Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αλμα» 5% με το καλημέρα στο Χρηματιστήριο

Το χθεσινό ράλι των ξένων αγορών ακολουθεί σήμερα το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να εκτινάσσεται στις 615 μονάδες. Διψήφια κέρδη για τις τράπεζες. Η δύσκολη πορεία προς το δημοψήφισμα της Πέμπτης και η αναμονή για το waiver. Ανησυχία για τις βίαιες κινήσεις των βασικών δεικτών.

Με ισχυρά κέρδη σχεδόν 5% ξεκίνησε τη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος κινείται αυτή την ώρα στις 615 μονάδες.

Διψήφια κέρδη καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ όλα τα blue chips κινούνται ανοδικά.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

«Ανάσα ανακούφισης» στις διεθνείς αγορές, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ράλι άνω του 4% σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, άλμα άνω του 2% για τη στερλίνα, στις 2.083 μονάδες ο S&P 500 στη Wall Street.

H... Μεγάλη Πέμπτη πλησιάζει, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι γνωστό με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών την Παρασκευή και εύλογα η 23η Ιουνίου επισκιάζει απ' άκρου εις άκρον της Ευρώπης κάθε άλλο μέτωπο.

Για την εικόνα των blue chips πριν από τη μάχη του Brexit είχαμε αναφερθεί στο τελευταίο σχόλιό μας, σημειώνοντας -με αφορμή τη χθεσινή αργία- πως ενδεχομένως να αποβεί πλεονέκτημα για τους traders, καθώς πιθανότατα στη συνεδρίαση της 20ής Ιουνίου θα φανεί εάν η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών (της Παρασκευής) θα έχει συνέχεια ή θα αποδειχτεί ανοδική παγίδα.

Στον ρυθμό του δημοψηφίσματος οι αγορές, με τον «αέρα» της χθεσινής ανοδικής αντίδρασης, στο Χ.Α. θα επιχειρηθεί η επαναπροσέγγιση των πρώτων σημαντικών βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων (όπως αυτές διαμορφώθηκαν στη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας). Επιπλέον για το Χ.Α. συντρέχουν και εσωτερικού ενδιαφέροντος λόγοι που θα μπορούσαν να διευκολύνουν (ή δυσχεράνουν) τη βραχυπρόθεσμη κίνηση της αγοράς.

Αναμφίβολα για το Χ.Α., και δη τον τραπεζικό κλάδο, το γεγονός της εβδομάδος θα είναι η απόφαση της ΕΚΤ, με την αγορά να προεξοφλεί την επαναφορά της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα από την Κεντρική Τράπεζα. Ακολουθεί η (πιθανότατα) αξιολόγηση από τον οίκο Moody's, κλείνοντας έναν κύκλο τεσσάρων πολύ καθοριστικών συνεδριάσεων για τη συνέχεια.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street ένας (κατά κανόνα) αξιόπιστος σηματωρός, το λεγόμενο GREK (Global X FTSEGreec 20), ακολουθώντας τη συνολικότερη κίνηση προεξόφλησης ενισχύθηκε 5,02% στα 7,95 (με Bid/Ask στα 7,88-7,98 και εύρος ημέρας 7,83-8,01, σύμφωνα με τον φίλο Harko). Θα έχει προηγηθεί σήμερα για το Χ.Α. και το «άνοιγμα» των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να επανέρχεται σε διαδικασία αναστροφής και τον αναλυτή Μάκη Βελλιανίτη να εκτιμά πως το απαισιόδοξο σενάριο αναιρείται μόνο με ανοδική διάσπαση των 10.365 μονάδων. Ο DAX είναι ο δείκτης-οδηγός για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον τραπεζικό τομέα να πρωταγωνιστεί στη χθεσινή αντίδραση.

Στην περιοχή των 44 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών στο Χ.Α., με τον FT 25 πέριξ των 159 και τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 587 μονάδων.

Από την εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών που θα έχουν προηγηθεί, θα εξαρτηθεί εάν το άνοιγμα στο Χ.Α. θα γίνει με «ανοδικό κενό», καλύπτοντας τα προηγούμενα κενά που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της 5νθήμερης διόρθωσης, ενισχύοντας έτσι το σενάριο της επαναφοράς πάνω από τις 600 μονάδες.

Σημειωτέον πως για τις 17 από τις μετοχές του δείκτη, το βραχυπρόθεσμο σήμα παραμένει «πώληση»/short, που πρακτικά σημαίνει πως χρειάζεται προσοχή, πολλή προσοχή η σημερινή συνεδρίαση. Ειδικά στο «άνοιγμα», με τον τρόπο και τη σύνθεση των μετοχών που θα επιχειρηθεί. Οι ανοδικές ευκαιρίες δεν απέχουν πολύ από παγίδες εγκλωβισμού (bull traps), κανένα στοίχημα προεξόφλησης δεν έχει εγγυημένη απόδοση και εν τέλει οι πιο επώδυνες ήττες είναι αυτές που στήνονται σε θεωρητικά εύκολες συνεδριάσεις.

Ας μη διαφεύγει την προσοχή μας πως στην αμέσως προηγούμενη (πτωτική) φάση για το Χ.Α. σε μόλις 7 συνεδριάσεις χάθηκαν κέρδη 78 συνεδριάσεων, με τον Μάκη Βελλιανίτη να προειδοποιεί πως οι 553 μονάδες δεν είναι σίγουρο ότι αποτελούν το πέρας του διορθωτικού κύματος (ΙΙ) από τις 659 μονάδες, ή το πρώτο του μέρος, παρά την έντονα ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής.

Αλλά και ο Βασίλης Μαρκάκης, «μετρώντας» τον FT 25, σημειώνει πως η τελευταία διόρθωση με αφετηρία τις 187 μονάδες αν και φυσιολογική-αναμενόμενη προβλημάτισε με τη βιαιότητά της σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανάλογες βίαιες πτωτικές συνεδριάσεις θα μπορούσαν να σηματοδοτηθούν στα επίπεδα των τοπικών κορυφών των 220 μονάδων (συμπληρώνεται διόρθωση 33,3% του προαναφερόμενου κύματος) και κυρίως στο επίπεδο των 236 μονάδων (38,2%). Συνεπώς μόνο στην περίπτωση πειστικής υπέρβασης των 236 μονάδων θα μπορεί να εκτιμηθεί με σχετική ασφάλεια η αναστροφή της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Γι' αυτό η οποιαδήποτε κίνηση στο εύρος με άνω όριο (καταρχήν) τις 187 μονάδες θα πρέπει να θεωρείται ως διορθωτικό στην προηγηθείσα βίαιη υποχώρηση και ως τέτοιο να υπολογίζεται, ειδικά από τους traders και όσους «κυνηγούν» τη βραχυπρόθεσμη απόδοση της αγοράς.

Συνεπώς, με... ούριο άνεμο το Χ.Α., έχοντας την εικόνα και του «ανοίγματος» των ευρωαγορών, θα φανεί εάν και πώς θα συνεχίσει σήμερα τη σημαντική κίνηση της Παρασκευής.

Να συνεκτιμηθούν πως συναλλαγές και τζίρος κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα (144,6 εκατ. μετοχές/100,7 εκατ. ευρώ), ότι συνεχίζεται η ανακοίνωση μεγεθών τριμήνου αλλά και ο επικαιροποιημένος τετραπλασιασμός του απαιτούμενου περιθωρίου ασφάλισης (margin) (σχετικό θέμα του Euro2day: Αναπροσαρμογή στα συμβόλαια παραγώγων στο FTSE Large Cap, της 28ης/4/16), η αποκοπή του 0,57 ευρώ/μετοχή της επιστροφής κεφαλαίου από τον ΟΠΑΠ (μεθαύριο Πέμπτη).

Στον διαχρονικό σηματωρό μας όμιλο Τιτάν συνεχίζονται οι ενδιαφέρουσες εξελίξεις τόσο σε διοικητικό επίπεδο (πρόεδρος ο Τάκης Αράπογλου) όσο σε τεχνικό(;), με όλο και εμφανέστερη σύγκλιση της τιμής της προνομιούχου προς αυτή της κοινής μετοχής, με τη διοίκηση να κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v