Προσπάθειες αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Με υπεραπόδοση των τραπεζικών μετοχών και την πλειονότητα των blue chips στο «πράσινο», ο Γενικός Δείκτης κινείται προς τις 480 μονάδες. Προσεκτικά τα πονταρίσματα. Υπεραποδίδουν Eurobank, Jumbo. Σταθερός ο ΟΤΕ μετά τα αποτελέσματα.

Προσπάθεια αντίδρασης στην Ευρώπη, με «αέρα» από τη Wall Street. Η χθεσινοβραδινή ανοδική αντίδραση στη Νέα Υόρκη σώζει -προσώρας- τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και δίνει λίγους πόντους και λίγο χρόνο (και) στο Χ.Α.

Εμφανής από νωρίς η προσπάθεια σε Φρανκφούρτη αλλά και άλλα χρηματιστήρια, να ανασχεθεί η νέα, βίαιη υποχώρηση των αγορών, με ενδεικτική την κίνηση του DAX από τις 9.211 προς τις 9.278 μονάδες.

Με αυτές τις προϋποθέσεις, ξεκίνησε με ανάλογες ενέργειες και στο Χ.Α. η συνεδρίαση, με προσεκτικές κινήσεις κυρίως στην υποκείμενη αγορά αλλά και επιλεκτικές στην αγορά Παραγώγων.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, μέτριος ο τζίρος, πλην όμως περισσότερες από τον μέσο όρο των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων. Στα υπόψη ότι και σήμερα συνεχίζεται η διάχυση ενδιαφέροντος/συναλλαγών σε τραπεζικές αλλά και σε μετοχές εισηγμένων-σηματωρών και blue chips.

Αυξημένος ο τζίρος στις μετοχές των Jumbo, METKA, ΔΕΗ, αν και μόνο στον τίτλο της Jumbo είχε πραγματοποιηθεί το 40% του συνολικού τζίρου (στις 10:50).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες περιμένουν πως στη σημερινή συνεδρίαση θα υπάρξει κινητικότητα και λόγω της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2015.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα μεγέθη του ΟΤΕ, με σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων του 2015 και τη διοίκηση να προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ/μετοχή. Στα 6,75-6,93 ευρώ κυμαίνεται μέχρι τώρα η μετοχή του Οργανισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αποτελέσματα ανακοινώνουν η Jumbo (κάτι που εξηγεί τις αυξημένες και σήμερα συναλλαγές) αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με αμφότερους τους τίτλους να ελκύουν κυρίως το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον των παικτών.

Εκτός των ΟΤΕ και των Jumbo, ΕΛΠΕ, συγκριτικά κινητικότητα σημειώνεται στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε επιμέρους blue chips.

Για τον τραπεζικό κλάδο «κλειδί» παραμένει η... απασφάλιση της βόμβας των «κόκκινων δανείων» και δη των επιχειρηματικών «μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» που, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, ανέρχονται σήμερα σε 20,7 δισ. ευρώ.

Από τις 4 μετοχές του τραπεζικού κλάδου, μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής (με 2,75%) για την Alpha Bank, ενώ λίγο υψηλότερα ανεβαίνουν οι αγοραστές και στη μετοχή της Eurobank.

Με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με μόλις μία πράξη (με μόλις 1 μετοχή) στην Coca Cola (11:00) συνολικής αξίας... 17 ευρώ. Χωρίς μία πράξη/συναλλαγή στη μετοχή του ΟΛΠ.

Σε υψηλότερες τιμές οι κινήσεις στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (στα 3,40-3,48 ευρώ), στα 10,23-10,49 ευρώ η μετοχή της Jumbo, θυμίζοντας πως το «υψηλό 52 εβδομάδων» είναι στα 10,98 ευρώ (από τη συνεδρίαση της 26ης/2/2015).

Σχετική κινητικότητα σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, F.F. Group.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν η MIG, που επανέρχεται στην... προχθεσινή αντίδρασή της, η Frigoglass στο 0,794 ευρώ, η Attica Bank στο 0,072 ευρώ.

Λίγο μετά τις 11:05 είχαν αλλάξει χέρια 10 εκατ. μετοχές, αξίας 7,8 εκατ. ευρώ, με την Jumbo να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v