Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Καθαρά κέρδη 151,9 εκατ. το 2015

Αύξηση εσόδων 2% εμφάνισε ο ΟΤΕ το δ' τρίμηνο, με τα προσαρμοσμένα EBITDA να διαμορφώνονται στα 348,5 εκατ. ευρώ. Στα 507 εκατ. οι ελεύθερες ταμειακές ροές. Προτείνει μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Προβλέπει επενδύσεις 550 εκατ. φέτος. Τι δηλώνει ο Μ. Τσαμάζ.

ΟΤΕ: Καθαρά κέρδη 151,9 εκατ. το 2015

Τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ ανήλθαν σε €151,9 εκατ. το δωδεκάμηνο του 2015, μειωμένα κατά 43,2% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της μειωμένης κερδοφορίας EBITDA, των πάνω από €100 εκατ. (προ φόρων) έκτακτων χρεώσεων που σχετίζονται με τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης το 2015, και των υψηλότερων αποσβέσεων, κυρίως από το αυξημένο κόστος τηλεοπτικού περιεχομένου.

Τα έσοδα του ΟΤΕ στο δωδεκάμηνο διαμορφώθηκαν στα 3,9 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας οριακή υποχώρηση 0,4%, ενώ τα EBITDA κινήθηκαν στο 1,22 δισ. ευρώ. 

Το δ' τρίμηνο του 2015, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε €36,8 εκατ., ο τζίρος στο 1,037 δισ., οριακά αυξημένος σε ετήσια βάση, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 348,5 εκατ. ευρώ.  

Εξαιρουμένων των έκτακτων χρεώσεων, τα προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου θα είχαν ανέλθει σε €240,3 εκατ. το 2015, μειωμένα κατά 24,3% σε σχέση με πέρυσι. Το τέταρτο τρίμηνο, τα προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη μειώθηκαν κατά 22,7% και ανήλθαν σε €72,3 εκατ.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές του ομίλου διαμορφώνονται στα 507 εκατ. ευρώ, εντός του στόχου, παρά τα επιπλέον κόστη για έκδοση και επαναγορά ομολόγων και τις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες.

Ο καθαρός δανεισμός του ΟΤΕ εμφανίζεται μειωμένος στο 0,9 δισ. ευρώ, παρά την αύξηση 2,3% των επενδύσεων, στα 570 εκατ. ευρώ για το έτος.  

Ως αποτέλεσμα της ισχυρής χρηματοοικονομικής θέσης του Ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει μέρισμα €0,10 ανά μετοχή στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων τον Ιούνιο του 2016, σε σχέση με €0,08 ανά μετοχή που διανεμήθηκε πέρυσι. Το συνολικό ποσό του μερίσματος προς πληρωμή εκτιμάται σε περίπου €49 εκατ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δ' τριμήνου 2015, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου OΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, οι επιδόσεις μας στο κλείσιμο της χρονιάς, ειδικά στην Ελλάδα, ήταν ισχυρές.

Τα έσοδα της σταθερής Ελλάδας ενισχύθηκαν σημαντικά χάρη στην ανταπόκριση που γνωρίζουν οι ευρυζωνικές υπηρεσίες, την τεχνογνωσία μας στο ICT και την επιτυχία του OTE TV, που αναπτύχθηκε εντυπωσιακά έχοντας ήδη κάνει breakeven.

Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, τα έσοδα από υπηρεσίες βελτιώθηκαν περαιτέρω. Πετυχαίνουμε τους στόχους μας γιατί επενδύουμε συνεχώς στα καλύτερα δίκτυα, προϊόντα και υπηρεσίες. Ήδη, η ανταπόκριση στη νέα ενιαία εμπορική μάρκα Cosmote είναι θετική. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε για να προσφέρουμε στους πελάτες μας την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Η Ρουμανία παραμένει μια δύσκολη αγορά, αλλά εκτιμούμε ότι οι επενδύσεις μας σε συνδυαστικές υπηρεσίες σταθερής και κινητής, σε τηλεοπτικό περιεχόμενο, στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών και στη βελτιωμένη κάλυψη 4G, θα αποδώσουν μεσοπρόθεσμα».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Όπως αναμέναμε, οι ταμειακές μας ροές βελτιώθηκαν σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο και πετύχαμε τον στόχο μας για το τέλος του 2015. Συνολικά είχαμε μια πολύ καλή χρονιά. Το 2016, αναμένουμε οι συνθήκες να παραμείνουν δύσκολες, αλλά οι συνεχείς επενδύσεις και οι προηγμένες τεχνολογίες μας, σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση όλων των ομάδων μας, θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε τη θέση μας σε κάθε αγορά που έχουμε παρουσία».

Προοπτικές

Το 2016, ο OΤΕ αναμένει ότι οι τάσεις που διαμόρφωσαν τις επιδόσεις του 2015 θα συνεχιστούν. Στην Ελλάδα, ο ΟΤΕ σκοπεύει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τους πόρους του για να περιορίσει την επίδραση από τις συνεχιζόμενες δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την πίεση που υφίσταται η αγοραστική δύναμη καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Στις διεθνείς δραστηριότητές του, ο Όμιλος αναμένει ότι ο ανταγωνισμός στη Ρουμανία θα παραμείνει έντονος, αλλά ότι θα καταφέρει να ανατρέψει την απώλεια εσόδων, μέσω των δράσεων που υλοποιούνται σε επίπεδο τεχνολογίας, εμπορικών προτάσεων και περιορισμού του κόστους. Οι συνολικές επενδύσεις του OΤΕ αναμένεται και το 2016 να διαμορφωθούν στα επίπεδα του €0,55 δισ., εξαιρουμένου του κόστους για την απόκτηση φάσματος. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2016 αναμένεται να ανέλθουν σε €0,5 δισ. περίπου.

*Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του ΟΤΕ για το 2015 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v