ΧΑ: Παιχνίδι «κέντρου» με χαμηλο τζίρο

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 600 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Ελλάκτωρ, Viohalco. Με θετικό πρόσημο ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, Πιέσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική. Η προσοχή στο Eurogroup.

Συνεδρίαση με εναλλαγές, με "φλερτ" αλλά όχι κατάκτηση των 600 μονάδων και εύλογες κινήσεις τακτικής από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Φυσιολογική θεωρείται η μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών- ειδικά στον τραπεζικό κλάδο- με συνέπεια την αναμενόμενη δοκιμασία στηρίξεων πέριξ των 595/592 μονάδων για τον ΓΔ.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως στην αρχή της συνεδρίασης και στα κρίσιμα πρώτα 15΄-20΄ που ακολούθησαν δεν διαφάνηκε διάθεση να "τραβηχτεί" η αγορά, να δοθεί η εντύπωση πως θα είναι εύκολη υπόθεση η υπέρβαση των 605 προς 608 μονάδες (όπως σχετικά είχε...προειδοποιηθεί στο προ συνεδριακό σχόλιο).

Απεναντίας επιλέχθηκε η ψυχραιμότερη διαχείριση όλων των νέων δεδομένων, και αυτών που εκπορεύονται από την ελληνική πλευρά αλλά και (κυρίως ) όσων προκύπτουν από τις πλευρές των δανειστών.

Η απόκλιση στις δηλώσεις των δανειστών κυρίως όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα επίτευξης της συμφωνίας, κυρίως η αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup, πως δεν θα υπάρξει κάτι τελεσίδικο σήμερα στο Αμστερνταμ διευκολύνει τους χειρισμούς των πιο προσεκτικών βραχυπρόθεσμων traders.

Ούτε "τράβηγμα" των δεικτών, ούτε ενδείξεις για δημιουργία 'ανοδικών παγίδων" ει μη μόνον ορθολογική προσέγγιση όλων όσων γνωρίζουμε και βάσει αυτών επιλεκτικές κινήσεις σε γνώριμες μας μετοχές.

Εως τις 599,97 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς τους υπερβολικά αισιόδοξους ότι η συνεδρίαση θα χρειαστεί σωστή διαχείριση, και ψύχραιμες ενέργειες. Εως τις 167,77 μονάδες ο FT25 με τις 168 να αποτελούν σημείο αναφοράς (ξεχωριστή ανάρτηση στον χθεσινό Εκηβόλο), με τον Δείκτη Τραπεζών να περνά στην αρχή οριακά το όριο των 50 μονάδων.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο αναφερόταν ως σημαντική προυπόθεση για την βραχυπρόθεσμη τάση το ει δυνατόν "κλείσιμο" του ΔΝΤ πάνω από τις 54 μονάδες, κάτι που εάν δεν επιτευχθεί σήμερα ή τη Δευτέρα μεταθέτει την "μέτρηση" μας βάσει του πιθανού έκτακτου Eurogroup (για την Μ. Πέμπτη, απ΄ότι αναφέρεται ανεπισήμως).

Οι συναλλαγές/τζίρος σε συγκριτικά χαμηλά- μέτρια επίπεδα, παραπέμποντας στο πρώτο ήμισυ της χθεσινής συνεδρίασης, θυμίζοντας πως η αγορά επιταχύνθηκε μετά τις 16.00΄- 16.15΄ με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο.

Προς ώρας, στα πρώτα 30-35΄ η εικόνα παραπέμπει περισσότερο σε συνεδρίαση τακτικής και προσεκτικών επιλεκτικών κινήσεων σε blue chips.

Με εβδομαδιαία απόδοση κοντά στο 30% για τον τραπεζικό κλάδο εύλογα ορισμένοι θα μπουν στον πειρασμό να κατοχυρώσουν κέρδη- καθώς το Σ.Κ που ακολουθεί προβλέπεται "καυτό"- με τις υπεραξίες από τις μετοχές των συστημικών τραπεζών να κυμαίνονται από 22,67% (για την Alpha Bank) έως 45,86% για την Πειραιώς. Να σημειωθεί, πως για τη μετοχή της Alpha Bank οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε εύρος 2,09-2,14 ευρώ, δηλαδή πάνω από την τιμή της αμκ.

Σηματωρός του κλάδου από τα ιστορικά χαμηλά της 11ης Φεβρουαρίου η Alpha Bank είναι η πρώτη από τις τέσσερεις συστημικές που επανακατακτά την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

Σε επιλεγμένα blue chips μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος με συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο σε ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, MIG, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και σε ΜΟΗ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ (μετοχές με αξία συναλλαγών πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ λίγο μετά τις 11.05΄ ).

Για ακόμη μία συνεδρίαση αυξημένος τζίρος στη μετοχή των ΕΧΑΕ, με τα 5,03 ευρώ να αποτελούν "κλειδί" της βραχυπρόθεσμης τάσης, κινητικότητα σε ΔΕΗ και ΕΛ.ΠΕ (πολύ κοντά στο να διαμορφώσουν long τάση), αυξημένες συναλλαγές και σήμερα στη MIG (στα 0,162 ευρώ), όπως επίσης στη μετοχή της ΕΥΑΘ (μεγέθη, που παραπέμπουν σε...μηνιαίο τζίρο).

"Κλειδί" παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να έχει ως σημαντικές κοντινές τιμές τις 52 και τις 54 μονάδες (και στήριξη στις 48,5 μον.) με ζητούμενο το αν θα συμπεριληφθεί και με ποιούς όρους στο πακέτο συμφωνίας και το "θέμα των κόκκινων δανείων".

Αναλυτές εκτιμούν, πως από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την απαρχή της διαχείρισης των NPLs ο τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να ευνοηθεί.

Στις 11.10΄ είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 18,8 εκατ. μετοχών, αξίας 11,4 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v