ΧΑ: Πού κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση

Σταθεροποιητική η εκκίνηση στο Χρηματιστήριο, που κινείται στο ρυθμό της διαπραγμάτευσης-θρίλερ με τους δανειστές. Κρίσιμη η αντίσταση των 566 μονάδων για τον ΓΔ. Σηματωρός οι τραπεζικές μετοχές. Ο «χρησμός» Σόιμπλε και τα κρίσιμα τεχνικά όρια.

Με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να «βλέπει συμφωνία τις επόμενες λίγες εβδομάδες», ξεκινά κι αυτή η εβδομάδα των... Παθών (και) για το Χ.Α.

Η ολονυχτία μπορεί να μην έβγαλε συμφωνία, όπως από νωρίς σημειώνει η Αλεξάνδρα Γκίτση, ωστόσο η αναφορά του Γερμανού «τσάρου» της οικονομίας είναι περισσότερο διαφωτιστική για το πού βρισκόμαστε.

Από το Σαββατοκύριακο επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε τα δύο βασικότερα σενάρια για το Χ.Α., με το καλό και το κακό, με την αγορά στα επίπεδα των 560+ μονάδων και την πλειονότητα των επενδυτών και traders σε αναμονή.

Οι συνομιλίες δανειστών - ελληνικής πλευράς συνεχίζονται στις 15.00, και το σημαντικό είναι πως διέξοδος εξευρίσκεται και στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (μόνο τυχαία δεν ήταν η παρουσία και του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, εχθές το βράδυ στο Hilton). Μένει να δούμε σε τι και πώς συμφωνούν οι δύο πλευρές (σε μία αναμφίβολα ετεροβαρή συμφωνία) και σε δεύτερο χρόνο τι ακριβώς εννοεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος και αν κάτι τέτοιο μπορεί να «κρύβει» τη μερική αποχώρηση του ΔΝΤ (μέχρι να επανέλθει...;).

Σε κάθε περίπτωση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως το επικρατέστερο σενάριο, δηλαδή αυτού μίας... ημιτελούς συμφωνίας παραμένει και το ισχυρότερο και πως με γνώμονα και τις δηλώσεις Σόιμπλε θα κινηθεί η αγορά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Από την περιοχή των 153 μονάδων για τον FT 25, από τις 42 για τον ΔΤΡ και από τις 628 μονάδες για τον Mid Cap, η συνέχεια προοιωνίζεται μάλλον πλαγιοανοδική με πρώτη σημαντική αντίσταση το «τελευταίο τοπικό υψηλό» των 585 μονάδων.

Πάντα με βάση τα μέχρι τώρα νεότερα, κυρίως από το «μέτωπο του Hilton», για τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πρέπει να απομακρύνεται το ενδεχόμενο της δοκιμασίας της αγοράς χαμηλότερα των 540 μονάδων, ευρύτερης περιοχής που επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (εν μέσω πιέσεων και από τις διαρροές των Wikileaks).

Κλαδικά ο τραπεζικός υπέστη τις συγκριτικά μεγαλύτερες απώλειες και δεδομένης της ευπάθειας που έχει στις όποιες εξελίξεις θα παραμείνει ο κλάδος-σηματωρός και από σήμερα μέχρι την Παρασκευή.

Η επιβεβαίωση της στήριξης των 40 μονάδων για τον ΔΤΡ, που επιτεύχθηκε μετά το ανοδικό «γύρισμα» της Παρασκευής, αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη, ενώ οι επιλεκτικές τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές και των 4 συστημικών ομίλων ήταν υπέρ των αγοραστών. Κάτι που μάλλον θα φανεί σήμερα-αύριο και εφόσον ο ΔΤΡ κινηθεί προς τις 44-45 μονάδες.

Στις διεθνείς αγορές η εικόνα παραμένει αρκετά θολή, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναφέρεται σε αντικρουόμενες απόψεις των ειδικών για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με το Χ.Α. να επηρεάζεται αναμφίβολα αλλά δευτερευόντως ενόσω παραμένει ανοιχτό το θέμα της συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση.

Οσον αφορά στο δεύτερο -που μας αφορά κατ' αρχήν- θα παραθέσουμε και πάλι τις δύο αντικρουόμενες προσεγγίσεις των Goldman Sachs και BofA/Merill Lynch, με τον πρώτο οίκο να επαναφέρει μέχρι και τον κίνδυνο ενός... Grexit και τον δεύτερο να θεωρεί δύσκολο να τα «θαλασσώσουν» αυτήν τη φορά οι δύο πλευρές.

Τεχνικά θα παραμείνουμε στην προσέγγιση της ομάδας ανάλυσης The Trader's Diary, καθώς μέχρι τώρα αποδεικνύεται αρκούντως αξιόπιστη. Την εβδομάδα που πέρασε, ο Γ.Δ. κινήθηκε πτωτικά στο μεγαλύτερο μέρος της, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως η προσέγγιση/δοκιμασία πρώτων στηρίξεων θα βάλει σε πειρασμό αρκετούς να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους.

Ομως για να θεωρηθεί πως η τελευταία διόρθωση ολοκληρώθηκε στις 550 μονάδες ο Γ.Δ. θα πρέπει να υπερβεί κατ' αρχήν την αντίσταση που διέρχεται από τις 566 μονάδες. Ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης θεωρεί επόμενη κομβική -τεχνικά- περιοχή τις 573 μονάδες.

Πρακτικά για όσο διάστημα ο Γ.Δ. παραμένει πάνω από τις 540-550 μονάδες δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης, που παραμένει ανοδική. Θα κινδυνεύσει μόνο στην υποχώρηση των 536 μονάδων, αλλά με κύρια και ουσιαστική στήριξη τη περιοχή των 520 μονάδων.

Με ενεργό -μέχρι νεοτέρας- το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum δεν διαφοροποιείται η ομάδα μετοχών που έχει αποκτήσει ήδη ανοδική φορά και κινήθηκε υψηλότερα και την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ακολουθούν μετοχές με διαμορφούμενη τάση που έχουν εισέλθει ήδη σε ζώνες αλλαγής φοράς. Και από τον FT 25 και δευτερευόντως τον Mid Cap οι περιπτώσεις είναι αρκετές. Αναλυτική αναφορά είχε γίνει στο σχόλιό μας του Σαββάτου-Κυριακής (με τα δύο σενάρια), ενώ περισσότερα θα έχουμε στη διάρκεια της συνεδρίασης και προφανώς ανάλογα με το κλίμα και την τάση, που θα διαμορφωθεί.

Καλή μας εβδομάδα και βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v