Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρεβάνς των αγοραστών μετά τις σερί ήττες!

Μετά από επτά συνεδριάσεις με καταιγισμό ρευστοποιήσεων ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε με άνοδο 5,4%. Καλύφθηκε περίπου το 50% των απωλειών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η σημασία του κλεισίματος πάνω από τις 580 μονάδες.

Μπορεί στις Αγορές να ισχύει το ρητό πως "η επόμενη μέρα, είναι μία άλλη μέρα" και αυτό να επιβεβαιώνεται καθημερινά, τον τελευταίο καιρό, καθώς το σύνολο των Αγορών παραμένει εγκλωβισμένο σε ιδιαίτερα υψηλή μεταβλητότητα, όμως σήμερα στο Χ.Α. οι αγοραστές μπορούν να υπερηφανεύονται ότι πήραν μία "καλή ρεβάνς" από τους εν δυνάμει πωλητές, με αρκετούς από τους τελευταίους να προχωρούν και σε κινήσεις "short covering" ενδυναμώνοντας την ανοδική αντίδραση.

Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι την ενδοσυνεδριακή κορυφή της η Αγορά την σημείωσε σημαντικά αργότερα από τις 14.00 και ενώ είχε ολοκληρωθεί το triple witching Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά ερχόταν από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αθροιστικές απώλειες 14,86%, να κινείται σε χαμηλά διμήνου και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. να έχει υποχωρήσει κατά 7 δισ ευρώ.

O Γενικός Δείκτης από την αρχή του χρόνου

Επόμενο ήταν η πρώτη αλλαγή του διεθνούς κλίματος να βρει ανταπόκριση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο έσπευσε να υπεραποδώσει στην άνοδο, όπως υπεραπέδιδε και στην πτώση που είχε προηγηθεί.

Και αυτά παρά το γεγονός ότι ο προ των τελικών δημοπρασιών τζίρος δεν συνηγορούσε για τόσο εντυπωσιακή άνοδο, ένδειξη υποχώρησης των εν δυνάμει πωλητών σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία προκειμένου κάποιος που γνωρίζει την "Τραπεζοπάθεια" του Χ.Α. να υποψιαστεί ότι της σημερινής ανοδικής κίνησης ηγήθηκε ο Τραπεζικός κλάδος (έστω και αν υποχώρησε αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά), κάτι που επιβεβαιώνεται από το τελικό +16,85% του Τραπεζικού δείκτη, αλλά δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο ότι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές είχαν οδηγήσει και την πτώση που είχε προηγηθεί υφιστάμενες τις σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις ο τίτλος της AlphaBank (+16,47%) σημείωνε αθροιστικές απώλειες 28,27%, της Εθνικής (+16,75%) απώλειες 30,95%, της Eurobank (+14,86%) απώλειες 29,45% και της Πειραιώς (+20,35%) απώλειες 39%!

Απώλειες υπερπολλαπλάσιες από αυτές του Γενικού Δείκτη, όποτε απόλυτα φυσιολογικό ήταν στο Τραπεζικό ταμπλό να στραφεί το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ενδιαφέροντος από τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους παίκτες, περιμένοντας τις τελικές δημοπρασίες και τις πιθανές "αναταράξεις" από την έξοδο του ΟΠΑΠ από τον δείκτη EuroStoxx600.

Ξεκινώντας από την ειδησεογραφία που ακολούθησε την χθεσινή συνεδρίαση, μείωση του Ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,3% φέτος και αύξησή του κατά 2,5% το 2017 και 3% το 2018 προβλέπει η ΕΚΤ. Για την ανεργία, προβλέπει ότι θα μειωθεί από 24,9% πέρυσι στο 24,1% φέτος και περαιτέρω στο 22,8% το 2017 και το 21,4% το 2018. 

"Για ποια συμφωνία για ελάφρυνση χρέους μιλάτε"; Αυτή ήταν η απάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση για συμφωνία που υπήρξε στο προηγούμενο Eurogroup, αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους και τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Όπως είπε, "προσδοκούμε η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και αυτές που θα έρθουν" (προσοχή στο "και αυτές που θα έρθουν").

Με ένα tweet, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφαση του Ταμείου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ ευρώ. Είχε προηγηθεί η υπογραφή χθες του MoU και το πράσινο φως από το συμβούλιο των διοικητών του ESM.

"Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στην ανάπτυξη", τόνισε ο Κ. Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας ότι "ο ESM είναι έτοιμος να στηρίξει τη Χώρα για την ελάφρυνση χρέους. Η δόση των 2,8 δισ θα είναι διαθέσιμη όταν εκπληρωθούν τα prior actions και πληρωθεί μέρος των ληξιπρόθεσμών χρεών του Δημοσίου".

"Το χρέος της Ελλάδας στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα δεν είναι βιώσιμο", υποστήριξε σήμερα εκ νέου η Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στη Βιέννη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "το ΔΝΤ μπορεί να συμμετάσχει στηρίζοντας το πρόγραμμα, μόνο εφόσον βεβαιωθεί προηγουμένως ότι το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, απόλυτης επιβεβαίωσης έτυχαν οι πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες υπήρχαν αυξημένες πιθανότητες ανοδικής αντίδρασης, μετά το επταήμερο πτωτικό σερί και αφού και οι Διεθνείς Αγορές έδειχναν διάθεση για κάτι καλύτερο, κάτι που ξεκίνησε χθες το βράδυ από την Wall Street, με τους Ξένους διαχειριστές να επισημαίνουν και την ανοδική αντίδραση της Βρετανικής Στερλίνας εξαιτίας των εικασιών ότι μετά τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού του Εργατικού κόμματος Τζο Κοξ που ήταν υπέρ του "Remain", ή κατά του "Brexit", έχουν αλλάξει τα δεδομένα της κοινής γνώμης προς το στρατόπεδο της παραμονής στην ΕΕ.

Μπορεί οι σημερινοί αγοραστές στο Χ.Α. να αψήφησαν, μερικώς και επερχόμενο τριήμερο αργιών, όμως θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι η μεταβλητότητα για τις Αγορές θα παραμείνει και αυτή θα έχει πολλαπλάσιο αντίκτυπο στην "ρηχή" Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από την συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου, ισχύουν και οι νέες αλλαγές στους δείκτες του Χ.Α., με τον δείκτη FTSE/X.A. Large Cap να πολλαπλασιάζεται επί 10, καθώς και τους δείκτες FTSE/Χ.Α. δείκτης Τραπεζών και FTSE/Χ.Α.-Χ.Α.Κ. Τραπεζικός δείκτης, να πολλαπλασιάζονται επί 20. Η ατζέντα συμπληρώνεται στις 24/6, όταν και αναμένεται η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody΄ς.

Η τριπλή λήξη των συμβολαίων Ιουνίου κατέβασε σημαντικά τις συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη για τους επόμενους μήνες, ενώ μερική επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 10,24%, 5ετες 10,06% και 10ετες 7,46%.

Ερχόμενοι στις τελικές δημοπρασίες, όπου είχε στραμμένη την προσοχή του το σύνολο των traders, ασφαλώς και δεν υπήρξαν οι σημαντικές "αναταράξεις" που πολλοί περίμεναν, κυρίως στον τίτλο του ΟΠΑΠ, έστω και αν δημιούργησε υποψίες το καθυστερημένο αγοραστικό ενδιαφέρον που έφερε τον τίτλο, λίγο πριν τις 17.00, στο υψηλό ημέρας των 6,85 ευρώ (+5,06%). Στις 17.00 ο τίτλος βρέθηκε στα 6,80 ευρώ (+4,79%) με συναλλαγές 1108449 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στην ίδια τιμή, με τον όγκο να εκτοξεύεται στα 2486888 τεμ., πράγμα που σημαίνει ότι οι αγοραστές "είχαν πάρει τα μέτρα τους"!

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΟΠΑΠ

Από τις "παρενέργειες" των τελικών δημοπρασιών, σκεπτικισμό δημιούργησαν τα "projected prices" για Πειραιώς και Eurobank, καθώς εμφανίστηκαν σημαντικές εντολές πώλησης που έστελναν τις δύο μετοχές σημαντικά χαμηλότερα και έτσι ενεργοποιήθηκε και δεύτερο "ΑΜΕΜ", με το τελικό κλείσιμο να αφήνει σημαντικό υπόλοιπο προς πώληση.

Σχετικά ευνοημένοι από τις τελικές δημοπρασίες οι τίτλοι των Ελ. Πετρελαίων, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Ο τίτλος των ΕΛΠΕ στις 17.00 βρισκόταν στα 3,66 ευρώ (+3,1%) με 146857 τεμ. και έκλεισε στα 3,85 ευρώ (+8,45%) με 210103 τεμ.

Η μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών πριν τις τελικές δημοπρασίες βρισκόταν στα 8,11 ευρώ (+4,11%) με 1002903 τεμ. και έκλεισε στα 8,22 ευρώ (+5,52%) με όγκο 1361981 τεμ.

Τέλος η μετοχή της ΔΕΗ στις 17.00 βρισκόταν στα 2,90 ευρώ (+3,94%) με 405748 τεμ. και το κλείσιμο την βρήκε στα 2,96 ευρώ (+6,09%) με συναλλαγές 509120 τεμ.

Με όλα τα παραπάνω, ευκολονόητο είναι το πως από τα 74,7 εκατ. που ήταν ο τζίρος στις 17.00, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 100,7 εκατ. (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων), με τους Alpha Bank,Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Πειραιώς να αποσπούν το 81% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Με την σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 5,19% και τον Τραπεζικό δείκτη απώλειες 7,33%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 7,1% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 24,92%.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ένα πρώτο "intraday" σήμα εισόδου, καθώς Γενικός Δείκτης και FTSE25 έκλεισαν υψηλότερα των 584 και 158 μονάδων.

Για τους λιγότερο βραχυπρόθεσμους απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα 600 - 607 μονάδων και 163 μονάδων, αντίστοιχα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Πέτρος Στεριώτης

"Έντονα πτωτική παραμένει η βραχυπρόθεσμη τάση του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE-25, ο οποίος σε διάστημα 3 εβδομάδων έχει χάσει τα μισά από τα κέρδη της συνολικής ανόδου από το πολυετές ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 11ης Φεβρουαρίου (107,52) μέχρι το υψηλό εξαμήνου της 23ης Μαϊου (186,89)" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η κυματική ανάλυση δείχνει το επίπεδο των 147 μονάδων ως πιθανό σημείο έναρξης τεχνικής ανοδικής αντίδρασης, με στόχο την αποφόρτιση της Αγοράς από τα "υπερουλημένα" επίπεδα. Στις 146 μονάδες βρίσκεται επίσης η διπλή στήριξη από τα τοπικά χαμηλά Μαρτίου και Απριλίου και αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συμπεριφορά του FTSE-25 σε αυτά τα επίπεδα. Πιθανή απώλεια και αυτών των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, θα μπορούσε να φέρει το δείκτη στην περιοχή των 137 μονάδων.

Τεχνικές αντιστάσεις τερματισμού ενός "ράλι ανακούφισης" εντοπίζονται στις 156, στις 163 και στις 167 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή Παραγώγων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, η Αγορά χρειάζεται ένα κλεισίματα υψηλότερα από τις 156 μονάδες (ΚΜΟ 100 ημερών) προκειμένου να βελτιωθεί η τεχνική εικόνα, ουσιαστικά.

-Στρατής Πολυχρονέας

"Η τραγική δολοφονία του Μέλους του Βρετανικού Κοινοβουλίου, Jo Cox, φαίνεται να γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως άλλωστε καταδεικνύει και η σημερινή αντίδραση των Διεθνών Αγορών" επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Βέβαια κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι το τραγικό συμβάν αποτέλεσε την αφορμή για μια ανακλαστική αντίδραση των Αγορών και μόνο και ότι κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα.

Ίσως και να έχει δίκιο, όσον αφορά το τελευταίο, ωστόσο μπορεί να αναφερθούν τα ακόλουθα: α) Η εκστρατεία εναντίον του "Brexit" μπορεί να οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα, όπως φάνηκε από την πορεία των δημοσκοπήσεων και των Αγορών, θυμίζοντας μάλιστα τι συνέβη και στο Ελληνικό δημοψήφισμα, με τη σημαντική διαφορά όμως να είναι ότι η ανάπτυξη της Οικονομίας της Μεγάλης Βρετανίας από την ένταξή της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά ήταν ταχύτερη από τις αντίστοιχες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας (σύμφωνα με άρθρο των FT) εν αντιθέσει με αυτή της Ελληνικής Οικονομίας (μετά το 2009), β) περιστατικά βίας κατά του ενός "στρατοπέδου", δηλαδή κατά του "Bremain" στην προκειμένη περίπτωση, οδηγούν συνήθως τους αναποφάσιστους υπέρ του πληγέντος μέρους, καθώς ο φόβος και η τρομοκρατία οδηγεί στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα σε μια πραγματική δημοκρατία, και γ) η πλειονότητα των μεγάλων Επιχειρήσεων τάσσεται κατά του "Brexit", σε μια Χώρα που η ανάπτυξη βασίζεται στην Ιδιωτική Οικονομία και στα Ξένα Κεφάλαια.

Επειδή όμως όλα τα παραπάνω βασίζονται στη λογική και αρκετές φορές επικρατεί το συναίσθημα, το να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα είναι επικίνδυνο (για αυτό άλλωστε και ο κίνδυνος σχετίζεται με την απόδοση).

Το μόνο ίσως που μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα είναι ότι η αναπτυξιακή πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας συνεχίζει να παραμένει σε κίνδυνο σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, καθώς η FED αποφάσισε να περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, με τις πιθανότητες βέβαια αύξησης επιτοκίων τον Ιούλιο, ακόμα και στην περίπτωση που αποφευχθεί το "Brexit", να είναι σημαντικά μειωμένες.

Εν κατακλείδι και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, η πορεία της κίνησης των Ξένων Αγορών θα συνεχίσει να αποτελεί τον καταλύτη της κίνησης και στην Εγχώρια Αγορά τουλάχιστον μέχρι και την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου.

-Απόστολος Μάνθος

"Το διαγραμματικό 'στηθαίο' των 610 μονάδων δεν άντεξε στη καθοδική μετωπική σύγκρουση, σπρώχνοντας έτσι τον Γενικό Δείκτη στο κενό, να ατενίζει τη βεβαρημένη στήριξη των 542 μονάδων, καθώς τα δίχτυα προστασίας των 590 μονάδων αποδείχθηκαν τρύπια" τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η άμεση επαναξιολόγηση των 580 με 585 μονάδων, καθώς η συνεχόμενη παραμονή κάτω από αυτή θα εγείρει πτωτικά σενάρια προσέγγισης των επώδυνων περιοχών των 542 με 535 μονάδων. Επίπεδα τιμών, όπου εάν απειληθούν με αυξημένο τζίρο συναλλαγών μπορεί να οδηγήσουν το δείκτη χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 500 μονάδων.

Η εξέλιξη του προαναφερόμενου πτωτικού σεναρίου είναι άκρως απευχθέα διότι εάν προκληθεί θα έχει ως "χορηγό" το "Brexit", ένα γεγονός άνευ ιστορικού προηγούμενου και φυσικά άνευ ανάλογης εμπειρικής χρηματιστηριακής αξιολόγησης.

Στη θετική περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης διασπάσει επιβεβαιωμένα τις 585 μονάδες θα μπορούσε να βάλει ως ανοδικό στόχο τις 618 μονάδες, δίνοντας έτσι και τεχνικά ένα σοβαρό προβάδισμα στο στρατόπεδο των "Bulls".

Κατά τα άλλα η Αγορά απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι δε δύναται να "τραβήξει τα μάτια της" πάνω από τη συμπεριφορά των Τραπεζών, αδυνατώντας έτσι να απεξαρτηθεί από τις ακραίες συμπεριφορές ορισμένων πολύ βραχυχρόνιων, Αμερικάνικων κυρίως Hedge Funds, όπου όταν ενεργοποιούνται δε μπορούν να βρουν το κατάλληλο βάθος για να αντικρίσουν τις εντολές τους προκαλώντας έτσι εξωφρενικές ποσοστιαίες αυξομειώσεις.

Ίσως έτσι αποδεικνύεται πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα που έχει υποστεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο, από τη μακροχρόνια "αποκαθήλωση" των Ελλήνων επενδυτών, Θεσμικών και μη, με τις συνεχόμενες αναγκαστικές ρευστοποιήσεις λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης.

"Επενδυτές, όπου μερικώς θα μπορούσαν να προσφέρουν τις κατάλληλες δυναμικές 'αντικραδασμικές' βάσεις σε τέτοιου είδους άναρχες χρηματιστηριακές συμπεριφορές, όπου ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο μπορεί να χάσει έως και 40% μέσα 4 με 5 συνεδριάσεις δίχως να έχει αλλάξει κάτι το τόσο ριζικό στο μάκρο, ή στο μικροοικονομικό περιβάλλον" τονίζει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Το εξωτερικό και οι εξελίξεις γύρω από το Βρετανικό δημοψήφισμα έδωσαν τον τόνο στην τάση του Χ.Α. την εβδομάδα που πέρασε" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η οριακή διαφορά όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, με το προβάδισμα να παρουσιάζει μετατοπίσεις και τις ημερομηνίες να πλησιάζουν, έχουν αυξήσει το βαθμό νευρικότητας των Αγορών επηρεάζοντας και την Ελληνική που έχει αυξήσει το βαθμό συσχέτισης.

Οι αποτιμήσεις και το τι εκφράζουν σε αυτά τα επίπεδα τιμών πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, με την ψυχολογία να παίζει πλέον κυρίαρχο ρόλο, ενώ ακόμα και οι Κεντρικές Τράπεζες στις προγραμματισμένες τους ανακοινώσεις, κράτησαν στάση αναμονής ενόψει της ερχόμενης Πέμπτης, προτιμώντας να έχουν μεγαλύτερη γκάμα επιλογών για την συνέχεια.

Η επίδραση στις αγορές θα είναι σαφώς ισχυρότερη σε μια ενδεχόμενη επικράτηση του "Brexit", τα δεδομένα στον Χρηματοοοικονομικό κλάδο θα αλλάξουν δεδομένης της ισχυρής παρουσίας του Λονδίνου ως Χρηματοοκονομικό Κέντρο της Ευρώπης.

Οι μετατοπίσεις των κεφαλαίων κάθε άλλα παρά ευκαταφρόνητες θα είναι, δεδομένου του όγκου της αξίας και της πληθώρας των κλάσεων κεφαλαίου που ενδεχομένως θα χρειαστεί να "μεταναστεύσουν".

Το σύνολο των Χρηματιστηριακών Αγορών έχει εισέλθει σε μια ειδική ζώνη γεγονότων που θα προσδιορίσουν πολύ μεγαλύτερες οικονομικές περιόδους και πιθανότατα να έχουν παρελκόμενες συνέπειες πέρα από τις οικονομικές που ακόμα δεν είναι ορατές στο προσκήνιο. Σε αυτή την συγκυρία η δυνατότητα διαφοροποίησης της Ελληνικής Αγοράς είναι περιορισμένη, η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι η Ελληνική Αγορά διέπεται από δυνάμεις που κινούνται με υπερβολή στην τάση αυξάνοντας το βαθμό μεταβλητότητας. Ως εκ τούτου στο άμεσο χρονικό διάστημα απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά και ισορροπημένες θέσεις ρίσκου, συνεκτιμώντας όλα τα σενάρια της επόμενης ημέρας με ότι αυτό συνεπάγεται για ένα μέρος της ρευστότητας που θα πρέπει να μείνει εκτός Αγορών.

Οι διαγραμματικές εξελίξεις στην Εγχώρια Αγορά ήταν ραγδαίες, μετά την διάσπαση των 630 μονάδων. Μετά την διάσπαση της πλαγιοανοδικής στήριξης που έρχεται από τον φετινό Φεβρουάριο η επιτάχυνση της πτώσης ήταν έντονη, η κλίση σχεδόν κάθετη και το αποτέλεσμα της ήταν η απώλεια 103 μονάδων από τα επίπεδα που ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις.

Η αντίδραση που ακολούθησε την Παρασκευή, αν και χαρακτηρίστηκε από ένταση θετικής μεταβλητότητας ήταν εντός των ορίων ανοδικής διόρθωσης που δικαιολογεί μια πτώση της τάξης του 15% σε 7 συνεδριάσεις. Κατά την διάρκεια της πτωτικής διαδρομής ο Γενικός Δείκτης διέσπασε όλους τους κινητούς μέσους γυρίζοντας σε πτωτική τάση. Μάλιστα στην συνεδρίαση της Πέμπτης οι ταλαντωτές εισήλθαν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, για πρώτη φορά μετά τις 17 Φεβρουαρίου, δικαιολογώντας το ανοδικό ξέσπασμα που ακολούθησε την Παρασκευή.

Η μορφή της αντίδρασης δημιουργεί κάποιο προβληματισμό, καθώς απότομες και οξείες σε ένταση κινήσεις είθισται να έχουν χαρακτήρα τοπικών αντιδράσεων. Για να θεωρηθεί ότι έχει υπάρξει ουσιαστική αλλαγή τάσης θα πρέπει αφενός να μην "πληρωθούν" επίπεδα τιμών κάτω από τις 553 μονάδες, που είναι το χαμηλό της κίνησης, αφετέρου η συνέχεια να εκτονωθεί υψηλότερα από τις 607 μονάδες ξαναβάζοντας τον Γενικό Δείκτη σε πρώτη φάση ανοδική βραχυπρόθεσμη τάση.

Αν το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής η Ευρώπη συνεχίσει την πορεία της με 28 Χώρες - Μέλη ο Γενικός Δείκτης θα επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε η πτώση, κοντά δηλαδή στις 650 μονάδες. Αν όχι η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί μέχρι οι τεχνικοί δείκτες να "λιώσουν", να υπάρξει δηλαδή υποτιμητική υπερβολή στα εβδομαδιαία διαγράμματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη.

Αν και κατά μία ημέρα μικρότερη, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος, η ατζέντα της χρηματιστηριακής εβδομάδας έχει πολλά σημαντικά προγραμματισμένα οικονομικά και πολιτικά γεγονότα. Εκτός από το δημοψήφισμα στην Μ. Βρετανία του οποίου τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρωί της 24ης Ιουνίου στις 21 Ιουνίου αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Juncker όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία ενώ την Παρασκευή η Moody's θα δημοσιεύσει την έκθεση της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Επισημαίνεται ότι η Moody's αξιολογεί τα Ελληνικά ομόλογα με "Caa3" και αρνητική προοπτική, ενώ πρόσφατα με σχετική έκθεση είχε χαρακτηρίσει θετική για τις Ελληνικές Τράπεζες την επιβράδυνση των εξυπηρετούμενων δανείων.
Το διήμερο 21 και 22 Ιουνίου θα διεξαχθεί το 5ο Roadshow της ΕΧΑΕ στην Ν. Υόρκη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση, η οποία πιθανότατα θα δει ευνοϊκά το θέμα της επαναφοράς του "waiver" για τα Ελληνικά ομόλογα. Στο πολιτικό πεδίο επισημαίνεται ακόμα ότι στις 26 Ιουνίου θα διεξαχθούν στην Ισπανία γενικές εκλογές.

"Στις κυριότερες Γενικές Συνελεύσεις της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζουν οι Coca Cola HBC και ΟΠΑΠ (έκτακτη) την Τρίτη (21/6), ΕΥΔΑΠ και ΑΒΑΞ την Τετάρτη (22/6), ΕΥΑΠΣ και ΟΤΕ την Πέμπτη (23/6) ενώ η εβδομάδα κλείνει με Folli Follie Group και Ελλάκτωρ την ερχόμενη Παρασκευή (24/6). Τέλος στις 23 Ιουνίου η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς την έκτακτη επιστροφή κεφαλαίου ύψους 57 λεπτών ανά μετοχή" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ενθαρρυμένοι από το χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street, οι αγοραστές επικράτησαν στις περισσότερες από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ιαπωνικό Nikkei (+1,07%)
Θετικό κλίμα, αλλά και υποχώρηση από το πρωινά υψηλά για τους Ευρωπαϊκούς δείκτες, ενώ με πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE.

Σημαντική διόρθωση για τον Χρυσό, μικρά κέρδη για το Ευρώ και σχετικά υψηλότερα για το Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, για το σύνολο της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος και 1,7% για το 2017 και το 2018. Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί από 10,9% το 2015 σε 10,2% φέτος, στο 9,9% το 2017 και 9,5% το 2018. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,2% φέτος και θα αυξηθεί στο 1,3% και 1,6% το 2017 και το 2018, αντίστοιχα.

Την ανάγκη να υιοθετηθεί μία νέα, πιο ισορροπημένη πολιτική υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην Έκθεσή του για την Ευρωζώνη προειδοποιώντας ταυτοχρόνως για τους αυξημένους κινδύνους που κρύβει η τρέχουσα συγκυρία για το Ευρώ. Σύμφωνα με το Ταμείο, οι εντεινόμενες πολιτικές διαιρέσεις εντός της Ευρωζώνης και ο αυξανόμενος Ευρωσκεπτικισμός έχουν αποδυναμώσει τις προοπτικές για την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων. Το αποτέλεσμα είναι η Ζώνη του Ευρώ να γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτη, σε μια σειρά κινδύνων σε μια εποχή μάλιστα που τα περιθώρια πολιτικών παρεμβάσεων στενεύουν.

Οι Γερμανοί βουλευτές δείχνουν όλο και πιο επιφυλακτικοί στο να προχωρήσουν με την προγραμματισμένη συγχώνευση του Deutsche Boerse με το London Stock Exchange Group, ενόψει του Βρετανικού δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Μπλοκ. "Το σχέδιο βάσει του οποίου το Λονδίνο θα αποτελέσει την έδρα της συνδυασμένης Οντότητας, δε θα είναι βιώσιμο σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο πει το 'ναι' στο 'Brexit' στις 23 Ιουνίου, ενώ τα περίπλοκα ρυθμιστικά ζητήματα που θα ανακύψουν, θα εξαναγκάσουν μια επαναξιολόγηση ολόκληρης της πρότασης", τόνισαν Γερμανοί νομοθέτες μιλώντας στο Bloomberg.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο στο ρεκόρ των 36,2 δισ ευρώ, κυρίως εξαιτίας μιας ανόδου στο πλεόνασμα των Αγαθών. Τον Μάρτιο, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο είχε διαμορφωθεί στα 26,3 δισ, σύμφωνα με τους FT. Παράλληλα ένα πλεόνασμα 5,6 δισ. ευρώ στις Υπηρεσίες βοήθησε να αντισταθμιστεί έλλειμμα σε άλλους λογαριασμούς του ισοζυγίου τον Απρίλιο.

"Η Ευρωζώνη κατέγραψε το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα στην ιστορία της τον Απρίλιο, γεγονός που αναμένεται να αντισταθμίσει σε ένα βαθμό την πιο βραδεία ανάπτυξη σε άλλους Τομείς κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η Περιοχή εμφανίζει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από τον Ιούνιο του 2011", μεταδίδουν οι Financial Times.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η κατασκευή νέων κατοικιών υποχώρησε τον Μάιο. Οι ενάρξεις κατοικιών κατέγραψαν πτώση 0,3%, στον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό του 1,17 εκατομμυρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν στο 1,15 εκατομμύριο.

"Οι Φορείς χάραξης πολιτικής επαναλαμβάνουν τα λάθη που παρέτειναν την Μεγάλη Ύφεση", προειδοποιεί η Morgan Stanley.

Το υψηλό χρέος, ο αποπληθωρισμός, η βραδεία ανάπτυξη και οι χαμηλότερες αποδόσεις που προστίθενται στις κακές κινήσεις των Φορέων, θεωρούνται κύριες αιτίες για την παράταση της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930.

Σύμφωνα με τον οίκο "το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον έχει μια σειρά σημαντικών ομοιοτήτων με τη δεκαετία του 1930. Η κρίσιμη ομοιότητα μεταξύ του 1930 και του κύκλου του 2008, είναι ότι η οικονομική ανατάραξη και τα σχετικά υψηλά επίπεδα χρέους άλλαξαν τη στάση του Ιδιωτικού Τομέα απέναντι στα ρίσκα και τον οδήγησαν στη διόρθωση των ισολογισμών του. Η κίνηση της Fed να κινηθεί προς τη σύσφιξη στα τέλη του περασμένου έτους, αποτελεί βασική αιτία για την πρόσφατη επιβράδυνση στην ανάπτυξη. Νωρίς το 2015 'μεγάλα ονόματα' της Wall Street, όπως ο Ray Dalio της 'Bridgewater Associates", επίσης είχαν προχωρήσει σε συγκρίσεις με τη σύσφιξη της Fed το 1937, ενθαρρύνοντας έντονα την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να προσέξει και να καθυστερήσει τις αυξήσεις στα επιτόκια φοβούμενοι ότι η πιο σφικτή πολιτική θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη".

Η μεγάλης κλίμακας αποφυγή του υψηλού κινδύνου είναι κάτι που βλέπουμε σήμερα, όπως επιβεβαιώνει έρευνα της Bank of America Merrill Lynch που δείχνει ότι η συσσώρευση μετρητών από τους επενδυτές βρίσκεται σε υψηλά σχεδόν 15 ετών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2016 το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 208 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1.703 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και πρωτογενές πλεόνασμα 2,655 έναντι 1,065 το αντίστοιχο διάστημα του 2015, σύμφωνα με την Τρ. Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 17.175 εκατ. ευρώ, από 16.286 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται 43 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 18.366 εκατ. ευρώ, από 18.451 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015.

Στα 21,2 ευρώ από 24 πριν μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Folli Follie η Alpha Finance σε έκθεση στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε "neutral", από "outperform". H χρηματιστηριακή κάνει λόγο για χαμηλή ορατότητα σε ότι αφορά τις ταμειακές ροές αλλά και πιθανή αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών μεσοπρόθεσμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Alpha Finance η Folli Follie θα καταγράψει κέρδη 179 εκατ. και πωλήσεις 1,268 δισ το 2016.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 587,88 μονάδες (+5,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 585,12 (+5,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 586,55 μονάδες με ημερήσια κέρδη 5,4%.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 100,7 εκατ. από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ). Άλλαξαν χέρια 151901449 τίτλοι, από τους οποίους οι 137379188 αφορούσαν συναλλαγές μετοχών του FTSE25.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και Lamda Development και στο χαμηλό ημέρας οι Grivalia, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές, έναντι 30 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Η πτώση που προηγήθηκε έφερε ανακατατάξεις στην πρώτη τετράδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με τον ΟΠΑΠ να περνά, οριακά, στην τέταρτη θέση, αντί της Εθνικής: ΕΕΕ (6,583 δισ), ΟΤΕ (4,029 δισ), Alpha Bank (3,042 δισ) και ΟΠΑΠ (2,169 δισ ευρώ).

---ΧΠΑ

Με σημαντική ανοδική αντίδραση συνδυάστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας (triple witching Ιουνίου) και στην Αγορά Παραγώγων.

Η τριπλή λήξη των συμβολαίων έφερε σημαντική μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ αξιοπρόσεκτη άνοδο παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (176.725 συμβόλαια).

Στα 7.136 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.021, 2.668 για τον Ιούνιο, 1.345 για τον Ιούλιο και 8 για τον Αύγουστο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 157) κινήθηκε μεταξύ 149,5 και 157,75 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 1,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.900 Εθνική, 7.312 Jumbo, 20.000 ΔΕΗ, 5.800 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (4.381), Alpha Bank (10.683), Eurobank (13.705), Πειραιώς (50.097), Εθνική (61.495), MIG (23.674), ΟΠΑΠ (1.158), Ελ. Πετρέλαια (1.271), ΟΤΕ (2.222), Viohalco (1.811), ΓΕΚ (601), Μέτκα (349), Intralot (238), Jumbo (211), ΕΧΑΕ (344), Ελλάκτωρα (574), Σωλ. Κορίνθου (1.063), ΟΛΠ (102), Motor Oil (289), Μυτιληναίος (2.289).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 44%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 100 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (33 αγοράς και 67 πώλησης).

Ας σημειωθούν τα 30 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ και τα 500 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 0,25 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (20.814.629 τεμ.). Πειραιώς (43.390.713 τεμ.), Alpha Bank (9.185.342 τεμ.) και Eurobank (11.333.702 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v