Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Για ποια ελάφρυνση χρέους μιλάτε;

Με μια ατάκα, η επικεφαλής του ΔΝΤ «ακύρωσε» τα συμφωνηθέντα στο προηγούμενο Eurogroup. Λεκτική κόντρα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έσπευσε να «απαντήσει» αφήνοντας αιχμές. Πώς σχολίασε τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει.

Λαγκάρντ: Για ποια ελάφρυνση χρέους μιλάτε;

Για ποια συμφωνία για ελάφρυνση χρέους μιλάτε; Αυτή ήταν η απάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ σε ερώτηση για συμφωνία που υπήρξε στο προηγούμενο Eurogroup, αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους και τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Αφού χαμογέλασε η επικεφαλής του Ταμείου, συμπλήρωσε ότι αυτή είναι η αντίδρασή της στην ερώτηση.
Όπως είπε, είμαστε ξεκάθαρα πολύ ενθαρρυμένοι από τη συμφωνία Ευρώπης και Ελλάδας. Προσδοκούμε η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και αυτές που θα έρθουν.

Θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, θα επανεξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση του μακροοικονομικού μοντέλου, της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των προβλέψεων για την ανάπτυξη.

Θα αποφασίσουμε τι είναι απαραίτητο να γίνει για το χρέος, για να είναι μακροπρόθεσμα η χώρα ικανή να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, συμπλήρωσε.

Σε άλλη ερώτηση, η Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι είναι δύσκολο να μιλήσει για μια συμφωνία που δεν έχει υπογράψει, για να εισπράξει την απάντηση (διακόπτοντάς την μάλιστα) από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «άνθρωποί σας ήταν εκεί και ενεπλάκησαν στις συζητήσεις».

Συνεχίζοντας η διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν έχει εμπλακεί σε πρόγραμμα με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπήρξαν κάποιες προτάσεις αλλά πιστεύουμε ότι για να εμπλακούμε σε πρόγραμμα, η ελάφρυνση χρέους πρέπει να εξεταστεί σε νέα αξιολόγηση του (DSA).

Μάλιστα ο Γερούν Ντάισελμπουμ έσπευσε να δηλώσει ότι το Eurogroup υιοθέτησε θέσεις του ΔΝΤ:

* Οτι πρέπει να εξεταστεί το θέμα του χρέους.

* Οτι οι υπουργοί αποδέχτηκαν πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια μετά το 2018 μάλλον δεν είναι ρεαλιστικός.

* Αρχίσαμε να δουλεύουμε για το τι πρέπει να γίνει για τη βιωσιμότητα χρέους. Κάποια στοιχεία τον Μάιο ήταν πολύ ακριβή και κάποια άλλα θα τα εξετάσουμε και θα τα βάλουμε σε εφαρμογή το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v