Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Ζωντανό» το ανοδικό σενάριο

Πιέζεται χαμηλότερα στο ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτης. Με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις η συνεδρίαση, ορόσημο η Πέμπτη οπότε και αναμένεται το έκτακτο Eurogroup. Το μήνυμα από το τζίρο, τα όρια για τους βασικούς δείκτες και ο στόχος των 610 μονάδων.

Περιμένοντας εναγωνίως ένα έκτακτο Eurogroup, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ενός...θρίλερ, που μετά την είδηση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ αποκτά και στοιχεία deja vu.

Αντι-προτελευταία συνεδρίαση για την ολοκλήρωση (χρηματιστηριακά ) του Απριλίου, μήνα που βάσει του χθεσινού κλεισίματος στις 597,56 μονάδες αποφέρει 7,27% για τον Γενικό Δείκτη.

Κινητήριος μοχλός αυτής της- μέχρι τώρα- αντίδρασης ο τραπεζικός κλάδος, που με την υπεραπόδοσή του ξανάφερε υπεραξίες στους traders και συνέβαλε στη μόχλευση ρευστότητας.

Στο 22,69% η μηνιαία μέτρηση για τον ΔΤΡ, σύμφωνα με το κλείσιμο της Δευτέρας στις 49,97 μονάδες. Να σημειωθεί, πως εάν τελικά ο Απρίλιος ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο θα είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας με ανοδική φορά/απόδοση μετά τον πολύ καλό Μάρτιο, κάτι που οδηγεί αρκετούς αναλυτές και επαγγελματίες της αγοράς να κάνουν λόγο για αναστροφή τάσης.

Θα δείξει, καθώς εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από την έκβαση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, την αξιολόγηση, των ανταλλαγμάτων- τιμήματος που στο τέλος θα κληθεί να καταβάλλει η Αθήνα (συνακόλουθα η πραγματική οικονομία, η κοινωνία) και εν προκειμένω για την βραχυπρόθεσμη φορά του ΧΑ από το αν- εν τέλει- θα διεξαχθεί μεθαύριο Μ. Πέμπτη το πολυαναμενόμενο (κυρίως από την κυβέρνηση) έκτακτο Eurogroup.

Δεδομένου, ότι την Πέμπτη "κλείνει" χρηματιστηριακά ο μήνας η σημερινή συνεδρίαση και οι επόμενες δύο που ακολουθούν έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τους traders. Η χθεσινή- εκ προοιμίου- είχε θεωρηθεί ως αναγνωριστική, συνεδρίαση αναμονής με πολύ πιθανή τη μερική κατοχύρωση θέσεων σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται σήμερα το πρωί, υπό την σκιά των τελευταίων αναφορών του Γερμανικού Τύπου (που φτάνουν να βλέπουν μέχρι πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και εκλογές...) κυρίως όμως της αμφίσημης εκτίμησης Σόιμπλε. Η ουσία είναι, πως σήμερα "κληρώνει" για Eurogroup και έξτρα πακέτο, με την αγορά να συναρτά την άμεση συνέχεια από το αν θα υπάρξει σήμερα σύγκλιση σε ουσιώδη θέματα (όπως αυτό του "κόφτη"), με δύο εκδοχές για τη δόση και την κυβέρνηση να διαψεύδει (κυρίως δημοσιεύματα των Γερμανικών ΜΜΕ )...παραίτηση Τσακαλώτου.

Σε οριακό σημείο, και πάλι, το ΧΑ και τρεις επαγγελματίες του χώρου (Αλέξανδρος Σίνος, Ευάγγελος Χαρατσής και Γιάννης Πολυχρονίου) καταθέτουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το Χρηματιστήριο και την Οικονομία. Σε αυτή την λογική συνεκτιμάται το θέμα του Euro2day.gr για τις οκτώ μετοχές, που ψηφίζουν οι αναλυτές για το δεύτερο εξάμηνο.

Για αναγνωριστική συνεδρίαση αναμονής αναφερθήκαμε προηγούμενα, κάτι που αποτυπώθηκε στις χθεσινές συναλλαγές που δεν ξεπέρασαν τα 73 εκατ. μετοχές και σε αξία τα 56 εκατ. ευρώ. Μέτριος τζίρος για την κρίσιμη συγκυρία πλην όμως ικανοποιητικός για συνεδρίαση Μεγάλης Δευτέρας. Σαφώς σαφέστερη εικόνα θα διαμορφωθεί στη σημερινή και περισσότερο αύριο- καταληκτικά την Μ. Πέμπτη.

Στα της τάσης η υποχώρηση και των τριών βασικών δεικτών δεν ακυρώνει το βραχυπρόθεσμα ανοδικό momentum καθώς ο ΓΔ διόρθωσε έως τις 594,38 μονάδες (αλλά κοντά στο χαμηλό ημέρας), ο FT25 έως τις 166,46 και ο ΔΤΡ έως τις 49,63 μονάδες.

Κατ΄αρχήν βάσει της χθεσινής εικόνας η τάση παραμένει ενεργή, πλην όμως μένει να δοκιμασθεί (και επιβεβαιωθεί ή όχι) η πρώτη σημαντική στήριξη που για τον ΓΔ έχει διαμορφωθεί χαμηλότερα στις 585 μονάδες ("διπλή κορυφή" της προηγηθείσας αντίδρασης). Για τον FT25 προσοχή χρειάζεται η κοντινή στήριξη στις 165 και δευτερευόντως στις 162 μονάδες.

Το ιδανικό για τους αγοραστές/long θα ήταν να υπάρξουν εξελίξεις ούτως ώστε στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο ΓΔ να "κλείνει" πάνω από τις 610 μονάδες (στις 610,40 μον. το ενδοσυνεδριακό υψηλό εχθές). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ισχυροποιούνταν το σενάριο για συνέχιση της κίνησης προς την ευρύτερη περιοχή των 630/640 μονάδων, ξεκινώντας με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις τον επόμενο μήνα Μάιο.

Σημειωτέον, πως μετά την Πέμπτη το ΧΑ λειτουργεί και πάλι την Τετάρτη 4 Μαίου (λόγω μεταφοράς της αργίας της 1ης Μαίου) και ότι ξεκινά με την αποκοπή μερίσματος του ΟΠΑΠ. Με ότι αυτά μπορεί να συνεπάγονται για τους traders.
Εξ ου οι αυξημένες θέσεις αντασφάλισης που ελήφθησαν εχθές στα Παράγωγα, με το Συμβόλαιο του δείκτη σε υποτίμηση έως 0,70% χαμηλότερα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v