ΧΑ: Προσεκτικές κινήσεις μετά το rebalancing

Εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη που κινείται στη ζώνη των 550 μονάδων. Ξεχωρίζει η άνοδος της μετοχής της ΔΕΗ και ακολουθούν Alpha Bank, Grivalia και Μότορ Οιλ. Πτώση ως 4% για Πειραιώς. Ηπια κινείται ο όγκος συναλλαγών.

Με «ουρά» ρευστοποιήσεων ξεκίνησε η συνεδρίαση, καθώς νωρίτερα με απώλειες είχαν ξεκινήσει και τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Έως τις 9.880 μονάδες διόρθωνε ο DAX, όταν στο Χ.Α. περνούσαν στο σύστημα οι πρώτες εντολές, μικτές καθόσον περιελάμβαναν λίγο περισσότερες πωλήσεις αλλά και αγορές από τις αρχικά χαμηλότερες τιμές.

Έως 0,68% οι απώλειες για το γερμανικό χρηματιστήριο, μικρή άνοδος μετά τα πρώτα 15΄-20΄ στο ελληνικό και αφού προηγουμένως απορροφήθηκε προσφορά περίπου 4,5-5 εκατ. ευρώ.

Στο στενό εύρος των 548-551 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τον FT 25 να «πιάνει» λίγο πριν από τις 10.50 τις 150 μονάδες -προϋπόθεση απαραίτητη για τη συνέχεια, σύμφωνα με την τεχνική προσέγγιση της βραχυπρόθεσμης τάσης-, με απώλειες ο Δείκτης Τραπεζών.

Η αρχική πίεση/διόρθωση στις τράπεζες απορροφήθηκε σχετικά γρήγορα, με αντιστάθμιση από την πλευρά των αγοραστών σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και χωρίς τη συνδρομή της δεικτοβαρούς Coca Cola.

Το γεγονός πως γρήγορα και αφού απορροφήθηκε η προσφορά στα πρώτα λεπτά στη μετοχή της, η Alpha Bank «γύρισε» ανοδικά, έλυσε τα χέρια των αγοραστών σε αρκετές μη τραπεζικές μετοχές και blue chips.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές στη μετοχή της ΔΕΗ η τιμή ενισχύθηκε έως 5,55% υψηλότερα στα 3,04 ευρώ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν σχεδόν αντανακλαστικά ανάλογες κινήσεις τόσο σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ όσο και σε περισσότερες από 10-12 μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Ακολούθησαν κινήσεις στους τίτλους των Grivalia, F.F. Group αλλά και Μυτιληναίου, Motor Oil και σε Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορίας Αιγαίου για να βελτιωθεί κατά πολύ η αρχική διστακτική εικόνα των πρώτων λεπτών της συνεδρίασης.

Στην προσπάθεια αντίδρασης της αγοράς, με τον Γ.Δ. να υπερβαίνει τις 550 μονάδες, πραγματοποιήθηκαν άλλα 2,8-3 εκατ. ευρώ, ένδειξη πως μέχρι τώρα η πλειονότητα των επενδυτών είτε παραμένει παρατηρητής είτε δεν «εκβιάζει» σημαντικά χαμηλότερες ή υψηλότερες τιμές.

Η υπεραπόδοση για τη μετοχή της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την επανάκαμψη για τη μετοχή του ΟΤΕ προς τα 7,50 ευρώ, δίνουν πόντους στο σενάριο της επιβεβαίωσης -κατ' αρχήν- της στήριξης των 543 μονάδων για τον Γ.Δ.

Προϋπόθεση απαραίτητη για να φανεί εάν στη συνέχεια μπορεί το Χ.Α. να κινηθεί και πάλι υψηλότερα των 555 μονάδων σήμερα-αύριο.

Σε ρυθμό Παρασκευής (χωρίς βέβαια το τελευταίο 5λεπτο της συνεδρίασης) η συναλλακτικότητα στην πλειονότητα των μετοχών του 25άρη, ενώ λίγο πριν από τις 11.00 με θετικό πρόσημο διαμορφώνονταν οι 15 από τις μετοχές του δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v