Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπία τρόμου στο Χρηματιστήριο

Εναλλαγές προσήμων στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί έως τις 504 μονάδες, υπό το βάρος πιέσεων σε τράπεζες και blue chips, και να ανακάμπτει στη συνέχεια. Σε νέα χαμηλά ο τραπεζικός δείκτης. Αξιόλογα κέρδη για ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Σε νέα δοκιμασία οι 500 μονάδες, καθώς η προσπάθεια αντίδρασης στα πρώτα 30'-35' αποδείχθηκε ιδιαίτερα εύθραυστη, με συνέπεια οι αρχικοί αγοραστές να παραχωρήσουν τη θέση τους στους πωλητές, χωρίς πολλές πολλές αντιστάσεις.

Σε ανάλογη φορά οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες από Φρανκφούρτη, Παρίσι, με την Αθήνα να επηρεάζεται -εν μέρει- από την αιφνίδια αλλαγή τάσης που οδήγησε σε αρνητικό πρόσημο τον DAX και "γύρισμα" από τις 9.421,33 προς τις 9.327,52 μονάδες.

Ευάλωτα και εξαιρετικά ευαίσθητα στις εξελίξεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τραπεζικό κλάδο υπό συνεχή πίεση (όπως αποτυπώνεται σε όλους τους σχετικούς κλαδικούς δείκτες) και ενδεικτική την υποχώρηση του Stoxx Europe 600 Banks προς τα χαμηλά των 140,43 μονάδων (από τις 3/2/16).

Οπως αναφερόταν και στο χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου, η σημαντική υποχώρηση (και) του τραπεζικού κλάδου πανευρωπαϊκά σε συνδυασμό με την υποχώρηση σχεδόν όλων των ευρωχρηματιστηρίων αποστερεί από το ΧΑ ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της... φθηνής αγοράς και των χαμηλών (άρα ελκυστικότερων) αποτιμήσεων.

Το πρόβλημα με το ΧΑ είναι πως συνεχίζει να διορθώνει με ταχύτερο ρυθμό και μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, τα οποία προσαρμόζονται χαμηλότερα μετά την καταγραφή ιστορικών ή και πολυετών υψηλών "κορυφών" στα μέσα του 2015.

Και στις 31 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις μετά την αρχική αντίδραση επανενεργοποιήθηκαν χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση. Ασθενέστερη, τεχνικά, η εικόνα για τη μετοχή της Alpha Bank, πιέζεται χαμηλότερα έως το 1,37 ευρώ, απομακρυνόμενη κι άλλο από τα 2 ευρώ της αμκ. Πιέσεις και στις μετοχές των Πειραιώς, Eurobank, που υποχωρούν σε νέα χαμηλά ενώ συγκριτικά πιο ανθεκτική φαίνεται μέχρι τώρα η Εθνική.

Με την πίεση στον τραπεζικό κλάδο αμείωτη, η δοκιμασία των 500 μονάδων είναι αναπόφευκτη, με ψύχραιμους αναλυτές να εκτιμούν πως εάν το ΧΑ δεν αντιδράσει από αυτή την περιοχή, η πραγματική πτώση θα αρχίζει... σήμερα. (*)

Προσώρας οι 504 μονάδες καταγράφονται -για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- ως σημείο αναφοράς, περιοχή όπου ενεργοποιούνται κάποιες εντολές αγοράς σε δεικτοβαρείς μετοχές και... αφυπνίζονται τα αντανακλαστικά των λιγοστών long παικτών.

Το αποθαρρυντικό γεγονός είναι για τον FT 25, πως με την απώλεια των 141 μονάδων -περιοχή που είχε λειτουργήσει επί μακρόν ως ανάσχεση στις πιέσεις που δεχόταν ο "μεγάλος δείκτης"- έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα χαμηλότερα κενά προς τις 120 μονάδες.

Το ενθαρρυντικό συνίσταται στην προσπάθεια αντίδρασης και της 3άδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, αλλά και της Coca Cola που λόγω βάρους επηρέασε αισθητά την τάση στη χθεσινή συνεδρίαση. Σημειώνεται πως η μετοχή με συντελεστή στάθμισης περίπου 10% στη διακύμανση του ΓΔ και περίπου 20% του FT 25 είναι εκ των πραγμάτων ο κυριότερος ρυθμιστής τάσης του ΧΑ.

Στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ από την αρχή της συνεδρίασης γίνεται μία προσπάθεια να λειτουργήσουν οι στηρίξεις (ειδικότερα τα 7,70 ευρώ για τον ΟΤΕ), ενώ για την Επιχείρηση προέχει η αποφυγή των χαμηλών των 3,07 ευρώ.

Στο σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη γίνεται από το πρωί σαφής αναφορά στις έσχατες γραμμές άμυνας των blue chips αλλά και των χαμηλότερων τιμών, στην περίπτωση που διασπασθούν οι στηρίξεις.

Αυτό γιατί ζητούμενο είναι η μη υποχώρηση και των blue chips, που μέχρι τώρα έχουν καλύτερη συμπεριφορά (από τράπεζες βεβαίως αλλά και άλλα blue chips) σε τιμές καλοκαιριού 2012. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανασχεθεί η υποχώρηση της αγοράς, να επανέλθουν κάποιοι αγοραστές ώστε να δοθούν "ανάσες" σε εισηγμένες/σηματωρούς όπως λ.χ. είναι ο Μυτιληναίος, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΓΕΚ/Τέρνα κ.ά.

Μετά από μία και ώρα συνεδρίασης, πωλητές-αγοραστές είχαν σταθεροποιηθεί σε επίπεδα 0,33% χαμηλότερα για τον ΓΔ (με τις 504 να αντέχουν), με την Coca Cola στα 17,40 ευρώ (0,87%) και λίγο υψηλότερα τίτλοι των ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,79%), Μυτιληναίου (0,34%), ΕΧΑΕ (0,49%), ΜΕΤΚΑ (0,73%).

Στις 11:45 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 34 εκατ. μετοχές, από 10 εκατ. τεμάχια σε Εθνική και Πειραιώς, με τζίρο 13,5 εκατ. ευρώ από τα οποία το 80% στον τραπεζικό κλάδο. Στοιχείο που καταδεικνύει και το κέντρο του προβλήματος.

(*) Σχετική ανάρτηση στη συνέχεια της συνεδρίασης, στον Εκηβόλο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v