ΧΑ: Τα περιθώρια κινήσεων για blue chips-δείκτες

Σταθεροποιητικό το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν την εκταμίευση των 7,5 δισ. και την επαναφορά στα τέλη του μήνα του waiver. Ποια είναι τα τεχνικά σημεία για τους δείκτες, μετά το τρίμηνο ανοδικό σερί. Η προσοχή στρέφεται και στα «μεσαία», απουσία ισχυρού καταλύτη στα blue chips.

Στον χρησμό του EwG προσβλέπει το Χ.Α., τις απώλειες της Παρασκευής θα επιχειρήσουν να «μαζέψουν» οι αγορές.

Στα τελευταία «οχυρά» για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ αναφέρεται από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, με τις τελευταίες εκκρεμότητες να μη διαμορφώνουν εικόνα απολύτως ξεκάθαρη. Ωστόσο, στην αγορά η έγκριση της δόσης θεωρείται «κλεισμένη» (θέμα ωρών, λίγων ημερών), με την προσοχή να έχει εστιαστεί στην ΕΚΤ και στον Μάριο Ντράγκι.

Σε βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά και πάλι το χρηματιστήριο, μετά τις πρώτες δύο πτωτικές συνεδριάσεις του Ιουνίου και με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται στην περιοχή των 650, με υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου και σημαντική (υπο)στήριξη από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Στον αστερισμό της... δόσης το Χρηματιστήριο, σημειωνόταν στο σχόλιο της Κυριακής, με την προσοχή των traders στραμμένη στο σημερινό EwG και την προεξόφληση της πλειονότητας των παικτών πως θα βγουν ειδήσεις. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον θα μπορούσε να διατηρηθεί σε τράπεζες και blue chips ανεβάζοντας τον πήχη και τη... θερμοκρασία στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Οπως σημειωνόταν σχετικά, κυρίαρχο ποντάρισμα της αγοράς είναι πως και για την (υπο)δόση θα δοθεί άμεσα το «πράσινο φως» και πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αποφασίσει για την επαναφορά του waiver πριν από την 22α Ιουνίου.

Στις ξένες αγορές, η τάση διαμορφώνεται με αφορμή την ανακοίνωση επιμέρους οικονομικών στοιχείων, δεικτών (ενδεικτικά στη Wall Street η διόρθωση αποδόθηκε στα στοιχεία για την απασχόληση), ενώ στην Ευρώπη η υποβάθμιση για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας (στο 1,7% από 1,8%) πίεσε τον DAX (χαμηλότερα 1,03% στις 10.103 μονάδες), παρασύροντας και τις άλλες.

Θα επιμείνω να εστιάζω στα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου, που μετά τη νέα σημαντική διόρθωση των ΙΒΕΧ και ΜΙΒ η κλίση που έχουν λάβει αρχίζει να δείχνει προς μη αναστρέψιμη. Σε προεκλογικό ρυθμό η Ισπανία, γνωστά τα πολύ σοβαρά προβλήματα στην Ιταλία, κυρίως του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Ωστόσο, το Χ.Α. εδώ και καιρό μοιάζει σαν το... γαλατικό χωριό, καθώς συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενα ανοδικούς μήνες, ζει και αναπνέει κυρίως χάρη στα εγχώρια πονταρίσματα, που είχαν να κάνουν με το κλείσιμο της αξιολόγησης και πλέον με την εκταμίευση της δόσης, την επαναφορά του waiver, την υλοποίηση της συμφωνίας.

Με την αξιολόγηση το Χ.Α. έφτασε στα επίπεδα των 650-655 μονάδων, με την (υπο)δόση και την επαναφορά της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα θα επιχειρηθεί να κινηθεί πέραν των 665-670 μονάδων. Αμεσα ή με διαλείμματα θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, τη ροή των όσων θα ανακοινώνονται από την πλευρά των δανειστών, από τις κινήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, τις αντοχές των εισηγμένων.

Η ουσία όμως βρίσκεται επίσης στην πραγματική οικονομία, στο επιχειρείν, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να σημειώνει το αυτονόητο, πως οι επιχειρήσεις ζητούν φθηνότερο χρήμα. Κοινή η εκτίμηση πως κυρίως σε τέτοια μέτωπα, ζητήματα, θα δώσουν οι επιχειρηματίες τη «μάχη», από την έκβαση της οποίας θα κριθεί εάν οι επιχειρήσεις θα κερδίσουν (ή όχι), υπό την πίεση όλων αυτών των υφεσιακών μέτρων που συμφωνήθηκαν και έχουν αρχίσει ήδη να βαραίνουν την αγορά.

Παρ' όλα αυτά το Χ.Α., λειτουργώντας ως προεξοφλητικός μηχανισμός, αντέδρασε έως τις 650-655 μονάδες, ως τέτοιος θα επιχειρηθεί να συνεχίσει υψηλότερα. Το σημαντικό όμως είναι πως μετά την τρίμηνη ανοδική κίνηση (Μάρτιος - Μάιος) έχουν μεταβληθεί ορισμένα κύρια δεδομένα για την αγορά, με αποτέλεσμα οι traders να προσβλέπουν σε τιμές πάνω από τις 665-670 μονάδες.

Το πολύ σημαντικό, όπως «μετρά» ο Βασίλης Μαρκάκης, είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα (με το «κλείσιμο» του Μαΐου), ο μήνας διαμορφώθηκε υψηλότερα του εκθετικού ΚΜΟ των τελευταίων τριών (μηνών), κάτι που αποτελεί ακόμη μία ένδειξη αναστροφής. Τα επόμενα βήματα/εμπόδια όπου -πλέον- θα κριθεί η συνέχεια είναι στην ευρύτερη περιοχή των 665-675 μονάδων (απ' όπου διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ των τελευταίων 9-10 μηνιαίων υψηλών, ενώ... δεύτερος/υψηλότερος και ακόμη πιο δύσκολος στόχος είναι αυτός των 731 μονάδων.

Ολα αυτά θα κριθούν ενδεχομένως μέσα στον Ιούνιο -μήνας με πλούσιο ημερολόγιο εκτός και εντός τειχών-, με τους βραχυπρόθεσμους να έχουν -μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής- υψηλότερη περιοχή στήριξης (προς τις 625-630 μονάδες).

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να έχει ως χαμηλό όριο τις 52, πρώτο υψηλό τις 58 και αλλαγής τάσης τις 62 μονάδες. Επίπεδο που για την υπέρβασή του απαιτείται μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη (κατά την άποψή μας, για την πειστική υπέρβαση των 62 μονάδων ίσως να μην επαρκεί η επαναφορά του waiver, μόνο).

Σημαντική η κίνηση σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips κυρίως του FT 25 και δευτερευόντως του FT Mid Cap, με περιπτώσεις «μόχλευσης» και σε εισηγμένες/μετοχές της μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας.

Το ενδιαφέρον και το 90+ της ρευστότητας μπορεί να παραμένει επικεντρωμένο στις μετοχές του 25άρη, πλην όμως από τα μέσα Μαΐου και σταδιακά ένα σημαντικό μέρος της «υπόλοιπης αγοράς» δείχνει σημάδια αφύπνισης.

Κατά την εκτίμησή μας, είναι ακριβώς αυτή η... υπόλοιπη αγορά, που θα μπορούσε να προσελκύσει και πάλι έστω λίγους εγχώριους traders, να προσδώσει άλλο κλίμα σε ένα χρηματιστήριο όπου το 90+ του ημερήσιου τζίρου περιορίζεται σε μία ολιγομελή ομάδα μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v