ΧΑ: Κινήσεις με το βλέμμα στο… Αμστερνταμ

Οριακές μεταβολές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές «ναρκοθετείται» από τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης. Σε υψηλό τριμήνου βρέθηκε η αγορά, αλλά το κλίμα παραμένει βαρύ όσο δεν βγαίνει «λευκός καπνός» με τους δανειστές.

Σε υψηλό τριμήνου το ΧΑ, με τη συμφωνία δανειστών - ελληνικής πλευράς σε οριακό σημείο.

Στις 582,51 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε μία συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών -58,7 εκατ. μετοχών-, ανάλογου τζίρου -46,4 εκατ. ευρώ-, αλλά με το 51% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητική διασπορά σε μετοχές των ΟΤΕ, Motor Oil, FF Group, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ κ.ά.

Σημειωτέον πως για ακόμη μία συνεδρίαση σημαντικό μέρος του τζίρου άλλαξε χέρια μέσω πακέτων και προσυμφωνημένων πράξεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ισοκαταμερισμός της αντίδρασης, καθώς ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε (με 1,08% στις 44,93 μονάδες), οι δε κλαδικοί των τηλεπικοινωνιών, πετρελαίου-φυσικού αερίου κ.ά. κατέγραψαν ανάλογη κίνηση.

Για προετοιμασίες των αγοραστών στη λογική της προεξόφλησης της συμφωνίας κάνει λόγο μερίδα αναλυτών που βλέπει... μισογεμάτο το ποτήρι, για διανομή θέσεων στα τοπικά υψηλά εκτιμούν άλλοι, που θεωρούν πως οι συνεχείς παρατάσεις και το μη κλείσιμο της αξιολόγησης την πρώτη-δεύτερη εβδομάδα μετά το Πάσχα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «άδειασμα» την αγορά και διόρθωση.

Το σημαντικό πλεονέκτημα για τους πρώτους σχετίζεται με το διεθνές περιβάλλον, το θετικό κλίμα που επικρατεί από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, με τους βασικούς δείκτες πολύ κοντά σε «κορυφές».

Σύμμαχός τους η πεποίθηση πως λόγω του δημοψηφίσματος της 23/6 στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, οι αγορές θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το «ελληνικό πρόβλημα» δεν θα αφεθεί να προκαλέσει ούτε καν υποψίες «αναφλέξεων» στην ασταθή Ευρώπη (τουλάχιστον πριν το δημοψήφισμα για το Brexit), εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Ενα τέτοιο σενάριο απαιτεί συμφωνία (έστω και... ημιτελή) το πολύ μέχρι τα μέσα Μαΐου, δηλαδή μία-δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα, στη χειρότερη περίπτωση. Σε μία παράταση αυτής της διάρκειας, το ΧΑ, δεδομένων των ισορροπιών που έχουν διαμορφωθεί, μπορεί να αντεπεξέλθει.

Επιπρόσθετα το μεγαλύτερο μέρος των ενεργών traders και των συναλλαγών αφορά ξένα και... ξένα ισχυρά χέρια, που ελέγχουν πάνω από το 65% του παιχνιδιού, άρα έχουν καλή πληροφόρηση και δυνατότητες να συγχρονίσουν το ΧΑ με την ανοδική φορά της Φρανκφούρτης, της Wall Street.

Για τον ΓΔ, είναι εμφανής όχι τόσο η «πολιορκία» της διπλής κορυφής των 585 μονάδων, όσο η κατοχύρωση και σε μήνα του καναλιού κίνησής του, κάτι που εάν επιτευχθεί, ισχυροποιεί τη ζώνη στήριξης των 550/540 και ανοίγει τον δρόμο για υπέρβαση των 600, με δυναμική προς τις 630 μονάδες.

Για τον FT25, στις 160,67 μονάδες, κοντινότερη αντίσταση είναι στις 163 μονάδες, με ενδεχόμενη κατοχύρωσή τους να δίνει συνέχιση προς τις 167/168 μονάδες. Σημείο όπου οι πωλητές/short θα πρέπει να αρχίσουν να κλείνουν πιο γρήγορα τις θέσεις τους.

Σημαντικές βοήθειες εχθες από τον ΤΙΤΑΝα, στην περιοχή των 19 ευρώ το σημείο make or break, νέο «φλερτ» με τα 8,64 ευρώ, ενδεχόμενη διάσπαση των οποίων οδηγεί στα υψηλά των 8,74 ευρώ. Κινητικότητα και long ενδείξεις επίσης σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, αλλά και για πρώτη φορά μετά από καιρό για τον Φουρλή από τη μεσαία κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v