ΧΑ: Ρελάνς με όπλο συμφωνίες και… οίκους

Με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων και το 86% αυτού στις τέσσερις τράπεζες και τον ΟΤΕ, ο Γ.Δ. επέστρεψε σε ανοδική φορά. Η συμφωνία με το KKR και το… μπόνους της UBS. Ποια είναι η τεχνική εικόνα.

Μάλλον φάνηκαν υπερβολικά πολλές, για τους ενεργούς παίκτες, οι τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες τέσσερις, για Γενικό Δείκτη και κλαδικό δείκτη Τραπεζών και η "νηοπομπή" "εισαγόμενων" - "αβανταδόρικων" εκθέσεων επέστρεψε δριμύτερη, με τους Ξένους Οίκους να μην ενδιαφέρονται ούτε για τα προσχήματα.

Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξήγηση για την "εξόφθαλμη" προσπάθεια των Ξένων Οίκων (πλην της JP Morgan, η οποία σε πρόσφατη έκθεση εκτίμησε πως όσοι δεν μπήκαν από νωρίς στην ανοδική κούρσα του Χ.Α., είναι αργά να το πράξουν τώρα) να δημιουργήσουν κλίμα και διαθέσεις, με μπαράζ "εισαγόμενων" - θετικών εκθέσεων, με "πρώτο βιολί" την Morgan Stanley, η οποία, με συνεχόμενες εκθέσεις, αφού "ανακάλυψε", με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, αξία στις Τραπεζικές μετοχές, ακολούθησε ο ΟΤΕ (+0,66%), ενώ σήμερα "έβαλε στο παιχνίδι" και τον ΟΠΑΠ.

Στην διαφαινόμενη "κόπωση" στο Τραπεζικό ταμπλώ, ήλθε να δώσει νέα ανοδικά "καύσιμα" η σημερινή έκθεση της UBS (λίαν προσφάτως βιάστηκε να δώσει σύσταση πώλησης για τα Ελληνικά ομόλογα) και ποιος ξέρει ποιος άλλος θα ακολουθήσει.

Οι Ξένοι παίζουν μόνοι σε "άδειο γήπεδο" και αυτό τους ανησυχεί σφόδρα. Η μη ανεύρεση "συνοδοιπόρων", είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα δυσκολέψει σημαντικότατα το έργο τους, όταν αποτιμήσεις, ή διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, επιβάλλουν την δραστική μείωση θέσεων και αυτό τους δημιουργεί πρόσθετο "άγχος" με αποτέλεσμα πριν "στεγνώσει το μελάνι" της προηγούμενης έκθεσης, να προκύπτει νεότερη.

Και όλα αυτά σε μία απόλυτα "ρηχή" και εύκολα καθοδηγούμενη Αγορά, με μόλις 15.739 ενεργές μερίδες και μέσο, ημερήσιο, όρο 787 ενεργές μερίδες, όπως έδειξαν τα στοιχεία Απριλίου.

Δυστυχώς, το 90% και πλέον, των "εισαγόμενων" εκθέσεων αναφέρεται θετικά, ή αρνητικά, ανάλογα με τις θέσεις που έχουν πάρει οι Ξένοι διαχειριστές, σε ελάχιστους τίτλους του MSCI, καθώς παραμένει κοινό μυστικό ότι οι Ξένοι παίκτες δεν ενδιαφέρονται για τα πλέον "υγιή" θεμελιώδη, αλλά για την συναλλακτική δραστηριότητα των εκάστοτε μετοχών, καθώς η τελευταία "εξασφαλίζει" την εύκολη "επιβίβαση" και "αποβίβαση" των παικτών που χαρακτηρίζονται από "βραχυθεσμοπάθεια".

Από την άλλη και εκτός από την "ευγενική χορηγία" των "εισαγόμενων" εκθέσεων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και αρκετές ειδήσεις - δημοσιεύματα, που ενίσχυσαν την ψυχολογία των ενεργών αγοραστών, οι οποίοι και στην σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις, για προσπάθεια διατήρησης του θετικού κλίματος.

Έτσι, ανακοινώθηκε η συμφωνία KKR με Eurobank, Alpha Bank. Στη μικτή εταιρεία θα συμμετέχει και η EBRD. Στόχος η ανάθεση προβληματικών δανείων μεγάλων Επιχειρήσεων.

Από την άλλη, με τη διαδικασία του επείγοντος και μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, δύο στις αρμόδιες Επιτροπές και άλλες δύο στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Κυριακή 22 Μαΐου, το Πολυνομοσχέδιο με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της Αξιολόγησης.

Ζητούμενο παραμένει το θέμα της ρύθμισης του χρέους και το αν θα συμμετάσχει, ή όχι, το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.

"Για μια τολμηρή πρόταση από την πλευρά του ΔΝΤ, σε ότι αφορά στη ρύθμιση του Ελληνικού χρέους", γράφει η "Wall Street Journal". Σύμφωνα με δηλώσεις Αξιωματούχων στην Αμερικανική εφημερίδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την Ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους, ή κεφάλαιο, για δάνεια διάσωσης ως το 2040. 

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, το κλίμα συνεχίζει να δείχνει θετικό, έστω και αν ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να αποτυγχάνει στην προσπάθεια επίτευξης κλεισιμάτων υψηλότερα της ζώνης 631 - 640. Από την άλλη αυτό μπορεί να έχει την σημασία του βραχυπρόθεσμα, παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν οι διεθνείς αναλύσεις για υπεραγορασμένες Διεθνείς Αγορές και υπερτιμημένες μετοχές.

Tο ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων παραγόντων της Αγοράς, η συμφωνία των Δανειστών με την Ελληνική Κυβέρνηση, που δεν θα εμπεριέχει κάτι ουσιαστικό στην διευθέτηση του χρέους, δύσκολα θα μπορέσει να δώσει στον Δείκτη αναπήδηση τέτοια που θα βάλει σε έντονο προβληματισμό τα χαρτοφυλάκια που είτε ρευστοποίησαν θέσεις, είτε παραμένουν πεισματικά εκτός Αγοράς.

Στην δεύτερη περίπτωση και μετά μία τελευταία ανοδική έξαρση, σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό που θέλει κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και μεγαλύτερης σύγκλισης με το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές.

Εννοείται ότι το +3,71% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, με τον τίτλο της Εθνικής (+2,42%) να παλεύει να επιστρέψει σε κλεισίματα υψηλότερα των 0,30 ευρώ (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.) και τελικά να αποτυγχάνει, την Alpha Bank (+5,5%), αν και χθες έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, να ευνοείται περισσότερο από την έκθεση της UBS και να κλείνει νστο υψηλό ημέρας, ενώ η Πειραιώς (+3,21%) δεν φάνηκε να "έχει" ακόμα τα απαιτούμενα "καύσιμα" για την υπέρβαση, με κλείσιμο, υψηλότερα των 0,30 ευρώ (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.).

Τόσο ο Τραπεζικός δείκτης, όσο και οι περισσότεροι από τους επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, τερμάτισαν την συνεδρίαση αισθητά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, για την συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αναρριχήθηκε μέχρι τις 56,41 μονάδες (+5,2%), ο τίτλος της Alpha Bank μέχρι τα 2,30 ευρώ (+5,5%), της Εθνικής μέχρι τα 0,304 ευρώ (+5,19%), της Eurobank (+2,88%) μέχρι τα 1,10 ευρώ (+5,77%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,295 ευρώ (+5,36%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, ξεχώρισε το +3,92% της Jumbo, που συνεχίζει να επιβεβαιώνει πως διατηρεί το δικό της "fan club" (!)

Το διάγραμμα της Jumbo από την αρχή του έτους

Ο τίτλος έχει δώσει αγοραστικό σήμα, ενώ αν κάνει την υπέρβαση των 12,44 ευρώ, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 13,20 ευρώ. Ισχυροποιημένη η στήριξη στη ζώνη 11,70 - 11,60 και το "stop" στο "long" στα 11,13 ευρώ.

Προβλημάτισε αρκετά η αδύναμη συμπεριφορά του ΟΠΑΠ (-0,89%), όπως και η τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για τις μετοχές των Folli Follie Group (-2,22%) και Αεροπορίας Αιγαίου (-3,01%). Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών, στον απόηχο της έκθεσης της MS αναρριχήθηκε μέχρι τα 6,85 ευρώ (+1,78%), όμως η λήξη της συνεδρίασης τον βρήκε στα χαμηλά ημέρας και με αρνητικό, τελικό, πρόσημο.

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΟΠΑΠ

Αυξανόμενη κινητικότητα στην Αγορά Παραγώγων, καθώς εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει της Παρασκευής, ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την επιστροφή των αποδόσεων σε "νότια" κίνηση: 2ετες 8,95%, 5ετες 8,32% και 10ετες 7,39%.

Τα πολλά "πακέτα" (ξεπέρασαν τα 27 εκατ.), αλλά και η σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, για αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους, έγιναν αφορμή η σημερινή συνεδρίαση να δώσει τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, ενώ Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και ΟΤΕ "απασχόλησαν" το 86% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση αύξησε τα ερωτηματικά, όσον αφορά τις δυνατότητες της βραχυπρόθεσμης τάσης, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, περίπου στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,63%) και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, το 177 είναι το κοντινό επίπεδο αντίστασης, που διάσπαση μπορεί και πάλι να μας δώσει το 181, ή το 184. "Intraday position long" με stop στις 172 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στην τελική ευθεία ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Μαΐου βρίσκεται η Ελληνική Κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση να επικεντρώνει, πλέον, στα του χρέους, με δεδομένο ότι έχει επέλθει συμφωνία για τα ύψους 5,4 δισ ευρώ μέτρα και τον προληπτικό μηχανισμό περικοπής δαπανών που θα εφαρμόζεται όταν απειλείται η εκπλήρωση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών στόχων" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, η επίμονη στάση του ΔΝΤ, που μιλάει πλέον για τη μη καταβολή τοκοχρεωλυσίων ως το 2040, αποτελεί τον καλύτερο συμπαραστάτη της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να πείσει τους Ευρωπαίους Δανειστές για την ανάγκη ουσιαστικής ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους. Παραμένει ωστόσο για την ώρα, η άκαμπτη Γερμανική θέση για τη λήψη ενεργειών επιμήκυνσης, επέκτασης περιόδου χάριτος και κατάλληλων επιτοκιακών ρυθμίσεων μετά το 2018 !

Ο απόηχος αυτής της εξέλιξης, αλλά και εκείνων των επενδυτικών οίκων που με "γενναιοδωρία" αναβαθμίζουν τις τιμές - στόχους των Τραπεζών, ή άλλων Δεικτοβαρών μετοχών, είναι ασφαλώς θετικός στο Χρηματιστήριο, που ήδη στις 12 Μαΐου κατέγραψε επίδοση που σημείωσε για 1η φορά κέρδη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μετά από 5,5 μήνες !

Όμως, αποδεικνύεται ότι το "οχυρό" των 631 μονάδων, είναι ιδιαίτερο ανθεκτικό και παρά την αισιόδοξη απόφανση της τεχνικής ανάλυσης, θα απαιτήσει "άλλα" επίπεδα αξίας συναλλαγών για να "υπερπηδηθεί".

Στο βαθμό, ωστόσο, που υπάρξει συμφωνία την επόμενη Τρίτη και δρομολογηθούν οι ευεργετικές αποφάσεις της 2ας Ιουνίου από την ΕΚΤ για τη ρευστότητα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, η πλαγιοανοδική κίνηση προς την περιοχή των 660 μονάδων είναι αναμενόμενη, εφόσον οι καθημερινοί τζίροι γίνουν τριψήφιοι σε μονιμότερη βάση.

Στο σενάριο, ωστόσο, μη εκπλήρωσης συμφωνίας (ακραίο αλλά όχι αδύνατο), η επάνοδος σε μαζικές ρευστοποιήσεις θα επαναφέρουν την ατμόσφαιρα του Φεβρουαρίου, εξέλιξη που δεν πιθανολογείται από τη συμπεριφορά των δραστηριοποιουμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως προκύπτει και από τη σταθερή υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων (στο 7,4% τα 10ετη).

Στο διεθνές περιβάλλον, συνεχίζεται η υψηλή μεταβλητότητα των Διεθνών Αγορών σε συνέχεια του "πεσιμισμού" που αποτύπωσε η έκθεση της Goldman Sachs. H ίδια ωστόσο, διατυπώνει αισιοδοξία για τις τιμές του Πετρελαίου που επανήλθαν στην περιοχή των $50.

Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές της Moody's θεωρούν ότι το Κινεζικό χρέος ξεπερνά το 280% (πάνω από $25 τρισ) αν προσμετρηθεί το σύνολο των φορέων που εξαρτώνται από την Κινεζική Κυβέρνηση (Γενικής Κυβέρνησης, με την ορολογία της ΕΛΣΤΑΤ). Μια επίδοση που ασφαλώς δεν την εγγυάται ούτε τα ύψους $3,3 τρισ συν/κα αποθεματικά της Κίνας...

"Ευλόγως η αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων οδηγεί σε συνέχιση της ανοδικής πορείας της τιμής του Χρυσού" επισημαίνει ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνο "κόκκινη παραφωνία" τον δείκτη Shanghai Composite (-0,25%), ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ η αποδυνάμωση του γεν έδωσε τα μεγαλύτερα κέρδη στον Nikkei (+1,13%).

Μικτή η εικόνα στην Ευρώπη, ενώ με πτωτικές διαθέσεις (μετά το χθεσινό κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας) ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διευρύνθηκε το Μάρτιο στα 22,3 δισ. ευρώ από 20,6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τριών μηνών. Ωστόσο, οι εξαγωγές υποχώρησαν 1,3% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν 2,7% χαμηλότερα.

"Η Γερμανική ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή, στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά ενδεχομένως θα χάσει έναν βαθμό από τη δυναμική της", σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Bundesbank (θα δημοσιεύσει νέες προβλέψεις για το 2016-2018 τον Ιούνιο). Σύμφωνα με την Τράπεζα "δεν είναι σίγουρο εάν τα ισχυρά επίπεδα των εξαγωγών που κατεγράφησαν το πρώτο τρίμηνο, θα διατηρηθούν".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2013. Το Μάρτιο είχε ενισχυθεί κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,1% από 0,9% το Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα ενισχυθεί κατά 0,3% τον Απρίλιο.

Οι ενάρξεις κατοικιών κατέγραψαν άλμα 6,6% τον Απρίλιο, μετά από βουτιά 8,8% τον Μάρτιο, στον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 1,17 εκατομμυρίων. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ετήσιος ρυθμός των νέων κατοικιών θα αυξηθεί στο 1,13 εκατομμύρια.

Η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε τον Απρίλιο την μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2014, ανακάμπτοντας από δυο διαδοχικούς μήνες απωλειών. H Fed ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7%, έναντι προβλέψεων για άνοδο 0,3%. Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη μόλις άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού στον Κόσμο προειδοποίησε ότι "πρέπει όλοι να ανησυχούμε για την αύξηση του Κινεζικού χρέους εν μέσω επιβράδυνσης της Κινεζικής Οικονομίας. Δεν μπορεί να αναπτύσσεσαι με ρυθμό 6% και να αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό οι ισολογισμοί σου" δήλωσε σε συνέντευξη του στο Bloomberg o Laurene D. Fink της BlackRock. "Στο μέλλον θα ήθελα να δω την Οικονομία να αναπτύσσεται με 6% μαζί με κάποια μορφή απομόχλευσης" σημείωσε. Η χορήγηση νέων πιστώσεων αυξήθηκε στα $706 δισ το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2009. Με βάση στοιχεία του Bloomberg, το συνολικό χρέος των Επιχειρήσεων, των Κυβερνήσεων και των Νοικοκυριών ανήλθε στο 247% του ΑΕΠ την περασμένη χρονιά, από 164% το 2008.

"Η Ευρωζώνη, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης δείχνει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα χρέους", υποστηρίζει η Credit Suisse. Όσον αφορά το Δημόσιο χρέος, το οποίο βρίσκεται πάνω από το 90% του ΑΕΠ στο σύνολο της Ευρωζώνης, αναλυτές της Ελβετικής Τράπεζας υποστηρίζουν ότι η Αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει βοηθήσει στην μείωση του κόστους δανεισμού των Κυβερνήσεων. Την ίδια στιγμή έχει περιορίσει το ρίσκο του Κρατικού χρέους.

"Ο Τραπεζικός Τομέας της Ευρωζώνης είναι αντιμέτωπος με ένα αρνητικό σοκ στα κέρδη", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Peter Praet, σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ανέφερε ως αιτίες το υψηλό κόστος, τα πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε ορισμένες Χώρες, καθώς και την έλλειψη της απαιτούμενης εξυγίανσης. Ο κ. Praet υποστήριξε πως "ο Τραπεζικός Τομέας της Ευρωζώνης θα επωφελούνταν από την δημιουργία Πανευρωπαϊκών Τραπεζικών Ομίλων και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής ένωσης.

Επιστροφή στο ΧΑ

Πιο θετική στάση για τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο υιοθετεί τώρα η UBS, υποστηρίζοντας πως οι ενδείξεις προόδου στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Πιστωτές της σημαίνουν πως ο κλάδος θα μπορούσε να ανακάμψει, προχωρώντας παράλληλα σε αναβάθμιση της σύστασης για την Alpha Bank σε "buy", με την τιμή - στόχο να αυξάνεται στα 3,24 από τα 2,40 ευρώ και επισημαίνει ότι η μετοχή αποτελεί ένα ελκυστικό σημείο εισόδου.

Για τις Πειραιώς και Eurobank η σύσταση παραμένει "neutral" με τιμές - στόχους τα 0,36 και 1,12 ευρώ, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την UBS, μετά από μήνες καθυστερήσεων για την πρώτη αξιολόγηση, "τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ", χαρακτηρίζοντας παράλληλα "πολύ απαισιόδοξη" την πλειοψηφούσα γνώμη, σε ότι αφορά τις προβλέψεις απομείωσης απαιτήσεων, ενώ οι αποτιμήσεις προεξοφλούν πως οι σημερινές δυσκολίες είναι μόνιμες..

Σε "equalweight" από "underweight" αναβαθμίζει η Morgan Stanley τη σύσταση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, σε έκθεσή της στην οποία αυξάνει την τιμή - στόχο, στα 7,2 ευρώ.

Ο οίκος προχωρά σε αύξηση των προβλέψεων για τα κέρδη του ΟΠΑΠ κατά 8 - 21% μετά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το φορολογικό καθεστώς και την εγκατάλειψη της φορολόγησης 5 σεντ ανά δελτίο.

"Ένα χρόνο περίπου πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ περιόρισε τις αγορές Ιρλανδικών και Πορτογαλικών ομολόγων λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να είναι ήδη κοντά στο 'ταβάνι' των τίτλων που μπορεί να αγοράσει από τις δύο Χώρες", δήλωσαν πηγές από την Κεντρική Τράπεζα στο Reuters. Οι πηγές σημείωσαν πως η ΕΚΤ θέλει να κρατήσει τις δύο Χώρες στο πρόγραμμα μέχρι την προβλεπόμενη λήξη το Μάρτιο του 2017, με τις αγορές ωστόσο να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Σημειώνεται πως με βάση τους κανονισμούς του προγράμματος "QE" η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει μέχρι και το 33% του εμπορεύσιμου χρέους μιας Χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, το όριο αυτό σημαίνει πως όταν η Ελλάδα μπει στο πρόγραμμα, οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς η Τράπεζα είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους Ελληνικού χρέους (!)

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 631,78 μονάδες (+1,82%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 626,73 (+1%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 626,37 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,95%.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 104,7 εκατ. από τα οποία τα 27,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ). Άλλαξαν χέρια 150592201 τεμ. από τα οποία τα 137130789 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Από τις μετοχές του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΜΕΤΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ και στο υψηλό οι Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ και Μέτκα.

Χαμηλότερα του FTSE25, προσπάθησε να αντιδράσει στις χθεσινές πιέσεις ο Χαϊδεμένος (+5,21%), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Άβακας (+11,46%), κάτι κινείται στην Audiovisual (+8,7%) και ίσως χρειάζεται προσοχή, κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών στην Αττικής (-2,58%), συνέχισαν οι αγοραστές στον Νηρέα (+3,23%), αλλά όχι και στην Σελόντα (-8,52%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ευρ. Πίστη (+5,06%), ενώ προς νέα υψηλά 14 μηνών κινείται η Ελλάδος (+2,26%).

Επίσης από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας "Πλαίσιο" (+1,15%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, € 0,08 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : € 0,068 ανά μετοχή), ενώ εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 56.250 νέες (ΚΟ) μετοχές της εταιρείας "Autohellas" (+0,36%), οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση των μη εισηγμένων εταιριών "ΤΕΧΝΟΚΑΡ Α.Β.Ε.Ε." και "ΒΕΛΜΑΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ Α.Ε.Β.Ε.". Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 12.213.750.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων με αποτέλεσμα των νεότερη αύξηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.366 συμβόλαια).
Στα 8.825 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 16.569, 6.270 για τον Μάιο, 10.296 για τον Ιούνιο και 3 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 177,25) κινήθηκε μεταξύ 175,5 και 178,5 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (65.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (776), Alpha Bank (4.895), Eurobank (3.882), Πειραιώς (20.467), Εθνική (28.666), MIG (1.981), ΟΤΕ (373), ΟΠΑΠ (737), Ελλάκτωρα (127), ΓΕΚ (274), Ελ. Πετρέλαια (105).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 43%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.149 δικαιώματα (1.127 αγοράς και 22 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (18.224.527 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.849.792 τεμ.) και Eurobank (1.214.771 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v