Ανοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο

Κέρδη για το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Στα νεότερα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές παραμένει στραμμένη η προσοχή. Αρνητικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Η προσοχή στις τράπεζες αλλά και σε επιμέρους μετοχές. Κινητικότητα σε ΟΠΑΠ, Aegean, ΕΥΔΑΠ.

Συνεδρίαση για λίγους η χθεσινή, με τον Γενικό Δείκτη, έστω και οριακά, σε θετικό πρόσημο και στις 555 μονάδες. Τέλος σε ένα πτωτικό σερί 4-5 συνεδριάσεων (4 τον Απρίλιο και 1 την 31η Μαρτίου) ή ανάπαυλα, θα φανεί από Δευτέρα, με τη στάση των traders να εξαρτάται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση.

Στα 73,7 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 47,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος, επικεντρωμένος μεν στον τραπεζικό κλάδο αλλά με κινητικότητα και σε ορισμένα blue chips.

Στην περιοχή των 40 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, λίγο πάνω από τις 150 μονάδες ο FT 25, επιβεβαιώνοντας και σε κλείσιμο την τεχνικότητά του (σχετική αναφορά για τον FT 25 και τις 150 μονάδες στον Εκηβόλο της Τετάρτης).

Θα κλείσει συμφωνία με μέτρα 5,4 δισ. ευρώ εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, με την ετήσια επιβάρυνση στο 1,1 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2018. Όσον αφορά (και) στο χρηματιστήριο, η επίτευξη μίας συμφωνίας (έστω και... ημιτελούς, με «αστερίσκους» από το ΔΝΤ) λίγο έως πολύ έχει προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό, με ένα ή δύο τελευταία σκέλη της αντίδρασης να δικαιολογούν περαιτέρω κίνηση του Χ.Α. προς τις 630 μονάδες ή και λίγο υψηλότερα.

Όπως έχει υποστηριχθεί επανειλημμένα, για να υπάρξει ουσιαστική κίνηση του χρηματιστηρίου προς νέα/υψηλότερα επίπεδα θα πρέπει τα «ισχυρά χέρια» να πεισθούν πως η κατάσταση στην οικονομία αρχίζει να εξομαλύνεται, ότι μπαίνει σε διαδικασία η διαχείριση της... βόμβας των κόκκινων δανείων, ότι η κυβέρνηση εξοφλεί μέρος των εκπρόθεσμων υποχρεώσεών της προς τον ιδιωτικό τομέα και τους επαγγελματίες.

Εκτίμηση αρκετών παραγόντων της αγοράς είναι πως μία «συμφωνία όσο όσο» απλώς λύνει προσώρας το πρόβλημα, αποφεύγονται τα χειρότερα σε αυτή τη φάση και κερδίζεται λίγος χρόνος. Σε αυτό το διάστημα θα φανεί φερειπείν εάν η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 21ης/4 θα κάνει αναφορά για το ενδεχόμενο επαναφοράς του waiver, μία μέρα πριν από το Eurogroup της 22ας/4, ενώ θα έχει μεσολαβήσει η Σύνοδος του ΔΝΤ στις 15/4. Κρίσιμες ημερομηνίες που ως χρονικά όρια μπορεί να θέτουν στόχους για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα στην αγορά.

Εύλογο το ερώτημα που θέτει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, πόσο αντέχει η ζώνη άμυνας των 550-560 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, συνεκτιμώντας πως στις 5 πτωτικές συνεδριάσεις ο Γ.Δ. έχασε περί τις 30 μονάδες από τα «τελευταία υψηλά» του, δηλαδή ανεπαίσθητη πλάγια καθοδική κίνηση, με τους περισσότερους τεχνικούς συντελεστές να μη χάνουν την ανοδική τους φορά.

Το πιθανότερο είναι πως μέχρις ότου υπάρξει κάτι πιο οριστικό (από τις διαπραγματεύσεις), το Χ.Α. δεν θα αποκλίνει χαμηλότερα των 530 αλλά ούτε υψηλότερα των 585 μονάδων, με τους traders να συνεκτιμούν την τάση που έχει διαμορφωθεί και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αυτό γιατί στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε και χθες προς τις 9.530 μονάδες και αρχίζει να κλίνει επικίνδυνα, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ υποχώρησε κατά 2,45% στις 16.818 μονάδες.

Συνεπώς, έστω πως Αθήνα - δανειστές συμφωνούν για την αξιολόγηση, όπως «βλέπουν» και κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης, η αγορά έχει πεπερασμένα περιθώρια για να κινηθεί ανοδικά. Ειδικότερα για τον FT 25 αρκετά θα εξαρτηθούν από τη δυναμική του δείκτη στις αντιστάσεις των 153, των 157 και των 161 μονάδων (και μετά το συζητάμε), ενώ βασικές στηρίξεις παραμένουν οι 150 και χαμηλότερα οι 145 μονάδες.

Αξιοσημείωτη η κόντρα κίνηση μετοχών όπως των Αεροπορίας Αιγαίου και ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, πλην όμως δεν αρκεί για να έχουμε μία πειστική συνολικότερη αντίδραση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, που από τα ιστορικά χαμηλά του -της 11ης/2- έχει αντιδράσει πάνω από 120% και όσο διατηρείται πάνω από τις 38 μονάδες παραμένει σε ισχύ το σενάριο για τις 53-55 μονάδες. Αλλά μέχρις εκεί, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, συμπεριλαμβανόμενης της προεξόφλησης για την επίτευξη μίας συμφωνίας.

Είναι κοινό μυστικό (και) στο Χ.Α. πως για την οριστική απομάκρυνση της αγοράς από τα «χαμηλά» της απαιτείτο μία ουσιαστική συμφωνία χωρίς τις εμμονικές αντιρρήσεις του ΔΝΤ (θα το ξαναβρούμε μπροστά μας και σύντομα το ΔΝΤ ακόμη σκληρότερο, μόλις περάσει το δημοψήφισμα για το Brexit και ανάλογα με το αποτέλεσμα...), μία συμφωνία που θα σηματοδοτούσε την πραγματική επανεκκίνηση ορισμένων τομέων της οικονομίας.

Για αυτό η αγορά «κρατά μικρό καλάθι», βλέπει μέχρι τις 630, άντε τις 650 μονάδες και περιμένει τη συνέχεια. Αυτό στο θετικό σενάριο...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v