες και με πλούσιο παρασκήνιο, προφανώς επηρεάζουν (και) το χρηματιστήριο.

Από Κίνα και Ρωσία μέχρι στο εσωτερικό της Γερμανίας (θα επιμείνω στη θρυαλλίδα των δραματικών γεγονότων της Κολωνίας), στις αγορές πρώτων υλών, στα συμβόλαια του πετρελαίου που αρκετοί short τα "στέλνουν" ακόμη και στα 20 $ το βαρέλι. Κι αν η προ ημερών προειδοποιητική βολή των FT για τη δραματική υποχώρηση του δείκτη Dry Baltic Index στα "ιστορικά ελάχιστα" (από το 1985, που πρωτoσυστάθηκε) πέρασε στα ψιλά, όπως και η προειδοποίηση του Fitch για "κόψιμο" στο μισό του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας για εφέτος, θα πρέπει να ληφθούν πιο σοβαρά τα άρθρα έγκυρων αναλυτών που αναφέρονται στον κίνδυνο "βαλκανοποίησης" της Ευρώπης.

Το χαμηλό τριών μηνών του S&P ήταν προειδοποιητική βολή για το τι θα μπορούσε να συμβεί, εάν ο δείκτης χάσει την αμέσως χαμηλότερη στήριξη, ενώ η αδυναμία του DAX να κλείσει με κέρδη, όταν τα άλλα ευρωχρηματιστήρια αντιδρούσαν ανοδικά, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Σε μεγαλύτερο βαθμό εξαρτώμενο/συγχρονιζόμενο το γερμανικό χρηματιστήριο με τη Wall Street απ' ό,τι το γαλλικό, υποχώρησε χθες 0,24% στις 9,961 μονάδες. Σήμερα;

Στο ΧΑ η χθεσινή συνεδρίαση εγκλώβισε αρκετούς από τα αρχικά υψηλά των 598,80 μονάδων, με τον ΓΔ να κλείνει τελικά κοντά στα χαμηλά των 588,74 μονάδων. Συναλλαγές 94,6 εκατ. τεμάχια, τζίρος 83,8 εκατ. ευρώ καθώς σημαντικό μέρος της αγοράς κινήθηκε και σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Για τον FT 25 χειρότερη η εικόνα, καθώς οι 171/2 μονάδες δοκιμάστηκαν και δεν άντεξαν, με τον δείκτη της "μεγάλης κεφαλαιοποίησης" να κλίνει προς τις 169 μονάδες. Στις 171 μονάδες η περιοχή make or break και όσοι κράτησαν ανοιχτά τα συμβόλαια αγοράς/long στο κλείσιμο, το πιθανότερο είναι πως θα αναζητήσουν την οποιαδήποτε ανοδική ευκαιρία για να τα κλείσουν, για να κάνουν ταμείο.

Οι 168 μονάδες είναι σε ημερήσια μέτρηση, στήριξη που σε ενδεχόμενη διάσπασή της μπορεί να μας παρασύρει χαμηλότερα προς τις 165 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος εδώ και 2-3 εβδομάδες βαρύτερος, διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο, λειτουργώντας ως... ανάσχεση στη συνεχιζόμενη πίεση/υποχώρηση πολλών blue chips.

Χθες ήταν η σειρά του ΟΤΕ να προβληματίσει όχι μόνο τους βραχυπρόθεσμους αλλά και πιο μεσοπρόθεσμους επενδυτές, που είχαν "χτίσει" θέσεις στη μετοχή. Σε εβδομαδιαία μέτρηση η μετοχή του Οργανισμού έχει ξεκάθαρα short θέση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Σε επιφυλακή και άλλοι βασικοί δείκτες, με το πετρέλαιο να έχει βρει στήριξη στα 30 $/βαρέλι, τα 31,60 να θεωρούνται σήμα για λήψη long θέσεων προς τα 33,50 και 34,20, αν και ζητούμενο θεωρείται η επιβεβαίωση της σημαντικής τιμής των 29,65$. Στο εύρος 1,08-1,10 η βασική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, με οποιοδήποτε από τα δύο όρια, εάν διασπασθεί, να δίνει ταχύτερη κίνηση είτε ακόμη χαμηλότερα είτε προς το 1,15 $.

Παρασκευή αύριο και η αδυναμία του FT 25 να υπερβεί χθες τις 172 μονάδες (στόχος προς τις 180) υποχρέωσε αρκετούς long παίκτες να μειώσουν θέσεις, ειδικότερα προς το τέλος της ημέρας, όταν φάνηκε πως δεν θα άντεχαν οι 171/2 μονάδες.

Οπως εκτιμά ο Βασίλης Μαρκάκης, η απουσία θετικής είδησης στην εγχώρια αγορά και ο κίνδυνος νέας επιδείνωσης στις διεθνείς πιθανόν να γίνει η αφορμή για να συνεχιστεί η διορθωτική πορεία του ΧΑ. Ενδεχόμενη καθοδική παραβίαση των 581 μονάδων θα επιταχύνει την υποχώρηση προς τις σημαντικές 573 μονάδες. Οι πιθανότητες πλέον να δοκιμαστούν και πάλι οι 555-560 μονάδες δεν είναι αμελητέες.

Στα 7.076 τα Συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν χθες με μικρό discount 0,13% σε σχέση με την τιμή εκκαθάρισης.

Στα 18.232 τα ΣΜΕ στη μετοχή της Alpha Bank, που παραμένει σηματωρός μας για τον τραπεζικό κλάδο και από τους βασικούς για τον FT 25. Οπως ο ΟΤΕ, που πλέον χρήζει προσοχής, η δεικτοβαρής Coca Cola και σταθερά Μυτιληναίος, Motor Oil.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v