«Σφυροκόπημα» στο Χρηματιστήριο

Σε βαθύ κόκκινο παραμένει το Χρηματιστήριο. Διψήφιες απώλειες για τις 4 συστημικές τράπεζες, στο -30% η Attica Bank. Πτώση υψηλότερη του 3% για ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Folli Follie. Kέρδη καταγράφουν Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Motor Oil, Tιτάνας.

Σταθερά σε ήπια πτωτική τροχιά τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε βαθύτερη... ρότα το ΧΑ.

Σε καθαρά εγγενείς παραμέτρους και δη αυτές που αφορούν στη διαπραγμάτευση δανειστών - Αθηνών για το ασφαλιστικό αποδίδουν παράγοντες της αγοράς τις σταθερές ρευστοποιήσεις/πιέσεις που ασκούνται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές, όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr, με την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία να συντηρούν τη νευρικότητα των επενδυτών διεθνώς.

Στις αγορές, που αφορούν στην ελληνική, θα πρέπει να συνεκτιμάται αυτή της Κωνσταντινούπολης καθώς οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις κρατούν κοντά στα χαμηλά 52 εβδομάδων το τουρκικό χρηματιστήριο. Σημαντική η έκθεση πολλών ελληνικών εταιρειών και στην τουρκική αγορά (σε μικρότερο βαθμό στην κινεζική, στη ρωσική, στων ΗΑΕ κ.α. που πλήττονται), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται καθώς για αρκετές εισηγμένες διέξοδος στην υποχώρηση του τζίρου "εντός συνόρων" αποτελεί η παρουσία τους "εκτός τειχών".

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η αρχική προσπάθεια αντίδρασης αποδείχθηκε εφήμερη, με ενδεικτικό το "γύρισμα" του DAX από τις 9.657,94 έως τις 9.457,95 για να κινηθεί -νωρίτερα- στις 9.498 μονάδες. Πάντως και τεχνικά η διαγραμματική εικόνα του δείκτη μόνο εφησυχασμό δεν επιτρέπει, θυμίζοντας το "χαμηλό 52 εβδομάδων" στις 9.325,05 μονάδες και σημείο αναφοράς-σημαντικής στήριξης στις 9.120-9.150 μονάδες.

Δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν δίνει πειστική αντίδραση (συνεκτιμώντας πως είναι κλειστή η Wall Street) και ότι η διαπραγμάτευση δανειστών - Αθηνών παραμένει σε κρίσιμο σημείο, οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν σαφές προβάδισμα.

Με τους πωλητές να συνεχίζουν να ανεβάζουν το... σκορ σε 9-1 (πτωτικές/ανοδικές από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου).

Οπως σημειωνόταν στο προηγούμενο σχόλιό μας, η αβεβαιότητα για ασφαλιστικό-αξιολόγηση, η αμφισβήτηση από την πλευρά συγκεκριμένων ξένων σε συνδυασμό με τις τεχνικές ενδείξεις/στοιχεία οδήγησαν αρκετούς να κλείσουν είτε προληπτικά είτε υποχρεωτικά τις θέσεις τους.

Η νέα "βουτιά" του τραπεζικού κλάδου προς τα "ιστορικά ελάχιστά" του (ήδη στην αγορά προεξοφλείται πως είναι θέμα χρόνου η υποχώρηση κάτω κι από τις 40,04 μονάδες), σε συνδυασμό με το σήμα συναγερμού που εξέπεμψε η διόρθωση και της μετοχής της Alpha Bank χαμηλότερα της τιμής της αμκ, δηλαδή των 2 ευρώ, ενεργοποίησαν εντολές πωλήσεων.

Αρχικά στις τράπεζες, καθώς πλέον και οι 4 μετοχές του κλάδου έχουν υποχωρήσει κάτω από την τιμή των αμκ, με την τάση να έχει μεταφερθεί και στην αγορά Παραγώγων. Η αύξηση των θέσεων αντασφάλισης με τη λήψη συμβολαίων πώλησης/short από τα ΣΜΕ της Alpha Bank μέχρι τα Συμβόλαια των άλλων τριών ενισχύει τη λογική της προεξόφλησης και νέων χαμηλότερων τιμών στις τράπεζες.

Το γεγονός πως ο τραπεζικός κλάδος έχει πλέον αυξημένη βαρύτητα εξηγεί και την έκταση της διόρθωσης αλλά και των αναγκαστικών πωλήσεων που ενεργοποιήθηκαν σε πολλά blue chips.

Πλέον οι τράπεζες έχουν αυξημένη βαρύτητα και αυτό θα αποτυπώνεται στις εκάστοτε διακυμάνσεις της αγοράς, εν προκειμένω στον τελευταίο κύκλο της διόρθωσης.

Σημειώνεται πως το ποσοστό στάθμισης της Alpha Bank (στον ΓΔ) είναι 8,98%, της Εθνικής 4,98%, της Eurobank 4,78% και 4% της Πειραιώς συνολικά 22,74%, όταν της πιο δεικτοβαρούς μετοχής -της Coca Cola- διαμορφώνεται στο 9,64% και στο 5% για τον ΟΠΑΠ.

Εως τις 147,93 μονάδες ο FT 25 στις 12:30, παραμένει έκτοτε κοντά στο "νέο χαμηλό", με τον Δείκτη Τραπεζών στις 43,24 και χαμηλό ημέρας στις 41,62 μονάδες.

Οι ρευστοποιήσεις σε ελληνικές μετοχές αποδίδονται εκτός από τη ρευστότητα που χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά και στη γενικότερη τάση μείωσης θέσεων ή αποχώρησης από χρηματιστήρια της "περιφέρειας", σε μία συγκυρία όπου έχει αυξηθεί ο βαθμός επενδυτικού κινδύνου για την Ευρωζώνη.

Παράγοντες του ΧΑ εκτιμούσαν πως το χρηματιστήριο, για να αντιδράσει, χρειάζεται ανάλογες ειδήσεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης αλλά και πειστική ανοδική κίνηση στα διεθνή. Δεδομένου ότι σήμερα είναι κλειστή η Wall Street και αύριο το Πεκίνο ανακοινώνει στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, θα χρειαστούν και η αυριανή αλλά και η συνεδρίαση της Τετάρτης προκειμένου να σχηματιστεί καλύτερη εικόνα.

Μέχρι τότε, ο ΔΤΡ "κινδυνεύει" με "νέο χαμηλό", οι πωλήσεις και στα blue chips συνεχίζονται, με τους αγοραστές να έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν χαμηλότερα.

Πωλητές και στις 3 μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με ενδεικτικό το "γύρισμα" στον Οργανισμό από τα 6,52 έως τα 6,06 ευρώ, με τη μετοχή να πλησιάζει επικίνδυνα τα χαμηλά της 18ης Δεκεμβρίου. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση η μετοχή του ΟΠΑΠ είχε κυμανθεί στο εύρος των 5,76-6,01 ευρώ, χαμηλές τιμές που είχε και στη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου. Ενδεχόμενη δοκιμασία χαμηλότερα των τιμών που αναφέρθηκαν, θα άνοιγε τον... ασκό του Αιόλου για τον τίτλο.

Δεν είναι καλύτερη η εικόνα για τη μετοχή της ΔΕΗ καθώς νωρίτερα υποχώρησε έως τα 3,34, δηλαδή οριακά από το "χαμηλό 52 εβδομάδων" των 3,30 ευρώ, στη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου 2015 (πρώτη συνεδρίαση μετά την τραπεζική-χρηματιστηριακή αργία).

Σε συγκριτικά καλύτερη θέση η μετοχή του ΟΤΕ, που κι αυτή υποχώρησε νωρίτερα έως τα 7,63, αλλά σε απόσταση από το "χαμηλό 52 εβδομάδων" των 5,75 ευρώ (επίσης από τις 3/8/15).

Ωστόσο η δοκιμασία με τα χαμηλά δεν αποβαίνει υπέρ των αγοραστών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Νωρίτερα η μετοχή των FF Group υποχώρησε έως τα 12,87, δηλαδή κάτω από τα 13,10 ευρώ (από τις 5/1/16).

Εως τα 2,82 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του Μυτιληναίου, χάνοντας τα 3 ευρώ (από τη συνεδρίαση της Παρασκευής),
ενώ έως το 1,39 ευρώ υποχώρησε η Viohalco, χαμηλότερα του 1,46 ευρώ (επίσης από τη συνεδρίαση της Παρασκευής).

Στο ταμπλό αποτυπώνεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση η υποχώρηση σε τιμές χαμηλότερες και αυτών των "52 εβδομάδων" για χαρτιά-σηματωρούς που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν τα προσφιλή επενδυτικά καταφύγια και μεσο-μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Κι ακριβώς αυτή η υποχώρηση, συνέπεια της μείωσης θέσεων από την πλευρά κυρίως "ξένων κωδικών", είναι που προβληματίζει πολλούς, από την αρχή του Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ίσως η πιο ενδεικτική περίπτωση εξωστρεφούς εισηγμένης που επηρεάζεται -λόγω της κινεζικής κρίσης- είναι των FF Group, με απώλειες 25,14% από την αρχή του έτους, στα 12,95 ευρώ.

Μικρότερη ή μεγαλύτερη έκθεση είτε στην αγορά της Κίνας είτε της Ρωσίας ή της Τουρκίας, των ΗΑΕ και βεβαίως της Ευρωζώνης, έχουν στο σύνολό τους οι θεωρούμενες "εξωστρεφείς εταιρείες", που στην πλειονότητά τους είχαν -μέχρι πρόσφατα- συγκριτικά καλύτερη εικόνα από εκείνες που δραστηριοποιούνται περισσότερο στην εγχώρια αγορά.

Σημειώνεται πώς στις 15:55 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 125 εκατ. τεμάχια, με πακέτα σε Jumbo (στα 9,595 ευρώ), ΟΠΑΠ (στα 6,47), Alpha Bank (στα 1,83), ΤΙΤΑΝ (στα 16,25) και στο 1,78 ευρώ για τη μετοχή της ΚΡΙ ΚΡΙ.

Στα 65 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 70% στις τράπεζες και συγκριτικά αυξημένο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, Coca Cola, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Κύπρου, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.

Από την τεχνική πλευρά, για τον FT 25 δεν έχει υπάρξει διαφοροποίηση σε σχέση με την ανάρτησή μας, νωρίτερα, στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v