Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πόσο «αντέχει» η ζώνη άμυνας των 550-560 μονάδων

Δεν αλλάζει η βραχυπρόθεσμη εικόνα του χρηματιστηρίου. Παραμένει αλώβητη η ζώνη των 550-560 μονάδων. Πιθανές οι πιέσεις από το αρνητικό κλίμα στις ξένες αγορές. Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η εικόνα στις τράπεζες.

XA: Πόσο «αντέχει» η ζώνη άμυνας των 550-560 μονάδων

Από το πρόσφατο υψηλό των 585 μονάδων, η αγορά μετοχών και ο βασικός δείκτης σημειώνουν απώλειες της τάξεως του 5%, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την πιο θολή εικόνα των διαπραγματεύσεων, μετά τις διαρροές των WikiLeaks.

Παρότι οι πιέσεις δεν είναι σε βαθμό τέτοιο που να αλλάζουν τη βραχυπρόθεσμη ανοδική εικόνα, εντούτοις σε επιμέρους μετοχές έχουν σημειωθεί σημαντικές απώλειες.

Πλην των τεσσάρων τραπεζών που κινούνται χαμηλότερα, με απώλειες από 9%-12%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σημειώνει, για διαφορετικούς λόγους, πτώση 20% και οι ΔΕΗ, Τιτάν(κ) 8%.

Στα θετικά της εικόνας στην αγορά είναι ότι παρά την πίεση, η ζώνη των 550-560 μονάδων παραμένει αλώβητη και επιμέρους μετοχές όπως ΕΥΔΑΠ, Aegean Airlines και ΟΠΑΠ σημειώνουν κέρδη. Ειδικά η Aegean Airlines συνεχίζει τη διαπραγμάτευση στα ιστορικά υψηλά από τον Αύγουστο του 2007.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Το τελικό πρόσημο από τις αποκαλύψεις των συνομιλιών μεταξύ στελεχών του ΔΝΤ με θέμα την ελληνική αξιολόγηση θα φανεί μετά το πέρας του πρώτου γύρου των συζητήσεων που, κατά πάσα πιθανότητα, θα ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο. Η στάση αναμονής που τηρείται θα ξεδιαλύνει από τα μηνύματα των θεσμών ότι η συμφωνία προχωράει χωρίς παρεκκλίσεις στο χρονοδιάγραμμα.

Η μικρή άνοδος στη μεταβλητότητα, πάντως, δεν αλλάζει την επικρατούσα άποψη στην αγορά, που θεωρεί ότι το θέμα της αξιολόγησης με τους θεσμούς θα κλείσει μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου, όπως άλλωστε τόνισε και ο πρωθυπουργός πρόσφατα. Η αύξηση ωστόσο της αβεβαιότητας και στις ξένες αγορές, με δεύτερη ημερήσια σημαντική πτώση του δείκτη S&P 500 την ίδια εβδομάδα, μπορεί να επηρεάσει και το εγχώριο κλίμα τις επόμενες ημέρες, ανεξαρτήτως της συμφωνίας ή όχι.

Τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διατηρεί την αισιόδοξη τροχιά του και διατηρεί το βραχυπρόθεσμο stop του στις 536 μονάδες, χαμηλό στις 22/3, και το τελευταίο όριο των αγοραστών παραμένουν οι 519 μονάδες.

Η ζώνη των 560-590 μονάδων παραμένει αυτή που θα κρίνει και την πορεία της τρέχουσας ανοδικής αντίδρασης πάνω από τις 600 μονάδες αρχικά και τις 630 μονάδες, που θα αποτελέσουν το πρώτο πραγματικό κρίσιμο όριο της αντίδρασης. Η σημαντική αλλαγή τάσης που απαιτούν οι μεσοπρόθεσμοι τοποθετείται αρκετά υψηλότερα στις 730 μονάδες. Συνεπώς, μπορεί η αγορά να κινηθεί αρκετά υψηλότερα, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τον πτωτικό της κύκλο.

Αντίστοιχα, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η κοντινή στήριξη στις 155 μονάδες χάθηκε και πλέον παρακάτω υπάρχει η πιο ισχυρή, στις 140 μονάδες. Πέραν των 155 μονάδων, οι κρίσιμες αντιστάσεις είναι στις 168 μονάδες και αρκετά υψηλότερα στις 185 μονάδες. Στη διόρθωση του rebalancing, ο δείκτης έφτασε μέχρι τις 145 μονάδες, οπότε και αυτό το επίπεδο έχει την τεχνική σημασία του.

Το διάγραμμα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης

Παράλληλα, τα επίπεδα με τεχνική σημασία στον τραπεζικό δείκτη είναι η στήριξη στις 38 μονάδες, η οποία κράτησε όλες τις προηγούμενες μέρες αλλά και στις 22/3, με την αρκετά πιο ισχυρή στήριξη να είναι στις 33 μονάδες. Η αντίσταση στις 46 μονάδες παραμένει και δεν έχει διασπαστεί σε όλο το ανοδικό κύμα, ενώ έπειτα βρίσκονται οι 53-54 μονάδες.

Από τα πρόσφατα χαμηλά του ο τραπεζικός δείκτης απέχει 125% και το μεγαλύτερο ριμπάουντ έχουν σημειώσει Πειραιώς και Eurobank, ενώ ακολουθούν ΕΤΕ και Αlpha Bank.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v