Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διολισθαίνει προς τις 590 ο Γενικός Δείκτης

Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις στο ΧΑ, με σταθερούς πωλητές σε Πειραιώς και Eurobank. Σε χαμηλότερα επίπεδα και η τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. «Αντίβαρο» για τον ΓΔ από Coca Cola. Εμφανής η στάση αναμονής επενδυτών για νεότερα από τις διαπραγματεύσεις.

Από χαμηλά ξεκίνησε και χαμηλότερα συνεχίζει το ΧΑ, σε ένα "μουδιασμένο" άνοιγμα και με ιδιαίτερα προσεκτικούς, επιφυλακτικούς ειδικά τους traders.

Περιορισμένες οι συναλλαγές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης πλην όμως από χαμηλές τιμές και με τους αγοραστές να χαμηλώνουν ακόμη πιο κάτω τις δικές τους εντολές μετά το πρώτο 10-15λεπτο.

Σε κλίμα αναμονής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύονται ελαφρώς, με ενδεικτική την κατά 0,46% αντίδραση του DAX προς τις 10.345 μονάδες.

Ομως δεν είναι παρά δευτερευόντως η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, που επηρεάζει την ελληνική, αλλά κατά μείζονα λόγο η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και βραχυπρόθεσμα εάν- τελικά- θα διεξαχθεί μεθαύριο το πολυαναμενόμενο Eurogroup.

Εύλογη η επιφυλακτική στάση των traders με συνέπεια την συνέχιση της υποχώρησης του Γενικού Δείκτη προς τις 590 μονάδες- θυμίζοντας το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 610 μονάδων, εχθές- ενώ ανάλογη είναι η κίνηση του FT25 προς τις 165 και του Δείκτη Τραπεζών προς τις 48 μονάδες.

Στα πρώτα 30΄-35΄ με περιορισμένες και ελεγχόμενες συναλλαγές κυρίως από την πλευρά των πωλητών, με χαμηλούς τζίρους- κάτω από τον αντίστοιχο της χθεσινής συνεδρίασης- θυμίζοντας πως ο τζίρος της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων (δηλαδή των ανοδικών, που είχαν προηγηθεί μέχρι και την Παρασκευή). Συνεπώς- ακόμη- η σχέση πωλητών- αγοραστών κλίνει μεν προς τους πρώτους ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των αγορών που είχαν γίνει μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής μένει εντός παιδιάς.

Προφανώς η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και από την διεξαγωγή (ή όχι ) της έκτακτης συνάντησης της Πέμπτης. Στο θετικό- για την αγορά- σενάριο η επισημοποίηση ενός έκτακτου Eurogroup θα μπορούσε να επαναφέρει το ΧΑ σε φορά προς τις 610 μονάδες με στόχο την γνωστή μας περιοχή των 630/640 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση θα εξαρτηθεί από την ανθεκτικότητα (ή όχι) των 585 μονάδων τι ισχύ/δυναμική θα μπορούσε να αποκτήσει μία ενδεχόμενη διόρθωση.

Προς ώρας, όμως, και οι 3 βασικοί δείκτες παραμένουν εντός βραχυπρόθεσμα ανοδικού καναλιού.

Αναλυτικότερα ο τραπεζικός κλάδος χαρακτηρίζεται για ακόμη μία συνεδρίαση από σχετική μεταβλητότητα, με τις συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank να πραγματοποιούνται στο εύρος των 2,10-2,14 ευρώ, ενώ συγκριτικά αυξημένες είναι και οι θέσεις αντασφάλισης στα Παράγωγα.

Στα 0,281-0,287 ευρώ η Εθνική, που εχθές και μετά από διάστημα εβδομάδων, (ξανά) πάτησε τα 0,30 ευρώ, την τιμή της αμκ. Χαμηλότερα με σταθερούς πωλητές Πειραιώς και Eurobank. Αξίζει επισήμανσης η είδηση ότι η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα EFSF ύψους 2,5 δισ. από τις ελληνικές τράπεζες, σε μια κίνηση μεγάλης συμβολικής σημασίας.

Προσοχή χρειάζεται ο ΟΠΑΠ, από την 3άδα των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και αυτό γιατί η αποκοπή μερίσματος είχε προγραμματισθεί για την συνεδρίαση της Τρίτης 3 Μαίου, που λόγω της αργίας, λογικά θα μεταφερθεί για την επομένη της Τετάρτης 4 του μήνα. Στα 6,64-6,80 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 0,40 ευρώ το συνολικό μέρισμα που θα διανείμει ο Οργανισμός (έχει δοθεί προμέρισμα 0,17/μτχ).

Λίγες μέρες αργότερα (την Πέμπτη 12 Μαίου γίνεται η αποκοπή μερίσματος της Αεροπορίας Αιγαίου, θυμίζοντας πως θα διανεμηθεί 0,70 ευρώ/μτχ (συνολικά οι μεγαλομέτοχοι θα εισπράξουν περί τα 40-41 εκατ. ευρώ) με τη μετοχή στα 8,22 από τα αρχικά 8,35 ευρώ.

Με μόλις 4 μετοχές με άνοδο και 3 σταθερές η εικόνα του 25άρη είναι ενδεικτική του κλίματος, που επικρατούσε μέχρι πριν λίγο. Με αγοραστές σε ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Motor Oil και Coca Cola (ευνόητα...) και σταθερές τις μετοχές των FF Group, Ελληνικών Πετρελαίων και Grivalia.

Από τον FT Mid Cap περιορισμένο το όποιο ενδιαφέρον και αυτό σε ΕΥΑΘ, Φουρλή, Τεχν. Ολυμπιακή.

Τεχνικά να συνεκτιμηθεί το γεγονός, πως για τον ΓΔ η συνεδρίαση ξεκίνησε από τις 591,38 μονάδες δηλαδή με μικρό χάσμα σε σχέση με το χθεσινό χαμηλό των 594,38 μονάδων για να "δοκιμάσει" τις 590 νωρίτερα.

Εάν επιβαρυνθεί η τάση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ζώνη τιμών πέριξ της (μέχρι πρότινος)"διπλής κορυφής" των 585 μονάδων.

Στα 13 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, με τα σχεδόν 7 στην ΕΤΕ. Στα 7,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 11.15΄.

Στα 346 τα ΣΜΕ του FT25 σε υποτίμηση/discount σχεδόν 0,75% χαμηλότερα, σε σχέση με την υποκείμενη αγορά.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v